Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 
Mac 討論區>Mac 討論版成立!(a.k.a. I'm a Mac 報到/愛機申報區)
PTX-003C 03:15 AM 01-08-13
作者: Metal Gear NT:
其實本身OS X + iLife都已經好多嘢玩

補完吓有......
Adium
Dropbox
HandBrake
VLC

另外開Mac App Store
睇睇有咩啱用,好多寶藏~
我裝多個 bettertouchtool
三隻手指top/bottom page 好重要
幽浮-_- 03:21 AM 01-09-13
作者: PTX-003C:
好似有repackage fee
即是可以較平價錢買到的repackage版?
還是repackage版有機會混進新貨一起賣?
願聞其詳~ THX
Kouji 10:21 AM 01-09-13
作者: PTX-003C:
好似有repackage
Actually no repackage fee is required if you purchase through Apple Retail Store; however, if you purchase it by credit card,nyou should bring it together.

If you purchase from Apple Online Store, previously it requires repackaging fee; however, if you can pinpoint the problem (e.g. Hardware failure), the fee can be waived.

No refund is allowed for other resellers.
X&Y 01:43 AM 05-03-13
想問這裡俾唔俾講hackintosh
始終有獨立display drive dell 27吋2560*1440 mon好過我部13inch macbook pro retina好多
bryanlakers 09:39 AM 06-14-13
新macbook air 係唔係會免費升到mavericks?
正考慮入手中, thx
PiroPiro 11:09 AM 06-14-13
Hi all,

我諗緊買 Refurbished 13.3-inch MacBook Pro .... 有冇人試過...同有冇乜野要特別注意?? 謝謝

佢話外殼會有機會花... 呢個問題嚴唔嚴重呢 ?

Thank You very much
爽神 01:41 AM 07-03-13
想問下time machine有冇得限制容量
即係例如一隻1tb既external hdd剩係想分500gb做backup
喺唔分割磁碟之下,有冇方法設定?

我search到呢度有個方法:
Setup a size limit for Time Machine backup volumes | defaults-write.com
http://www.defaults-write.com/setup-.../#.UdKxCFOgkz5

有冇人試過work唔work?
PTX-003C 01:52 AM 07-03-13
作者: bryanlakers:
新macbook air 係唔係會免費升到mavericks?
正考慮入手中, thx
未公報, 不過九成會
netfestv3v 11:39 AM 08-20-13
作者: elmond:
女朋友唔識用mac但又係都要買,最後入左air.....
想問有冇咩必裝的software(free)?
thx~
Spotify , 線上播歌+手機同步+friend+ sharing ,超互動的聽歌體驗

https://www.spotify.com/hk-en/video-...campaign=start
netfestv3v 11:44 AM 08-20-13
作者: elmond:
Thx,叫女朋友dl左先,不過聽佢講appstore好多都要錢,本身iphone免費的,Mac都是要錢
由手機版發出
如果身邊多人用mac 既咪買囉 ,一個Apple ID download app可以大家一齊共同用幾爽
最重要就係夠方便,買完之後我去到第二部機/ 換新機都只需要登入番個Apple id , 去purchase history 就可以download返d app , 有 d fd 姑寒既就寧願上網死揾爛揾或者索性唔用

其實我俾個apple id 啲佢地冇問題但我好介意佢地果啲菇寒獨宿嘅態度
爽神 09:16 PM 09-20-13

又係time machine問題 (上面果個都未解決)
佢話我唔夠位,但我用黎做time machine果隻hdd係放左好多其他file落去
我想知係咪因為果堆file而導致佢鬧唔夠位?
如果冇果堆野,正路time machine唔夠位果陣係咪會自動del舊既backup?而唔會咁樣鬧你
Metal Gear NT 10:47 PM 09-20-13
正常係會自動洗舊backup
manual delete都得嘅
Number Two 12:37 AM 09-21-13
佢認唔番你舊既backup, d backup唔重要既就自己delete左佢就得
爽神 07:53 AM 09-21-13
作者: Metal Gear NT:
正常係會自動洗舊backup
manual delete都得嘅
作者: Number Two:
佢認唔番你舊既backup, d backup唔重要既就自己delete左佢就得
好肯定唔係認唔返我既舊backup
因為我一直都係好正路咁backup冇搞過其他野
只係今次itunes10>itunes11之後因為有佢亂改我d歌既genre做中文既問題
我批次重新改返做英文之後,佢就當哂我幾百gb既歌都係新野咁黎backup

咁我想問下
如果我手動del既話,係咪del "Backups.backpdb"入面有日期果個folder就得?
(我見佢入面都同我清哂d舊backup剩返9/18果個)
爽神 06:14 AM 09-22-13
自問自答下先
我諗應該知點做

hdj@Berkeley: 刪除Time machine 舊的備份資料
http://hdj-berkeley.blogspot.hk/2010...chine.html?m=1

Mac 101:Time Machine
http://support.apple.com/kb/HT1427?v...W&locale=zh_TW
(備份磁碟爆滿)
爽神 11:24 PM 09-23-13
作者: 爽神:
自問自答下先
我諗應該知點做

hdj@Berkeley: 刪除Time machine 舊的備份資料
http://hdj-berkeley.blogspot.hk/2010...chine.html?m=1

Mac 101:Time Machine
http://support.apple.com/kb/HT1427?v...W&locale=zh_TW
(備份磁碟爆滿)
最終係入左去time machine度刪左某幾個大容量folder既backup (即第一條link第二個方法)
我發覺time machine要預既backup working空間係大好多
睇返我堆歌其實只不過係285gb左右,但time machine要408gb位
即係佢要預空約莫123gb既位黎做暫存處理(?)既位置

但我刪d歌既backup之後,佢都係依然要求408gb位
搞到我仲要刪多其餘幾樣野,先有位run個time machine
而家冇問題啦,新既backup識得重新備份過哂刪左既files
搞掂隻hdd最終空返88gb出黎,即係同本身差唔多(見上圖)
sunhikari 11:30 PM 09-29-13
新加入
之前已經有iphone5+ipad3
而家因為讀書+興趣買左部15" mbpr(2013年早期型),昨晚仲買埋部Apple TV
而家全部夾埋先知咁鬼好玩
Metal Gear NT 12:03 AM 09-30-13
作者: sunhikari:
新加入
之前已經有iphone5+ipad3
而家因為讀書+興趣買左部15" mbpr(2013年早期型),昨晚仲買埋部Apple TV
而家全部夾埋先知咁鬼好玩
That's the point
Apple就係要你俾晒啲錢佢賺先夠爽,成個ecosystem玩就好方便直覺
Metal Gear NT 01:04 AM 01-25-14
Mac 30年

http://www.apple.com/30-years/

Metal Gear NT 11:12 PM 02-03-14
30年前Ridley Scott嘅Apple廣告"1984"成為經典,
30年後大導兒子Jake Scott帶來以全iPhone於一天拍攝完成的"1.24.14"

星矢 07:38 PM 03-03-14
部舊PC用左7至8年 近日有壞機跡象

考慮下一部電腦轉Mac
請問Mac mini是否一向都比一般PC少出現故障?
長開有無問題?
Shinjyo 12:35 AM 03-04-14
作者: 星矢:
部舊PC用左7至8年 近日有壞機跡象

考慮下一部電腦轉Mac
請問Mac mini是否一向都比一般PC少出現故障?
長開有無問題?
你指OS hang機?
硬件會唔會壞,好睇人,同PC差唔多
OSX都係hang,不過唔多,但一hang左boot up唔到,無咩方法救得番
好在OSX backup data太方便

最好睇自己用途,要打機都係買PC好,重有用開既既software係mac有無代替品
星矢 02:24 AM 03-04-14
作者: Shinjyo:
你指OS hang機?
硬件會唔會壞,好睇人,同PC差唔多
OSX都係hang,不過唔多,但一hang左boot up唔到,無咩方法救得番
好在OSX backup data太方便

最好睇自己用途,要打機都係買PC好,重有用開既既software係mac有無代替品
Mac Mini係咪都有系統還原 ?
OSX backup data係咪等於系統還原 ?

我唔打機
主要 睇網頁 線上影片 及 聽網台直播

細細部散熱有無問題?
Shinjyo 10:37 AM 03-04-14
作者: 星矢:
Mac Mini係咪都有系統還原 ?
OSX backup data係咪等於系統還原 ?

我唔打機

細細部散熱有無問題?
硬件壞唔壞好睇人品, 我無用過mini唔清楚

OSX 有Time Machine插上外置hdd會定期自動backup

不過網上都會有人回報Mac壞機, 想試用唔好諗禁多, 最少都有一年保養既

Mac mini好似都有長時間未update

http://buyersguide.macrumors.com/#Mac_Mini

介意唔係新野,可以等吓年中先出
Boni 11:02 AM 03-04-14
點解唔買iPad
1 2 3 4 5 6 7 

返回主題版面