Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 10-26-08, 04:59 PM   #1
光之神仔
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2007
其實「Resident Evil」係咩語法﹖

Evil Resident就係前面個形容詞(Evil)做定語形容後面個名詞(Resident),大約係「邪惡的住客/居民」之類
但Resident Evil係咩意思﹖

我玩咁耐依個系列都唔明佢依個標題想表達0的乜…
光之神仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-08, 05:21 PM   #2
someday

註冊日期: Mar 2007
其實, Evil 都可以係 noun, resident 都可以係 adj., 字典有
不過 RE 呢個名, 其實我覺得只適合第一集個背景
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-08, 05:30 PM   #3
光之神仔

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: someday 查看文章
其實, Evil 都可以係 noun, resident 都可以係 adj., 字典有
係播…
唔該
光之神仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-08, 06:29 PM   #4
Mr.66
Game Master

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: someday 查看文章
市民的不幸...
我覺得除左CV,
其他都幾岩feel

舊 10-26-08, 11:59 PM   #5
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
生化危機(日本原名:バイオハザード、BIOHAZARD,海外地區為:Resident Evil)
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%94%...B3%BB%E5%88%97
由於外國有一隊樂隊的團名是Bio Hazard(來自美國,紐約)並註冊了該名稱,因此所有海外版的相關產品都改稱為Resident Evil
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:17 AM

手機版 | APP版