Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 12-10-03, 12:29 AM   #176
小雨
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
Originally posted by onon :

我題意過買譜呢個建議, 但佢地話好貴, 之後不了了之
夾份買本出去影印..
一定平過你地自己上網搵 PRINT 出黎...
通利有 D 過晒期既 SCORE 架...
大約六七十蚊就有本...
但係就唔知 D 歌岩唔岩夾...
所以最好最係定左玩咩 style 先去買譜...

以前新星堂有勁多平價 BAND SCORE..
早排執粒好多要二百幾蚊既..
都減到幾十蚊...掃左唔少好野..

舊 12-25-03, 08:52 PM   #177
NARC
Game Master

註冊日期: Apr 2003
我學緊小提琴呀~

心愛的男人還是要用鎖鏈綁住喔
NARC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-04, 11:19 AM   #178
Villasaki
Ultimate Gamer
現正播放: 賴床

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagDie Zauberflote
我跟人學鼓, 自學BASS(超級初階).
Villasaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-04, 11:14 PM   #179
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
update哂d資料
真唔好意思,懶得制

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 12:13 AM   #180
usayarE

Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
不如大家討論一下點教人學音樂/樂器

以鋼琴為例, 一個完完全全唔識音樂既幾歲小朋友, 一開始應該點教法
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 12:24 AM   #181
NARC
Game Master

註冊日期: Apr 2003
我想知...有咩方法可以教識一個人睇五線譜

心愛的男人還是要用鎖鏈綁住喔
NARC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 12:28 AM   #182
usayarE

引用:
Originally posted by loveheyhey :
五線譜?五條線囉

第一條線E、第二條線G、第三條線B、第四條線D、第五條線F

唔係仲可以點
舊 01-07-04, 12:43 AM   #183
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
Originally posted by onon :
不如大家討論一下點教人學音樂/樂器
以鋼琴為例, 一個完完全全唔識音樂既幾歲小朋友, 一開始應該點教法
用活動教學法 加 兒童心理學 加 鋼琴技巧!
引用:
Originally posted by loveheyhey :
先教基本樂理先啦!而家都有d中文版的音樂教材可以買到的!傷霧 or tom me都有!有d連cd的!

此篇文章於 01-07-04 12:45 AM 被 KIM 編輯。
KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 07:01 PM   #184
usayarE

引用:
Originally posted by KIM :

用活動教學法 加 兒童心理學 加 鋼琴技巧!
請比些例子來看看..
舊 01-16-04, 11:59 PM   #185
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

XBox Live Gamertaggoldensteven
我自己覺得如果係教一個完全唔識音樂既人學琴
首先應該教左節拍先
教唔同長度既note,time signature,小節既concept
之後先教睇5線譜(譜裡既note與琴鍵相應既位置)
之後就彈下C major既歌仔
再C->G->D->Amajor咁樣一直教落去....
我諗係咁掛......
黃金史提芬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-04, 12:12 AM   #186
庵野迷
Game Master
無在原点

註冊日期: Nov 2002
Nintendo Switch IDSW-1199-7658-3976
3DS Friend Code0662 3760 7609
PSN  IDmyhong
我都今日先發現這個討論區 :@_@":
我識彈琴(8級), 小提琴和唱過幾年合唱團
庵野迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-04, 01:46 AM   #187
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
Originally posted by 黃金之太陽 :
我自己覺得如果係教一個完全唔識音樂既人學琴
首先應該教左節拍先
教唔同長度既note,time signature,小節既concept
之後先教睇5線譜(譜裡既note與琴鍵相應既位置)
之後就彈下C major既歌仔
再C->G->D->Amajor咁樣一直教落去....
我諗係咁掛......
乾脆上5級樂理吧!

舊 01-22-04, 01:47 AM   #188
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
Originally posted by 庵野迷 :
我都今日先發現這個討論區 :@_@":
我識彈琴(8級), 小提琴和唱過幾年合唱團
你是教會人麼?

舊 01-24-04, 03:36 PM   #189
庵野迷
Game Master
無在原点

Nintendo Switch IDSW-1199-7658-3976
引用:
你是教會人麼?
唔係, 合唱團我係中學時唱的
你係?
舊 01-25-04, 10:09 PM   #190
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
唔係, 合唱團我係中學時唱的
你係?
是!

舊 01-25-04, 10:41 PM   #191
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
鼓加多一位, 唔該

舊 01-26-04, 09:07 PM   #192
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
我想問如果想學 Guitar 同 Drum , 可以係邊度入手 ?

舊 01-26-04, 09:11 PM   #193
fancylala
痴線架!!!!

我識牧童笛架

舊 01-27-04, 12:11 AM   #194
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
Originally posted by fancylala :
我識牧童笛架
我都識

小學中學都有教架嘛

舊 01-27-04, 01:02 PM   #195
庵野迷
Game Master
無在原点

引用:
是!
你唱邊個range?
我唱Tenor II, 但我其實上到high A#
入咗大學, 幾年冇唱歌...宜家唱到G都好勁lu
舊 01-27-04, 01:30 PM   #196
fancylala
痴線架!!!!

引用:
Originally posted by Marco :

我都識

小學中學都有教架嘛
我仲識玩三角架
fancylala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-04, 01:41 PM   #197
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
你唱邊個range?
我唱Tenor II, 但我其實上到high A#
入?髐j學, 幾年冇唱歌...宜家唱到G都好勁lu
ME TOO!
2nd Tenor , 現役在一合唱團唱緊,遇然唱下小節目! 可以去到C, 不過都係A最穩定! 如果唱合唱都好少去到A的,唱SOLO就有機會!

順便推介一個小節目,是我的歌友自攪的MINI音樂會! 有興趣人士自己去買飛啦! 當晚我都會去的!

「漫步荷李活」音樂會
日期 : 2004年2月1日(星期日)
地點 : 上環文娛中心五樓劇院
時間 : 晚上七時半
票價 : $20 (門票於城市電腦售票網有售)
內容 : Live band伴奏、戲劇、舞蹈小組、和音小組、獨唱、對唱、合唱、串燒歌曲等。

舊 01-27-04, 09:59 PM   #198
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
剛剛買左結他....睇黎有排學...

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-04, 10:00 PM   #199
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
Originally posted by 赤武神 :
剛剛買左結他....睇黎有排學...
我識好多人都3分鐘熱度,希望你不是!努力!

舊 01-27-04, 10:58 PM   #200
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
我識好多人都3分鐘熱度,希望你不是!努力!
我希望唔係la 不過我識識地已經滿足

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:30 AM

手機版 | APP版