Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-18-19, 10:31 AM   #1
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
京都アニメーションのスタジオで火災 「爆発音」の通報、負傷者複数

https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=2...10003-kyt-soci
18日午前10時35分ごろ、京都市伏見区桃山町の京都アニメーションのスタジオから出火した。京都市消防局によると、建物が全焼し、重傷者を含む複数の負傷者が出ているという。近隣住民から「1階で爆発音がして、煙が出ている」と通報があったという。
 京都アニメーションは人気アニメ「響け!ユーフォニアム」や「けいおん!」などを制作している。

無啦無啦
由手機版發出

此篇文章於 07-18-19 10:33 AM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 10:35 AM   #2
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
最重要人無事

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 11:17 AM   #3
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
有報導話40人傷,當中10人重傷....
呢次真係大大鑊,希望唔好有人死
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 11:19 AM   #4
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
咩事?!?!

喺入面都唔知點走。。。

由手機版發出

此篇文章於 07-18-19 11:23 AM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 11:25 AM   #5
十一月
Game Master

https://news.yahoo.co.jp/pickup/6330412
舊 07-18-19, 11:29 AM   #6
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
搞咩要放火燒京ani
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 11:32 AM   #7
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
條友都幾古惑,

朝早等D動畫師人員個個睡眼星公時放火做成重大傷害

究竟因乜咁大仇口, 最近京動有乜新聞?

(動畫業界同行?)

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 11:38 AM   #8
海人
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2002
京都大火篇

Sent from my iPhone using Gaforum
海人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 11:46 AM   #9
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
https://www3.nhk.or.jp/news/html/201...996951000.html

多人死

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 11:54 AM   #10
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
RIP\|/

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 12:01 PM   #11
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
大件事......
京都本身應該幾多野做緊,個犯應該熟知家陣最多人
RIP
由手機版發出

此篇文章於 07-18-19 12:07 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 12:11 PM   #12
野良猫
肥倫

引用:
作者: leungky1 查看文章
大件事......
京都本身應該幾多野做緊,個犯應該熟知家陣最多人
RIP
由手機版發出
仲要係入去放火,可能係相關人士

不過見佢燒到咁大煙好懷疑啲消防設備有冇郁過...
舊 07-18-19, 12:23 PM   #13
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
入到去即有機會係職員

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 12:25 PM   #14
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
掩面~ 唉,為乜~

舊 07-18-19, 12:27 PM   #15
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
第一時間諗起: 唔通寛哥做嘅?
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 12:27 PM   #16
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 野良猫 查看文章
仲要係入去放火,可能係相關人士

不過見佢燒到咁大煙好懷疑啲消防設備有冇郁過...
傳出消息

1樓被塞死
直接撥火水上人度燒
縱火外仲搜獲刀

暫時只確認山田尚子無事

引用:
作者: LTKS 查看文章
第一時間諗起: 唔通寛哥做嘅?
佢報左話響東京
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 12:31 PM   #17
gingq7

註冊日期: May 2008
唉, 慘

-----

唔明點解樓上仲可以有人用笑的icon
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 12:38 PM   #18
野良猫
肥倫

引用:
作者: leungky1 查看文章
傳出消息

1樓被塞死
直接撥火水上人度燒
縱火外仲搜獲刀
由手機版發出
捜査関係者によりますと、現場の目撃情報から男はガソリンのようなものに火をつけながら「死ね」などと話していたということです。

好大仇口
舊 07-18-19, 12:55 PM   #19
真!DC
Banned User
奉行我道

本來諗唔會前員工尋仇但傷者話唔認識
會不會係痴線肥宅?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 12:59 PM   #20
十一月
Game Master

痴線呢一點我冇異議
但宅唔一定係肥
舊 07-18-19, 01:01 PM   #21
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 十一月 查看文章
痴線呢一點我冇異議
但宅唔一定係肥
肥宅係心態唔係指外在身形
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-19, 01:13 PM   #22
harakuma
Game Master

OH NO
YJ NEWS 話有10人直情唔洗送去醫院做急救.至少死咗10位

好慘

算唔算係日本動畫界第一次, 一次性重大損失

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一

此篇文章於 07-18-19 01:15 PM 被 harakuma 編輯。
舊 07-18-19, 01:24 PM   #23
野良猫
肥倫

引用:
作者: harakuma 查看文章
OH NO
YJ NEWS 話有10人直情唔洗送去醫院做急救.至少死咗10位

好慘

算唔算係日本動畫界第一次, 一次性重大損失
仲有數名心肺停止被困,仲救緊人

哩個損失真係有機會搞到京ani再起不能
舊 07-18-19, 01:28 PM   #24
harakuma
Game Master

引用:
作者: 野良猫 查看文章
仲有數名心肺停止被困,仲救緊人

哩個損失真係有機會搞到京ani再起不能
唔係話呪佢, 基本上真係再起不能, 而且入面可能有督導級人員也未定.

京動D動畫師個個精緻級, 好難先培養到出嚟架, 唉~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一

此篇文章於 07-18-19 01:31 PM 被 harakuma 編輯。
舊 07-18-19, 02:15 PM   #25
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
無言

根本就係對動畫界嘅恐怖襲擊。

RIP 祝死難者安息,家屬節哀順變,傷者盡快康復

好多經典原畫畫稿就咁樣永遠從世界消失

但更加令人痛心嘅係大量動畫界人才就咁樣無辜地離開咗我哋。

京都動畫全面復出相信要至少3-5年,多則10年時間,而家籌劃緊嘅動畫應該會擱置好耐。

最後,放火嗰件人渣,你冇嘢吓?咁多人唔搞你走去搞業界良心京都動畫?

祝你早日落十八層永不超生

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:48 PM

手機版 | APP版