Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-24-03, 02:43 PM   #1
唔好記住我
God of Gamer
嗚~~

註冊日期: Feb 2003
日 售 逾 百 盒 果 子 玩 具 專 做 成 人 生 意

難 集 齊 一 套   可 升 值 10 倍   日 售 逾 百 盒
果 子 玩 具 專 做 成 人 生 意

【 蘋果日報 】 玩 具 的 魅 力 沒 法 擋 , 成 年 人 也 被 它 迷 倒 。 玩 具 商 最 近 紛 紛 推 出 「 果 子 玩 具 」 , 將 一 套 不 同 款 式 的 小 玩 具 放 在 糖 果 盒 內 , 由 於 顧 客 購 買 時 未 能 一 窺 盒 內 乾 坤 , 因 此 集 齊 一 套 玩 具 並 不 容 易 , 只 得 不 斷 掏 腰 包 購 買 ; 成 年 人 消 費 能 力 較 兒 童 高 , 玩 具 店 日 售 逾 百 盒 果 子 玩 具 可 謂 一 點 也 不 出 奇 。   記 者 : 翁 煜 雄

二 十 三 歲 的 吳 先 生 每 天 經 過 便 利 店 及 玩 具 舖 , 都 會 走 進 去 選 購 一 盒 盒 的 玩 具 : 「 呢 叫 做 果 子 玩 具 , 因 為 日 本 人 流 行 將 玩 具 放 糖 果 盒 。 」 他 說 玩 具 商 會 將 一 套 不 同 款 式 的 玩 具 放 在 盒 內 , 但 由 於 顧 客 購 買 時 看 不 到 盒 內 玩 具 的 模 樣 : 「 所 以 要 儲 齊 一 套 好 難 , 我 試 過 買 十 幾 次 都 抽 唔 到 想 要 隻 。 」
他 花 了 三 百 多 元 , 才 買 齊 一 套 十 多 隻 原 本 只 值 二 百 元 的 聖 鬥 士 星 矢 玩 具 , 但 仍 繼 續 買 , 只 希 望 得 到 特 別 版 : 「 每 一 百 二 十 盒 先 有 一 個 特 別 版 , 出 面 炒 到 三 、 四 百 蚊 ! 」

玩 具 店 拆 盒 發 售
部 份 玩 具 店 索 性 將 玩 具 拆 盒 , 集 齊 一 套 發 售 , 其 中 鴻 興 玩 具 負 責 人 張 淑 嫻 說 , 拆 盒 後 售 價 按 玩 具 受 歡 迎 程 度 而 定 : 「 呢 款 熊 仔 唔 係 咁 多 人 鍾 意 , 原 價 賣 都 無 乜 人 買 。 」
不 過 , 她 說 日 本 漫 畫 小 飛 俠 卻 大 受 歡 迎 , 本 來 每 盒 十 八 元 , 拆 開 後 每 個 售 價 二 十 九 元 ; 日 本 漫 畫 家 高 橋 留 美 子 的 漫 畫 人 物 更 厲 害 , 每 盒 本 來 賣 二 十 多 元 , 特 別 版 的 炒 價 高 達 二 百 元 , 升 值 近 十 倍 。 雖 然 經 濟 不 景 , 但 她 說 生 意 額 未 受 太 大 影 響 : 「 最 怕 唔 到 貨 , 唔 怕 冇 人 買 。 」 她 說 顧 客 大 部 份 為 成 年 人 士 , 每 日 可 賣 出 逾 百 盒 玩 具 。
灣 仔 太 原 街 日 昇 玩 具 蔡 先 生 則 會 保 留 部 份 玩 具 原 盒 發 售 : 「 因 為 有 客 係 享 受 過 程 嘛 , 抽 中 自 己 想 要 個 好 開 心 。 」 他 說 , 本 地 推 出 的 玩 具 亦 甚 受 歡 迎 , 其 中 以 香 港 警 察 為 藍 本 的 公 仔 , 連 旅 客 也 前 來 搶 購 。

「 靠 運 氣 換 公 仔 」
其 實 , 果 子 玩 具 的 「 原 理 」 與 以 前 的 扭 蛋 玩 具 相 若 : 「 都 係 靠 運 氣 換 公 仔 , 但 玩 具 商 總 有 辦 法 諗 新 噱 頭 賺 你 錢 。 」 蔡 先 生 笑 說 。
吳 先 生 坦 言 對 果 子 玩 具 已 經 上 癮 : 「 每 月 買 千 幾 蚊 , 好 多 買 返 去 連 盒 都 未 拆 。 」
銀 行 業 人 員 鄧 先 生 由 台 灣 來 港 只 有 三 個 月 , 已 迷 上 果 子 玩 具 , 月 花 五 百 多 元 : 「 我 還 未 結 婚 , 否 則 不 能 買 了 , 因 為 太 太 一 定 反 對 。 」
紅 遍 港 、 台 的 漫 畫 家 幾 米 , 也 將 推 出 新 款 迷 你 人 形 , 均 選 自 《 向 左 走 . 向 右 走 》 及 《 月 亮 忘 記 了 》 等 作 品 的 角 色 , 料 亦 會 掀 搶 購 潮 , 在 這 個 成 人 玩 具 市 場 分 一 杯 羹 。

---------------------------
我就冇咁迷啦...
唔中最多唔要..
唔想用幾百蚊去買一隻特別版~~~
唔好記住我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-03, 02:45 PM   #2
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
味係囉...越出越貴...隻姆明特別版要$200一隻
有錢都唔想咁比佢地咁賺~!!

舊 10-24-03, 02:47 PM   #3
唔好記住我
嗚~~

所以我已經放棄搵一套..
多數買自已鐘意個隻,
一係就抽下碰碰運氣~~~~
舊 10-24-03, 03:12 PM   #4
愚零鬥武多
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2003
有心機咪買一盒半盒...如果唔係咪一套買...
愚零鬥武多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-03, 03:15 PM   #5
oogami
帝國華擊團

註冊日期: Aug 2002
"這 個 成 人 玩 具 市 場 分 一 杯 羹"

我地幾時有玩開"成人玩具"

果子玩具/旦玩具既興起係唔係因為Bandai出d High quailty野?

- 做工務員之路 -
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-03, 03:22 PM   #6
愚零鬥武多

現在好多玩具都係sell比成人市場...SIC,Gundam Fix...
舊 10-24-03, 04:56 PM   #7
唔好記住我
嗚~~

yes~

兒童向咪戰車系~~
舊 10-24-03, 05:04 PM   #8
愚零鬥武多

引用:
Originally posted by 唔好記住我 :
yes~

兒童向咪戰車系~~
有d兒童向都係比成人市場...555
買齊成set 555的裝備要成千幾二千銀...重唔係比成人市場.
舊 10-24-03, 06:14 PM   #9
蒲公英
~Freedom~

註冊日期: Oct 2003
我一向都唔覺得依家d玩具0岩小朋友
尤其"笨大"出d野

舊 10-24-03, 06:37 PM   #10
熱血最強01
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2003
而家啲細路有幾多真係鐘意玩玩具呃,打機既就多,所以而家啲玩具廠出既產品大多針對成年人市場,見佢地不斷出復刻產品就知.
熱血最強01 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-03, 08:19 PM   #11
嗚澤唯
Banned
大石壓死蟹

食玩我不嬲一set買的
嗚澤唯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-03, 09:58 PM   #12
ultrachiu
不如中午出去食飯囉?

玩刀刀劍劍可以玩成千蚊架
都係識多d人,多d同人交換,咁咪冇咁慘囉
ultrachiu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-03, 10:07 PM   #13
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

人的物質擁有欲真強

疾風雷電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-03, 11:29 PM   #14
Ralf
Senior Gamer
武神達人...

註冊日期: Jan 2003
引用:
Originally posted by 嗚澤唯 :
食玩我不嬲一set買的
我都係一set咁買,因為我d手風一向好差.....

我的交換帖
Ralf 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
E-mail FW: 先 達 鬼 機 大 踢 爆 Minga 影音館 16 02-09-04 05:10 PM
豪氣蓋天 黃柏高 岸邊露伴 Neo Entertainment TREND 40 01-14-04 12:29 AM
戒男 黃毓民 ULTRASEVEN Neo Entertainment TREND 6 11-06-03 04:24 PM
中 環 三 文 治 有 屎 菌 Minga 飲食版 14 08-12-03 02:43 PM

現在的時間是 04:40 AM

手機版 | APP版