Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 03-23-07, 09:11 PM   #1
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
死...死就死嘛

閒話不說了, 謝謝K大介紹, 各位毒友推幾把, 促成了今日發生的事.

#1 小弟實在沒有勇氣將佢放o係街上的垃圾桶, 這放在地上拍一張好了

#2 試鏡.1

#3 試鏡.2

不過想請教下, 係咪微距鏡都要跟返安全快門?
而家呢支150mm係咪要1/150?

舊 03-23-07, 09:28 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
恭喜~ 賀喜~

咁近... 係咪好過癮呢?

當然繼續需要安全快門啦.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 09:31 PM   #3
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KKH 查看文章
恭喜~ 賀喜~

咁近... 係咪好過癮呢?

當然繼續需要安全快門啦.
的確幾過癮, 之前都未試過...
但係有少少唔慣, 一開始都矇晒對極都對唔到, 之後隊近d反而ok
K大你係用FULL. 0.52-無限 定係0.38-0.52?

但係室內如果要1/150的話, 光管會搞到d相黃晒

舊 03-23-07, 11:05 PM   #4
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Strider 查看文章
的確幾過癮, 之前都未試過...
但係有少少唔慣, 一開始都矇晒對極都對唔到, 之後隊近d反而ok
K大你係用FULL. 0.52-無限 定係0.38-0.52?

但係室內如果要1/150的話, 光管會搞到d相黃晒
我都在花展 topic 說過, Sigma 在 low light 情況下容易 focus hunt... 基本上我長期 set 去 FULL, AF 不能時就手動囉, 反正 macro 好多時都需要 MF.

>> 但係室內如果要1/150的話, 光管會搞到d相黃晒
er... 不太明白...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 11:09 PM   #5
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
恭喜~~~~ 晒
D支marco冇買錯的 正

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 11:48 PM   #6
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
照相館出奇不意地殺出的一支一五零

都不係出自慣性病患者...不聲不聲就跑出個斯文來..

macro個安全快門....通常我都推高些.....又係好似長鏡...手震放大....

舊 03-24-07, 12:36 AM   #7
Strider
初段

引用:
作者: KTN 查看文章
照相館出奇不意地殺出的一支一五零

都不係出自慣性病患者...不聲不聲就跑出個斯文來..

macro個安全快門....通常我都推高些.....又係好似長鏡...手震放大....
我有興趣知道邊個係慣性病患者喎

舊 03-24-07, 09:03 PM   #8
nestal
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2005
引用:
閒話不說了, 謝謝K大介紹, 各位毒友推幾把, 促成了今日發生的事.

#1 小弟實在沒有勇氣將佢放o係街上的垃圾桶, 這放在地上拍一張好了
我都有買,不過玩咗幾個月就掉咗。
nestal 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-07, 10:06 PM   #9
wkng5
Junior Member

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: nestal 查看文章
點解???
wkng5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-07, 10:10 PM   #10
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
引用:
衰鬼唔掉比我

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-07, 10:23 PM   #11
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
作者: apache 查看文章
衰鬼唔掉比我
唔記得無料借俾你玩先重要

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-07, 01:04 AM   #12
nestal

我係話個盒...
舊 03-25-07, 01:06 AM   #13
Strider
初段

引用:
我係話個盒...
我本身真係以為你唔滿意佢去到要掉左佢既程度

舊 03-25-07, 11:12 AM   #14
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
引用:
我係話個盒...
呃人既

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-07, 09:00 PM   #15
nestal

引用:
我本身真係以為你唔滿意佢去到要掉左佢既程度
唔係呀....
支鏡好唔錯 。我本來連個盒都唔捨得掉架...
舊 03-25-07, 09:42 PM   #16
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
鏡頭盒是掉不得的, 因為十分值錢

Rice

舊 04-10-07, 09:06 PM   #17
Strider
初段

引用:
作者: riceking 查看文章
鏡頭盒是掉不得的, 因為十分值錢

Rice
對, 賣東西時要盒子才有人受領的
雖然不知用途為何

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:26 PM

手機版 | APP版