Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 01-24-12, 03:28 PM   #1
ALEX CHOW
God of Gamer
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
金星存疑似蠍子生物

金星存疑似蠍子生物

2012年01月24日
  • (5人)
  • 瀏覽人次:9,700
  • Facebook
  • Twitter
  • 轉寄朋友

俄羅斯科學家仔細研究一幅 30年前傳回地球的照片後,發現金星有形似蠍子的生物(紅圈示)存在。
俄羅斯科學院太空研究所研究員克桑菲莫拉蒂,再三研究 1982年「金星 13號」探測器拍到的一幅金星表面圖片,認為相機捕捉到蠍子形物體、一個盤狀物和一隻黑色襟翼,指那些物體時隱時現,拍攝時顯然移動着,無疑是生物。
金星的體積和結構很像地球,有專家認為兩者的產生過程相似,但人們認為金星沒有生物,皆因金星大氣層充滿有毒氣體,表面溫度達 464℃,是太陽系最熱行星,絕對不適易生物存活。美國「麥哲倫號」探測器 1990年代拍到更清晰的金星影像,都未見那裏有任何生物。
科學家反而着眼在金星現時氣候形成之前,是否和地球一樣,存在過大量水份和二氧化碳,也不排除那些年那些氣候曾有生物存在。
英國《每日郵報》

又用地球嘅環境來評論

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-12, 06:04 PM   #2
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: HONDA 查看文章
又用地球嘅環境來評論
人類從自己所知嘅智識開始著手有乜問題?

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-12, 06:13 PM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
應該寫絕對不適易地星生物存活

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-12, 07:37 PM   #4
ALEX CHOW
AUDI SPORT

引用:
作者: BistonC 查看文章
人類從自己所知嘅智識開始著手有乜問題?
唔夠客觀

少女時代,
F1 2024討論區
舊 01-24-12, 10:10 PM   #5
Nichiki
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2007
即係話,大氣層充滿有毒氣體,表面溫度達 464℃唔適合地球生物生存
唔代表唔適合金星o既生物生存
人地可能就係要464℃,吸有毒氣體先生存到

此篇文章於 01-24-12 10:13 PM 被 Nichiki 編輯。
Nichiki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-12, 11:10 PM   #6
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
可能某外星生物都奇怪,點解地球咁多有毒物質,仍有生物存在

舊 01-24-12, 11:47 PM   #7
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
作者: elmond 查看文章
可能某外星生物都奇怪,點解地球咁多有毒物質,仍有生物存在
咁幾實氧氣都幾毒
不單只酸 而且同會同好多其他物質起反應
本身又係燃料

不過經過多年之後地球生物終於都克服了

舊 01-25-12, 01:40 AM   #8
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
引用:
唔夠客觀
而家啲科學家又唔係完全否定個可能性
如果係視而不見就話有問題姐
人類對宇宙嘅少之又少,而且科學研究時間長,開支大,資金有限
從自己所知嘅智識開始著手係一個方法, 你所講嘅客觀都係一個方法
唔呢個啱嗰個就一定錯

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 01-25-12 01:47 AM 被 N0T51B 編輯。
舊 01-25-12, 01:55 PM   #9
ALEX CHOW
AUDI SPORT

引用:
作者: BistonC 查看文章
而家啲科學家又唔係完全否定個可能性
如果係視而不見就話有問題姐
人類對宇宙嘅少之又少,而且科學研究時間長,開支大,資金有限
從自己所知嘅智識開始著手係一個方法, 你所講嘅客觀都係一個方法
唔呢個啱嗰個就一定錯
唔係話佢地錯,只係佢地嘅世界觀唔夠大啫

少女時代,
F1 2024討論區
舊 01-25-12, 04:40 PM   #10
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
其實大海撈針, 個個又錢字大個天
得閒有呢啲發現都證明咗肯揼資源落新思維嘅人都未死得哂

舊 01-26-12, 12:18 AM   #11
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
火星咁近地球
用返地球套理論套入火星唔係更合理咩?
又唔係以光年計o既外太空
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-12, 04:25 AM   #12
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
30年前,仲要係黑白的相片, 果一篤唔知係爛格定垃圾來的吧, 為什麼會看成係幻想生物...
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-12, 12:44 PM   #13
Nichiki

引用:
作者: HEERO 查看文章
30年前,仲要係黑白的相片, 果一篤唔知係爛格定垃圾來的吧, 為什麼會看成係幻想生物...
指那些物體時隱時現,拍攝時顯然移動着
舊 01-26-12, 01:58 PM   #14
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: Nichiki 查看文章
指那些物體時隱時現,拍攝時顯然移動着
俄羅斯科學家仔細研究一幅 30年前傳回地球的照片後,發現金星有形似蠍子的生物(紅圈示)存在。
認為相機捕捉到蠍子形物體

又不是高清攝影機, 影著它在動, 到現在才說一幅 30年前的相的東西在動, 九成吹噓炒作多啦...

此篇文章於 01-26-12 02:03 PM 被 HEERO 編輯。
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-12, 02:19 PM   #15
Nichiki

引用:
作者: HEERO 查看文章
認為相機捕捉到蠍子形物體

又不是高清攝影機, 影著它在動, 到現在才說一幅 30年前的相的東西在動, 九成吹噓炒作多啦...
通常影呢D相唔會係同一位置影一幅咁大把,人地係有同一位置唔同時間既相做比對
絕對唔會望住一幅相就幻想成生物

此篇文章於 01-26-12 02:23 PM 被 Nichiki 編輯。
舊 01-29-12, 02:26 AM   #16
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: Nichiki 查看文章
通常影呢D相唔會係同一位置影一幅咁大把,人地係有同一位置唔同時間既相做比對
絕對唔會望住一幅相就幻想成生物
30年前數碼相你覺得可以幾快?

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-12, 03:00 AM   #17
Nichiki

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
30年前數碼相你覺得可以幾快?
我冇話過係D咩連環快拍技術,30年前天文用o既相機有幾先進我亦唔清楚
只不過上面位仁兄不斷捉段報導字虱黎判斷件事可唔可信我唔太同意o者

此篇文章於 01-29-12 03:07 AM 被 Nichiki 編輯。
舊 01-29-12, 02:29 PM   #18
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
其實唔係世界觀唔夠大,佢地只係用左最科學同最有效方法可搜尋外星生物/文明

首先要明白,搜索地外生物嘅資源極端有限,要成功做到,最有效就係用排除法。

舉個例,而家科學家好集中去搵有大氣層、氧氣同液態水嘅星體,好多人都會話:車,外星人可能同人構造完全唔同,可能佢地唔駛水同氧都生存到,結論係咁搵唔夠全面…

但問題係個天上面有千億萬粒星,要搵就要有準則,正如先前提到,資源有限,所以與其投放資源去觀測「有可能有生物,但又不適合生物生存嘅星體」,倒不如花時間去搵「有適合生物生存條件嘅星體」,咁樣搵到生物證據機會會更加大。

舊 02-10-12, 03:12 PM   #19
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
我要睇月球背部的相

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-12, 08:08 PM   #20
*苔蘚*
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2008
可能金星大氣層下面唔係咁熱啫。
*苔蘚* 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-12, 09:07 PM   #21
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
引用:
作者: pet3 查看文章
我要睇月球背部的相