Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-25-11, 01:24 AM   #201
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: chunmanx 查看文章
可能依家的制作規格已經唔同左
你見ff10、13都冇左大地圖
而且好似ff10咁
城內都係一張地圖接一張地圖咁
冇得在成個城內連貫地走
加上依家日本的技術力
要做5年真係唔出奇
我都係覺得只係成本問題
製作人(除左求哥)都唔係傻既,無理由會唔知其實好多人想行大地圖、多支線
只係成本限制條件下大家都寧願將成本放去其他地方唔放去大地圖上面姐

至於城內一張一張地圖咁走呢點我反而覺得只係進入左完全既3D時代,為左就個視點所以咁樣做
講真,2D果時既RPG,PS時代果時其實都係一張地圖接一張地圖啦

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-11, 06:04 AM   #202
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: kakajit 查看文章
真係好鬼中意HD REMASTER 呢個概念~~~
真係會令到人覺得高清化 = 重制 ,
話說有日去GAME鋪偷聽到一個想訂BIO 高清合版O既人問老細D野
人: 呢隻係重制版?
老:係高清制作版
人:即係做過晒?
老:係重新做到高清化

果個人訂左了
真係可以有無限O既灰色地帶可以解讀
買家自己唔做足功課可以怪其他人?
商家好多時自己都唔熟件貨都一樣照講到係買家心目中既貨來昆佢買架啦
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-11, 02:25 PM   #203
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我都係覺得只係成本問題
製作人(除左求哥)都唔係傻既,無理由會唔知其實好多人想行大地圖、多支線
只係成本限制條件下大家都寧願將成本放去其他地方唔放去大地圖上面姐
遊戲始終唔同真係買地,地圖面積大左唔會令成本高啲,除非好似做到GTA果種成個城市起左出黎咁,否則FALLOUT3,老滾果種空地式大地圖唔會特別貴(其實啲人都鍾意)

舊 09-26-11, 12:27 PM   #204
MichaelSpirit
Senior Gamer
遊魂

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDMichaelSpirit
XBox Live GamertagMichaelSpirit
引用:
作者: R222 查看文章
遊戲始終唔同真係買地,地圖面積大左唔會令成本高啲,除非好似做到GTA果種成個城市起左出黎咁,否則FALLOUT3,老滾果種空地式大地圖唔會特別貴(其實啲人都鍾意)
但係ff7城市入面d場景一d都唔野少啊...
如果真係remake即係每張cg既場景都要 3d化, 咁個成本真係會不得了
除非佢d場景全部用番晒cd硬照, 如果唔係隨時真係要用十年黎開發
MichaelSpirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 01:58 PM   #205
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
如果 故事背景/地方 冇乜深度, 條村得個大字, 聽來問去都係d 無謂野就只會浪費時間..
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 02:03 PM   #206
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: diabloex 查看文章
如果 故事背景/地方 冇乜深度, 條村得個大字, 聽來問去都係d 無謂野就只會浪費時間..
咁就睇下你覺得咩係無謂野
每個NPC講既野 其實都係度建構緊個世界觀
但拆番開黎睇 可能個NPC只係講今年加左稅好辛苦 以前唔會咁之類
但呢D係你心目中可能就係所謂既無謂野囉........

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 09-26-11, 02:38 PM   #207
now_loading
VanHelsing

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
咁就睇下你覺得咩係無謂野
每個NPC講既野 其實都係度建構緊個世界觀
但拆番開黎睇 可能個NPC只係講今年加左稅好辛苦 以前唔會咁之類
但呢D係你心目中可能就係所謂既無謂野囉........
係呀, 成村人一百間屋行半個鐘, 個個村民話加稅你就有共鳴呀...
你唔好將你諗的野加係我到啦, 唔該..

我只係話隻game 如果世界/故事唔夠深度, 我都冇講邊隻, 唔係咁都 hurt 到你呀...
舊 09-26-11, 02:55 PM   #208
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
係呀, 成村人一百間屋行半個鐘, 個個村民話加稅你就有共鳴呀...
你唔好將你諗的野加係我到啦, 唔該..

我只係話隻game 如果世界/故事唔夠深度, 我都冇講邊隻, 唔係咁都 hurt 到你呀...
師兄你會唔會諗左多 我無針對你喎
我只係講緊果D睇落無咩用 對攻略無必要既情報
好多人會覺得係無謂野
但事實上果D地方都係建構世界觀既一個好重要既環節咁解
好似FF8咁,咩叉情報都放晒係呢D NPC度
一人講D一人講D咁,你唔睇就會覺得佢個世界觀無幾左忽咁
你所講既故事深度同背景深度,好多野都要靠呢D野支撐出黎架嘛,唔係咩

其實你會唔會係樹敵太多
一見到好似係反論既野你就自動轉左台以為人地插緊你呢....

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 09-26-11 02:58 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 09-26-11, 06:29 PM   #209
now_loading
VanHelsing

引用:
如果 故事背景/地方 冇乜深 度, 條村得個大字, 聽來問去都係d 無謂野就只會浪費時間..
樓上假設緊改到GTA, fallout 3 咁, 我咪講緊隻game 如果冇深 度, 加大條村只會令人更覺冇深度..

跟住你就幫我自答埋無謂的定義
引用:
但呢D係心目中可能就係所 謂既無謂野囉........
我呢個如果係假設係無謂就無謂, 你就講我覺得無謂果d 係其實 有原因的.. 唔通見到幾個NPC 都係只說句"你好", 我都問你原因好唔好。其實你打咁多rpg, 係咪咁耐都未見過一句無謂對白? 我只係唔明我乜都冇講過,無謂對白的原因係我問題。如果你想揾位突出你的理解能力咁我就唔阻你。

我朋友可能冇你咁多, 也不知討論區都有敵人,不過你提一提我真係要留意下可能真係有 樹敵...
舊 09-26-11, 06:39 PM   #210
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

咁就代表件事係一個誤會
你又何必咁大反應呢
由手機版發出
舊 09-26-11, 06:40 PM   #211
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
樓上假設緊改到GTA, fallout 3 咁, 我咪講緊隻game 如果冇深 度, 加大條村只會令人更覺冇深度..

跟住你就幫我自答埋無謂的定義

我呢個如果係假設係無謂就無謂, 你就講我覺得無謂果d 係其實 有原因的.. 唔通見到幾個NPC 都係只說句"你好", 我都問你原因好唔好。其實你打咁多rpg, 係咪咁耐都未見過一句無謂對白? 我只係唔明我乜都冇講過,無謂對白的原因係我問題。如果你想揾位突出你的理解能力咁我就唔阻你。

我朋友可能冇你咁多, 也不知討論區都有敵人,不過你提一提我真係要留意下可能真係有 樹敵...
師兄,我一見到呢位人兄有份嘅POSTS,我都盡量避開佢
每次佢一發言,就有如當頭棒喝,我就自愧不如,唔夠佢學識深
佢話你樹敵你就真係要小心嗱,唔會死錯人

---------
講返呢隻GAME,係A9可以有POST話係重制,又話用乜最新技術之類
吹得就吹,我覺得,呢隻野同GAP記個D HD版差唔多,驚喜嘅咪蛇叔3個種質素
個D別扭表情(有玩過應該明我講乜呱?????)應該都係照搬就算

舊 09-26-11, 06:46 PM   #212
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

連個名都單純叫HD
就唔好有咁多想法
我相信應該盡其量都係用隻國際版改到HD就交貨
好少少就de返bug

雖然我咁講,不過基本上都係必買
可以囉出街玩已經足夠晒 最好bug都唔好de
由手機版發出
舊 11-08-11, 02:49 PM   #213
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
psv下個月出, 但official website仲未有資料.....

舊 11-08-11, 02:50 PM   #214
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
FF10 HD ver. 唔係首發遊戲bo
只係唔知何年何月何日出既掛名開發中遊戲

SQ-EN要早出實搞到,你見隔離C記隔幾個月就一隻HD remaster幾快手就知

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-11, 02:53 PM   #215
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

我知, 但係個site連名都冇. (好歹都學FFV-13咁"発売日:未定")......

舊 11-08-11, 02:57 PM   #216
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: Squaresoft 查看文章
我知, 但係個site連名都冇. (好歹都學FFV-13咁"発売日:未定")......
如果佢好似NBGI咁整個"吉"官網出黎
(得Front Page, 其餘乜都冇得睇)
我真係寧願佢唔整

メモリはプライスレス
My Trophy Road

此篇文章於 11-08-11 03:09 PM 被 草薙さん 編輯。
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-11, 03:00 PM   #217
now_loading
VanHelsing

SE 唔會只賣game, 一定再重新包裝到好靘, 攪好多精品要你買..
Capcom 就幾合一, 大件低食, 封面都唔轉, 買就買, 唔買就算...
舊 11-08-11, 05:49 PM   #218
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

哈哈, 咁又係.
只不過定期睇下個web 時仲未有, 好似十劃都冇一.....
而且近來sqex 真係幾多資料唔對現
(PS3 LR 仲係度"発売日:未定") -_-;;

舊 01-12-13, 12:34 AM   #219
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
Danny Mason @dannymason1986
@SQUARE_ENIX_EU When are we gonna see FFX HD on Vita please??? The world needs answers

SQUARE ENIX EUROPE @SQUARE_ENIX_EU
@dannymason1986 The world will get answers soon, we promise.

今年內會唔會有消息呢...............

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-13, 01:03 AM   #220
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
X 係我唯一 CLEAR 過既 FF

不過玩到最後個個技能都係一樣就幾無癮
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-13, 05:18 AM   #221
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: GN00508771 查看文章
Danny Mason @dannymason1986
@SQUARE_ENIX_EU When are we gonna see FFX HD on Vita please??? The world needs answers

SQUARE ENIX EUROPE @SQUARE_ENIX_EU
@dannymason1986 The world will get answers soon, we promise.

今年內會唔會有消息呢...............
希望月底個 1st Production Department Premiere 會有消息啦

舊 03-19-13, 09:39 PM   #222
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>

発売日は2013年、価格は未定
PS3版は「X」と「X-2」を1枚のディスクに収録、Vita版は個別売り
インターナショナル版の追加要素あり

舊 03-19-13, 10:06 PM   #223
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章

発売日は2013年、価格は未定
PS3版は「X」と「X-2」を1枚のディスクに収録、Vita版は個別売り
インターナショナル版の追加要素あり
包埋X-2即刻興趣大增,當年無買到
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-13, 11:19 PM   #224
neo
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
包埋X-2即係要等多幾多年?

『目に見えるものを感じずに・・・目に見えぬものを感じられるとでも言うのか?』
『おまえ達にも見えているのだろう?未来永劫、この輪廻を断ち切ることなど出来ないことを。』
『それ故に・・・悔いの残らぬよう、やり遂げなさい。』
「我、生きずして死すこと無し。理想の器、満つらざるとも屈せず。
これ、後悔とともに死すこと無し・・・」
「わかっていたはずだった・・・」「私達は、自由を見られるかしら?」
「これで・・・良かったのか?」
「大丈夫・・・何時かきっと、分かり合える日が来る。
そして、遠い未来へ・・・命は受け継がれるから。」
neo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-13, 11:33 PM   #225
dust11

註冊日期: Aug 2010
psv版X-2散賣實在太好
唔想要
dust11 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy X jerry 電視遊戲討論版 6 02-05-23 08:40 PM
[多機種] Bio Hazard HD REMASTER l PS3, 360 l DL 版 PS4, XBone 武藤遊戲 電視遊戲討論版 635 02-13-15 07:31 PM
[PSV] Final Fantasy X|X-2 HD Remaster l 日版 12月26日發售 money 手提遊戲機討論版 149 10-29-13 08:30 PM
Final Fantasy i? Exellen 電視遊戲討論版 1 03-15-04 04:07 PM
Final Fantasy X Chris皇 電視遊戲討論版 7 02-19-04 12:10 AM

現在的時間是 12:06 PM

手機版 | APP版