Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 09-04-20, 07:55 AM   #1626
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
9月、10月應該會追睇Dragon's Dogma (龍族教義),
同The Haunting of Bly Manor(陰宅怪事)~!

另外,見Ghost in the Shell: Solid State Society都係香港地區上咗架了~!
https://www.netflix.com/hk/title/70071919
https://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_..._State_Society

《陰宅怪事》| 前導預告 | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=5rfLb4b1jB4

《陰宅怪事》與 2018 年熱門影集《陰宅異事》一脈相承。住在布萊莊園的活人與死靈之間令人膽戰心驚的故事為本系列影集開啟全新篇章。《陰宅怪事》由 Victoria Pedretti、Henry Thomas、Oliver Jackson-Cohen、Kate Siegel、T’Nia Miller、Rahul Kohli、Benjamin Evan Ainsworth、Amelie Smith 及 Amelia Eve 共同演出,將於 10 月 9 日上線。

『ドラゴンズドグマ』日本語吹き替え版キャラクターPV - Netflix

https://www.youtube.com/watch?v=tWYxMGtHefw

愛する家族を守ろうとドラゴンに立ち向かうイーサン、ドラゴンによって自らの心臓を奪われてしまう。絶命したかに思われたイーサンは"覚者"となり蘇り、イーサンのもとに突然現れたポーン ("従者") のハンナと共に、心臓を取り戻す為の旅にでる。
ドラゴンへの復讐の旅に、イーサンとハンナが出会うキャラクターを紹介するキャラクターPVが公開!
世界的大人気ゲームがアニメ化!Netflixオリジナルアニメシリーズ『ドラゴンズドグマ』は9月17日(木)より全世界独占配信スタート。

日本語吹き替えキャスト:
イーサン:中村悠一
ハンナ:水樹奈々
オリビア:沢城みゆき
ルイ:三瓶由布子
サライ:三森すずこ
ドラゴン:菅生隆之

IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-20, 01:03 AM   #1627
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
超級英雄連環被殺事件

Unknown Origins 係套西班牙電影,主要環繞一個新紮警官,一個退休老差骨,佢個好宅嘅仔,仲有放咗工係個 coser 嘅兇案組阿頭,共同破解一連串殺人事件。頭兩幕個氣氛好懸疑,雖然無 SE7EN 七宗罪咁陰沉,但都好引人去追,第三幕係弱咗啲,總括中上。勝在人物有趣,仲側寫埋西班牙動漫文化。個款可以拍續集。全片都係粒半鐘,好易煲。
https://www.netflix.com/Title/81038599

此篇文章於 09-06-20 01:06 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-20, 01:19 PM   #1628
肉羊哩咖
griffin611

Money Heist S5 會係最後一季,原本今年 8月上嘅,點知咁搞,而家仲未有期。

舊 09-09-20, 08:52 PM   #1629
肉羊哩咖
griffin611

陳年武俠,今日重現

Cobra Kai 係 1984年電影《龍威小子》The Karate Kid 嘅續集,嚴格嚟講係第4套續集,同成龍嗰套無關。講第一套電影卅幾年後嘅故仔;兩位主角都係當年嘅演員担返:講有個生活潦倒,搞個道場志在搵餐晏仔;另一個係人生勝利者,家庭事業有成,但「姻緣際遇」之下,又重新踫頭。 總結:正到痺!

好:唔似某幾個都係老牌 IP 唔同,兩位「老人家」仲係故事重心,唔係被玩嘅角式,班後生嘅係重要但唔會搶晒。故仔都係老梗恩怨情仇,節奏故仔交待清楚同夠連戲,主角之一嘅 Johnny 嘅遭遇寫到幾令人同情,性格亦夠立體;而班後生嘅,兩季性各嘅轉變過程都引人去追,做 Johnny 首徒嗰位最突出。動作場面都好睇。

唔係咁好:有啲灌水情節,S2 最終回係好睇,個結局 cliffhanger 好正,但係太誇張。有啲後生嘅動作仲有待改善。

無睇過電影版唔緊要,套劇會解返當年嘅故仔;兩季共廿話,每話廿零卅分鐘到,亦好易煲~ 第三季預定 2021年上。
https://www.netflix.com/title/81002370

此篇文章於 09-09-20 08:56 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-20, 11:11 PM   #1630
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
睇左套韓國喪屍片alive 之前都見好多媒體報導 韓國又好賣得
初段都好少少 睇到一半就知故事簡單 無啦啦主角一騎當千 無啦啦主角成功比人救出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-20, 04:15 AM   #1631
肉羊哩咖
griffin611

之前以為 Netflix 唔會播 Star Trek Discovery,而家有期,第一話會嚮 10月 15號播,全季,亦係最後一季,共 13話。

舊 09-15-20, 08:54 AM   #1632
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
岩岩開始睇 Haunting of Hill House

開頭覺得幾亂,其實係刻意打散個故事黎做,又幾得意

平權意識太明顯,黑白 couple 起碼 4 對,又玩 homosexual

左膠味濃
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-20, 09:08 AM   #1633
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: Heaven 查看文章
睇左套韓國喪屍片alive 之前都見好多媒體報導 韓國又好賣得
初段都好少少 睇到一半就知故事簡單 無啦啦主角一騎當千 無啦啦主角成功比人救出
套野好爛下......
如果唔係主角光環,應該死左好多次
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-20, 11:03 AM   #1634
Heaven
Game Master

yes 同期netfilx上左套overlord就唔錯, 講二戰德軍研究生化喪屍, 節奏夠快又血腥 雖然喪屍場面唔算多
舊 09-17-20, 03:49 PM   #1635
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
第32屆韓國PD大賞「最佳電視連續劇」
第56屆百想藝術大獎「電視部門大賞」

《山茶花開時》
https://www.netflix.com/hk/title/81144925?source=35

解碼追兇
https://www.netflix.com/hk/title/80987077

隧道
https://www.netflix.com/hk/title/81167047

奪命殺聲
https://www.netflix.com/hk/title/80987095?source=35

一定要抓住
https://www.netflix.com/hk/title/80226357?source=35
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-20, 05:46 PM   #1636
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002

呢套唔錯,推介
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-20, 01:27 AM   #1637
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
dragon dogma 口型係跟英文語音
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-20, 03:36 AM   #1638
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 魚伕 查看文章

呢套唔錯,推介
聽講睇咗會令人拋棄 FB 咁話。

其實有睇舊年 Netflix 套 The Big Hack,都知有幾鑊。

舊 09-18-20, 10:29 PM   #1639
Heaven
Game Master

dragon dogma 故事平淡左D睇到第5集, 起伏唔大一般般, 一集解決一個boss而且boss D 3D好粗糙
舊 09-20-20, 03:06 AM   #1640
肉羊哩咖
griffin611

She Call Me Devil, Devil All The Time

《The Devil All The Time》呢部劇情片好以話星光雲集,識嘅有 Tom Holland,Robert Pattinson, Sebastian Stan 同 Harry Melling,唔識但好戲嘅更多。同名小說改編,仲由原作者做旁白。評價:中上

好:Tom Holland 個角式跳出佢一貫嘅戲路,Pattinson 都好戲,好突出;故仔 -- 其實嘅人物,去到第三幕意想不到咁走埋一齊好精彩。故仔好黑色陰沉,而個結局意味幾深。

唔係咁好:主要角式幾多,雖然部片有成兩粒半鐘,但除咗 Holland 之外,其他角式嘅形造同轉折唔太夠。人物一段段,有少少亂,亦會幾悶吓。

https://www.netflix.com/title/81028870

舊 09-20-20, 04:28 PM   #1641
肉羊哩咖
griffin611

The Social Dilemma 真係要睇,有細路更加,尤其你無跟開呢瓣,你覺得佢哋有偏見、「左膠」、陰謀論,本人幫唔到你。

舊 09-21-20, 10:13 PM   #1642
Heaven
Game Master

睇左兩套高質西班牙懸疑片 幻象 類似蝴蝶效應同時又係愛情片,劇情幾順但易估
另一套 佈局 呢套應該好多人睇過, 好多野估佢唔到, 事後解釋晒比你睇而又覺得幾合理 燒腦又唔洗睇完上網google細節解釋
舊 09-23-20, 08:44 PM   #1643
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
少女福爾摩斯還不錯,劇情沒有什麼特別輕輕鬆鬆看11號演妹妹也不錯,亨利演的老福也不錯

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-20, 04:11 PM   #1644
肉羊哩咖
griffin611

Elona Holmes 中上,節奏輕鬆,11 號做得好,超人做神探又有另一種魅力;配樂麻麻,啲謎,唔好太認真。

Elona 成日打破第四牆,無嘅,後面製作都有份做 Fleabag。

舊 09-24-20, 05:50 PM   #1645
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Heaven 查看文章
dragon dogma 故事平淡左D睇到第5集, 起伏唔大一般般, 一集解決一個boss而且boss D 3D好粗糙
同GAME比, SKIP左好多情節, 叫做簡化版~

舊 09-27-20, 12:53 AM   #1646
肉羊哩咖
griffin611

《變形金剛》次回預預告⋯⋯唓,都未有期嘅?!

(日版都係留返畀各位老細)

舊 09-27-20, 11:17 PM   #1647
IDGAF
The One

Resident Evil: Infinite Darkness | 生化危機:無盡黑暗

見到Claire同Leon,難度是Resident Evil 2時期的外傳故事?

《生化危機:無盡黑暗》 | 前導預告 | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=0DJ925DWtAE
恐怖影集《生化危機:無盡黑暗》改編自 Capcom 電子遊戲系列,全劇充滿戰慄與科幻元素,將於 2021 年上線,Netflix 獨家。

此篇文章於 09-27-20 11:20 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 09-28-20, 12:37 PM   #1648
IDGAF
The One

Resident Evil: Infinite Darkness | 生化危機:無盡黑暗

原來下年已經係生化危機系列25週年紀念,
所以同一年又有CG動畫同真人電視劇作品賀佢生日啦~!

生化危機:無盡黑暗
https://www.netflix.com/hk/title/80987064

確定了!Netflix《惡靈古堡:無盡闇黑》CG動畫影集公開,Capcom親自監修
https://www.4gamers.com.tw/news/deta...fwuxDH081_atIA

舊 09-28-20, 12:44 PM   #1649
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
對真人劇比較有興趣
用leon同claire做主角應該都係打喪c爽片
對之前套CG電影隻高質量喪狗同超電磁炮仲好難忘
由手機版發出

此篇文章於 09-28-20 12:48 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-20, 02:15 PM   #1650
肉羊哩咖
griffin611

感覺上好有 cutscene 浸險。

論壇跳轉

現在的時間是 07:46 AM

手機版 | APP版