Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-23-16, 02:26 PM   #1
kanone
Game Master

註冊日期: Dec 2004
tokyo game show 一問

唔經唔覺打機打左成十幾年 想今年去參觀下tgs
想問一下以往去過既大大流程係點? 入場卷要網上預約? 有無現場買飛?
會唔會有野賣? 洗唔洗一早去排?
kanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-16, 02:31 PM   #2
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=241470
自己追番舊thread睇啦~

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-16, 02:53 PM   #3
kanone
Game Master

引用:
作者: D.K. 查看文章
岩岩睇完 但都解答唔到......
剩係見人問最後都無人答點買飛.....
定gn大大年年都派飛?
仲有無人提過排隊情況同物販
舊 03-23-16, 03:19 PM   #4
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
作者: kanone 查看文章
岩岩睇完 但都解答唔到......
剩係見人問最後都無人答點買飛.....
定gn大大年年都派飛?
仲有無人提過排隊情況同物販
....
你姑狗tokyo game show購票一堆資料啦...

1.上官網買,
2.到場買,
3.預售票購買機

排隊入場/物販, 公開日就愈早愈好. 冇咩野好講
業內就唔洗點排, 但物販有D野冇得買, 要等公開日先賣

場內試玩排隊, 就日日都排到死, 自己衡量啦

大જિંગ
大징

此篇文章於 03-23-16 03:32 PM 被 D.K. 編輯。
舊 03-23-16, 03:20 PM   #5
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
買飛咪好似香港會展騷咁即場買
or 買前賣卷 or 識人比飛你去睇業內人士日

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-16, 03:39 PM   #6
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
有英文官網:
http://expo.nikkeibp.co.jp/tgs/2016/english/

有中文簡介:
http://expo.nikkeibp.co.jp/tgs/2016/...t_20160304.pdf

TGS點會唔洗排呢?你入到去每樣野都要排。甚至30分鐘內整理券配佈會無晒。

要排兩個鐘既野,最好skip。睇多d其他野or遲d睇下會否少d人。
另外,而家好多都有網上直播,重播。可以既可以睇其他無重播既野先。

部份野可能要事前register。 PSVR咁多人想試,今年實要/有特別安排。
總之就係「排」、「排」、「排」…完。
第二日又「排」、「排」、「排」…

此篇文章於 03-23-16 03:47 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-16, 03:39 PM   #7
kanone
Game Master

算 當我無問過
問個問題唔係就google
鬼知日本show流程係點 老奉乜show都有現場飛咩

麻煩版主del post
舊 03-23-16, 03:46 PM   #8
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
咁討論區一向係咁架啦,要見唔到GOOGLE同,你SEND封E-MAIL去日経BP社問就應該唔會見到

舊 03-23-16, 03:54 PM   #9
kanone
Game Master

甘攻略區以後頭post貼個wiki,情報區貼個2ch,fami通算la
答人問題答到甘不如唔好答
舊 03-23-16, 04:02 PM   #10
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
在下一向認為攻略頭POST應該貼WIKI架喎,雖然理論上SEARCH ENGINE應該冇咩人唔識用

此篇文章於 03-23-16 04:06 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-16, 04:07 PM   #11
hell & heaven
Game Master
F=MA

註冊日期: Sep 2005
Nintendo Switch IDSW-5352-2180-7443
3DS Friend Code1075 0677 0623
PSN  IDPrinceXjingXsora
XBox Live GamertagPrinceXsoraXjin
不如諗下每過幾日又開一次呢D POST個FORUM會點
咁字都唔識打,你不如去5P問或者唔問好過問啦

阿豬阿狗都識打個咁字啦
唔識打果D真係豬狗不如?

此篇文章於 03-23-16 04:20 PM 被 hell & heaven 編輯。
hell & heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-16, 04:11 PM   #12
D.K.
Game Master
こなみきりえ

主要係睇番樓主問題黎講, 基本資料應該自己搵.
如果問心得或者注意事項, 先會多D人答.

大જિંગ
大징

舊 03-23-16, 04:16 PM   #13
kanone
Game Master

OK 我錯 麻煩版主del post 我見唔到有delete post選項
連錯字都唔得 大大識打個咁字真係好叻 你老師應該好恩慰教過你
舊 03-23-16, 04:18 PM   #14
kanone
Game Master

引用:
作者: D.K. 查看文章
主要係睇番樓主問題黎講, 基本資料應該自己搵.
如果問心得或者注意事項, 先會多D人答.
我而家咪問心得註明問去過既大大
comeLOLoh 果D咪我想知果類答案
舊 03-23-16, 04:26 PM   #15
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
順便係度講句
今年未知參唔參 所以未知會唔會繼續送飛(最遲5/31)

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-16, 04:39 PM   #16
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

各位冷靜d啦

答案就咁;

入場卷分 業內日同公眾日
業內日唔講住 你想知就再答
公眾日就 到開SHOW前一日係日本各大便利店隨時到買到

會有物販區
業內日隨左某d寫明公眾日先賣既商品之外 全部都買到(唔使排隊)
公眾日多人排既隨時排一小時

洗唔洗一早排?
主舞台活動or某d試玩需要整理卷 如果有岩心水既
建議凌晨4點第一班列車就去排
冇就天光先出發都得

此篇文章於 03-23-16 04:49 PM 被 GN00508771 編輯。
舊 03-23-16, 04:45 PM   #17
kanone
Game Master

引用:
作者: GN00508771 查看文章
各位冷靜d啦

答案就咁;

入場卷分 業內日同公眾日
業內日唔講住 你想知就再答
公眾日就 到開SHOW前一日係日本各大便利店隨時到買到

會有物販區
業內日隨左某d寫閒公眾日先賣既商品之外 全部都買到(唔使排隊)
公眾日多人排既隨時排一小時

洗唔洗一早排?
主舞台活動or某d試玩需要整理卷 如果有岩心水既
建議凌晨4點第一班列車就去排
冇就天光先出發都得
唔該哂
想問多少少整理卷係乜? =HK派籌咁?
舊 03-23-16, 04:48 PM   #18
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
唔該哂
想問多少少整理卷係乜? =HK派籌咁?
正確~~~

舊 03-23-16, 04:55 PM   #19
kanone
Game Master

引用:
作者: GN00508771 查看文章
正確~~~
再想問多少少 有D唔明
有整理卷仲洗唔洗排?
係咪去個攤位就有得拎再跟上面指定時間返去試?
舊 03-23-16, 05:03 PM   #20
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
再想問多少少 有D唔明
有整理卷仲洗唔洗排?
係咪去個攤位就有得拎再跟上面指定時間返去試?
試玩的話 跟整理卷指定的時間去排就得

主舞台活動應該唔使解釋啦?w

舊 03-23-16, 05:07 PM   #21
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
咁講喇。

如果你想行得舒服d,多d贈品可以拿到。最好就簡頭兩日既業界專用日去。
雖然話就話係業界專用日,但好多hit既game你都係要排隊玩的。(如上年Sony PS4既試玩,Capcom既monster hunter你要預大約排30~45分鐘左右。有d如星球大戰40人同場一齊打,上晝派既飛要到下晝3至4點至玩到)。

前年去好多免費贈品都係環保袋及T Shirt。但上年去明顯地已經縮皮左。

TGS有自已既檔口賣紀念品如T shirt及袋。而係另一個埸館就專係放攤位賣其他紀念品如Sega, Konami...

可以的話最好預日半至兩日去行 (我對上兩次每次都係行日半,起碼第一日唔知買唔買好既野,都可以係第二日俾次機會自已諗多次。

唔怕麻煩又想慳時間,可考慮座凌晨機去(羽田機場)。然後坐巴士大約40-45分鐘就會到幕張JR站。行去會場唔使10分鐘。

住方面可選擇住係會場附近既酒店。價錢唔算貴(上年黎計)同埋可以行得舒服d。

希望幫到你。

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-16, 05:16 PM   #22
kanone
Game Master

引用:
作者: verdy_returner 查看文章
咁講喇。

如果你想行得舒服d,多d贈品可以拿到。最好就簡頭兩日既業界專用日去。
雖然話就話係業界專用日,但好多hit既game你都係要排隊玩的。(如上年Sony PS4既試玩,Capcom既monster hunter你要預大約排30~45分鐘左右。有d如星球大戰40人同場一齊打,上晝派既飛要到下晝3至4點至玩到)。

前年去好多免費贈品都係環保袋及T Shirt。但上年去明顯地已經縮皮左。

TGS有自已既檔口賣紀念品如T shirt及袋。而係另一個埸館就專係放攤位賣其他紀念品如Sega, Konami...

可以的話最好預日半至兩日去行 (我對上兩次每次都係行日半,起碼第一日唔知買唔買好既野,都可以係第二日俾次機會自已諗多次。

唔怕麻煩又想慳時間,可考慮座凌晨機去(羽田機場)。然後坐巴士大約40-45分鐘就會到幕張JR站。行去會場唔使10分鐘。

住方面可選擇住係會場附近既酒店。價錢唔算貴(上年黎計)同埋可以行得舒服d。

希望幫到你。
唔該哂各位解答
原本予16去到 17,18就去tgs而家好似予早2日睇下有無機會有業内飛好D
酒店係咪指千葉果D?
舊 03-23-16, 05:36 PM   #23
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
引用:
唔該哂各位解答
原本予16去到 17,18就去tgs而家好似予早2日睇下有無機會有業内飛好D
酒店係咪指千葉果D?
係直頭幕張JR站附近果幾間酒店。
早少少預訂。價錢唔貴的。

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-16, 05:52 PM   #24
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
可以既話,預遲一日先番香港會無咁幸苦。

舊 03-23-16, 06:09 PM   #25
kanone
Game Master

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
可以既話,預遲一日先番香港會無咁幸苦。
大概早1日到遲2日走 揀2日去tgs
唔該哂大家意見 4連假再plan下同訂先

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ETC] Tokyo Game Show 2015 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 103 09-23-15 06:17 PM
[業界] TOKYO GAME SHOW 2008 money 電視遊戲討論版 264 10-22-08 10:19 PM
去Tokyo Game Show問題 一一 電視遊戲討論版 17 07-09-08 05:32 PM
Tokyo Game Show 2007 Forever 電視遊戲討論版 18 08-29-07 06:16 PM
who will go to tokyo game show 2005 paper 電視遊戲討論版 0 09-03-05 12:47 PM

現在的時間是 08:26 AM

手機版 | APP版