Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-20-20, 12:31 AM   #1351
柚原このみ
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
聽日做乜好丫?

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-20, 11:52 AM   #1352
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
02 BBQ END真係萬害之源

唔係話唔感人,問題係成套野都擺到明係100% 接去02 END BBQ...點喊

空比戲似比人斬晒...畫左都要CUT 出黎唔播係入面
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-20, 12:39 PM   #1353
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
某程度空唔參戰無戲份係致敬黎
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-20, 03:25 PM   #1354
s3b21
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
聽日做乜好丫?
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-20, 04:19 PM   #1355
忍床仁

註冊日期: Feb 2004
想睇第二次,又驚突然剎個粵語版出嚟
其實有冇機/可能,會有粵語版呢?
忍床仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-20, 05:13 PM   #1356
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 忍床仁 查看文章
想睇第二次,又驚突然剎個粵語版出嚟
其實有冇機/可能,會有粵語版呢?
你等TVB購買左後某年暑假播放的可能

不過套貓垃圾版權在viu道

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-20, 05:48 PM   #1357
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: pet3 查看文章
你等TVB購買左後某年暑假播放的可能

不過套貓垃圾版權在viu道
買得來配音組都一個不留了
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-20, 05:55 PM   #1358
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
咪啱囉反正原本都換曬

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-20, 07:07 PM   #1359
動漫遊戲迷

註冊日期: Nov 2006
我請問已看電影的朋友,電影內的戰鬥場面的可觀性怎樣,始終《數碼暴龍》系列屬動作類作品,劇情如按大家所言,倒教我不擔心,只擔心戰鬥場面不濟(尤其是02及Tri的電影版般,最終Boss不是與主角一方「55波」而沒招架之力)。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-20, 10:12 PM   #1360
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: 動漫遊戲迷 查看文章
我請問已看電影的朋友,電影內的戰鬥場面的可觀性怎樣,始終《數碼暴龍》系列屬動作類作品,劇情如按大家所言,倒教我不擔心,只擔心戰鬥場面不濟(尤其是02及Tri的電影版般,最終Boss不是與主角一方「55波」而沒招架之力)。
戰鬥唔差,不過我自己覺得最好既戰鬥係最頭果一埸,因為環境光暗都好,後面係網絡世界好暗而且空間無限大
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-20, 07:33 PM   #1361
jason 仔
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
見其他人講到好正所以入場睇,只覺得回憶都係留係腦海度係最好既感覺

好搵戲尼做,最後既進化簡直係想毁滅回憶。
jason 仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-20, 11:35 PM   #1362
動漫遊戲迷

引用:
作者: Lamsze 查看文章
雖然網上討論有角色戲份不足……
大致同感。

這集可算01+02的「真結局」,承載過去,面對現在,邁向未來,可為這集的重心。真正為了友伴設想者是友伴會激勵對方振作,讓對方秉承彼此在過去的信志及共識,勉勵對方於現在遇到障礙,仍要保持初心及志向,讓大家一起跨越障礙,繼而一起迎接未來,即使彼此分離,但是友誼仍永存於心,不是讓人沉醉於過去才是為友設想。

這集可算叫觀眾把Tri化為「黑歷史」,有一種這是「真正的Tri」之意。再者,這集更可算讓未曾看過01及02的觀眾直接觀看也不成問題。

開首的三獸戰鸚鵡挺有戰鬥機的空戰感,流暢度高及具善用環境的特性;太一等人初戰艾奧斯獸的配樂甚有現代的音樂遊戲的電音之輕快加重節拍感;最後一戰仍是一招分勝負,只是招式互拚比以前的主角一方單方面虐待頭目來得過份地不順理成章。

總括來說,這集即使為一個給未曾認識系列的觀眾觀賞,也可感受電影之好,分數可為7.2/10。
舊 05-23-20, 01:04 AM   #1363
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
睇完感覺還好,但感動唔起……無論已知02結局定已經出左新版都破壞左個感覺……
又吃書了還是印象模糊,做乜個世界大家都對數碼獸出現係日常咁無視,打完怪獸大戰可以乜事都無咁,同其他小朋友隻數碼獸一直都伴著長大的咩……

舊 05-23-20, 01:48 PM   #1364
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
https://youtu.be/YAxNwRb93xk

早幾日upload左光叔最後一次live buttery-fly
最後唔播歌都啱嘅
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-20, 10:53 PM   #1365
動漫遊戲迷

疑問1:數碼世界能與地球相連是否取決於普通宇宙存有電子機器的範圍有多大而被定,假若宇宙的其它星球,以至其它多重宇宙也有電子機器,是否代表能與其它星球,甚至其它多重宇宙相連呢?

疑問2:其實被選中的孩子與其所屬的數碼獸別離的取決因素該為志向及心態多於年齡,梅諾亞在十五歲前便與閃蝶獸分離該為明確地選定全心全意向科學發展而改變與獸同行此志向。如果被選中的孩子在志向為與獸同行,長大後只視工作為暫時性的謀生途徑,或者全心全意投身當與獸同行的守護者,能否鑽空子而永遠把獸伴隨自己呢?

引用:
作者: 尼路 查看文章
睇完感覺還好,但感動唔起……無論已知02結局定已經出左新版都破壞左個感覺……
又吃書了還是印象模糊,做乜個世界大家都對數碼獸出現係日常咁無視,打完怪獸大戰可以乜事都無咁,同其他小朋友隻數碼獸一直都伴著長大的咩……
見解
始終太一等人帶領數碼獸拯救地球多次已成被公開的事實(救世已成他們在小學至大學的課外活動),新奇事在多年後也變普通事,加上在是次電影內有其他被選中的孩子帶領其數碼獸在地球參與救世,就算是恐懼超凡者及沙文主義者也難找理由排斥數碼獸(再者,數碼獸也非人類,現在愛護動物的風氣比愛護人類的風氣盛,XD),更重要是《數碼暴龍》系列是東方的奇幻作品系列,XD,君不見東方的奇幻作品內的奇人異士通常除敵彷似在另一個「世界」辦事而鮮有影響社會(就算作品有涉及社會問題的內容,也不會有過多著墨點),或者多被政府「邀請」協助解決問題,只要他們不影響民眾的就業(他們如非來自他國或其它地方,此問題倒不大)、財源、政治及其它福利,並且以守秩序的自僱旅居者/過客/世外高人,通常不會被人排斥(義工豈會有人嫌少)。

東方的文化對超凡者及珍禽神獸的抗拒度不高,或與神話及宗教有關(不少神是由人升格而成,有種人可成天之感),就算有排他的情況多只限種族及利益;西方的文化對超凡者及別的物種之抗拒度較高,多與神話及宗教有關(人有超越自身界限之力多被定為邪力,甚至強調人只能在天之下而無法勝天),排他的情況除了種族及利益,還有能力。
舊 05-25-20, 11:38 AM   #1366
pet3
The One

引用:
01 吸血鬼事變

01 電影
02 中間
02 最終戰
02 電影
成套垃圾貓

根本全世界的人都知道這東西存在了
更別說02 最終戰講明大門已開

新一代小朋友人人都能有精靈了

到02結局(未來)
太一和亞古獸 一起正式兩地世界的外交官 (出人頭地了)

所以對有記得劇情的人來說
這次的結局 是不是離別

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
舊 05-25-20, 08:27 PM   #1367
尼路
The One

引用:
作者: pet3 查看文章
01 吸血鬼事變

01 電影
02 中間
02 最終戰
02 電影
成套垃圾貓

根本全世界的人都知道這東西存在了
更別說02 最終戰講明大門已開

新一代小朋友人人都能有精靈了

到02結局(未來)
太一和亞古獸 一起正式兩地世界的外交官 (出人頭地了)

所以對有記得劇情的人來說
這次的結局 是不是離別
我就是奇怪這點,按02就之後一直係到,但垃圾貓係亞古獸佢地返左去高中再返來,咁呢套係直接02鬼隱左垃圾貓?但又見到垃圾貓喎,而且垃圾貓有政府部門出現,呢次又反而無左,爆完大廈重可以去食早餐,而其他小朋友唔係02先量產的咩?但計年齡閃蝶條女應該係01個代,個時唔係得太一佢地的咩?而且亞古01尾都返去數碼世界,可以一路唔走等佢變大人的咩?重有丈都做緊實習醫生,但係就無事,反而太一佢地畢業就中,到底個大人準則係乜……所以先到底我自己印象模糊記錯定食左書

此篇文章於 05-25-20 09:38 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-20, 10:21 PM   #1368
pet3
The One

引用:
我就是奇怪這點,按02就之後一直係到,但垃圾貓係亞古獸佢地返左去高中再返來,咁呢套係直接02鬼隱左垃圾貓?但又見到垃圾貓喎,而且垃圾貓有政府部門出現,呢次又反而無左,爆完大廈重可以去食早餐,而其他小朋友唔係02先量產的咩?但計年齡閃蝶條女應該係01個代,個時唔係得太一佢地的咩?而且亞古01尾都返去數碼世界,可以一路唔走等佢變大人的咩?重有丈都做緊實習醫生,但係就無事,反而太一佢地畢業就中,到底個大人準則係乜……所以先到底我自己印象模糊記錯定食左書
先把垃圾貓問題無視
因為套垃圾一開始就無視所有舊設定

動畫01結局 世界重組化 關門後
好快就因為我們的戰爭遊戲 道門又開番(但唔穩定)

同時因為世界直播
當時看到奧米加戰的小朋友大部分都變得到01暴龍機 (真正第1批量產小朋友)

這裡開始答你的問題了
這時間點直到D3暴龍機出現之前
通道都是不穩定,不是想開就開到, 但光子朗間中會找到 入去和團聚 (根據02動畫頭幾集的說法)

其他被選中的人都是直接在人類世界生活 (根據02中期世界到處跑和02 大耳獸電影)

我們戰爭遊戲 到02最終戰 全世界穩定打開門之前
可以自由開門的就只有D3

02最終戰 就是第2批量產小朋友(同時能自由進入世界)

那女人應該是奧米加獸時代的 第1批量產+只能在現實生活,所以要一直收起,怕外人看到
---------------------------------------------------

朋友關係斷掉
我覺得和長大沒直接關係
而是關係蔬遠,太一和大和 大學後好耐無和亞古獸一起生活了
平時掉給光武照顧

相反哥碼獸和助一直好好關係的一起生活

痴線女人 你睇回憶那段也是
你和那隻怪也是好耐無一起玩 只是不斷在讀書,還叫怪不要阻住他
這根本是禁句

空的問題
破麻的愛情 我決定無視了

之後怎樣救回亞古獸
就要等新集數了
但 你們不覺得 4月新番 01動畫2020 重制版 的太一大和 的經驗根本多周目到好可疑嗎?

分分鐘
01>01電影>02最終戰>02電影> 絆>用VR 進行01重制救亞古獸> 02結局

FGO 目標預算
舊 05-26-20, 05:59 PM   #1369
尼路
The One

新版一來就奧米加,佢唔係N周目就真係講唔通

舊 06-02-20, 07:38 PM   #1370
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
full set日本入場特典file

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-20, 04:44 PM   #1371
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
今日終於睇咗
其實所謂嘅大人,最終係心態問題?
記得原本嘅設定,被選中嘅小朋友同拍檔係互相補足
當被選中嘅小朋友想要去獨立,想要同以前嘅自己區分時,就係拍檔離開之時
太一,大和同空,都係抱住「依家已經同以前唔同嘅心態」,所以計時先開始倒數
而其他人,基本上似乎同以前一樣無點變過
而光子郎同丈係由細到大都早熟向,美美則係一直天然系,呢三個可能到老死嗰日都唔會倒數

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-20, 05:05 PM   #1372
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: casio 查看文章
今日終於睇咗
當被選中嘅小朋友想要去獨立,想要同以前嘅自己區分時,就係拍檔離開之時
太一,大和同空,都係抱住「依家已經同以前唔同嘅心態」,所以計時先開始倒數
而光子郎同丈係由細到大都早熟向,美美則係一直天然系,呢三個可能到老死嗰日都唔會倒數
諗起八神太一 81才
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-20, 06:52 PM   #1373
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: anyone 查看文章
full set日本入場特典file
初代間間戲院都被秒殺,搶唔到!

引用:
作者: casio 查看文章
今日終於睇咗
阿空在01都係算早熟,而且講過唔想繼承家族的插花。
但現在卻向命運屈服,繼承了插花,所以佢部暴龍機最早石化。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-20, 11:08 PM   #1374
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
睇左,確實好難話完全感動
更多感受係,終於做得啱

東映真係次次都要衰一獲先攞啲真功夫
呢啲7隊人抉擇根本整26集都大把空間
好過你條垃圾貓主線成日諗唔到塞咩野
搞到而家電影個時間保守到寫2隊主角都好勉強,真係想忘記都唔得

我都覺得別離隱含準則係自己心態轉變呢點
所以丈就算做左醫生,應該係因為本住初心而仲可以陪哥碼獸
空就即使唔戰鬥,但甘願同過去疏離呢點,已經夠令佢死(呢度短得嚟寫得好絕,應該係到班高層想忘記02結尾都唔得)
如果將來要出續集,可能主題就會係迷失之下間中拾回初心都係好事吧

電話進化理應係新世代商法
不過見呢套同Reboot主力仲係賣暴龍機,就知笨大仲未知衰乜

監督真係好鍾意Persona......
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-20, 02:35 AM   #1375
魔法王國
Junior Member

註冊日期: Apr 2008
好難得一套日本動畫電影可以係香港上映咁耐仲咁多院播

==================
題外話見到呢篇新聞 好明顯個記者都係fans嚟

《數碼暴龍》被選中的細路 拯救香港戲院?
https://ps.hket.com/article/2656218
魔法王國 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[3DS] ラビリンスの彼方 (Tri-Ace x Konami) 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 186 04-15-13 11:01 AM
[多機種] Ong Bak Tri – The Game (องค์บาก Tri) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 1 02-20-13 07:12 PM
[PSP] 『デジモンアドベンチャー』2013年1月17日発売予定 GN00508771 手提遊戲機討論版 61 01-27-13 10:43 PM
林佑樹「カイチュー!」再びアニメ化 money 日本動漫畫討論版 0 10-12-11 05:35 PM
Torica TRI MP3 結他佬 影音館 0 05-16-05 04:58 PM

現在的時間是 04:01 AM

手機版 | APP版