Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-14-22, 04:53 PM   #1851
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
新巴城巴內部信指疫情重挫車費無法支持出糧 九巴每月車費少2億
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C...0%912%E5%84%84

內文直指,車費收入未足夠支付前線員工薪金,現時兩巴合共約5,000名員工。馬詹唯早前表示,如政府未能提供資助,不排除需要裁員;如有資助則承諾保持前線職位,後勤則「因應情況再決定」。

強調前線員工出唔到 咁中高層呢
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-22, 05:01 PM   #1852
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Heaven 查看文章
新巴城巴內部信指疫情重挫車費無法支持出糧 九巴每月車費少2億
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C...0%912%E5%84%84

內文直指,車費收入未足夠支付前線員工薪金,現時兩巴合共約5,000名員工。馬詹唯早前表示,如政府未能提供資助,不排除需要裁員;如有資助則承諾保持前線職位,後勤則「因應情況再決定」。

強調前線員工出唔到 咁中高層呢
領導出糧先

舊 02-14-22, 05:15 PM   #1853
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
呢個真係睇漏眼…
不過每經一個商場都嘟一次再入去撳離開,真係異常煩擾…
薛永恒稱正研究提升安心出行程式以達致更加便民利民

創新及科技局局長薛永恒在立法會一個委員會表示,正研究提升安心出行應用程式,更加便民利民。

他舉例表示,市民進入商場時需要掃描二維碼,若離開商場內的餐廳或超市,回到商場公共地方時,日後可自動或以簡單方法確認,不需要回到商場入口重新掃描,詳情稍後公布。

另外,實政圓桌議員田北辰關注電子手帶是否足以應付家居檢疫人士的需求。薛永恒表示,有足夠充分的手帶提供服務,並發揮科技功能,確保知道居家檢疫人士離開指定處所,並作出跟進。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

「幫緊你」
最緊要記得用

下周四起入商場需「疫苗通行證」 市民提早嘟當「練習」:驚到時唔記得

https://www.inmediahk.net/node/%E6%9...hgLRIL4dDMXUrw
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-22, 05:37 PM   #1854
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
唔明點解仍然有人信武肺弱過流感這種不負責任的講法。
流感全世界平均1年死廿幾至五十萬人,但武肺至今2年多全世界已經死咗五百幾萬人。
點解會有人覺得係弱過流感?

有D人根本曲解咗「武肺如同流感」這句說話的意思。
一些真正的專家所講的「武肺如同流感」,應該係指無論你幾小心都可能中招,而且會反復感染這一點,而唔係指殺傷力吧。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-22, 05:50 PM   #1855
真!DC
Banned User
奉行我道

而家隻Omicron的確弱過一開始好多喎
大部份人都病徵輕微休息一兩個星期冇事

開頭果d就勁
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-22, 06:03 PM   #1856
Heaven
Game Master

新冠將變流感? 專家:它致命得多
https://tw.news.yahoo.com/%E6%96%B0%...071500642.html

以2021年最後一周為例,美國有5000多人死於新冠,是2017-2018年流感季最致命一周死亡人數的三倍多(1626人),同時,在新冠疫情持續的100多周裡,只有兩周的死亡人數低於1600人。

在住院人數方面,流感同樣無法與新冠匹敵。

根據聯邦疾病防治中心(CDC)公布的數據,2017-2018年美國有4100萬人感染流感,其中約71萬人住院。2021年,美國有3500萬人感染新冠,其中超過250萬人住院。

Omicron可當感冒?研究揭死亡率高流感咁多!
Omicron可當流感、普通感冒?

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88...B7%A5%E4%BD%9C
美國疾病控制及預防中心(CDC)最新研究報告未有比較Omicron與流感數據,惟根據韓聯社報道,韓國中央防疫對策本部數據顯示,國內Omicron染疫死亡率約0.16%,相當於Delta死亡率0.8%的五分之一,但仍高於流感死亡率的0.1%,故相比流感,Omicron明顯較高危。

拎數據多既美國黎比較, 值得參考
個情況仲要係近年來迫你載口罩, 衛生意識高咁多之下
現時危險性明顯高好多, 過多幾年弱化到流感都有可能既
舊 02-14-22, 06:14 PM   #1857
wing
格鬥低手

引用:
作者: 十一月 查看文章
流感全世界平均1年死廿幾至五十萬人,但武肺至今2年多全世界已經死咗五百幾萬人。

全錯, 你唔應該計 "2年多來" 的死亡率, 應該計omicon 流行開始呢幾個月.

舊 02-14-22, 06:22 PM   #1858
十一月
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
而家隻Omicron的確弱過一開始好多喎
大部份人都病徵輕微休息一兩個星期冇事

開頭果d就勁
由手機版發出
睇睇死亡人數統計再說
所謂弱咗,係指死亡率低了。
而死亡率低咗的原因,係因為感染人數大幅增加,但死亡人數並冇以相同的倍數增加,所以拉低了死亡率。
不過事實上由2022年頭開始,實際死亡人數係向上反彈。全世界每日幾千至一萬人因呢個症而死。
而且,雖然Omicron係弱咗,但沒人說過原初的病毒和delta已經消失了吧?
舊 02-14-22, 06:26 PM   #1859
十一月
Game Master

引用:
作者: wing 查看文章
全錯, 你唔應該計 "2年多來" 的死亡率, 應該計omicon 流行開始呢幾個月.
我講的係死亡人數,唔係死亡率
你都睇睇這個死亡人數統計
就算死亡率係由5%變1%,看似好低又如何?
實際全世界每日死亡人數依然係幾千至1萬

此篇文章於 02-14-22 06:37 PM 被 十一月 編輯。
舊 02-14-22, 06:39 PM   #1860
真!DC
Banned User
奉行我道

感染人數大升但死亡人數升幅唔及感染數咪即係死亡率低左弱左囉
由手機版發出
舊 02-14-22, 06:43 PM   #1861
十一月
Game Master

引用:
感染人數大升但死亡人數升幅唔及感染數咪即係死亡率低左弱左囉
由手機版發出
我冇話唔係死亡率低左喎。你有冇睇清楚我寫乜的?
舊 02-14-22, 06:47 PM   #1862
真!DC
Banned User
奉行我道

我諗我明你講咩了
你意思意即係雖然死亡率低但因為感染數大,擊殺數反而更強?

不過作為個人我只關心自己感染後有冇事
既然低死亡率就唔驚
由手機版發出
舊 02-14-22, 06:54 PM   #1863
十一月
Game Master

引用:
你意思意即係雖然死亡率低但因為感染數大,擊殺數反而更強?
由手機版發出
冇錯就係咁

你有你的見解,不過我都想講一個假設
只有100人感染時死亡率5%即係死5個人,但1000人感染時死亡率1%就係死10個人。
死亡率低咗係唔係就唔使驚,呢一點真係見仁見智。

此篇文章於 02-14-22 07:05 PM 被 十一月 編輯。
舊 02-14-22, 07:23 PM   #1864
donaldfung
Game Master

註冊日期: Dec 2004

上年中美洲細國8月, 仲有隻19B sample case
睇戲咁...

此篇文章於 02-14-22 07:46 PM 被 donaldfung 編輯。
donaldfung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-22, 08:04 PM   #1865
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
死亡率要和感染率/感染數字一起看吧

此篇文章於 02-14-22 08:06 PM 被 dark_ming_ 編輯。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-22, 08:47 PM   #1866
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 十一月 查看文章

有D人根本曲解咗「武肺如同流感」這句說話的意思。
一些真正的專家所講的「武肺如同流感」,應該係指無論你幾小心都可能中招,而且會反復感染這一點,而唔係指殺傷力吧。
我就好信喇!因為我在英國、澳洲和加拿大的朋友都先後中招,有幾個仲係全家都中。但他們都已完全痊愈,而且都不約而同都話症狀弱過流感。不過他們中招之前都打了2針。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-22, 09:20 PM   #1867
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
我就好信喇!因為我在英國、澳洲和加拿大的朋友都先後中招,有幾個仲係全家都中。但他們都已完全痊愈,而且都不約而同都話症狀弱過流感。不過他們中招之前都打了2針。
我好多朋友都係. 絶大多數連必理痛都冇食, 休息兩三日就冇事.

舊 02-14-22, 10:03 PM   #1868
flpchoho

何栢良稱對疫情不樂觀 料與最高點仍有一段距離

港大感染及傳染病中心總監何栢良表示,現階段對新冠疫情不感樂觀,形容本港疫情處於「爬山」階段,今日單日已錄得2000多宗確診個案,但他相信與疫情「最高點」仍有一段距離,本港在一星期後或有機會單日確診宗數增至過萬宗。

他指出,農曆新年後,確診個案大幅度攀升,過去數天,大量初步確診個案需時數天才能確診,認為目前的確診數字未能反映社區傳播有否減慢。

何栢良又說,確診個案增速快,當局行政安排出現滯後,認為在過渡期內,可考慮讓沒有長期病患、有接種新冠疫苗、輕症或無病徵患者於家居接受醫學監察直至康復,期間要有醫護人員透過視像或電話評估他們的健康風險。他相信,有關安排可讓染疫高危人士加速入院治療,否則擔心或會再有染疫長者送院前,出現病情惡化甚至死亡。

他相信,隨著中央協助支援抗疫,在一兩星期後,相關安排將陸續改善。他又認為,當局應盡快為所有70歲以上長者接種新冠疫苗。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

專家:港在一星期後或有機會單日確診宗數增至過萬宗。
過萬的話,會唔會「封城」先?
我舉腳贊成
舊 02-14-22, 10:19 PM   #1869
Heaven
Game Master

居家等檢測結果四日 姊妹中招父子發病 衞署︰嚴重才入院
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C...85%A5%E9%99%A2

封城 定 全民中招易D
舊 02-14-22, 10:20 PM   #1870
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實統計數同社交圈出現差距,呢度冇幾多人社交圈主要係六十以上吧…
對統計數冇實感好正常,在下睇有OMICRON中I症狀以上報導都係果組人多。

壯年可能真係當唔打針當流感都撐得過。
反而在下比較好奇既係兒童,前幾個種都「係咩?碰~」,今次一見雜種好似大大鑊,到底過剩報導定真係咁高風險?

舊 02-14-22, 11:59 PM   #1871
真!DC
Banned User
奉行我道

印象中前幾波冇乜十歲樓下兒童中招

本身兒童老人抵抗力都比較弱
同埋又多數冇打針
由手機版發出
舊 02-15-22, 03:20 AM   #1872
flpchoho

加拿大安大略省宣布將取消部分商業處所入場人數限制

加拿大安大略省宣布,因應新冠疫情對部分商業處所實施的人數限制,本周稍後將會取消,並計劃從下月1日起,取消當地的新冠疫苗接種證明措施。

從當地星期四開始,室內社交聚會人數可增至50人,室外100人;其他處所的室內人數限制,例如餐廳、會議及健身室等,亦進一步放寬;運動會、音樂會的入場人數,提高到可容納量的五成。

省長福特說今次決定,是基於該省首席醫療官員的建議而作出,又指安大略省應對Omicron變種病毒的表現優秀,可快速實施重新開放的計劃。

安大略省是加拿大人口第一大省,首都渥太華位於該省境內,該省取消疫苗接種證明,具有示範作用。

舊 02-15-22, 09:35 AM   #1873
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實統計數同社交圈出現差距,呢度冇幾多人社交圈主要係六十以上吧…
對統計數冇實感好正常,在下睇有OMICRON中I症狀以上報導都係果組人多。

壯年可能真係當唔打針當流感都撐得過。
反而在下比較好奇既係兒童,前幾個種都「係咩?碰~」,今次一見雜種好似大大鑊,到底過剩報導定真係咁高風險?
我有朋友過50,中完招都冇事。

舊 02-15-22, 10:08 AM   #1874
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
第一日打完復必泰第一針。
過左一日,手重痛。
下午試過一陣呼吸困難,覺得唔夠氣,自己check血氧由早上未打前既99%跌到落89%。
自己有睡眠窒息症,有呼吸機,用左部呼吸機5分鐘,感覺好返少少,但check血氧無分別。
過左一陣再check,就上返去91%。瞓咗一晚之後,早上check上返去97%。

舊 02-15-22, 10:18 AM   #1875
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: wing 查看文章
我有朋友過50,中完招都冇事。
咁佢有冇打針先?不過其實SAMPLE唔多證明唔到D咩,死亡率2%都唔係咁易識到病死果個。
而呢個病最麻煩既係會KEEP存在,亦唔係傷風瞓一日就KO,每日幾萬既就算冇強國扯後腿醫療一樣會崩潰。
在下既對武肺既態度兩年前冇咩分別,自信中咗都唔會死,唔會輕視佢既禍害。
當然,亦難保一切都係一個大謊言,根本就從都冇呢個病,D確唔確診只係驗感冒,畢竟至今為止在下識既人當中未有人死喺佢手上。
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
第一日打完復必泰第一針。
過左一日,手重痛。
下午試過一陣呼吸困難,覺得唔夠氣,自己check血氧由早上未打前既99%跌到落89%。
自己有睡眠窒息症,有呼吸機,用左部呼吸機5分鐘,感覺好返少少,但check血氧無分別。
過左一陣再check,就上返去91%。瞓咗一晚之後,早上check上返去97%。
正常,一般副作用都係翌日先發作,之後會慢慢減輕。
呀,血氧機其實駛唔駛拮入肉架?
家有老長考慮緊買件平既…

此篇文章於 02-15-22 10:36 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:57 AM

手機版 | APP版