Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
電視遊戲討論版>Dragon Ball Z: Kakarot 《七龍珠Z 卡卡洛特》 | ARPG | NS版發售決定
martinyau1979 03:40 PM 02-06-20
係訓練用特大元氣玉爆個下, 好鬼LAG 機...........
GN00508771 04:54 PM 02-06-20
PRO+SSD

冇LAG
whassupbun 09:35 AM 02-17-20
早幾日中文版返第二lot大貨買左嚟玩, 我唔係原作fans, 咁多年都冇正式睇過, 但有基本認識 (識分角色, 但冇睇故事), 玩左幾日有興趣睇番漫畫, 但見依家好多版本, 想請教下哩度有冇師兄可以比下意見

我上網google話順序睇係 七龍珠 > 龍珠Z或龍珠改 > 龍珠超, 但啲網多數都係台灣, 唔知香港版本有冇唔同
我上carousell睇, 例如哩套1-42卷, 係咪就包晒七龍珠+龍珠Z呢?

龍珠改好似只係動畫?

另外又有哩套彩色版, 全套32本, 內容係咪一樣?

另外仲有套完全版?

ahleung 10:59 AM 02-17-20
作者: whassupbun:
早幾日中文版返第二lot大貨買左嚟玩, 我唔係原作fans, 咁多年都冇正式睇過, 但有基本認識 (識分角色, 但冇睇故事), 玩左幾日有興趣睇番漫畫, 但見依家好多版本, 想請教下哩啲有冇師兄可以比下意見

我上網google話順序睇係 七龍珠 > 龍珠Z或龍珠改 > 龍珠超, 但啲網多數都係台灣, 唔知香港版本有冇唔同
我上carousell睇, 例如哩套1-42卷, 係咪就包晒七龍珠+龍珠Z呢?

龍珠改好似只係動畫?

另外又有哩套彩色版, 全套32本, 內容係咪一樣?

另外仲有套完全版?
印像中, 我無睇龍珠超, 其實超係接Z定GT?

而家一般龍珠game/動畫都係base on 龍珠Z打後既劇情. 七龍珠 (悟空細個時既故事) 睇唔睇都得.
BRA武藏 02:30 PM 02-17-20
早幾日中文版返第二lot大貨買左嚟玩, 我唔係原作fans, 咁多年都冇正式睇過, 但有基本認識 (識分角色, 但冇睇故事), 玩左幾日有興趣睇番漫畫, 但見依家好多版本, 想請教下哩啲有冇師兄可以比下意見

]
1-42卷,係最原始黑白版本,包晒龍珠+龍珠Z,想睇晒全套故事,睇呢42本就OK

完全版,係1至42卷嘅大書度版,大本D,紙質靚D,有埋連載時嘅彩頁……ETC

彩色版,就係將1至42卷上晒彩色
ultimawk 01:41 PM 02-18-20
作者: BRA武藏:
1-42卷,係最原始黑白版本,包晒龍珠+龍珠Z,想睇晒全套故事,睇呢42本就OK

完全版,係1至42卷嘅大書度版,大本D,紙質靚D,有埋連載時嘅彩頁……ETC

彩色版,就係將1至42卷上晒彩色
完全版多了一些畫面1至42卷沒有的, 例如最後悟空給歐布筋斗雲
whassupbun 08:53 AM 02-19-20
謝各位意見

其實隻game劇情有幾足料? 例如我玩到人造人段劇情, 未來杜拉格斯話比達同布瑪將會係佢父母, 悟空聽到好驚訝咁, 之後突然就三年後, 比達同布瑪就已經一齊左, 生埋BB杜拉格斯。動漫版本應該有更多描寫? 例如講下比達點樣慢慢同布瑪發生感情, 唔會突然間一齊仔都生埋掛?
Hello MiMi 10:19 AM 02-19-20
謝各位意見

其實隻game劇情有幾足料? 例如我玩到人造人段劇情, 未來杜拉格斯話比達同布瑪將會係佢父母, 悟空聽到好驚訝咁, 之後突然就三年後, 比達同布瑪就已經一齊左, 生埋BB杜拉格斯。動漫版本應該有更多描寫? 例如講下比達點樣慢慢同布瑪發生感情, 唔會突然間一齊仔都生埋掛?
動漫版本應該有更多描寫? < 漫係無
pet3 10:23 AM 02-19-20
謝各位意見

原作漫畫一樣是直接三年
動畫Z我記憶中也沒有提及過

Z改有沒有就不知道

結婚原因
比達一直借她家住
不斷修練
飲茶偷食其他女人,分手後看到比達就不知不覺結婚了(女方提出的
pet3 10:36 AM 02-19-20
作者: ahleung:
印像中,
  • 1-42就係七龍珠+龍珠Z
  • 七龍珠=龍珠, 只係唔同譯名
  • 龍珠改只係動畫, 只係將原本既故事濃縮小改後再出一次動畫
  • TV動畫仲出過一輯龍珠GT. 係龍珠Z後既原創劇情. 但裏面發生既事而家好似變左黑歷史 (e.g. 超級散亞人4).
我無睇龍珠超, 其實超係接Z定GT?

而家一般龍珠game/動畫都係base on 龍珠Z打後既劇情. 七龍珠 (悟空細個時既故事) 睇唔睇都得.

超...你當同人作就得架啦(實際上也是其他人畫)
Z贏布歐後
分裂路線
路線1>GT
路線2>超

超入邊
說比超3強的超紅超藍連無限都打唔贏(認真勝負)
為了要主角方輸 ,連合體耳環設定都大改,說不是界王神用只能用1小時,變超藍後仲得番幾分鐘

悟飯修練回復到潛力覺醒力量更變強左
但還是被秒

17號做森林管理員工作是阻止D戰鬥5用槍的偷捕者,當做左修練
之後又和超藍平手

人地同戰鬥5的掛機升lv,悟空你咪鬼同神修練啦,修練咁耐先平手
去打戰鬥力5掛機好過

還有由力量世界變成權能世界
有權能的人 一句破壞,你幾強都即死
全王的出現,世界由他話事,最大的權能就是他

最後的超白...就變成其他作品的無我境界咁
絕對迴避+耍太極動作....作品變哂味道
whassupbun 11:17 AM 02-19-20
作者: Hello MiMi:
動漫版本應該有更多描寫? < 漫係無
作者: pet3:
原作漫畫一樣是直接三年
動畫Z我記憶中也沒有提及過

Z改有沒有就不知道

結婚原因
比達一直借她家住
不斷修練
飲茶偷食其他女人,分手後看到比達就不知不覺結婚了(女方提出的
謝回覆, 睇黎我高估左原作劇情

睇埋樓上講龍珠超劇情, 其實好似咁多年都冇變過, 以我現時有限既認識, 岩岩用比達同18號第一次交過手, 基本上比達(及其他角色)既一生就係「我已經變強喇, 你今次贏唔到我!」之後「嗚呀!!點解!?點解我變強左都唔夠打!?等我返去再修練再同你打過!」, 總之永遠都係一山還有一山高
anyone 11:43 AM 02-19-20

睇埋樓上講龍珠超劇情, 其實好似咁多年都冇變過, 以我現時有限既認識, 岩岩用比達同18號第一次交過手, 基本上比達(及其他角色)既一生就係「我已經變強喇, 你今次贏唔到我!」之後「嗚呀!!點解!?點解我變強左都唔夠打!?等我返去再修練再同你打過!」, 總之永遠都係一山還有一山高

呢條公式龍珠一直都用緊又唔係超獨有ge

而超簡單講就係出黎賣玩具用ge宣傳廣告囉
變身方便出玩具是但換d髮色就算 無左以前超1,2,3,(4)果d感覺
敵人又通常整到路人甲咁低存在感然後話你聽可以一拳打到悟空跪低
holsety 12:27 PM 02-19-20

關於比達既天真,水管大把"為何變強輸"合集, 好好笑。好切合他的驕傲性格
harakuma 12:49 PM 02-19-20

呢D其實係少年漫畫既"套路",

你做敵方的話就會好強, 強得過主角方;

但當拉你入隊之後(魔童/比達), 你就會變得弱過主角(孫字頭), 當然會有機會比你強過主角"一段時間"

魔童練成光殺炮, 比達第一次入時光屋, 兩人在該時段都比悟空強, 但同時又比敵人弱。
ahleung 12:55 PM 02-19-20
基本上, 比達就係用黎 "show 敵人有幾勁" 既工具人
明明佢已經修練勁左咁多, 但結果俾人秒, 所以敵人真係超級勁喎, 咁樣.
byela1504 01:46 PM 02-19-20
OT
超睇番漫畫版合理D
17號只是超三級
其他宇宙相對弱,札馬斯只是玩具

但就無左D戲劇效果,電視版就如果港產片最緊要爆

平行世界時間線就
Z-------------->超 (比達女兒出世)
Z---------------------------------->GT (比達女兒己是少女莊子樣了)

作者: pet3:
超...你當同人作就得架啦(實際上也是其他人畫)
Z贏布歐後
分裂路線
路線1>GT
路線2>超

超入邊
說比超3強的超紅超藍連無限都打唔贏(認真勝負)
為了要主角方輸 ,連合體耳環設定都大改,說不是界王神用只能用1小時,變超藍後仲得番幾分鐘

悟飯修練回復到潛力覺醒力量更變強左
但還是被秒

17號做森林管理員工作是阻止D戰鬥5用槍的偷捕者,當做左修練
之後又和超藍平手

人地同戰鬥5的掛機升lv,悟空你咪鬼同神修練啦,修練咁耐先平手
去打戰鬥力5掛機好過

還有由力量世界變成權能世界
有權能的人 一句破壞,你幾強都即死
全王的出現,世界由他話事,最大的權能就是他

最後的超白...就變成其他作品的無我境界咁
絕對迴避+耍太極動作....作品變哂味道

chrischun 08:46 AM 02-20-20
隻Game好單調,頭1日幾好玩,宜家剛到魔人布歐篇頂唔順借左比同事玩
lunn 09:16 AM 02-20-20
作者: chrischun:
隻Game好單調,頭1日幾好玩,宜家剛到魔人布歐篇頂唔順借左比同事玩
Fans Game、賣情懷
係咁上吓架喇
退一步咁講
以Fans Game黎講已經算係咁

響FB成日都見到有好多人
又要鬧又要玩,辛苦自己之餘又浪費時間,都唔知為咩
whassupbun 11:07 AM 02-20-20
隻Xenoverse 2得唔得? 玩完哩隻想搵D其他龍珠game玩, 其實我覺得哩隻個格鬥都ok既, 掌握到後幾爽, 係被幾隻敵人圍果時混亂啲, 成日被背後偷襲。當然個開放世界同RPG成份就完全半桶水

見Xenoverse 2打法同哩隻類似, 而2D果隻好靚, 但我打左咁多年機, 2D格鬥都係苦手, 街霸果D永遠chok唔到招, 所以唔敢玩Dragon Ball FighterZ
lunn 12:33 PM 02-20-20
隻Xenoverse 2得唔得? 玩完哩隻想搵D其他龍珠game玩, 其實我覺得哩隻個格鬥都ok既, 掌握到後幾爽, 係被幾隻敵人圍果時混亂啲, 成日被背後偷襲。當然個開放世界同RPG成份就完全半桶水

見Xenoverse 2打法同哩隻類似, 而2D果隻好靚, 但我打左咁多年機, 2D格鬥都係苦手, 街霸果D永遠chok唔到招, 所以唔敢玩Dragon Ball FighterZ
Dragonball fighter Z 你當係Guilty Gear咁玩啦

XV我就無接觸過,但聽人講同依隻差不多(?)
都係等有玩開既人比意見啦
whassupbun 03:11 PM 02-20-20
作者: rinxlun:
Dragonball fighter Z 你當係Guilty Gear咁玩啦

XV我就無接觸過,但聽人講同依隻差不多(?)
都係等有玩開既人比意見啦
Guilty Gear同普通2D fighter有咩唔同? 即係唔洗chok招?
因為我街霸拳皇鐵拳果啲喺學生年代不停被鞭屍, 對2D格鬥作品已經有陰影, 避之則吉, 所以冇研究Guilty Gear有咩分別
唯一有玩係Marvel vs Capcom, 一個制就出超必果啲
pet3 03:29 PM 02-20-20

異戰1比2較好玩

不過故事連接住的

先玩1是無錯 (不過1超難白金哦

另外
這集的隱藏劇情
就是異戰的主線的敵人逃到這世界線
風間鈴木仁 12:47 AM 03-18-20
轉貼 HK PSN FB :

https://www.facebook.com/15791131423...6201002069203/

風間鈴木仁 07:49 AM 04-29-20
轉貼 PSN HK FB :

https://www.facebook.com/15791131423...4515523571083/

PS4《七龍珠Z 卡卡洛特》追加篇章「新覺醒(前篇)」
今天推出 ✊ 進入全新形態「超級撒亞人神」
19909696 01:14 PM 04-29-20
作者: 風間鈴木仁:
轉貼 PSN HK FB :

https://www.facebook.com/15791131423...4515523571083/

PS4《七龍珠Z 卡卡洛特》追加篇章「新覺醒(前篇)」
今天推出 ✊ 進入全新形態「超級撒亞人神」
好似要買哂成個season pass先可以即日玩?
我見store上 出咗覺醒前篇dlc 但寫住 免費同不能購買
由手機版發出
第一 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 

返回主題版面