Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-24-05, 08:37 PM   #401
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
o係荃灣城市廣場3樓日本城隔離發現大量魔神及魔動王模型
(雖然好似係老番, 日版盒面, 但背脊, 說明書係簡中 )
新星龍神, 龍星$25,
新星戰神, 空神, 夏鬼, 炎神$20,
黑龍角$35,
仲有一隻魔神1既邪虎(好似$25)
質素方面要有心理準備 (主要有時lon細同插粗 , 要花時間削幼d插或牚大d lon , 隻夏鬼個設計本身有齒輪可以做到隻手郁, 不過啤出黎d件食唔到廢左 )
不過夾口尚算準確, 無大la出現
砌出黎個感覺同以前原版差唔多,
唔介意要好多額外功夫可以一試
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-05, 08:58 PM   #402
redfish
Game Master

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 古鐵.巨人
黑龍角$35,
質素方面要有心理準備 (主要有時lon細同插粗 , 要花時間削幼d插或牚大d lon , 隻夏鬼個設計本身有齒輪可以做到隻手郁, 不過啤出黎d件食唔到廢左 )
魔神係老番, 魔動王係授權出品, 算正版.

舊 12-24-05, 11:58 PM   #403
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
作者: 古鐵.巨人
黑龍角$35,
你講個d小改造唔算好難
有冇油+改bb戰士個d咁煩先
分色係咪同以往個d一樣?
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-05, 12:12 AM   #404
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
引用:
作者: 斯羅少尉
你講個d小改造唔算好難
有冇油+改bb戰士個d咁煩先
分色係咪同以往個d一樣?
咁又無咁誇
不過有時你好順理成章咁"啪"埋兩件件
啪埋90%先發覺啪唔入, 原來係lon細/插粗/插長
攪到要撬開件件修改, 大佬, 啪到咁鬼實又要撬開佢真係好煩 #

分色黎講個人覺得一樣(連d膠既質量都差唔多), 但因為以前無入過夏鬼所以無法對比
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-06, 03:52 PM   #405
wongja0708
God of Gamer

註冊日期: Dec 2004
where can buy all 復刻boxset now? (第一層, 第二層....至最update 果層)

wongja0708 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-06, 11:41 PM   #406
#1plus1#
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: wongja0708
where can buy all 復刻boxset now? (第一層, 第二層....至最update 果層)
188二樓
第一至四層各$#^)
第五層唔清楚

#1plus1# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-06, 12:58 AM   #407
thankyou
Junior Member

註冊日期: Nov 2005
復刻boxset now第四層,觀塘熊X$@*)
thankyou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-06, 08:06 AM   #408
redfish
Game Master

引用:
作者: thankyou
復刻boxset now第四層,觀塘熊X$@*)
其實行貨的話, 建議價只係269.9

舊 01-14-06, 11:49 PM   #409
ksing

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDKSxxTC
XBox Live Gamertagksing
where hv行貨第一至第五層sell ar?

舊 01-18-06, 09:43 AM   #410
wongja0708

引用:
作者: ksing
where hv行貨第一至第五層sell ar?
188... #^) 一set , 放棄了, 五set 即係 !*))

wongja0708 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-06, 02:28 AM   #411
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
真係一隻超正o既龍王丸手辨
http://minor-swing.cocolog-nifty.com...ku01/mm13.html

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-06, 05:09 AM   #412
ゆうたろう
カツカレー炒飯

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: DevilElvis
http://minor-swing.cocolog-nifty.com...ku01/mm13.html
嘩~隻龍王丸超正~仲識變形添...
速水仁司都出過龍神丸,龍王丸及邪虎丸的,不過隻龍王丸好像不懂變形的

我都有一台首辦龍神丸(速水仁司Ver.),不過對比起上面日本製作者的龍王丸,我這台當然係獻醜之作

龍神丸(創界山型)
原型製作:速水仁司
比例:Non Scale
白件出品:M.H. DREAM WORK SHOP
組件數量:11件

製作方面,購買時是白件,回到家一定要浸"藍威寶"清潔劑,
因為清潔劑不同天拿水,清潔劑浸過夜也沒關係,所以大約浸一晚時間,
第二天朝早才用刷子洗擦及用清水來過水,抹乾所有組件就用1200號幼砂紙打磨一次
確保所有組件都沒有離模劑殘留,之後可以打磨水口線,SET位,鑽孔及SET銅枝定位,
最後噴灰檢視清楚有冇瑕疵或要再修補的地方,沒有就可以上色了~

上色方面,亦是用Mr.COLOR油性塗料
白:#107 / 紅:#79+#171(少量) / 藍:#80+#171(少量)
橙黃:#58 / 黑:#33 / 螢光綠:#175
滲線:TAMIYA琺瑯質油性塗料XF-1 消光黑
最後噴上一層TOPCOAT B-502 透明半光澤油作色澤統一

↓有人可能會問有幾高?速水版龍神丸好細隻,我用了扭蛋龍神丸和紙包檸檬茶的高度作對比

此篇文章於 01-25-06 05:36 AM 被 ゆうたろう 編輯。
ゆうたろう 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-06, 04:33 PM   #413
PTX-003C
天下第一盲鬼

PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:

where can i buy that
and how much will it be?

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-06, 05:15 PM   #414
redfish
Game Master

引用:
作者: PTX-003C
where can i buy that
and how much will it be?
2月的WF中發售的手辦, 15000yen, 111件部件, 這手辦是需要自己砌和上色的, 並非完成品

http://minor-swing.cocolog-nifty.com/
ワンフェス2006Winter(2/19有明)情報!
2/19(日)ビッグサイトにて開催されるワンフェス2006Winterに出展、販売予定の商品は、
今回1点のみです。

・魔神英雄伝ワタルより NONスケール『龍王丸』

原型担当 :鵜殿一佳
   パーツ数 :111パーツ(!!)
   サイズ :NONスケール(タカラのプラクションシリーズと同サイズです。)
   予価 :15000円
   *組み立てが必要なガレージキットとなります。

舊 01-25-06, 11:23 PM   #415
chuntaky
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:

今次整得幾型
等復件看多少元
chuntaky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-06, 09:49 PM   #416
garuda
Crazy Gamer
拉科,羅馬 fans

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 薑餅人Lobo
嘩~隻龍王丸超正~仲識變形添...
速水仁司都出過龍神丸,龍王丸及邪虎丸的,不過隻龍王丸好像不懂變形的

我都有一台首辦龍神丸(速水仁司Ver.),不過對比起上面日本製作者的龍王丸,我這台當然係獻醜之作

龍神丸(創界山型)
原型製作:速水仁司
比例:Non Scale
白件出品:M.H. DREAM WORK SHOP
組件數量:11件

製作方面,購買時是白件,回到家一定要浸"藍威寶"清潔劑,
因為清潔劑不同天拿水,清潔劑浸過夜也沒關係,所以大約浸一晚時間,
第二天朝早才用刷子洗擦及用清水來過水,抹乾所有組件就用1200號幼砂紙打磨一次
確保所有組件都沒有離模劑殘留,之後可以打磨水口線,SET位,鑽孔及SET銅枝定位,
最後噴灰檢視清楚有冇瑕疵或要再修補的地方,沒有就可以上色了~

上色方面,亦是用Mr.COLOR油性塗料
白:#107 / 紅:#79+#171(少量) / 藍:#80+#171(少量)
橙黃:#58 / 黑:#33 / 螢光綠:#175
滲線:TAMIYA琺瑯質油性塗料XF-1 消光黑
最後噴上一層TOPCOAT B-502 透明半光澤油作色澤統一

↓有人可能會問有幾高?速水版龍神丸好細隻,我用了扭蛋龍神丸和紙包檸檬茶的高度作對比
油得唔錯bor~!!!!
不過速水版本身個型一般般
我有一隻龍王丸gk, 原型師係杉田普, 正好多gar
garuda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-06, 12:51 AM   #417
ゆうたろう
カツカレー炒飯

引用:
作者: garuda
油得唔錯bor~!!!!
不過速水版本身個型一般般
我有一隻龍王丸gk, 原型師係杉田普, 正好多gar
嗯,多謝你讚賞~
速水版比較瘦削,同埋細隻d
我找唔到其他魔神0既首辦模型,0係旺角見到有呢隻速水龍神丸
就唔理咁多即買...

杉田普0既龍王丸?我未見過添,你有冇相機?影張上來看看

話時話,各位魔神迷,"魔神英雄傳"入面0既"魔神"算不算機械人?
某玩具網的討論區有條友話魔神唔見有機械位所以唔算機械人喎~
我個人而言,"魔神"只是該動畫的機械人統稱
即係好似高達咁,故事入面將機械人統稱為MS一樣
只係魔神英雄傳比較兒童口味重d,可以拎把劍呼喚機體出來,可以打電話叫戰神丸出來,
唔似高達咁好細緻描繪機械結構,但魔神都係要有人去駕駛控制
模型的盒面封面畫都好有機械感,點解魔神唔算係機械人?
斬一劍爆0左部魔神,飛0左個敵人上天咁遠,爆0既時候冇機械零件飛出0黎就唔係機械人?
駛唔駛畫到好細緻,比d小朋友睇到油壓管呀,機械結構0係點樣,咁先算機械人?
舊 01-28-06, 02:33 AM   #418
#1plus1#

註冊日期: Aug 2005
我唔知那些"神"字魔神算唔算.不過記得劇中有嘍囉為一些魔神燒"桿"和修理(包括黑龍角).我認為它們算是機械人.

#1plus1# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-06, 05:40 PM   #419
garuda
Crazy Gamer
拉科,羅馬 fans

註冊日期: Aug 2003
引用:
嗯,多謝你讚賞~
就唔理咁多即買...

話時話,各位魔神迷,"魔神英雄傳"入面0既"魔神"算不算機械人?
只係魔神英雄傳比較兒童口味重d,可以拎把劍呼喚機體出來,可以打電話叫戰神丸出來,
斬一劍爆0左部魔神,飛0左個敵人上天咁遠,爆0既時候冇機械零件飛出0黎就唔係機械人?
駛唔駛畫到好細緻,比d小朋友睇到油壓管呀,機械結構0係點樣,咁先算機械人?
我今晚影d白件比你睇睇~
我仲有隻美子空心首辦~

魔神英雄傳比較似sd高達~緊算機械人
garuda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-06, 08:03 PM   #420
ゆうたろう
カツカレー炒飯

引用:
作者: garuda
我今晚影d白件比你睇睇~
我仲有隻美子空心首辦~

魔神英雄傳比較似sd高達~緊算機械人

哦,好呀,唔該晒~
舊 01-28-06, 09:00 PM   #421
chuntaky
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
嗯,多謝你讚賞~
就唔理咁多即買...

魔神算機械人
龍神丸有重構造 有機械
我同意你講
魔神都係要有人去駕駛控制
有駕駛室
chuntaky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-06, 10:35 AM   #422
ゆうたろう
カツカレー炒飯

這是1998年的BANDAI版,近年小弟模型技術好0左d,
先將佢重新改造,本身邪虎丸太呆板了,主要是改了大腿接合位
令它可以八字腳企,盾牌可以向前擺,手腕角度改變
先用膠片補好偷膠位先,手腕及大腿都係,
之後用混合畢地造出大腿接合位的斜角,待乾打磨好
手腕接合位的卡榫剪掉,自行改變角度試位,上色後用膠水貼好
盾牌在手腕前端鑽孔,同樣上好色之後才用膠水貼好~
大腿接合位不用膠水,改用AA膠,因為腳部是受力位,膠水唔夠力的
AA膠乾0左比較硬身,受力會較好,由於補偷膠是用膠板封口,內部是空心的
所以就不能打銅枝,如果用混合畢地或造型畢地補晒空心位就可以打銅枝
但成本花費很多,不太化算...

上色全用Mr.COLOR油性塗料:
橙黃:58+107(少量) / 紅:79 / 黑:92 / 白:107 /
灰:92+107 / 青綠:64 / 銀:218
最後噴上TOPCOAT B-502水性半光澤

舊 02-17-06, 12:30 PM   #423
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
我而家睇番魔神1,2,真係好想買番隻儲下。
但係屯門一帶根本都唔見有,正確d黎講,應該係我未見過有得賣,﹝除左第x界層boxset﹞。
請問各位知唔知邊度有散賣?價錢如何?thanks。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-06, 01:51 PM   #424
ゆうたろう
カツカレー炒飯

引用:
作者: 柴崎幸
我而家睇番魔神1,2,真係好想買番隻儲下。
但係屯門一帶根本都唔見有,正確d黎講,應該係我未見過有得賣,﹝除左第x界層boxset﹞。
請問各位知唔知邊度有散賣?價錢如何?thanks。
舊0既魔神模型已經絕版,就算有都好貴,幾百蚊一隻
倒不如二百幾蚊買一盒5隻/4隻 0既BOX SET仲抵d~

魔神英雄伝2就未有消息出BOX SET,而且都係絕版,散買0既話都係超貴
舊 02-17-06, 02:52 PM   #425
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
引用:
舊0既魔神模型已經絕版,就算有都好貴,幾百蚊一隻
倒不如二百幾蚊買一盒5隻/4隻 0既BOX SET仲抵d~
魔神英雄伝2就未有消息出BOX SET,而且都係絕版,散買0既話都係超貴
唔該哂。
由於我唔鍾意D BOSS機,所以先唔想買成套...
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:45 AM

手機版 | APP版