Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-18-15, 07:54 PM   #1
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
[私家無雙]救救中區電車路--請回應城規會殺電車路計劃

翼雙飛
【救救中區電車路--請回應城規會殺電車路計劃】

智仕顧問公司現正向城規會提出申請,將租庇利街至軍器廠街的電車路拆除,以「改善中環路面交通」。有指此舉的目的是將電車路變成「斷橛禾蟲」,廢去電車武功,減少乘搭人數,長遠效果是淘汰電車,將香港電車掃入歷史。

該顧問公司董事、退休政府規劃師薛國強表示:「電車已完全被地鐵替代,否則為何建地鐵?我們不是不懷舊,懷舊可以放入博物館。」

懇請各位救救香港電車,到以下網址提出反對意見。

(按「提出意見」)
http://www.info.gov.hk/tpb/tc/plan_application/Y_H4_10.html

提交意見後,頁面顯示參考編號才算成功提交。

謹將部份理由列出,供各位參考之用。

參考閱讀:電車非中區擠塞元凶(文:羅兆然)

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/08/16/113762

*****為免相同意見被重複計算,請各位修改後才提交,謝謝!!!*****

*****為免相同意見被重複計算,請各位修改後才提交,謝謝!!!*****

──────────

本人反對此規劃申請,原因如下:

-電車以廉宜收費擔任分流角色:

電車收費廉宜,是基層大眾賴以穿梭港島東西的主要交通工具之一。計劃拆除的電車路約長1.6公里,步行時間約需30分鐘,若以步行接駁兩程電車,太花時間。如以港鐵代替電車,由筲箕灣至堅尼地城,成人八達通需$9.8,電車車費僅需$2.3,乘搭港鐵大大加重基層大眾的經濟負擔。電車以價格差別,擔任將趕時間與不趕時間的市民分流的角色。

-中區對電車的需求不低:

電車班次最多的路段為上環(西港城)至銅鑼灣之間,顯示市民對計劃拆除的電車路段的需求並不低,本人於各時段乘搭,發覺乘客數量不少。懇請有關當局先實地評估市民對電車的真實需求。

-以公共交通工具取代私家車才能舒緩擠塞:

中區路邊停泊車輛的情況嚴重,三線行車變成雙線行車的情況時有發生。全世界改善交通擠塞的方法,都是用公共交通工具取代私家車,不會反其道而行。如欲改善交通擠塞,應先設法減少私家車數量。外國有多項研究支持此說。

-緊急車輛可使用電車軌道:

電車專用軌道可讓路予緊急車輛使用,避開容易塞車的路段。此點可關乎在中區生活或上班的市民的人身安全,請慎重考慮。

-拆除電車路將加劇空氣污染:

根據獨立公共政策智庫思匯政策研究所與科大環境研究所今年公佈的《電車沿線PM2.5污染》研究報告,在電車沿線,德輔道中的空氣污染情況最為嚴重,此計劃提出拆除的路段亦包含德輔道中。如果將德輔道中的電車路改建為普通車路,可以預期德輔道中以及拆除路段的空氣污染情況將會加劇。

-電車是香港旅遊特色:

香港電車是外地旅客觀光的著名景點,亦在全球知名旅遊網tripadvisor上的730處香港觀光景點中高踞第九位。觀光客愛以電車穿梭香港的中區核心地帶欣賞建築物,移除中區電車路是自毀香港特色,實屬不智之舉。

正虎又發力了
電車已完全被地鐵替代
我未見過一樣完全被取代的東西,使用率係如此飽和的

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 08-18-15 09:06 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 08:49 PM   #2
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
來人,把已退休董事放入博物館~~

認真的,我不知道單係清左電車兩條線對個段路係咪咁有幫助,
不過若道理真係通,咁係咪都應該禁止巴士的士小巴對大眾交通工具係個段路面行走?
都已經有地鐵囉,仲要搭巴士小巴的士做乜?
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 08:54 PM   #3
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
電車?

港英遺物

政治上容不得
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 08:57 PM   #4
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
一句講曬,金鐘去中環,你坐地鐵我坐叮叮,鬥快丫笨

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 09:03 PM   #5
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: sugihara 查看文章
一句講曬,金鐘去中環,你坐地鐵我坐叮叮,鬥快丫笨
講呢D
我行路仲快:0)

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 09:06 PM   #6
T.K.
很黃很暴力

我成段野顯示唔到......

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 08-18-15, 09:10 PM   #7
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
https://www.hktramways.com/tc/about-hong-kong-tramways/
香港電車於1904年成立之初,只有26輛單層電車。經過百多年的努力,今天我們擁有163輛雙層電車(當中包括兩輛充滿懷舊氣息的古董觀光電車),被譽為世界上仍在服務中的最大雙層電車車隊,每日平均接載20萬人次的乘客。

2015-1904=111年歷史, 可以申請世界文化遺產都得吓,有咗稱號話之個垃圾退休政府規劃師薛國強講咩都無用

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 09:12 PM   #8
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
其實拆黎對路面有咩大用先????
條電車路其他車都用得既, 又唔係話for電車only

講到有地鐵就可以改善地面交通, 但有左地鐵咁耐, 我只覺得地面交通仲衰過以前, 人多車多唔去重視, 反而去理架咁有歷史價值既交通工具, 佢係咪退休所以傻左呀!?!?!

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 09:31 PM   #9
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: HON HON 查看文章
其實拆黎對路面有咩大用先????
條電車路其他車都用得既, 又唔係話for電車only

講到有地鐵就可以改善地面交通, 但有左地鐵咁耐, 我只覺得地面交通仲衰過以前, 人多車多唔去重視, 反而去理架咁有歷史價值既交通工具, 佢係咪退休所以傻左呀!?!?!
政治因素啦,留不得
又或者報復佔中時不幫手

舊 08-18-15, 10:17 PM   #10
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
咪又係D垃圾Business Mine諗出黎既屎橋:o)
將所有野都用實用面有用同無用去分類,實用面無用既就要消滅咁:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 10:18 PM   #11
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 小草 查看文章
政治因素啦,留不得
又或者報復佔中時不幫手
佔領運動果時電車佬有幫佢地手架喎 電車佬不斷都係講緊佔領令佢地開唔到車無飯開希望大家早日撒離咁

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 08-18-15, 10:22 PM   #12
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我不嬲都話睇下條車龍就知塞車係私家車造成
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 10:56 PM   #13
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
佔領運動果時電車佬有幫佢地手架喎 電車佬不斷都係講緊佔領令佢地開唔到車無飯開希望大家早日撒離咁
但電車公司無申請禁制令,仲正常支薪俾員工喎
想你早走,站在佢公司立場無可厚非

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-18-15, 11:03 PM   #14
小嘉
The One

個顧問無野呀
短途電車快過坐地鐵wo

我睇唔到多左2條行車線會可以點樣改善塞車
同埋拆租庇利街至軍器廠街的電車路有咩用
告士打道無電車路掛,咪一樣塞

巴士同私家車攪唔到就攪電車?
同埋電車係好多坐

引用:
作者: 風音 查看文章
講呢D
我行路仲快:0)
睇下你目的地係邊個位

你金鐘去租庇利街我信電車快d囉

此篇文章於 08-18-15 11:08 PM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 11:22 PM   #15
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
電車係我細個果時既回憶
到依家雖然搬左入新界
但一出去果頭有時間一定坐

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 11:25 PM   #16
風音
The One

引用:
作者: 小嘉 查看文章
個顧問無野呀
短途電車快過坐地鐵wo

我睇唔到多左2條行車線會可以點樣改善塞車
同埋拆租庇利街至軍器廠街的電車路有咩用
告士打道無電車路掛,咪一樣塞

巴士同私家車攪唔到就攪電車?
同埋電車係好多坐

睇下你目的地係邊個位

你金鐘去租庇利街我信電車快d囉
去遠左就唔夠地鐵快啦
近就我行路快

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 11:27 PM   #17
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: T.K. 查看文章
但電車公司無申請禁制令,仲正常支薪俾員工喎
想你早走,站在佢公司立場無可厚非
所以我無怪佢地

其實就算係而家
元朗去西環最快又最抵應該都係968上環落車再坐叮叮架啦

ペルソナ5

隨時更新
舊 08-18-15, 11:49 PM   #18
小嘉
The One

引用:
作者: 風音 查看文章
去遠左就唔夠地鐵快啦
近就我行路快
咪玩啦
遠左唔夠地鐵快
上環同中環中間無地鐵站
你去呢d位行死你啦

講真你金鐘統一行去置地行路都未必快得過電車

此篇文章於 08-19-15 12:06 AM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-15, 11:54 PM   #19
T.K.
很黃很暴力

引用:
所以我無怪佢地

其實就算係而家
元朗去西環最快又最抵應該都係968上環落車再坐叮叮架啦
睇時段啦,而家堅尼地城段開左
早上西隧到港澳都可以好逼

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-19-15, 12:04 AM   #20
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我都唔搭電車,又慢又迫d位又唔舒服
不過認為作為吸引遊客既特色應該保留
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-15, 12:07 AM   #21
Hunter

垃圾顧問

下次顧問會講將成個香港變做堆填區
香港已完全被上海替代,否則為何建設上海?我們不是不懷舊,懷舊可以放入堆填區。

Hunter 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-15, 12:11 AM   #22
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
將所有野都用實用面有用同無用去分類,實用面無用既就要消滅咁:o)
大中華血統的死症,無得醫

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-15, 12:22 AM   #23
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
我日日見到塞車最大原凶係巴士,私家車,的士,貨車喎
電車路嗰度巴士都多過電車啦
仲有塞得最甘嘅係皇后大道中,全部因為私家車,的士,貨車
我聽巴士佬講佢地中環塞車最有效嘅解決方法係嘅中環繞道
呢個咁嘅顧問report連基本research都唔做.......垃圾

不過你地話係政治目的我又唔信
佢想次嗰份報告都話唔要香港解放軍啦
佢只係一個睇數字做人嘅智障

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 08-19-15 12:27 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-15, 12:48 AM   #24
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
大中華血統的死症,無得醫
呢D唔止係大中華
係bushiness mine,典型生意人頭腦:o)
彷彿好似世界上每樣野都要有金錢上既價值先有存在價值咁

ペルソナ5

隨時更新
舊 08-19-15, 12:51 AM   #25
風音
The One

引用:
作者: 小嘉 查看文章
咪玩啦