Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-18-09, 07:43 PM   #1
滅龍士
God of Gamer
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
星期日檔案之港男港女 第二回 (#898 Peter仔專訪Scan圖X7)

Part1
http://www.youtube.com/watch?v=EZf2-_85NLY
Part2
http://www.youtube.com/watch?v=ggiFxJQZPtQ
Part3
http://www.youtube.com/watch?v=_GX6Nc80d9A
Part4
http://www.youtube.com/watch?v=RkkMysZsvws
Part5
http://www.youtube.com/watch?v=PPhuslJI_bk

上回Topic

此篇文章於 04-15-09 09:20 AM 被 滅龍士 編輯。
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 07:47 PM   #2
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
點解唔係我個CHANNEL D片
XDDDD

舊 03-18-09, 07:49 PM   #3
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:
作者: lauchai 查看文章
點解唔係我個CHANNEL D片
XDDDD
唔想幫你加rating...

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 07:54 PM   #4
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
> 作者: Wtak 查看文章
問題係identity 依家係係社會上係好值錢,你要當自己係一個brand,人地一提起你個名,就會聯想起一大堆正面形容詞。
所以呢D外在野,都係幫你build up identity,可能幫你羸到更多野番來。

單靠物質堆砌(係堆砌,唔係包裝)至覺得建立到身份咁代表住d乜?

另外除jor一班志同道合o既十卜十卜之外
我見唔到羸到d咩

舊 03-18-09, 07:55 PM   #5
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: Wtak 查看文章
外在物當然係幫助,但現實社會就係咁,除非你bright到人人都會起得你,一提起你就讚不絕口,如果唔係,請注重包裝。
包裝再多,內裡都是廢物又有何用
掛著副編頭銜卻又無所長者有之
每日返工著到鬼火咁靚去溝咁樣,但連basic table manner都無gei人都有

包裝只係將人包得好睇,唔代表可以將人變得好。
久而久之,就算用純金黎裝身都無用。

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 07:56 PM   #6
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
第二回
我建議副題為永劫回歸

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 08:00 PM   #7
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: wuxu
電車、Ota、宅呢個字其實並不可怕
最可怕係唔識扮識就跟人講個班人
其實如果被人叫我會覺得有d開心

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 08:01 PM   #8
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: 真!DC 查看文章
這個嗎...只能人人的接受能力不同吧

舊 03-18-09, 08:02 PM   #9
Wtak
永遠的西軍™

引用:
作者: wuxu 查看文章
包裝再多,內裡都是廢物又有何用
掛著副編頭銜卻又無所長者有之
每日返工著到鬼火咁靚去溝咁樣,但連basic table manner都無gei人都有

包裝只係將人包得好睇,唔代表可以將人變得好。
久而久之,就算用純金黎裝身都無用。
你拎個咁extreme既例子我好難回你喎...

我既意思從來都係,只要你係普普通通一個人,唔係廢物,唔係天才,都應該要包裝。
好多時候first impression真係好重要。

我唔否定名牌,只係覺得名牌的確有佢既價值。

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
舊 03-18-09, 08:03 PM   #10
メソウサ
The One

丟面子只係包裝穿煲
但丟臉係內涵報銷

似乎部份人覺得包裝遠遠遠重要過內涵
有包裝就內涵歸0都冇所謂

舊 03-18-09, 08:08 PM   #11
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
你拎個咁extreme既例子我好難回你喎...

我既意思從來都係,只要你係普普通通一個人,唔係廢物,唔係天才,都應該要包裝。
好多時候first impression真係好重要。

我唔否定名牌,只係覺得名牌的確有佢既價值。
所謂名牌價值原本只有一個:質量
當人覺得擁有一件名牌係用佢個名黎Show off,而唔係因為其實用性的話,咁就算有幾多名牌都無用

舊 03-18-09, 08:08 PM   #12
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 真!DC 查看文章
睇下俾d乜野人叫啦, 被普通市民大眾叫真係好難頂, 但知道呢d名詞真義既人又唔會用呢d詞黎叫我, 因為我未夠班

舊 03-18-09, 08:10 PM   #13
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: wuxu 查看文章
所謂名牌價值原本只有一個:質量
當人覺得擁有一件名牌係用佢個名黎Show off,而唔係因為其實用性的話,咁就算有幾多名牌都無用
我覺得啦, 名牌呢d野, 係自己負擔能力以內既, 你買幾多都冇乜所謂. 等同有邊個男人唔想有架法拉利一樣, 你有能力買既, 你好野囉, 你會唔會覺得有法拉利既人有問題???唔會掛

舊 03-18-09, 08:13 PM   #14
Wtak
永遠的西軍™

引用:
作者: メソウサ 查看文章
丟面子只係包裝穿煲
但丟臉係內涵報銷

似乎部份人覺得包裝遠遠遠重要過內涵
有包裝就內涵歸0都冇所謂
你咁斷章取義我無野講

我之前都重申過話要上進,進修。依家只係講埋包裝都好重要。
我一講包裝係重要,大家都即時覺得好似內涵歸0咁。

呢個就係大家既討論方式?

舊 03-18-09, 08:14 PM   #15
Wtak
永遠的西軍™

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
我覺得啦, 名牌呢d野, 係自己負擔能力以內既, 你買幾多都冇乜所謂. 等同有邊個男人唔想有架法拉利一樣, 你有能力買既, 你好野囉, 你會唔會覺得有法拉利既人有問題???唔會掛
Bingo,所以用名牌從來都唔係問題,但大前提係自己負擔得起。
而唔係大家講到用名牌就有罪咁

舊 03-18-09, 08:16 PM   #16
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
你咁斷章取義我無野講

如果普通市民唔係普遍認為鐘意ACG既人就係冇上進, 進修, 我相信呢個topic唔會無啦啦將呢d野拎出黎講囉.

舊 03-18-09, 08:20 PM   #17
Wtak
永遠的西軍™

引用:
如果普通市民唔係普遍認為鐘意ACG既人就係冇上進, 進修, 我相信呢個topic唔會無啦啦將呢d野拎出黎講囉.
我都相信呢個的確係有bias。呢個社會現狀短期內都改變唔到。

舊 03-18-09, 08:28 PM   #18
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
我都相信呢個的確係有bias。呢個社會現狀短期內都改變唔到。
但大部份人唔會覺得係偏見, 相信有追post既人都見到. 唔會有人覺得有問題.

提唱平等, 反歧視既社會, 其實一樣係充滿歧視.

舊 03-18-09, 08:33 PM   #19
メソウサ
The One

引用:
你咁斷章取義我無野講

我又唔係quote你
你咁心急做乜?

舊 03-18-09, 09:00 PM   #20
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
名牌有名牌ge好處, 好似你有得"簡"你都會想砌Bandai 多過Wave ge 件啦
我都會想着防水防雪又防滑ge Timberland boot多過白飯魚
名牌之所以係名牌係因為佢實用
但係我就好反對d人用showoff ge心態來買名牌

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 09:12 PM   #21
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
包裝得好唔代表一定無內涵
唔包裝ge人亦唔代表相比有包裝ge人更清高, 更有內涵

包裝係一種工具
運用得宜可以錦上添花

而並非因為當事人無內涵, 要靠包裝去「偽裝」
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 10:44 PM   #22
qooalex84
Senior Gamer
愛理大叔

註冊日期: Jun 2005
節目為何明顯地鼓吹所謂「香港(年輕)男性=電車男」
卻用上那家半吊子的Maid Cafe作為背景,
塑造主人公Peter「只有這裡找得到」他所渇望的「温順女神」。

不過,他仍然留戀於三次元、只能算是普通不過的「逃避現實」罷了。
「電車男原本打從一開始是在二次元尋找他的女神」吧~
即使有Maid Cafe的情節亦不過是「OTAKU興趣之一」罷了。
若果沒有談及「對二次元之愛」的話,就根本談不上是「電車男」。
如果連此簡単的原理都搞不清楚的話,不是只會令一普通観衆更為誤解「電車男」一詞0馬?

不過話説回来,Peter外観已算不太差;
若果説他不善辭令,但實際更差者大有人在,
對於一般観衆而言或者可以讓人覺得「即使是『電車男』也有不俗者吧。」

舊 03-18-09, 11:02 PM   #23
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
Bingo,所以用名牌從來都唔係問題,但大前提係自己負擔得起。
而唔係大家講到用名牌就有罪咁
我根本一直都係咁講,只係好多男網友o係度嘈lor

also 我好同意你講:
我相信呢個唔係安全感問題,依家個社會跟本就係money-oriented。
名牌袋只係表象,表後既意思係你有能力afford得起,即係你有$$。

不過,用名牌袋=/=有品味,要有品味,請唔好用lv,gucci...用都唔好用monogram果款。
名牌最高境界係外表覺得好靚,但得好細個brand name又或者無,到係朋友面前開袋,入面大大個logo

所以, 我用tods, 唔會用monogram lv 同gucci!!

舊 03-18-09, 11:08 PM   #24
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
基本上很多人認為是這樣了,畢竟又是那句~
很多人視ACG如洪水猛獸,認為喜歡這些東西會是有不良影響的。
他們認為「勤有功,戲無益」,故此對喜歡ACG人士進行打壓。

舊 03-18-09, 11:18 PM   #25
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
無奈
上一回勸交俾人話幼稚

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉