Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 09-22-21, 11:28 PM   #626
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
今集What If真係平平,同日出咗Star Wars Visions吸引好多,9集全部由唔同日本動畫製作所做一集星戰原素故事,每集都唔同風味,但基本上一睇就係顯示各製作組嘅強烈風格,睇曬後過個人幾鐘意1,3,6,7,8集

此篇文章於 09-23-21 08:17 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-21, 02:57 PM   #627
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
日式 Jedi 雜燴

Star Wars: Visions,一話一間日本動畫製作社整,每話唔同長短,都係廿零分鐘一話,共九話,好快煲完。識睇梗係睇日配喇。

故仔預咗佢「亂嚟」,亦有啲似係得個慨念,有啲個故仔比較完整,有多啲故仔嘅好睇啲,亦有啲留咗尾。但係幾乎話話都或多或少有 Jedi 嘅關連,唔知係咪 LF 嘅要求,作為星戰迷,星戰點止係光劍咁簡單?亦唔知係咪間間啲製作費都唔同,有啲做得好掂,尤其係第一話 同 Prod I.G. 整嗰話,反而 Trigger 負責嗰話,可能有高期待值,就令人有啲啲失望。不過全部無論動畫、作畫、分鏡同配樂都係上乘,亦帶好強嘅日本風格,好似第 4 話,開頭有度以為會彈隻 Turn-A 出嚟⋯⋯

呢次 LF 有排佢哋去抄考喇。

此篇文章於 09-23-21 05:05 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-21, 04:46 PM   #628
王小虎

註冊日期: Apr 2002
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-21, 03:56 PM   #629
肉羊哩咖
griffin611

What-If S1E08 都係黑,可以話係結局嘅上集,好多彩蛋,但故仔單薄咗啲,一般般啫。

討厭 Captain Marvel 嘅老細,今話睇得比上話仲開心啲。

2>5>4>3>7>8>6>1

舊 09-29-21, 07:07 PM   #630
王小虎

下集會唔會
連晒咁多集一齊?例如Captain Carter, T'Challa Star-lord, Evil Strange, Killmonger, Party Thor一齊打Ultron Vision?

此篇文章於 09-29-21 07:14 PM 被 王小虎 編輯。
舊 09-29-21, 09:28 PM   #631
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 王小虎 查看文章
下集會唔會
連晒咁多集一齊?例如Captain Carter, T'Challa Star-lord, Evil Strange, Killmonger, Party Thor一齊打Ultron Vision?
噢⋯⋯

個中期予告,同有個車嘅廣告透露咗老細講嘅情況~

舊 10-01-21, 02:28 AM   #632
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
下集會唔會
唔出奇啊,之前幾集都係隱約為呢個Multiverse版復仇者集結做引子。Watcher就係類似Nick Fury嘅召集人角色。

Watcher原本只係同我哋一樣只係做觀眾,由於嗰啲世界獨自嘅命運影響唔到佢,咁佢咪繼續食花生囉。

但呢個Ultron Vision就偏偏太過屈機唔跟規矩做事,突然間走上去Multiverse直接同Watcher挑機,最後Watcher要被逼放棄佢嘅不干預誓言,聚集佢之前唔同世界見過最有能力對付Ultron Vision嘅Multiverse英雄。

漫畫原作呢個Watcher(真名Uatu)其實已經干預過N次,而且經常因為咁偶爾被佢其他同族Watcher懲罰。

PS Marvel隊長好明顯無睇過Terminator 2,如果唔係唔會話咩冇興趣見到Terminator有續篇。

因為Carol喺1989年被Kree擄走,T2就喺兩年後1991年上映。Carol喺1995年只係短暫重返地球然後又再離開。如果佢當時逗留喺嗰間Blockbuster鋪頭耐少少就唔會咁講。

此篇文章於 10-01-21 03:10 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-21, 10:59 AM   #633
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
噢⋯⋯

個中期予告,同有個車嘅廣告透露咗老細講嘅情況~
個ep5大災難又點痴埋落去?

舊 10-03-21, 08:09 AM   #634
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: wing 查看文章
個ep5大災難又點痴埋落去?
其實第 8 話個玩法同上一話個尾,已經犯晒駁,真係唔知佢點埋班~

此篇文章於 10-03-21 08:28 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-06-21, 04:36 PM   #635
肉羊哩咖
griffin611

第二次 Infinity 大戰 -- 搲床紀元

What-If S1E09 叫做係結局,好就打得差唔多有元 Infinity Wars 泰坦星大戰嗰場噉精彩,動畫比之前嘅都進步。唔係噉好嘅開頭算慢,而某角突然爆出嚟無舖排(有傳有啲原本唔係今季嘅插咗落嚟),就連個扭橋都係意料之內,雖然個結局都叫收貨,但有啲草草收檔嘅味道,爭咗啲滿足感。

2>5>4>3>9>7>8>6>1

成季噉睇 -- 預咗佢賣前 Phase 1 - 3 啲嘢,再變吓當新貨,編劇唔偷懶嘅話,就好睇啲;有啲真係調咗個角式就算,好多嘢唔交待,又時又爆啲新啲規則出嚟,而啲力量對比又唔多跟 MCU 啲電影,夾硬插啲笑話有時唔 work 就礙眼啲;唔介意女角担的重戲,但啲戲有時麻麻就點都講唔過。

總結:一般

後記:究竟 Tony Stark 要死幾多次?

舊 10-06-21, 09:34 PM   #636
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
What if S1 end
算打得ok啦,不過其實係介紹Watcher嘅犯規能力?

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-21, 01:29 AM   #637
Game Master

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
What if S1 end
算打得ok啦,不過其實係介紹Watcher嘅犯規能力?
如果有S2,應該會再犯多幾次。(漫畫佢已經係週不時干預當家常便飯添

好精彩嘅季尾大結局,都估到Killmonger最後會出蠱惑,但佢同Arnim Zola兩個傳統反派嘅行為互相抵銷,而且全部都喺Watcher計算之內。

諷刺嘅係Supreme Strange如果冇獲得毀滅佢嘅宇宙嘅龐大屈機能力,呢隊Multiverse Guardians未必能夠打贏Ultron Vision。

大結局亦為其他之前嘅故仔收個好結局

1. Captain Carter有機會同瘦柴Steve重逢(呢70年Steve點樣保持青春?係咪變成呢個世界嘅Bucky般被Hydra雪藏?)

2. T'Challa Star Lord及時阻止Ego吸收清潔工Peter Quill嘅能力,防止Ego毀滅宇宙

3. Supreme Strange幫手睇住Killmonger同Zola

4. Party Thor返去開party慶祝

5. 最正嘅伏線回收係嚟自Ultron Vision世界嘅Natasha。由於佢成為佢成個宇宙唯一嘅生還者,要佢咁樣返去未免太過殘忍,於是Watcher就送佢去住第3集復仇者死清光嘅世界,幫Nick Fury及兩位隊長打敗Loki

6. 中途Supreme Strange送咗第5集成班喪屍(包括喪屍Wanda)比Ultron Vision嘆下

此篇文章於 10-07-21 01:32 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 10-07-21, 08:16 AM   #638
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
What if整體算不錯,不過覺得有些假如的發展可以去盡一點,但正因是動畫戰鬥場面怎也可以比劇集狀大還是好事

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-21, 11:19 AM   #639
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
Infinity Stone 能力有搬龍門情況

Loki / EP9 Infinity Crusher: 只係相關宇宙用到
EP8/9 Vision: Multiverse都用到
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-21, 02:34 PM   #640
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
結果喪屍宇宙個邊除左俾超級奇異博士召喚幾隻(一堆!?)喪屍外,就冇左下文⋯⋯

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-21, 03:55 PM   #641
420secured

引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
結果喪屍宇宙個邊除左俾超級奇異博士召喚幾隻(一堆!?)喪屍外,就冇左下文⋯⋯
唔係呀,Call番愛人過去
舊 10-07-21, 06:23 PM   #642
王小虎

著Hulkbuster的Tony Stark同Thanos armor Gamora本來係第一季,不過唔夠時間製作,所以要cut就cut咗呢集,但最尾一集冇辦法改劇本改分鏡,所以出現而家情況。

Tony被稱為survivor of Sakaar,應該係what if Tony Stark go to Sakaar instead of Hulk。Gamora被稱為destroyer of Thanos,應該係佢殺死咗Thanos。唔知點樣兩個走埋一齊。話會出落Season 2。
https://www.cbr.com/what-if-finale-g...-lost-episode/
舊 10-07-21, 08:14 PM   #643
420secured

HK Disney Plus

$73 / month
$738 / year

4 Devices 10 Profile

4K UHD / 5.1 / Atoms
舊 10-08-21, 12:05 AM   #644
肉羊哩咖
griffin611

引用:
著Hulkbuster的Tony Stark同Thanos armor Gamora本來係第一季,不過唔夠時間製作,所以要cut就cut咗呢集,但最尾一集冇辦法改劇本改分鏡,所以出現而家情況。

Tony被稱為survivor of Sakaar,應該係what if Tony Stark go to Sakaar instead of Hulk。Gamora被稱為destroyer of Thanos,應該係佢殺死咗Thanos。唔知點樣兩個走埋一齊。話會出落Season 2。
https://www.cbr.com/what-if-finale-g...-lost-episode/
有傳是咁的⋯⋯

第一部 Avengers 當鐵皮佬送粒核彈上太空嗰陣,點知個 portal 收早咗,鐵皮佬唯有流落太空,最後去咗 Sakaar,跟住參加「武鬥大會」而揚名,之後Thanos 收到風 Sakaar 有個 Tony Stark,派 Gamora 去,之後 Gamora 調轉鎗頭,夾埋 Tony 埋咗 Thanos 單,仲搶埋 Odin 隻手套,所以見「矮人」兩雙手都仲見在;為咗一了百了,打算熔咗隻手套等人集齊啲石都無用~

引用:
作者: 420secured 查看文章
唔係呀,Call番愛人過去
有人留意到仲有班喪屍 Avengers 都仲嚮度,不過一嘢無晒,得返件 Wanda。

另:What We Do in the Shadow 電視版,暫時頭兩季都上咗 D+

仲有連 WV 個「奸角」Agatha 會有自己一套劇上 D+,呢個年頭真係~

此篇文章於 10-08-21 05:21 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-13-21, 01:05 AM   #645
肉羊哩咖
griffin611

Home Sweet Home Alone 予告:

硬係好似爭噉啲嘢, pass

舊 10-14-21, 03:01 PM   #646
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-21, 01:32 AM   #647
肉羊哩咖
griffin611

Hawkeye 最新予告,一開頭播兩話:

舊 10-26-21, 08:05 PM   #648
肉羊哩咖
griffin611

除咗 Kenobi 確定咗會有 Hayden Christensen 之外,而家確定埋 Asoka 一劇都會有佢份,大慨會係回憶片斷出現。嘩!有追開 The Clone Wars 嘅應該好期待。

舊 10-27-21, 10:57 PM   #649
Game Master

Disney+ 個app喺香港係咪要等到11月16日先有得DL?

好奇想問下,如果有親戚朋友住外國本身有D+戶口,可唔可以好似Netflix咁跨區使用?我而家睇開嘅Netflix都係借用我英國親戚嘅戶口嚟登入。

舊 10-28-21, 12:03 AM   #650
肉羊哩咖
griffin611

無知,但啲 VPN 廣告成日話可以誇區睇 D+ 嘢,應該得掛?!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 01:20 PM

手機版 | APP版