Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-19-20, 12:22 PM   #51
[X-MEN]
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
係靚,同3DS版比真係兩隻game,
不過玩過World嘅畫面(用RE engine)之後就冇乜衝動玩番隻XX,
呢隻rise我當係World畫質下調掌機版。
World仲係用緊MT Framework,所以Rise係笫一隻用RE engine整嘅MH

"CAPCOM Explains Why They Chose To Use MT Framework for Monster Hunter: World"
https://wccftech.com/capcom-mt-frame...-hunter-world/
[X-MEN] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-20, 12:29 PM   #52
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
因為畫面有差異,所以Capcom唔會得失Switch同PS4/XB1嘅客,
翔蟲唔止移動仲可以融入武器技,
睇片後我覺得rise嘅戰鬥會更華麗高速化,越嚟越接近DMC!
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-20, 12:39 PM   #53
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: [X-MEN] 查看文章
World仲係用緊MT Framework,所以Rise係笫一隻用RE engine整嘅MH

"CAPCOM Explains Why They Chose To Use MT Framework for Monster Hunter: World"
https://wccftech.com/capcom-mt-frame...-hunter-world/
我quote得唔好,MHW嘅engine係MT framework 2.x
MT framework 2.x 即係RE engine嘅前身。
舊 09-19-20, 12:50 PM   #54
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
因為畫面有差異,所以Capcom唔會得失Switch同PS4/XB1嘅客,
睇片後我覺得rise嘅戰鬥會更華麗高速化,越嚟越接近DMC!
反而想知點樣控制立體機動
pv大劍係射空中飛高跟手見隻怪攻擊拉番後避招再向前跳斬
亦有個係直接射落怪度拉自己埋身

同埋狩技應該仲存在
風格就唔知了
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-20, 12:53 PM   #55
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:

你諗多咗
最多係有多個立體機動裝置,啲合體技似狩技,全部有冇CD/蟲體力計都未知
長片介紹斬斧都係咁慢,PV浮誇嘅都係原來已經快嘅雙刀同片手

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-20, 01:05 PM   #56
野良猫
肥倫

引用:
作者: LR猫 查看文章
你諗多咗
最多係有多個立體機動裝置,啲合體技似狩技,全部有冇CD/蟲體力計都未知
立體機動都只係勾爪變出嚟,要用時消耗獵人耐力就好了
舊 09-19-20, 01:20 PM   #57
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
希望有番狩技

舊 09-19-20, 01:30 PM   #58
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: LR猫 查看文章
你諗多咗
我睇咗啲片有感而發,
可能真係諗多左!
舊 09-19-20, 02:26 PM   #59
野良猫
肥倫

引用:
作者: STRIFE 查看文章
希望有番狩技
睇pv似有
片手劍變鎖鏈出範圍技

盾斧有招突進斬
舊 09-19-20, 02:55 PM   #60
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 野良猫 查看文章
睇pv似有
片手劍變鎖鏈出範圍技

盾斧有招突進斬
那個是片手派生攻撃

今次隻怨婦龍外觀好似G●De〇ter 跑錯欄.............

今次依個貼圖畫質............

請給我穩定60Fps 好了

不過..........我應該唔會課online 月費比老任

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 09-19-20 02:58 PM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-20, 03:30 PM   #61
[X-MEN]

引用:
睇pv似有
片手劍變鎖鏈出範圍技

盾斧有招突進斬
我覺得似係新嘅派生技多過狩技,睇片佢出新招嗰陣係冇狩技嘅音效同特效(MHXX出狩技會有一下閃光,打中隻怪會有閃電特效,但Rise兩樣都冇),
而本身介紹有講呢啲新招係翔蟲配合武器所得出,所以我覺得比較似係要消耗翔蟲嘅能量嚟出

(照道理翔蟲唔會畀你冇cd咁無限用,其中一個可能性係佢本身有條能量,無論跳高定出招都會消耗,然後好似獵人條體力咁會自己回滿)
舊 09-19-20, 04:57 PM   #62
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
Rise VS Generations Ultimate
https://www.youtube.com/watch?v=WqoGG98h1lI

引用:

此篇文章於 09-20-20 12:23 AM 被 neo2046 編輯。
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-20, 05:31 PM   #63
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
一有對比,原來XX畫質咁差
不過rise 場景畫質方面,我覺得有留手,留返GPU 資源去應付特效
留意下d火炎,攻擊特效,明顯做得好仔細
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-20, 07:05 PM   #64
[X-MEN]

引用:
作者: Terry仔 查看文章
一有對比,原來XX畫質咁差
不過rise 場景畫質方面,我覺得有留手,留返GPU 資源去應付特效
留意下d火炎,攻擊特效,明顯做得好仔細
今集可以同時4人+4狗/貓,有爭地盤即係最少同場可以有兩隻大怪,
加埋啲小怪,一定要留一手去應付嘅

啲火特效堅靚
舊 09-19-20, 07:59 PM   #65
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: STRIFE 查看文章
希望有番狩技
勇氣Mode堅好用

搞到我都拎返隻XX出黎玩返
依家清緊超特
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-20, 11:48 PM   #66
iu fu pig
塵埃...

其實我就喺覺得MHW個地圖太複雜,無咗Mhxx嘅爽快感
可能我唔喺畫面優先,個地圖要飛黎飛去,又爬上爬落真喺好難投入

如果呢家保留到爽快感絕對會上癮
唔知會唔會有新武器呢(MHF都收咗皮,穿龍棍可以比我玩下嘛)
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-20, 04:27 AM   #67
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: holsety 查看文章
mhxx 畫面已經好靚w,TV mode
你要求都幾低下

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-20, 06:13 AM   #68
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
我只係想啲動作有返啲武器重量感同唔好行路食藥

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-20, 09:15 AM   #69
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
你要求都幾低下
我就係對xx有要求先買nswitch版XD

舊 09-20-20, 09:29 AM   #70
野良猫
肥倫

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
你要求都幾低下
xx我都接受
依家開嚟玩都唔覺有問題

反正除咗播片時打緊嗰陣都唔會顧啲龍有幾靚
有時間整畫面調平衡不如豐富下內容仲好啦,睇下xx都仲係1.01 ver.
又想mh耐玩又唔去調高番啲怪嘅攻略難度,但獵人就不斷進步

要提高攻略難度又好簡單
只要調高武器升級難度就可以
冇傷害顯示的話武器表面數字跟番xx去做就得
舊 09-20-20, 10:21 AM   #71
Terry仔

重要提升武器升級難度?!
上到G級,有啲素材打幾十次都無
Capcom 可唔可以係派彩,武器升級之間拎個平衡
例如用幾件低一個級嘅素材,加錢換一d超珍貴素材

此篇文章於 09-20-20 10:33 AM 被 Terry仔 編輯。
舊 09-20-20, 10:45 AM   #72
野良猫
肥倫

引用:
作者: Terry仔 查看文章
重要提升武器升級難度?!
上到G級,有啲素材打幾十次都無
Capcom 可唔可以係派彩,武器升級之前拎個平衡
讀心哩啲一向都有慣架啦

唔俾武器太快升上去或者分多幾段先俾升級就好似XX咁設定其實唔錯
考量狩獵時間,依家啲怪郁啲只有五分鐘尊嚴,要上到G位先叫打得耐啲,隔離幾個月整隻怪(仲要係舊)啲人打兩三日就收機已經最好證明
唔強化怪的情況下只好弱化獵人去延長狩獵時間提高一下耐玩度

今集已經4人4寵又有立體機動了

派彩問題
手遊用真錢抽嗰0.X%就冇問題,俾時間打料就唔得

此篇文章於 09-20-20 10:53 AM 被 野良猫 編輯。
舊 09-20-20, 11:32 AM   #73
Terry仔

首先,我自己無玩手機game
課金去抽獎,一直都唔支持

Capcom 出隻game,就係要壯大個玩家群>>>增加銷量>>>賺多啲
如果難度太高,取悅到原有玩家但係嚇怕新玩家,Capcom 未必想咁做
哩一點,從2G打後難度一直減低 可以證明
就好似一套電影,要平衡商業成份&藝術成份

另,又唔可以用課金作比較,去合理化派彩問題
都係想個平衡點向下修正一下,等某d玩家(如我)可以儲多兩套完整裝
純儲而已,反正玩耐少少就會搵到一套適合自己style嘅裝,唔會成日換
舊 09-20-20, 12:21 PM   #74
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
xx我都接受
依家開嚟玩都唔覺有問題

反正除咗播片時打緊嗰陣都唔會顧啲龍有幾靚
有時間整畫面調平衡不如豐富下內容仲好啦,睇下xx都仲係1.01 ver.
又想mh耐玩又唔去調高番啲怪嘅攻略難度,但獵人就不斷進步

要提高攻略難度又好簡單
只要調高武器升級難度就可以
冇傷害顯示的話武器表面數字跟番xx去做就得
XX响3DS版已經調整完成,
Switch版只係高清化同再cap多次錢~
舊 09-20-20, 12:24 PM   #75
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
人人都立體機動
虫棍還有呼吸嗎

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[漫畫] 『モンスターハンター』×真島ヒロ先生 MONSTER HUNTER漫画化決定!4月4日連載開始 money 日本動漫畫討論版 32 07-12-18 10:24 PM
Monster Hunter 同人小說 - 狩人時代 Sam@Gaforum 學術文化綜合研討區 136 05-15-09 11:59 PM
[Wii] Monster Hunter G Wii [已售 | 附赠MH3 体験版] imgahou 電視遊戲討論版 866 04-28-09 01:37 PM
手痕畫--Monster Hunter小圖 sunmei Cosplay同人MIX討論區 3 11-30-08 04:30 PM
[CG]monster hunter 炎王龙装(全年齡健康的) 【子夜】 Cosplay同人MIX討論區 8 01-11-08 01:03 AM

現在的時間是 02:10 AM

手機版 | APP版