Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-28-19, 09:39 PM   #401
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
無架..

無事話人痴線佬 未食藥 有幻覺 無影響力 自己同自己講野 得復康會D人會理佢

有事就話陳雲搞事 咩Logic..

不過呢度已經好好 唔會第一句紅字我老母先
國師響 FB 果種風格,你又好難怪人咁話佢喎。

各路門派都知今次要盡力低調,政黨連叫人快d登記做選民都唔敢,費事多一事俾人話抽水,
我相信熱狗都有人係默默做事既,咁就忍下啦,咩「不受傷 不被捕」邊個講先有咩好爭,
當日反高鐵我老母都係咁吩附我啦,你話「出來抗爭要流血要被補」就話要俾返 credit 佢啫。

舊 06-29-19, 09:16 AM   #402
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
哩d時候仲掛住黨派恩怨...
唔係因為佢係咩派而係條友講d野真係冇乜建設性吧
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 12:14 PM   #403
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
認同唔係掀起仇恨時候
不過有時真係要搞清楚做d野有無用,會唔會有反效果

舉個例
星期三集會之後圍警察總部就無謀至極
一來夜媽媽圍係最危險,又無外國記者d鏡頭傍住,俾黑警捉左唔知咩事
二來係果個moment圍根本無任何戰略意義

另外就係要小心唔好亂傳假消息,尋日連登有人傳已經恢復左二讀
如果有人信以為真去圍立法會就只會自投羅網

其實中共唔係傻的
一早有晒間諜混左入反對派度
尤其而家無大台,群眾出於自發行動,就更容易混入去

每個人都要提高警覺,唔好俾人煽動去做傻事
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 03:03 PM   #404
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: HM 查看文章

另外就係要小心唔好亂傳假消息,尋日連登有人傳已經恢復左二讀
如果有人信以為真去圍立法會就只會自投羅網:-)
呢個真,段片明明係講緊國歌法,俾人剪到以為係講緊引渡條例。

對家都係進化緊,大家都用下個腦,小心 d。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 09:45 PM   #405
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
驚:我早你早我一日就封會展,睇你班人點圍

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...6-20190629.htm

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 10:33 PM   #406
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
【逃犯條例】粉嶺大學生墮樓亡 留下反修例字句

【星島日報報道】粉嶺嘉福邨福泰樓下午有人墮樓身亡,死者墮樓前在梯間牆壁上寫上反對《逃犯條例》修訂字句。警方到場後用帳篷覆蓋遺體,又用黑色膠袋遮蓋牆上字句,死因有待驗屍確定。

死者為21歲盧姓少女,據悉為教育大學二年級生,並非上址住客。當她墮樓後發生巨響,驚動途人報警,救援人員到場證實她傷重不治。警方已聯絡事主家人到場協助調查。有市民晚上帶同鮮花到場致祭。

警方到場後發現,大廈24樓樓梯間的牆上寫有反修例字句,並有死者署名,內容提及「雖然抗爭時間久了,但絕對不能忘記,我們一直以來的理念,一定要堅持下去,強烈要求全面撤回條例,收回暴動論,釋放學生示威者」等。據網傳照片顯示,死者墮樓前拍下字句並上傳至Instagram。教育大學發言人表示,教大對事件感到震驚和悲慟,校方已即時啟動危機處理機制,並正嘗試聯絡其家人提供協助。
開始傳染.......再來多幾次就連家長都會驚動埋
大鑊...我都驚會有細路死...

此篇文章於 06-29-19 10:56 PM 被 LTKS 編輯。
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 11:34 PM   #407
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: LTKS 查看文章
開始傳染.......再來多幾次就連家長都會驚動埋
大鑊...我都驚會有細路死...
最怕集體自殺

舊 06-30-19, 11:57 AM   #408
麥魚仔
岬命

註冊日期: Apr 2006
又走一個..............
希望大家都不要自殺。

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-19, 12:10 PM   #409
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
呢個咁嘅政府根本就唔值得咁樣為佢送終...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-19, 01:14 PM   #410
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 麥魚仔 查看文章
又走一個..............
希望大家都不要自殺。
引用:
作者: Super Bus 查看文章
呢個咁嘅政府根本就唔值得咁樣為佢送終...
反送中 不送終

搵人整張長輩圖,認同請分享。

舊 06-30-19, 05:28 PM   #411
麥魚仔
岬命

再有人墮樓,搶救中......................

舊 06-30-19, 05:55 PM   #412
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
我再比多個提議
當你地革命成功
唔好忘記清算藍絲
呢班友唔配享有義士,烈士用血汗爭取返嚟既民主自由

你話咁係咪法西斯?
係咪法國大革命後既恐怖時代?
我都係嗰個答案:
如果法西斯係拯救香港既唯一辦法,那我就是法西斯

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-19, 06:06 PM   #413
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
咁請問法西斯巨巨呢幾日做左咩黎?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-19, 06:15 PM   #414
麥魚仔
岬命

引用:
作者: 真!DC 查看文章
哩d時候仲掛住黨派恩怨...
唔係因為佢係咩派而係條友講d野真係冇乜建設性吧
由手機版發出
叫人做盾都係冇建設性,真係好笑............

舊 06-30-19, 06:50 PM   #415
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
咁請問法西斯巨巨呢幾日做左咩黎?
拿,我唔覺女裝係法西斯既

不過斷估佢 6.9 6.16 連行都無行
由手機版發出
舊 06-30-19, 08:29 PM   #416
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
一早講過
唔使問我邊次出邊次唔出
當香港發生國際標準既示威
人群中自然有我

即係我出得嚟
一定係雞尾酒會
而家雞尾酒會未開
你地都比班狗打到一楝都冇
到雞尾酒會開左大家飲到慶慶地
班癲狗肯定仲癲過而家
你地ready好未既先?
到我出嚟派雞尾酒, 你地係cover我定係離開幾尺同我割蓆先?

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-19, 08:32 PM   #417
麥魚仔
岬命

引用:
作者: 女裝少年 查看文章
一早講過
唔使問我邊次出邊次唔出
當香港發生國際標準既示威
人群中自然有我

即係我出得嚟
一定係雞尾酒會
而家雞尾酒會未開
你地都比班狗打到一楝都冇
到雞尾酒會開左大家飲到慶慶地
班癲狗肯定仲癲過而家
你地ready好未既先?
到我出嚟派雞尾酒, 你地係cover我定係離開幾尺同我割蓆先?

舊 06-30-19, 09:20 PM   #418
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

由 2014 到 6.9 再 6.12 已經驗證左,香港既打法係要和理非既人夠多,先谷到一班出去打既人。

我好認同始終要有人死傷先會改變,我一定唔會割你席。

我亦中意睇歷史。

不過歷史既進展唔係個個地方都一樣,強行套用人地既歷史經驗起香港(e.g. 日日雞尾酒),亦未必會有好既結果。

就好似,美國以幫二戰後日本既經驗,以同一方式去幫 8964 後既中國,幫唔到中國之餘仲養肥左個新納粹。

我都覺 Irish Republican Army 直頭去炸死英國王室好 L 勁

但2019年香港人既對手唔一樣,地方時代背景亦唔一樣。

人地 Irish 既問題有成二百年,香港真係問題浮現出黎都係 97 先開始。

由手機版發出

此篇文章於 06-30-19 10:04 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-30-19, 11:02 PM   #419
麥魚仔
岬命

引用:
作者: 麥魚仔 查看文章
再有人墮樓,搶救中......................
中環國際金融中心,今日(30日)下午3時許,一名姓鄔(29歲)女子從上址商場通往港鐵香港站的天橋位置墮下,跌落民祥街香港站對開,倒臥馬路上昏迷,途人發現報警。有保安員見狀,走出馬路攔截車輛及放置雪糕筒,防止有司機不察再撞及或輾過女事主。救護員接報到場,將鄔女送院搶救。

鄔身體多處骨折及內出血,需接受手術治療,其友人聞訊後趕往醫院替她打氣,希望她渡過難關,但可惜延至晚上9時證實不治。警方在現場未檢獲遺書,經初步調查後,相信案件無可疑,正調查她墮樓原因。據悉,鄔生前在觀塘區任職文員,一向有負面情緒。今日墮樓前,曾WhatsApp家人交代身後事。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/201...00822_001.html

第3個了...........

舊 07-01-19, 12:10 AM   #420
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
我再比多個提議
當你地革命成功
唔好忘記清算藍絲
呢班友唔配享有義士,烈士用血汗爭取返嚟既民主自由

你話咁係咪法西斯?
係咪法國大革命後既恐怖時代?
我都係嗰個答案:
如果法西斯係拯救香港既唯一辦法,那我就是法西斯
清算藍屍唔需要你提議

問題係你想係GAF見到結果還是過程

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-19, 12:16 AM   #421
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

呢度都唔係連登,參與過程就無啦。

keep 住起度講,始終係輿論既一部分。

呢度睇既人其實唔少,乜報物報都有睇呢度。

就 keep 住講囉。

以前呢度都有 50c,即係有講既價值。

由手機版發出

此篇文章於 07-01-19 12:18 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-01-19, 12:13 PM   #422
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
【一男子拍懷疑拍攝示威者容貌 被示威者按在地上】

大批示威者在龍匯道,包圍一名操普通話的男子,指他用手機近距離,拍攝示威者的容貌。該名男子被制伏在地上後,嘗試大力將手機打爛。

現場有人指他的手機有示威者的相片和片段,該男子手腳受傷,救護員到場將他送院。

#有線新聞 #龍匯道 #七一
As always, should any member of your team be caught or killed, the Secretary will disavow all knowledge of your actions.
由手機版發出
舊 07-01-19, 02:29 PM   #423
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

我真心唔明衝入去無人既立法會有乜意義
由手機版發出
舊 07-01-19, 02:35 PM   #424
david
The One

註冊日期: Mar 2002
譚詠麟撐警激嬲多年Fans 打爛珍藏唱片洩憤

引用:

200萬人上街反送中惡法,政府繼續無視市民聲音。警方不但多次暴力對待採訪記者,甚至向市民使用暴力,人神共憤。
相關新聞:【引渡惡法】撐港人諾貝爾和平獎得主投身社運逾40年 主張廢核裁軍

然而,建制派立法會議員何君堯與親中團體「香港政研會」今日下午3時於添馬公園舉行「撐警集會」,譚詠麟(阿倫)、鍾鎮濤(阿B)及陳友亦有參與集會,阿倫及阿B又上台撐警,阿倫表示不想涉足政治,但又稱:「再咁落去,香港無得救。再搞落去無人管治到香港。」而阿B在台上表示要講的是正義,希望子女能知道對錯,他又斥現時年青人「九唔搭八」,強調孝順父母及奉公守法是理所當然的事。

阿倫、阿B撐警令多年fans憤怒,紛紛在阿倫facebook洗板鬧爆,不少網民稱從小喜歡阿倫,但阿倫今次公然站台撐警,不分是非黑白,令歌迷極為失望,不少歌迷將阿倫和阿B黑膠碟和CD拗爛洩憤,棄掉二人所有唱片外,更揚言要罷聽二人的歌。
相關新聞:【引渡惡法】諾貝爾和平獎得主冀港人堅持非暴力爭民主:團結可改變世界

其中讀者陳先生向《蘋果》表示,有錦綉花園街坊看到今日撐警集會新聞後,開車碌過阿倫和阿B的珍藏CD,陳先生說:「我哋屋苑有個facebook群組嘅,有街坊開車碌過阿倫同阿B嘅CD,其他街坊睇到個post,都留言話好欣賞開車嗰個咁做,封佢做偶像咁話。」

有網民氣憤得用鐵鎚將阿倫CD扑至粉碎,也有不少網民將阿倫和阿B唱片掉落垃圾筒,然後將照片和片段放上阿倫facebook鬧爆阿倫,又轉貼「我慶幸自己選了張國榮當兒時偶像」字句。另外亦有網民拿出大量阿倫黑膠碟扑爛,又將劉美君的舊黑膠粉碎發洩。

其他傷心歌迷留言就包括:
「今日睇到呢張相…我直頭去到超級討厭你…好想嘔…我對我鍾愛咗你20幾年……覺得好遺憾……但好多謝係我有生之年……你現哂形…以後我一定唔會再聽你任何一首歌……因為一聽到你把聲見到你個樣已經想嘔…88。」;「好失望……《廢青》呢首歌係你唱嘅……點解同你今日講嘅嘢可以差咁遠?而家年青人就係『努力用青春追夢爭拼』、『不甘被操縱 卻要信爭氣』,但你今日竟然撐警講啲咁嘅言論?唔講政治卻為政治站台?你仲有咩資格去鼓勵年青人?你仲配得上唱呢首歌咩?」;「真係好後悔做咗你歌迷咁多年,以後唔會再聽你任何一首歌。」;「 譚詠麟你話你年年25歲,但係你已經變成老懵懂,你今日傷害咗支持你嘅歌迷。」

譚詠麟撐警稱不談政治 黃耀明反駁:你踏進這個公園已非常政治

引用:

30年前六月四日,寫下近代中國令人痛心一頁,香港藝人發起《民主歌聲獻中華》聲援學生,出席藝人多不勝數,今日有份出席的撐警集會的譚詠麟,當年亦有份在台上演出。30年後,仍在六四燭光晚會上的,只剩下黃耀明。
相關新聞:【引渡惡法】撐港人諾貝爾和平獎得主投身社運逾40年 主張廢核裁軍

譚詠麟今日在集會中,講到不想談政治,30年前曾於阿倫同台的黃耀明,今晚在IG發文開導,明哥指譚詠麟口中的「不想談政治」是自欺欺人:「不想談政治?當你踏進這個公園,踏上這個舞台就已經非常政治,何況你不談政治,政治會找上門,所以不要掩耳盜鈴,自欺欺人。」

而對於譚詠麟在集會上提到「再咁落去,香港無得救。再搞落去無人管治到香港。」明哥亦反擊說:「法治的社會不單是靠警方維持,警方只是執法機關;法治是一個獨立公正的司法系統,其核心是獨立公正的法院審訊。警察有過大的權力或濫用權力,香港將會變成一個Police State警察社會,然後就變成極權統治,跟法西斯一樣。極!度!危!險!」

正所謂,十年人事幾翻新,更何況三十年呢?佢O地奶共,甜頭一定比得失反送中O既零星小眾為多,都聞到棺材香吶,要搵定棺材本都正常O既。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-19, 02:59 PM   #425
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
說到底佢都只係65歲收錢撐警既丫伯

後生果班真係識佢丫伯

主題工具
顯示模式