Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 
Mac 討論區>Mac 討論版成立!(a.k.a. I'm a Mac 報到/愛機申報區)
YeeeSSS 10:33 PM 04-01-09
hi all, i'm:
MacBook (2006) 2.0GHz
iMac (2007) 2.4Ghz 20" Aluminium
沒名字的?君 10:58 PM 04-01-09
今朝搵左好耐唔見晒D MAC TOPIC
先發現有呢區存在

安東尼さん 11:24 PM 04-01-09
太好了~
我也來報到!

MacBook [Plastic White] 2.4GHz (2008)
4GB DDR2
usayarE 11:50 PM 04-01-09
作者: pet3:
....................
我星期日先買的........

只要買一般手提電腦的ram就能用(睇下你係ddr2定ddr3)

最舊的白色機要用ddr2 667的(我果隻可以插800)
等我過幾日都去睇下

我知一般電腦ram 就得
不過ram 都有好多款
我驚買錯

睇返說明書,佢寫要
DDR2 SO-DIMM
PC2-5300 DDR2 667mhz

係咪PC2-5300 就一定係DDR2 SO-DIMM??
定係要2個條件都合先岩用

聽過人講A-Data ram都同mac 夾
pet3 11:51 PM 04-01-09
作者: KUTAR#:
http://www.adata.com.tw/tw/product_s...ctNo=AD2667S-A

加RAM呢隻A data好唔好?
Macbook原裝係唔係 512MBx2?
出名最好的牌子

白色macbook 舊版就是1gb(512+512 ddr2 667)
現在官網放緊果部(我買果部,新白)
就1+1=2gb ddr2 667 (能支援800)
整體也比舊白色macbook 快

新白(7800元)和新mac(cpu 2.0G 售價10200元)機能一樣(差ddr2 和ddr3的分別)

新MAC (2.4) 就賣12XXX元(其他和2.0版一樣)

新MAC 無了1394的插位,唔比人入帶...無得剪野

所以我買了新白
Metal Gear NT 07:38 AM 04-02-09
Apple, 33歲生日快樂
(計美國時間四月一日的話)

p.s. 同時Gmail都五年啦
豆腐 10:14 AM 04-02-09
原來變左個討論區~
恭喜~~

我而家用緊:
Macbook Pro 15-inch: 2.4GHz 2G RAM
好想升級個HDD同RAM XD
大情大性武大帝 10:46 AM 04-02-09
買了mac機的第一步?重裝?

係唔係一定要重裝?因為聽講跟機裝果個好大容量的,因為好多唔同國家既語文,重裝只係裝英文同中文…

係咪咁既呢?

咁重裝有D乜要注意?
YeeeSSS 12:22 PM 04-02-09
I'm using Kingston RAM for MacBook
Corsair for iMac
chinsai 12:25 PM 04-02-09
作者: A HoManTin Work:

係唔係一定要重裝?因為聽講跟機裝果個好大容量的,因為好多唔同國家既語文,重裝只係裝英文同中文…

係咪咁既呢?

咁重裝有D乜要注意?
無需要重裝啦.....佢裝哂所有嘢比你就係唔想你煩
QLAH 12:39 PM 04-02-09
恭喜恭喜...^^b

新版及新版大.

個人Mac週邊:
iMac
MBP
iPhone

Mac年資: 3年

買左Mac仲用Window...
咩Feel 01:00 PM 04-02-09
好野~有專區
報到先

Mac Book Pro [15-inch: 2.4GHz]
usayarE 02:25 PM 04-02-09

係咪咁既呢?

咁重裝有D乜要注意?
第一步係開機
按佢步驟入返少少資料同設定

不過要留意入名個到
因為一入左,home folder 都會用埋個個名...
要改就會好麻煩, 或者基本上係唔可以改
KUTAR# 05:33 PM 04-02-09
作者: QLAH:
恭喜恭喜...^^b

新版及新版大.

個人Mac週邊:
iMac
MBP
iPhone

Mac年資: 3年

買左Mac仲用Window...
咁又唔係咁講,兩個platform都有各自好處
同一部機兩個platform 都有是很方便的
StevenLeong 10:42 PM 04-02-09
用緊 mbp 同 ipod touch gen 1

mac年資5個月

ipod年資5年
草薙さん 10:51 PM 04-02-09
報到

2.4GHz MacBook

iPod mini (堆填區安置中)
iPod touch 1st Gen
Gnosis 11:23 PM 04-02-09
恭喜新版主上任
Bigwater 09:39 AM 04-04-09
恭喜恭喜

20“ imac --半年
ipod 4g 30gb -- 3年
KUTAR# 11:20 PM 04-04-09
昨日火牛壞左

case話要星期四先有得換,而家冇機用,好唔慣
12號四分衛 11:33 PM 04-04-09
因為聽講跟機裝果個好大容量的,因為好多唔同國家既語文,重裝只係裝英文同中文…
可以用"Monolingual"呢個軟件移走唔需要o既語言
alvinclub 10:53 AM 04-13-09
報到下 :P

imac dv slot loading(退役), powerbook g4 12"(間唔中上網), power mac g5 DP2.0(退役), imac intel 3.06(現役)

用mac年資...八、九年啩?
布甸 08:16 AM 04-16-09
iBook G3 (用左差唔多 10 年)
iPod 1st Gen. (無 10 年都有 8 年, 閒置中...)
iPhone

儲緊錢買 24" iMac
天空 03:44 PM 05-11-09
用左5,6年mac~~
最近買左新機
入黎報到

Model Name: Mac Pro
Model Identifier: MacPro4,1
Processor Name: Quad-Core Intel Xeon
Processor Speed: 2.26 GHz
Number Of Processors: 2
Total Number Of Cores: 8
L2 Cache (per core): 256 KB
L3 Cache (per processor): 8 MB
Memory: 12 GB

多多指教
usayarE 04:30 PM 05-11-09
Mac Pro
home user?好少見有home user 用mac pro 咁犀利
天空 07:43 PM 05-11-09
作者: usayarE:
Mac Pro
home user?好少見有home user 用mac pro 咁犀利
係屋企做野用 

勁快

係 PS 整到個flie 成 4gb 幾都行得好順 
1 2 3 4 5 6 7 

返回主題版面