Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-24-11, 02:20 PM   #1
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
[PC] Battlefield 3 *有无人有空搞下个frd list 呀?*

詳細更多最新情報請參閱 電視遊戲討論版的BF3串

此串為PC相關情報&討論

已知PC相關情報:

* 獨享支援64人多人遊戲

* 不支援Window XP (未官方證實, 出自DICE developer Johan Andersson 的twitter) - #2

(碎碎念)

此篇文章於 02-24-11 02:43 PM 被 簡.. 編輯。
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-11, 02:30 PM   #2
簡..
Game Master

Battlefield 3 不支援 Windows XP

引用:

During our recent analysis of the new Frostbite 2.0 engine, it became more and more apparent that Windows XP and DirectX 9 weren’t mentioned in any of the technical specs, which made us question whether Battlefield 3 would support Windows XP at all. Then we found this interesting tweet by DICE developer Johan Andersson:
Frostbite 2 is primarily developed for DX11. XP & DX9 is _not_ supported, 64-bit OS is recommended. Lots of time to upgrade if you havent!
While DICE hasn’t officially dismissed Win XP as a platform, a tweet like than from a Frostbite developer does carry some weight. According to Wikipedia, 44% or so of all PCs out there still use Win XP.

The Steam survey, which samples data from millions of Steam users, shows that 25% of gamers on Steam use Windows XP, a number which has been in steady decline. One things is certain: a lot of people will upgrade their hardware and OS once Battlefield 3 hits the streets, as it was the case with Battlefield 2 5 years ago.
DICE developer Johan Andersson在Twitter上提到:

因為Frostbite 2.0 engine是主要開發給DirectX 11, 所以DirectX 9 和 xp 是不支援的.
推薦使用64bit的OS運行BF3.

雖然不是官方情報和未被證實, 但看來可信性十分高.

-

總覺得好像早有預謀, 知道BF3出一定有不少人會換機/升級, 從而又令一部份的人乖乖換上新OS和硬件
...
時間和科技真的開始合力淘汰XP娘 (淚目

(碎碎念)

此篇文章於 02-24-11 02:34 PM 被 簡.. 編輯。
舊 02-24-11, 02:46 PM   #3
LIGHTTHELIGHT
Ultimate Gamer
火狐控

註冊日期: Jul 2004
32bit window 7得唔得先...
怕舊game舊software 64bit用唔到
LIGHTTHELIGHT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-11, 05:09 PM   #4
簡..
Game Master

引用:
作者: LIGHTTHELIGHT 查看文章
32bit window 7得唔得先...
怕舊game舊software 64bit用唔到
應該只要支援到DirectX 11 就ok
64bit是推薦使用....

我猜64bit可以全開high setting之類, 沒64bit high就不用想了?

(碎碎念)
舊 03-11-11, 12:57 PM   #5
簡..
Game Master

BF3將支援3D技術

根據GDC其中的一個發佈會的內容, BF3將會支援3D技術.

暫時只知和提到的就只有PC, 至於家用機會否支援就還是不明.

PC支援3D遊玩當然要電腦硬件在支援下才會效果(graphics card & 3D monitor)

(碎碎念)
舊 10-26-11, 06:04 PM   #6
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
單機有一些bug同MOH一樣

比如見到敵人/自已人在眼前spwan出來
舉例,Cut炸彈電線,cut完上地面會見到同隊隊員生在馬路中心

圍攻銀行,走後門時
行快兩步會見敵人係眼前出黎
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-11, 11:04 PM   #7
faiyeung
Junior Member

註冊日期: Feb 2008
不知因為何事經常彈game,已更新DX11、bios,N卡display driver,改相容性等,都係彈••••
本人的是64bit win7,用I7 2600 卡是560,單機玩、求救
faiyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-11, 04:44 AM   #8
Sakuya Izayoi

註冊日期: Oct 2009
You were disconnected from the server.
E個問題見唔少次 人地話刪左host入面個d野 刪完完全無用 omg.. beta時已經係咁
我都係想玩個multiplayer姐 sosad
Sakuya Izayoi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-11, 06:09 PM   #9
飛燕
懺悔不用等

故事爆機

比起MOH好
其中原因是今次BF3故事唔係寫真人真事,可以玩大少少
但是氣氛唔夠 + 有些重要細節表現未夠好
其中氣氛不足,原因是BGM太少

故事

成件事,是一個美軍大兵為左阻止核炸彈危機,被迫要射殺自已上司。
第1關電車,其實也是最後一關 (但為什麼要迫我打兩次sosad)
那時間主角其實因殺上司已被CIA扣留緊,後期逃出去跳上電車阻止事件發生,
中間影片就被CIA一邊審問,一邊講返之前發生的事件

總之就是有個俄國佬壞蛋利用左PLR,偷左幾粒核彈炸美國
然後主角 + 俄國好人特工想阻止事件,分兩邊支線講追捕過程
再加插支線
1. 戰機 (其實同主線真係唔太有關係 + 你只是做開火,部機唔係你飛)
2. 開Tank (該線主角後來被PLR拍片處決左)

最尾結局最大問題係無乜BGM
成隻game除左主題曲,幾乎feel唔到有BGM
雖然可以話寫實,但有時打打下真係幾悶

隊友AI間中見到開槍打牆打空氣
原因是有大部份AI是等主角做完條件 > 走去下個cp > 向固定角度範圍開槍
(就算範圍內無敵人都會開槍,只要該CP內未完全清理敵人,而敵人係其他地方)
(而AI開槍有好多時係得個樣,個敵人係一定要你射先會死,所以有時會見到敵人可以無視自已人炮火,衝埋你度)
(攻大屋好明顯會見到,有一段右手走道後房間只要未清,兩個AI一個會向前對空氣開槍,一個會對右走道開槍。最過份係,之後當AI向下個CP上樓,有一個敵人會係自已人身邊行落黎埋身shotgun你)

而有時因地型是會變化,
蹲在牆後的角色槍口低過牆,結果打落牆上面

敵人配置其實有時幾好玩,因為敵進攻方向唔止一面,間中有分叉路,
有時有少少開闊地型,敵人會走黎走去
最恐怖都係間中成支RPG飛埋來

有些關任務目標會陰你
你去做某件事,反而搞死你
例如要你保護某大兵,佢衝出去上機準備走,你要保護佢
但佢無視大量敵人狂跑,如果你追佢,你會死
你唔追,慢慢射晒d人,無視自已人安全(佢其實唔會死,全身無敵)
反而過關

另一個例,發賣前gameplay片,上天橋,隊友叫你用上面支M249打公路
你快速衝過去羅支M249 > 唔夠2秒成支RPG炸死你
(試左4次,係行埋去按R制羅槍,羅完就boom)
唔行埋去,用手上面支Sniper慢慢清,清到咁上下羅支M249,可能無事
但最好羅完M249行後用返自已支sniper

支M249係cp,所以一定要羅
舊 10-27-11, 08:07 PM   #10
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: faiyeung 查看文章
不知因為何事經常彈game,已更新DX11、bios,N卡display driver,改相容性等,都係彈••••
本人的是64bit win7,用I7 2600 卡是560,單機玩、求救
我一樣是560Ti / win7 64bit / q6600 cpu
但我好少好少hang
2日hang了1次
單機未hang過
引用:
作者: Sakuya Izayoi 查看文章
You were disconnected from the server.
E個問題見唔少次 人地話刪左host入面個d野 刪完完全無用 omg.. beta時已經係咁
我都係想玩個multiplayer姐 sosad
我有好大機會在計分時斷線
原因不明
舊 10-27-11, 11:39 PM   #11
闇影風

註冊日期: Dec 2005
Nintendo Switch ID207717831903
PSN  IDShadow0524
EA當做好心咪鬼用BATTLELOG啦...
JOIN SERVER無得排隊, 禁太快又話你JOIN太密叫你輕鬆下
之後又成日都收唔到INVITE, 跟住有時又睇唔到SERVER PING...

呢舊野愈玩愈覺多餘

FATE ID : 204.191.035

CC ID : 196.284.818
常駐突滿村姑或鶴媽
闇影風 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-11, 12:04 AM   #12
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

http://www.youtube.com/watch?v=dRZ1-J32Jqw

痴線

引用:
作者: 闇影風 查看文章
EA當做好心咪鬼用BATTLELOG啦...
JOIN SERVER無得排隊, 禁太快又話你JOIN太密叫你輕鬆下
之後又成日都收唔到INVITE, 跟住有時又睇唔到SERVER PING...

呢舊野愈玩愈覺多餘
就係BETA試過個balttelog......搞到冇晒購買欲....
Nicklaus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-11, 12:59 AM   #13
飛燕
懺悔不用等

26號早上有段時間co-op invite有問題
host invite完個game唔會彈出來

今日個orgin有時上唔到線,要自已開browser用battlelog

但其他時間其實都ok,玩左3日

ping極大部份時間睇唔到
但因為我記得server名,知道哪幾個名字/組織的server會順,所以未試過入到lag的server

家陣可以上住網load game其實都幾方便
不過個battlelog唔穩定就真的
舊 10-29-11, 07:52 PM   #14
飛燕
懺悔不用等

Coop mode幾好玩
一關開直升機,另一個助手開機炮/飛彈
好玩過ACAH(笑)

可惜得一關直升機
舊 10-30-11, 08:20 PM   #15
heycheapboy
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2010
引用:
作者: 飛燕 查看文章
我一樣是560Ti / win7 64bit / q6600 cpu
但我好少好少hang
2日hang了1次
單機未hang過
我個清況又係咁wor...成日彈game....我而家係度諗係咪driver 問題....但係我nvidia driver version 已經係最新ga wor....每次開game ...load firefox 又係咁, load IE 又係咁....可以點攪lei???.....
heycheapboy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-11, 10:30 PM   #16
heycheapboy

有冇人可以答下???
舊 10-31-11, 09:57 AM   #17
ps399
Crazy Gamer
比比

註冊日期: May 2005
到底個battlelog係咪有bug,
手動搵server入快過quick match......

ps399 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-11, 07:21 PM   #18
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: heycheapboy 查看文章
我個清況又係咁wor...成日彈game....我而家係度諗係咪driver 問題....但係我nvidia driver version 已經係最新ga wor....每次開game ...load firefox 又係咁, load IE 又係咁....可以點攪lei???.....
我其實無事,
真係好間中先會hang
3日可能有一次

有傳部份560Ti打BF3會有彈game/hang機問題
例如gigabyte

引用:
作者: ps399 查看文章
到底個battlelog係咪有bug,
手動搵server入快過quick match......
大部份集數都係browser好過quick
BF2個quick直頭係用唔到

save定條件 > 一開排ping就入得
舊 10-31-11, 10:24 PM   #19
faiyeung

註冊日期: Feb 2008
我的卡正正是gigabyte的560TI
我的方法是經過好耐冇UPDATE過的WINDOW UPDATE 後
再UPDATE 顯卡的BIOS 就冇再 彈/HANG
*可到所屬顯卡[製造商]的官網D/L 最新BIOS

此篇文章於 10-31-11 10:30 PM 被 faiyeung 編輯。
faiyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-11, 12:33 PM   #20
shodanng2
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
引用:
作者: faiyeung 查看文章
我的卡正正是gigabyte的560TI
我的方法是經過好耐冇UPDATE過的WINDOW UPDATE 後
再UPDATE 顯卡的BIOS 就冇再 彈/HANG
*可到所屬顯卡[製造商]的官網D/L 最新BIOS
我用gigabyte 570
狂彈game都未搵出原因
今晚都試下更新Bios先
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-11, 05:16 PM   #21
shodanng2
留言太密會比人ban

PC版預購話送個d裝備點先拎到架?
舊 11-02-11, 07:24 PM   #22
飛燕
懺悔不用等

有人話可能預設超頻過頭而唔穩定,自已減一下會好些
而我因為奶過野所以一世都唔會再用gigab●te

id FFei
請add我
舊 11-03-11, 01:21 PM   #23
heycheapboy

順便想問埋...我部腦得2g ram 玩bf 3 會唔會唔得lei??...
舊 11-03-11, 03:54 PM   #24
shodanng2
留言太密會比人ban

引用:
作者: 飛燕 查看文章
有人話可能預設超頻過頭而唔穩定,自已減一下會好些
而我因為奶過野所以一世都唔會再用gigab●te

id FFei
請add我
我PC版BF3搞左兩晚都係狂彈game
尋晚激氣玩Uncharted 3算

今晚再試下各種方法解決個問題
舊 11-03-11, 10:12 PM   #25
飛燕
懺悔不用等

開N tune減頻試下啦
你有無留意彈game時張卡幾多度?

咁都得

此篇文章於 11-03-11 10:33 PM 被 飛燕 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Battlefield 3 (已售) - Is it real? Or is it Battlefield? ahleung 電視遊戲討論版 950 05-31-14 09:19 AM
msn fd list同 ebuddy fd list唔同 DC 97 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-25-11 11:46 PM
[PC]Battlefield 2142影片(對應機種改為PC版本) 神祕人1號 電視遊戲討論版 1 03-22-06 06:16 PM
Battlefield 2{中.... macross7ra PC電腦遊戲討論版 5 04-22-04 09:51 PM
DV 過pc 用IEEE1394 card 部pc 要唔要太強? 光之審裁者 手機資訊/電腦軟硬討論 11 03-10-04 08:10 PM

現在的時間是 07:52 AM

手機版 | APP版