Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 02-15-14, 04:11 PM   #1
skydream
Insane Gamer
死野

註冊日期: Jul 2005
自己既戀愛經歷,求解

我雙子男,EX雙子女...
2012年..再一次遇番自己既小學同學....相遇再相愛...
我自己今年28歲...當然對方係小學同學都一樣..
我拍拖之前大前提都係諗有無將來..對方係米真心...自己係米真心先會開始..
最後開始了..而我地既拍拖方式基本上同一般既情侶無唔同...只係自己比較大男人...
成日覺得自己係日本留過一段日子...有D跟唔上香港既拍拖方式...例如搭緊電梯果時係攬埋一齊,係街上隨便就錫..
但係EX就係傳統既香港女仔.....
拍左大半年..開始成日鬧架,工作壓力大,好似覺得女朋友唔體諒自己,管得太西利,個心淡左好多,提出左一次分手...
但EX當然死多唔願意分手啦,但其實我心底裡仲係鍾意佢既,但又會諗大家性格可能有D不合,就好堅決分開...
即使係咁EX依然唔放棄,好努力,為左我改變,為左我去做好多好多好多野,用左4個月既時間不斷咁感動左我,令我再次睇到將來..
11月底,我再一次接受呢段愛,但唔夠2個月,最終佢愛上左第2個...放棄左我..理由係因為我比唔到佢想要既野...我想COOL保..
但結果當然係失敗...我好唔明白...點解為左我用左100%既力量去追番我...竟然可以話變左0就變左0...之後CHECK到佢電話,,,
原來係追番我既同時有一個男人追緊佢...到我接受番佢之後...佢依然係同果個男人曖昧,什至上佢屋企,講晒I MISS U...
但同時間又話好愛我...成日見我...真係唔會估到佢同第2個好好感情...我好失望..好失望...諗住放棄架啦..
但佢知道左我知道晒所有野之後,有打電話黎喊,話以前真係好愛我,只愛我一個,但而家果個對自己好好,比到佢想要既野自己
我問佢,可唔可以再一次為左我放棄佢而家果個,佢話唔知...之後就收左線....SEND左個WTSAPP比佢..佢一路無覆...
到第2日..我打左電話比佢..竟然可以同琴日既態度100%改變,好堅決咁叫我死心,無可能架啦..佢無錯,唔會放棄,同佢有將來
我即刻再一次比佢打入地獄....之後仲係FB POST左佢同佢新男友D相....萬萬都估唔到...原來我有FD識果個男人...
同我講左個男人D衰野...話佢係有錢仔黎..曾經攪大左個女人,但唔肯結婚,要佢落左去,之後分手....
我一路以為佢真係搵左個好好先生..但竟然個所謂既好好先生原來唔係咁好...
但我真係咩都做唔到...雖則EX佢背叛過我..但我E然好傻咁原諒左佢...好想同番佢一齊...
理性係叫自己放棄呢個女人...但佢為左同番我一齊所做既野太深刻...點解可以話變就變?
究竟我可以做D咩...定真係應該完完全全放棄呢個女仔....

舊 02-15-14, 04:52 PM   #2
小Ray
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
唔敢講未來既日子

但這一刻, 過來人及局外人既意見係, 100% 應該斬斷同放棄 , 唔好再天真 , 就算佢聽日又掉返轉搵你都一定要 say NO ! 機會大把 ~

人係好現實, 話點樣愛點樣鐘意都係冇意思的

實際上當個時間同機遇出現時, 而自己咁岩又重可以選擇, 幾時都好都會選個新既 , 舊既係會有刺 , 能夠復合係走到最尾既我暫時未見到.
小Ray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-14, 05:12 PM   #3
skydream
死野

女人真係可以咁絕,為左其他男人放棄一段努力左咁耐既感情?
連0.1%都唔肯比我

舊 02-15-14, 05:33 PM   #4
小Ray
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
男人都係一樣 , 唔想要時都係咁絕 , 且現在重有新既選擇 tim

你所講既耐姐係幾耐, 15 年? 10年? 定係 5 年都冇呀 ?

唔好咁牛角尖及理想化啦.. 完結的了
小Ray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-14, 05:42 PM   #5
Boni
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2008
支持樓主放棄呢個女仔
半年前我有過同樓主相似既經驗
當時我已經和對方一起住了年多,但只能說
「一起做過的事情,有多深刻也好,都不會是對未來的保證」
感情係難放低,只能夠以其他事情去沖淡
就算對方真係再同返樓主一齊,但呢條刺係永遠唔會消失
佢未必會再次刺痛你既心,但會影響大家既感情
當意會到呢條刺既時候,就會知道自己做着一件傻事
過來人說道:
「快快脆脆『搵返自己,做返自己』!愛自己都好重要!」
Boni 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-14, 07:06 PM   #6
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
女player:男人唔壞,女人唔愛

如果樓主係男player同唔介意帶有色帽重可以繼續嘅,如果係普通人就引刀成一快,斷~絕~關~係

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-14, 06:50 PM   #7
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
比人飛一定唔份氣架啦
你有料既咪做返一次佢對你做過既同一樣野:
扮死狗追返佢再飛左佢
反正你地都唔夾, 你重死唔斷氣做乜?
你衣家重死攬住佢就正正中曬佢計,
令佢覺得自己好珍貴
尼D女, 慳D啦
佢態度100%改變係因為佢都覺得自己好傻,為一個人改變自己咁辛苦,
但其實佢唔改變都會有人追

此篇文章於 02-15-14 06:52 PM 被 Avelcain 編輯。
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-14, 06:57 PM   #8
skydream
死野

我亦都諗過佢當初做左咁多野,係時候要我做番多d野,話比佢知我都好愛佢,我都可以為左佢改變,我當初無好絕咁拒絕佢,因為我覺得仲有機會望到將來,但今次佢絕到連0.1%都唔比我。。。連已經完全鍾意左佢,點解當初既100%愛可以變到咁。。。

舊 02-15-14, 07:00 PM   #9
skydream
死野

同時間,又聽到佢而家果個以前d野,係蒲友,識得用錢去哄女仔,又叫過人落仔,好擔心

舊 02-15-14, 09:05 PM   #10
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: skydream 查看文章
我亦都諗過佢當初做左咁多野,係時候要我做番多d野,話比佢知我都好愛佢,我都可以為左佢改變,我當初無好絕咁拒絕佢,因為我覺得仲有機會望到將來,但今次佢絕到連0.1%都唔比我。。。連已經完全鍾意左佢,點解當初既100%愛可以變到咁。。。
係你既就係你既
你強求黎做乜?
你唔需要為左任何人改變架喎
人齊緊就話姐

引用:
同時間,又聽到佢而家果個以前d野,係蒲友,識得用錢去哄女仔,又叫過人落仔,好擔心
姐係咁
你都叫得人EX
人地做乜都唔關你事了
自閉一排搵過個把啦
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-14, 11:11 PM   #11
不死game神
Ultimate Gamer
任天堂絕命之使者

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDWONG_FAMILY
XBox Live GamertagNintendo
男人唔壞,女人唔愛<-----其實點解一定要禁? 我最討厭d女仔成日講依句,

壞有乜好?到最後衰左傷心又喊苦喊忽,又話條仔唔理佢呀,又話冇世上冇好男人,明明就係最初自己泊埋個衰男仔到既,唔揀d好男仔既

我個ex都係不能理解,痴返埋佢個ex軟飯王樹,同我一齊果陣又話唔會離開你牙,冇左我又點算牙,經歷過好多患難,又乜乜,都係得個講字,始終女仔心海底針,poor

任天堂是唯一可以能夠帶你們進入創意無限的遊戲國度,讓你們體會電視遊戲的真正樂趣。雖然我們人數不多,而且四面受敵,但我們絕不氣餒,我們的大門隨時願意為你們打開,墮進電玩遊戲冥界的人喔,趕快回頭是岸唷!
阿們
老任皇者之收藏庫:N64遊戲(over100),GC遊戲(over300),NDS遊戲(over300),Wii日版遊戲(全部)
用手機,識貨之人梗係會用NOKIA啦
打TV同手提game,係路o既人實玩任記o既
不死game神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-14, 11:17 PM   #12
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
不如咁唸啦

舉個例, 唔一定要真係發生, 只係想知響極端情況下, 清楚自己用甚麼原則去選擇

EX被PLAYER搞大肚之後分左手, 返黎話愛你叫你認投.
同你講係時候為佢改變啦. 你肯唔肯付出先?

肯咪繼續
唔肯就咪再唸佢啦

大જિંગ
大징

此篇文章於 02-15-14 11:20 PM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-14, 11:50 PM   #13
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

註冊日期: Jan 2004
很簡單 : 樓主如果能夠接受佢二股, 就繼續; 接受不了, 斬纜

公式

超絕可愛+賣萌+天然呆+冒失娘+短髮=本田翼
紅字為重點

本王決定中日開戰之時會去做漢奸
犬夜叉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-14, 12:17 AM   #14
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
諗咁多做乜呀……搵幾個肯陪你上刀山落油鑊嘅死黨,大呻幾日,遊山玩水,收拾好心情再上路吧!

放得開手,咪又係一條好漢!

撐你呀!

舊 02-16-14, 12:54 AM   #15
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

韋斯特馬克效應(Westermarck effect)指出兩個早年共同長大的兒童在成年後不會對彼此產生性吸引力。這個現象由芬蘭人類學家愛德華·韋斯特馬克在他的著作《The History of Human Marriage》(人類婚姻史)中提出[1]。韋斯特馬克效應在許多地區和文化背景中都能觀察到,包括以色列吉布茨集體社區文化和中國童養媳習俗,以及其他有血緣關係的家庭。這個現象被認為是人類進化中為避免近親性交發展而來的。
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%9F%...95%88%E6%87%89
引用:
...
2012年..再一次遇番自己既小學同學....相遇再相愛...
我自己今年28歲...當然對方係小學同學都一樣..
我拍拖之前大前提都係諗有無將來..對方係米真心...自己係米真心先會開始..
最後開始了..而我地既拍拖方式基本上同一般既情侶無唔同...只係自己比較大男人...
No,其實香港只係少數女仔會咁做,目的係出於眩耀感
引用:
成日覺得自己係日本留過一段日子...有D跟唔上香港既拍拖方式...例如搭緊電梯果時係攬埋一齊,係街上隨便就錫..
但係EX就係傳統既香港女仔.....
拜金主義的問題,近年在年輕女性嫌貧愛富的擇偶標準更能突顯。江蘇衛視一個叫《非誠勿擾》的電視徵婚節目中,一位22歲的女性馬諾聲稱自己非富人不嫁,「我寧願坐在寶馬車裡哭,也不願坐在自行車後面笑」
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%8B%...B8%BB%E4%B9%89
引用:
11月底,我再一次接受呢段愛,但唔夠2個月,最終佢愛上左第2個...放棄左我..理由係因為我比唔到佢想要既野...我想COOL保..
...
但佢知道左我知道晒所有野之後,有打電話黎喊,話以前真係好愛我,只愛我一個,但而家果個對自己好好,比到佢想要既野自己
...
同我講左個男人D衰野...話佢係有錢仔黎..曾經攪大左個女人,但唔肯結婚,要佢落左去,之後分手....

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
舊 02-16-14, 01:16 AM   #16
skydream
死野

唉,,,其實理性我都知應該放棄,我都知當女人變左心之後基本上死都唔會番轉頭。。。但每日一起身個心就好似好空虛咁,又會成日忍唔住睇佢fb.....

舊 02-16-14, 02:17 AM   #17
綾小路雷太

引用:
唉,,,其實理性我都知應該放棄,我都知當女人變左心之後基本上死都唔會番轉頭。。。但每日一起身個心就好似好空虛咁,又會成日忍唔住睇佢fb.....
無眼屎乾淨盲,跟手BLOCK埋佢啦。

你嘅功力仲未到可以睇佢野而不失霸氣嘅地步。
無謂作賤自己。

舊 02-16-14, 01:26 AM   #18
二伍

註冊日期: Sep 2002
睇清楚真面目不是很好嗎?
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-14, 03:05 AM   #19
Boni
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2008
樓主空虛既心情只是過渡期
捱過左就一片晴空
我自己試過諗到咩、遇到咩,都做左先
就算係平時唔會做既都會去試下做,當然唔係指啲不法不道得無益既事
好快成個人就會充實返,仲會對自己有好多新發現
心情安頓左,先再選擇返自己可以繼續發展既事
呢個方法可以一試
Boni 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-14, 10:05 AM   #20
skydream
死野

多謝大家既意見,今朝起身又係一種好心痛既感覺,完全想唔到點樣控制佢,anyway...番左香港兩年幾都好似無乜識到新朋友,剩係掛住番工番工,到遇到佢,生活完全改變晒,精彩左,而家又變番以前咁啦,好想人生精彩d啊

舊 02-16-14, 04:23 PM   #21
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

忙就會忘,做其他嘢令自已忙就會好易忘記啲唔開心嘢,要人生精彩同可以溝女最好做義工,一舉三得

舊 02-16-14, 05:16 PM   #22
綾小路雷太

引用:
多謝大家既意見,今朝起身又係一種好心痛既感覺,完全想唔到點樣控制佢,anyway...番左香港兩年幾都好似無乜識到新朋友,剩係掛住番工番工,到遇到佢,生活完全改變晒,精彩左,而家又變番以前咁啦,好想人生精彩d啊
心痛就梗架啦,不過五個月,相對啲幾年甚至十幾廿年嘅,好好多架啦。

睇下金大幾時搞聚,到時約出黎當識多啲人囉

舊 02-16-14, 06:16 PM   #23
skydream
死野

我全日都好掛住佢,唔理性既我一直諗如果我想再一次同番佢一齊究竟可以點,諗唔通,唔識笑
好討厭而家既自己,好想再一次無擾地玩,笑

舊 02-17-14, 01:31 AM   #24
綾小路雷太

引用:
我全日都好掛住佢,唔理性既我一直諗如果我想再一次同番佢一齊究竟可以點,諗唔通,唔識笑
好討厭而家既自己,好想再一次無擾地玩,笑
呢幾日係過渡期黎,好多時都會係咁

最緊要你諗唔通的話,嘗試表達出黎。
如果你唔去表達出黎,最後有可能演變成鑽牛角尖
對自己,對身邊嘅人可能有壞影響。

頂住呀

舊 02-16-14, 06:57 PM   #25
不死game神
Ultimate Gamer
任天堂絕命之使者

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDWONG_FAMILY
XBox Live GamertagNintendo
冇計,唯有再接再厲,再搵過個好既,我都係過完一段頹廢期先冇事

任天堂是唯一可以能夠帶你們進入創意無限的遊戲國度,讓你們體會電視遊戲的真正樂趣。雖然我們人數不多,而且四面受敵,但我們絕不氣餒,我們的大門隨時願意為你們打開,墮進電玩遊戲冥界的人喔,趕快回頭是岸唷!
阿們
老任皇者之收藏庫:N64遊戲(over100),GC遊戲(over300),NDS遊戲(over300),Wii日版遊戲(全部)
用手機,識貨之人梗係會用NOKIA啦
打TV同手提game,係路o既人實玩任記o既
不死game神 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
從Facebook 中毒....求解 KARAS 手機資訊/電腦軟硬討論 5 01-06-12 08:53 PM
求解碼器有無問題? House 申訴及解答區 4 10-18-07 12:11 AM
被綁架的wmp...求解救 雪舟等楊 手機資訊/電腦軟硬討論 3 01-09-07 12:11 AM
緊急求救(中毒求解) kinggo 手機資訊/電腦軟硬討論 3 09-24-06 07:15 PM
求解毒 小黑 手機資訊/電腦軟硬討論 1 06-08-04 05:59 PM

現在的時間是 12:26 AM

手機版 | APP版