Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 02-22-20, 04:56 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
電視科幻片簡介 (真人版限定)

寫嚮前面

寫咗一大輪 The Expanse,套嘢嘅硬科幻得嚟,故仔又好正,因為儘量無透搞到本人有時唔知噏緊乜,無計。而家叫有少少時間,寫返多少少電視科幻作品。

超級英雄片(真係有人當 The Flash 係科幻㗎)絕對唔講,星戰亦唔會講,咩原因唔想拗唔會講。

最著名第一要數點都計星空奇遇 (Star Trek) ,咁多年以嚟,歷久不衰,咁有象征意義嘅唔可能漏,徧徧本人同呢個系列無乜綠份,睇啲唔睇啲,無論六十年代嘅元祖 (TOS),或者重新撻著個系列嘅 TNG,個人嚟講好有突破性嘅 DS9,幾有爭議嘅 Voygage,以至夭折嘅 Enterprise,唔好話咩 Orville 喇,無謂獻醜(本人都識寫呢個字嘅~),留返畀各位老細發揮。

另一套無乜緣份嘅可算係 Battlestar Galactica,亦係無論元祖定係重拍版,都係無力去追,要講,最多同你講 Tricia Helfer,係咁~

仲有好多名作,好似 Dr Who 系列真係見面不聚頭,都係唔識唔講。

其他另一啲串有過講嘅,包括本人好鍾意嘅 Person of Interest ,呢度都唔會討論。

能夠唔透嘅,都儘量唔透,唔想各位老細 TLDR,所以一切從簡,咁多亦知唔晒,志在拋磚引玉。

舊 02-22-20, 05:49 AM   #2
肉羊哩咖
griffin611

銀河守護隊(西部片支部)

如果你搵啲 YouTube 片睇,講啲咩太早被腰斬嘅電視劇,呢套唔係第一都入十大嘅,就係要講呢套 Firefly (2002)。

Joss Whedon 而家好多人都識,佢九十年代部 Buffy The Vampire Slayer 好受歡迎,佢仲拍緊 Buffy 套衍生劇 Angel 嗰陣開,受本講南北戰爭嘅小說 Killer Angel 嘅影響,開拍呢套 Firefly。話就咁話,套片有好多地方好有 Cowboy Bebop 嘅影子,

故仔係講人類(總之時間係未來,地點係宇宙)移居到某一個太陽系,定落嚟之後,兩大勢力一邊要統一,另一邊話要獨立你唔好搞我哋,結局當然大戰難免,結果獨立軍大敗,成個太陽系統一咗;世界觀以先進落後撈埋一齊,中國文化同美國文化一齊有好大影響,啲主角周不時噏啲唔咸唔淡嘅國語,係特式之一。

此篇文章於 02-22-20 06:09 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-20, 06:04 AM   #3
肉羊哩咖
griffin611

Firefly 人物

男主角 Malcolm Reynolds 由 Nathan Fillon 演,佢係 Firefly 級貨船 Serenity 號嘅船長,前獨立軍人(通稱 Browncoats),戰敗之後為咗避免被統一政府統治,走去做獨立「商人」,其實為生存黑黑白白乜都肯接;部劇無咗之後走去做 Castle (賈神探)男主角都好紅吓。你留心 Castle 有唔少 Firefly 彩蛋同前演員客串。

做佢大副 Zoe 係 Malcolm 當兵時嘅同僚,由 Gina Torres, Laurence Fishbrune 個前妻飾演,

Zoe 個老公 Wash 由 Alan Tudyk 演,佢担當船嘅舵手,口水多多但操控技術一流。Tudyk 之後有份做 Whedon 套 Dollhouse,之後仲做過變形金剛同幫 Rogue One 入面 K2S0 配音。

Morena Baccarin 演嚮 Serenity 號上面搭單叫 Irana 嘅 Companian,職業似藝妓但社會地位相當高,Irana 同 Malcolm 倆個有種好微妙嘅感情。咁多個主角中以 Morena 之後嘅星途最好。

Adam Baldwin 演船上打手兼苦力 Jayne,大隻佬一條但非當搞笑。

Sean Maher 同 Summer Glau 演譚氏兄妹 Simon 同 River,上流家庭出身,因捲入某事件令兩兄妹要過流亡生涯,係劇集主線之一;之後 Summer Glau 演過好多劇,好似 Terminator Sarah Chronical 同 Arrow 都幾出名。

已故嘅 Ron Glass 做船上另一個搭單嘅牧者,佢之後有做過 Agent of SHIELD;而 Jewel Staite 演船上天真兼天才機械士 Kaylee,對 Simon 一見傾情。

舊 02-22-20, 06:06 AM   #4
肉羊哩咖
griffin611

想睇?

當年套劇由 Fox 電視台播,風格比 Cowboy Bebop 更有西部片味,收視應真麻麻,有人話因為個檔期差,啲高層仲要夾硬將第二話同第一話調轉嚟播,結果啲人睇唔明,最後拍咗 14 部上咗 11 話就被斬,初頭無播到嗰 3 話落咗去 DVD,故仔仲有唔少主線未講完。

好在 Universal 出資拍電影版,由原班人演出,好似因為 Firefly 個名嘅版權仲拎嚮 Fox 手上面,所以套電影要叫做 Serenity (2005),結果同樣唔收得,但大部份主線叫做埋到尾。香港個 iTunes store 都有電影版賣,唔記得個中文譯名,你無睇過電視版都叫明嘅,因為無人識,套片個價錢都幾賤吓。

本人當年都係啲外國網友介紹先訂套 DVD 返嚟睇,真係好正,而家 APV 有晒全部電視版電影版睇。

要講嘅嘢,就算唔透都點止咁少~

舊 03-01-20, 05:57 AM   #5
肉羊哩咖
griffin611

點解覺得咁好睇?

寫完一排先發現,無提過有幾好睇,點解仲有咁多粉(都叫 Browncoats)。世界觀故然新鮮,角式設定都有好有幫助,上上下下都兼顧都,呈現到幾完全嘅世界,仲有自己嘅次文化;人物唔平面,部份都好有「背景」,River 唔在講,Shepard Books 同 Irana 背後都有文章,而故仔不時提到有呢啲細節,引你追落去;故仔乜類形都有,搞笑嘅,動作嘅,西部嘅,大盗嘅,雖然只得嗰 14 話,但夠展示佢嘅潛能。最重要都係角式嘅互動,主要落在啲對白度,呢樣係 Joss Whedon 啲拿手好戲,你仲記得頭兩部 Avengers 啲對白就知咩事。

此篇文章於 03-01-20 11:01 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-01-20, 04:58 PM   #6
王小虎

註冊日期: Apr 2002
Battlestar Galactica我有睇,算值得睇。佢開頭個設定幾有趣,話機械人追殺人類的太空船,每33分鐘就會比機械人追蹤到,然後佢哋又要立即FTL超光速跳走。佢啲特技喺當時的電視水準算高水準,劇情到後來亦都keep到,演員演技都好正,特別有Miami Vice(老牌警探劇)的局長做艦長。後來套劇紅到想拍電影版,亦拍咗前傳Caprica,講返機械人的崛起。同埋主角算係用Alien, Terminator套路,係以強悍女主角Starbuck為先。最尾講回歸地球(有小小似Isaac Asimov的科幻小說Foundation),都算係美劇來講冇爛尾的一套劇,美劇實在太太多爛尾了。爛番茄都評95。

另外兩套已完的舊劇,Fringe同Lost,我諗應該都算多人認識,可能會有人覺得整體麻麻或者爛尾,但係間唔中會有啲精彩劇情。

PS. 打錯咗名,應該係Battlestar Galactica,打咗Battleship。

此篇文章於 03-01-20 08:26 PM 被 王小虎 編輯。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-20, 08:14 PM   #7
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 王小虎 查看文章
Battleship Galactica我有睇,算值得睇。佢開頭個設定幾有趣,話機械人追殺人類的太空船,每33分鐘就會比機械人追蹤到,然後佢哋又要立即FTL超光速跳走。佢啲特技喺當時的電視水準算高水準,劇情到後來亦都keep到,演員演技都好正,特別有Miami Vice(老牌警探劇)的局長做艦長。後來套劇紅到想拍電影版,亦拍咗前傳Caprica,講返機械人的崛起。同埋主角算係用Alien, Terminator套路,係以強悍女主角Starbuck為先。最尾講回歸地球(有小小似Isaac Asimov的科幻小說Foundation),都算係美劇來講冇爛尾的一套劇,美劇實在太太多爛尾了。爛番茄都評95。

另外兩套已完的舊劇,Fringe同Lost,我諗應該都算多人認識,可能會有人覺得整體麻麻或者爛尾,但係間唔中會有啲精彩劇情。
呢4套當年都有睇
Caprica就算啦
其他3套事後論Full Series睇番,其實都係高水準完成
但要選擇一套,一定睇BSG
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-20, 11:12 PM   #8
肉羊哩咖
griffin611

Lost 同 Fringe 當年明珠播嗰陣老婆幾迷下,所以有陪睇。

Fringe 玩到有多次元(有追嘅知 S1 個扭橋),加埋「監察者」個構想幾好(鬼叫 Marvel 遲咗咩),個尾真係~~~

Lost 個人覺得除咗個「黑煙怪」都算科幻嘅,不過拖得滯,拖到連班編劇都迷失咗先弊~~~

舊 03-01-20, 11:42 PM   #9
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
Battlestar Galactica 補多兩句:

1. 佢有套3個鐘上下集迷你電影的 「真Pilot」,睇電視版前必睇,唔係會Miss左好多野
2. 故事簡單來說就係人創造機械 (Cylon),但機械趕絕人類;比起1978年版,加入左生化人的機械,而且有d生化人唔知自己係機械
3. BSG故事成人向年齡層較高,有影射/談討當時社會議題,拍攝手法似Documentary,加上2005年的電視特技做到高水準,又識得見好就收四季完,加埋加埋讓BSG上左科幻神枱
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-20, 04:53 AM   #10
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
Battlestar Galactica 補多兩句:

1. 佢有套3個鐘上下集迷你電影的 「真Pilot」,睇電視版前必睇,唔係會Miss左好多野
2. 故事簡單來說就係人創造機械 (Cylon),但機械趕絕人類;比起1978年版,加入左生化人的機械,而且有d生化人唔知自己係機械
3. BSG故事成人向年齡層較高,有影射/談討當時社會議題,拍攝手法似Documentary,加上2005年的電視特技做到高水準,又識得見好就收四季完,加埋加埋讓BSG上左科幻神枱
2. 終於講到 Tricia Helfer 喇!Yeah!
3. 做特技間公司都好迷 Firefly 吓,第一話開頭安插咗隻 Firefly 做彩蛋。

舊 03-18-20, 02:14 PM   #11
肉羊哩咖
griffin611

如果啲靚杉都可以單撈就好囉

講 Joss Whedon,唔可能唔講埋佢套 Dollhouse (2009),唔知點解 Fox 電視咁對佢,佢仲肯拍佢開戲。

呢套講間全國都有分店嘅神秘公司 Dollhouse,專為(1%)客戶提供特別服務 -- 佢嘅「特派員」Doll 嘅能力完全係度身訂做。女主角 (Eliza Dushku)係 LA 分店其中一個 Doll 代號 Echo,佢開工之前,公司會將工作要嘅人格同能力,下載入佢個腦度,做完工作,就返公司,消除晒所有人格同所有記憶。理應 Echo 係乜都唔記得,但慢慢,佢發覺佢仲有啲記憶,尤其係佢未做呢份「工」之前嘅事,佢暗中去查佢嘅身世,而呢間公司,引起一位 FBI 探員嘅注意,佢有次無意中撞到 Echo,就展開追查。

開始嘅時候其實好慢,而轉得嚟又唔多有趣,係咁暗示但無乜展開。去到第二季好好多,轉入玩呢個科技點影響政界,故仔亦有趣好多。可惜 S1 收視已經麻麻,S2 仲縮,結果都係被斬。好在都仲埋到尾。

當年明珠台有播齊兩季,唔記得個譯名。算幾好睇,基本上 Eliza Dushku 担晒,但係演佢「老細」嘅 Olivia Williams 亦非常壓場。

此篇文章於 03-19-20 02:22 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-19-20, 04:34 PM   #12
肉羊哩咖
griffin611

宇宙中的巴別塔

時間再撥早啲,去到上世紀 90年代,科幻片仲算係低潮嘅時期,出咗套幾劃時代,影響都叫深遠嘅戲集:Babylon 5 (1993-1998)

第一季個引子講晒部劇個背景:「呢個係人類進入第三個時代,地球同 Minbari 戰爭完咗十年,巴比倫計劃係一個夢想:提供一個地方,可以畀人類同各外星種族和平合作,為防止發生另一場大戰;呢度有二佰万各種族人,當中有外交人員、商人、尋找新活嘅人同流浪客;呢個 5十萬噸嘅旋轉大鐵桶可能好危險,但亦係我哋尋求和平嘅最後希望。呢個係最後一個 Babylon 太空站嘅故事,時間係 2258年,地點叫 Babylon 5。」

成部劇得 5季咁大把,仲係好少有咁完晒個故仔,事關創作呢套劇嘅 J. Michael Straczynski 一早度好晒成個故仔係點,同舖排好啲時序。但係再好嘅計劃好多時都敵唔過現實,首先主角因為唔同原因換咗兩次,而因為可能被腰斬,第四季就三扒兩撥咁完咗條主線,最後都無事,而第五季搞掂埋啲副線。

此篇文章於 03-29-20 06:53 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-29-20, 06:52 AM   #13
肉羊哩咖
griffin611

Babylon 5 故仔背景

(以下簡稱 B5)講未來地球統一咗做聯邦政府;之後遇上第一個外星種族 -- 半人馬座人,後者貪圖地球嘅藝術品,就賣咗蟲洞技術畀地連,咁人類可以向更大嘅外太空開拓;有一次打敗咗好侵略嘅外星人,地連大受各弱小嘅外星種族捧為領袖;有次遇到一個底細神秘,又相當古老嘅種族 Minbari,因誤會而引發兩族大戰。科技較先進嘅 Minbari 撳住地連嚟打,以幾乎全勝嘅姿能進攻地球,當人類被滅絕只係時間問題嗰陣,Minbari 突然向地連投降,究竟係咩原因一直係個謎,連地連政府都唔知咩事。

回復和平之後,兩族推動「巴比倫計劃」,由人類嚮中立地區建造個太空站,畀各族有咩可以坐低傾,避免再次出現毀滅性戰爭。之前起一號到三號都畀「有心人」破壞而失敗,四號啟用咗一陣就神秘消失,最後起到去第五號先至成功運作到。

下面係主要國族,佢哋故事入面相當重要,亦有派大使長駐 B5:

地連:地球統一政府,「巴比倫計劃」出錢出力出人,亦負責太空站日常主要營運;由於過去替唔少弱勢星球出頭,係「不結盟星球組織」嘅領袖,實力同地位都好受尊重。

半人馬座:好似英國咁,係個古老帝國,曾經有過好龐大嘅領土,但國力衰落,前殖民地紛紛獨立,帝國入面有好多人想重振帝國,返去舊日嘅「好日子」

Narn:因為曾經被半人馬座帝國殘酷統治過,對半人馬座人非常敵視,亦因為科技比較落後,成日諗點樣「招攬」人哋嘅科技人材去圖強。佢同半人馬座嘅「磨擦」成為故事嘅主線之一。

Minbari:以人民職能作為階級嘅國家,比上面三個國族都要古老,科技亦極先進,開拓太空時間亦較長,佢同人類之間嘅關係非常微妙。

Vorlon:比 Minbari 更古老嘅種族,有關佢嘅一切同動機都係謎,連 Minbari 多次去探索佢個星域都無功而回。無人見過呢個種族嘅真身,一般時候見佢,都係著住套好似太空衣嘅 encounter suit,佢需要特殊大氣呼吸,其他種族要親身接觸要配戴呼吸器。推測佢哋用以生物為主嘅技術,連坐嘅太空船都係隻生物嚟。

此篇文章於 03-29-20 06:57 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 04-27-20, 06:07 PM   #14
肉羊哩咖
griffin611

點解 Babylon 5 咁好睇?

個人覺得有幾樣:

1. 一開始有晒成個故仔,主線好清楚,電視劇好少有咁嘅預算(電影更加唔好講),除咗第一季散啲之外,之後入正題就好引人追。
2. 雖然係散,但第一季埋咗好多舖排咗好多嘢留到之後發揮作用,而家好多劇都係咁(好似 The Good Wife),但呢套開咗個先河。
3. 同好多好故仔一樣,係啲主角去推個故仔,角式互動好緊要,人物複雜有趣,尤其當中兩位「歡喜冤家」都突出。
4. 大量使用 CG,全部「外景」,尤其太空嘅,都係用 CG;而家嚟講唔係啲咩嚟,TNG 都有,但呢度個場面同數量好以話好可觀。
5. 同 Star Trek 一樣,都係政治寓言故事,唔會好監粗賣或批判一啲主義;更重要嘅係,唔會咁理想化,戰爭嘅可能性從來都係現實,亦畀到你睇有幾(接近)現實,呢樣嘢 DS9 後期先有探討到。
6. 跟返少少物理法則:可能係第一部科幻片起碼跟返牛頓第一定律~ 所以呢度追尾其實好蝕章~

後記:著名漫畫家兼「商管」書作家 Scott Adams 都有客串過一話。

舊 05-05-20, 02:15 PM   #15
王小虎

註冊日期: Apr 2002
Battlestar Galactica reboot,由Michael Lesslie(電影版Assassin Creed編劇)製作,會喺NBC個streaming platform Peacock度播。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-20, 05:38 AM   #16
肉羊哩咖
griffin611

Netflix 又話播 Dune 1984 版,但等極都未有,唔理,講吓 2000年 Sci-fi Channel 套 Dune,同 Children of Dune。

當年聽人講話呢個版本嘅 Dune 好好多;三話有差唔多四粒半鐘,又忠於原著,訂咗套碟返嚟,睇完都係唔明,掟埋一邊,最後搬嚟搬去,發現套碟唔見鬼咗,各位老細信唔信,由得你喇~

Children of Dune 網上買到(按:反而 Dune 數碼版買唔返),都係三話共四粒半鐘咁上下。第一話係根據返 Dune Messiah 嘅劇情,因為原書都唔長,主要情節都有返晒嚮度,無睇過書嘅都會明,可惜担幾重戲嘅 Alia 呢度發揮唔多。其餘兩話係去到第二本續集 Children of Dune 嘅劇情,主角由仲好後生嘅 James McAvoy 演,本書入面佢個角式得十歲到,呢度改年紀大咗可以接受,其他嘅細節都有或多或少更改,但無影響到故仔個主方向,特技唔好有咩期望,反而啲服裝造得幾好,要挑掦嘅,其實可以講多少少 Alia 點解會發生咁嘅事,反而James McAvoy 同佢個孖生妹妹會無事。

套劇留晒位去到第三本續集 — God Emperor of Dune,據報因為 Sci-Fi Channel 之後被收購,新老細改咗個大方針,唔拍呢啲劇種而斷纜,可惜。

此篇文章於 06-05-20 04:53 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-05-20, 05:26 PM   #17
肉羊哩咖
griffin611

咁又有幾好睇?

跟得幾足個原著,滅咗啲細節,節奏順咗,講到個中心思想,可惜無乜發揮落去,純綷當劇情片去睇唔差;另外演員大部份稱職,尤其做 Paul, Leto, Jessica 同 Wensicia 呢幾位好戲,後兩者同場好有火花。唔係咁好嘅係有啲細節,因為時間關係書有解而呢度無解到而變咗 bug,有啲主題到無交待點同收尾,可能留返去續集。係就係科幻歷史劇,唔似銀英傳咁,呢度講多過做,期待有大場面有動作嘅會幾失望吓。特技就更加唔好提~

舊 06-07-20, 08:06 PM   #18
肉羊哩咖
griffin611

對 Children of Dune 一啲感想

相信好多老細老早讀過套書,讀通讀透,當然有可能亦有老細未睇過,本人當然會「戴晒口罩」,志在「野人獻曝」:

故仔

開始睇 Dune 嘅以為係套傳統英雄冒險故仔,英雄打敗壞人,拯救人類,但啲續集講清楚係咩事 ——爭權嘅人只係貪圖權力,唔係要權力嚟做事;睇返啲資料,頭三部書都係一口氣咁寫落去,估佢啲續篇都唔係「有日瞓醒突然諗到」嘅。

劇第一話同原著咁,一跳跳到 Paul 上咗位,只諗住保住搶到嘅權力,不停鏟除對權力不利嘅嘢,書入面開頭講班 Freman 殺咗個寫真相嘅歷史學者,套劇無提;另一邊大力「造神」,搞個人崇拜;如果《銀英傳》著重寫用堂堂正正嚮戰場解決思想價值上嘅不同,對宮延陰謀只係側寫;呢套書係完全相反,陰謀呢度比重極大,仲繼續大玩計中計中計。《銀英傳》有少少提到政教合一,呢度開宗明義大玩呢味嘢,幾乎完全由班權力者個角度出發,幾 GoT 㗎;雖然同樣好否定「神政」,但呢度講得好清楚明白有咩禍害,尤其係第二三話好突顯呢樣問題。Paul 同 Alia 絕對唔係神,唔係聖人,Paul 可能係個好皇帝,唔止直接間接害死好多人,而係佢明知條路咁行落去,最後人類滅絕,但佢都無法止承担去改正未來,要個仔去犠牲先完成到。

另一邊係班 Freman 因為兩部書之間發生「聖戰」而終於「見過世面」,亦因為 Paul 嘅真目的浮上面,開始心生不滿,第二三話直頭公開叛變添;而 Dune 星球唔止成為帝國首都,亦係聖城,萬人來朝,另一個原因係第一部書講落嘅改造星球計劃(成部劇無提到),話就話係 Freman 嘅願望,而家慢慢成真,點知沙漠環境同時受到破壞;呢幾樣夾埋,成個 Freman 文化傳統受到極大嘅挑戰,影響埋香料嘅生產 —— 真係正如西諺話齋:要小心你要許嗰咩願望,因為願望一朝實現嘅時候,帶嚟嘅後果可能唔係你想要嘅咁。

之前有句話:「能知三日事,富貴千萬年」,係人人想要嘅能力,呢度講「預見」能力唔止有好大局限,好多時就算你知咩事都無力改變 —— 唔係話咩「整定」,而係因為人性有弱點,有缺陷唔肯去改,亦有時所謂「形勢比人強」,有好多嘢你開咗個頭就唔係你控制到,再者你揀咗條路行就要付出代價;好似 Paul 知道,佢因為「私人理由」自稱係 Freman 預言入面個「救世主」,最後係就係報到私仇,做埋皇帝,大權在握,但套劇一開始就話,一如佢之前預見到嘅咁,個代價係場「聖戰」令到幾百億人死亡,佢無力阻止,連預見到最後嘅破局,亦因為佢人格弱點,令到佢無法止做佢應該做嘅事 —— 替人類舖好一條金光大道 (The Golden Path)。

順帶一提:第三部續篇,本 God Emperor of Dune 真係好正,仲聽緊;無得影像化真係可惜。

此篇文章於 06-07-20 08:15 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-11-20, 03:52 AM   #19
肉羊哩咖
griffin611

Frank Herbert's Children of Dune

角式

基本上套劇幾乎無一個主角嘅結局叫得做幸福,都幾悲劇吓:

Paul: 套劇啱啱好完咗佢個故仔,有預見能力都無用,都要無咗視力,個至愛為咗替佢延續血脈連命都無埋,跟住自暴自棄咁自我流放咗去沙漠,辛辛苦苦搶返嚟嘅權力就咁就放棄。最後想修正返自己犯嘅錯到處宣揚「正教」,但都係扭轉個結局,仲要畀個親妹背叛,同個仔相認無耐就被刺殺~

Lady Jessica: 因為怕咗個女係 pre-born 而拋棄佢,間接害死咗佢,估佢下半世都留有好大罪咎感,最後白頭人送黑頭人,對親生仔女先後慘死。

Alia: 受全人類摸拜又點;第二話開始身不由己,最後陷入半瘋狂狀態,另一面追求預見能力,男女關係亂晒籠,佢內心好空虛;最後眾叛親離之下自殺。

Irulan: 由全人類嘅大公主,進而到皇后,身份地位好多人恨都恨唔到;但佢心愛嘅 Paul 根本唔愛佢,結緍只係政治需要;又唔畀佢有細路,甚至連親父過咗身都唔可以去送佢最後一程,仲要因為身世而捲入陰謀入面。斷估佢都要孤獨終老。套劇無提,佢因為用咗 Bene Gesserit 嘅禁術而 keep 得好好,搞到你以為戲入面,佢個妹仲老個佢係個 bug 嚟。

Leto II: 可能係比較好結局嘅一個,但故事尾為咗個使命佢已經「唔係人」,睇怕都無好收場。

Ghanima:佢心愛嘅阿哥已經唔係人,唔可以再相對,入贅嘅唔係老公,而係「妾待」,仲要無愛情,「行埋」都只係因為要延續 Atreides 一族。

此篇文章於 06-11-20 04:01 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 08-18-20, 04:39 AM   #20
肉羊哩咖
griffin611

陰謀論三傻

未講 The X Files,倒不如講講佢個外傳 The Long Gunmen,主角係同 Fox Mulder 志同道合嗰三丁友,不過呢度唔多玩陰謀論,反而似喜劇多啲,可能係咁,收視口碑都麻麻,電視台又一季趁早腰斬,呢三位要去返正傳先至有正式結局。不過佢「預測」智能眼鏡,騎劫飛機撞地面,同大陸間諜,又咁啱得咁準。

Lone Gunman 嚟至官方口吻,甘乃廼兄弟同馬丁路得金被刺殺,都「賴」落去一個獨行(精神有問題)嘅鎗手度,而得名。

舊 12-28-20, 05:07 PM   #21
肉羊哩咖
griffin611

Sci-fi Channel 套 Dune 嚮英美個 iTunes Store 上返架,價錢相對平,據報係 uncut 版本。

舊 01-01-21, 08:59 PM   #22
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
唔想考古,借題一用。
1月4日 明珠台 21:30 重播 超時空接觸 Contact,記憶中明珠台極少重播此劇,想重溫粵語配音版既可以留意下。

舊 01-23-21, 07:36 PM   #23
肉羊哩咖
griffin611

有參演 Babylon 5 同 Lost 嘅 Mira Furlan,因病離世,終年 65 。咁啱呢度提齊呢兩套,放嚮呢度。
https://variety.com/2021/tv/news/mir...st-1234890117/

此篇文章於 01-23-21 07:40 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-22-21, 06:11 PM   #24
肉羊哩咖
griffin611

之前有老細問過,有無啲「另類歷史」(Alternate History) 劇,嚮小說就多到數唔晒,電視劇就好少,其中一部係 APV 嘅 Man in the High Castle,全四季。同名 Philip K Dick 小說改編。

故仔背景係納粹搶先發明咗原子彈,炸鬼咗美國首者華盛頓。結果德國戰勝,佔咗東岸以至大半個美國,而日本佔領咗西岸,兩國隔一個洛基山脈嘅「中立」區,而兩國冷戰格局開始形成⋯⋯民間流傳一部「禁片」(小說入面係「禁書」),講美國點大敗軸心國嘅歷史。

其實應該留返 APV 棟樓講,呢套加入好多政治批判,同⋯⋯氣⋯⋯玩 Fringe,結果拖得幾悶,最後睇咗一季就放棄~

舊 04-01-21, 09:10 PM   #25
肉羊哩咖
griffin611

請問 MIB 幾多號電話?

Resident Alien 講一個外星人因為意外困咗落地球,混入一個小鎮。外星人由 Alan Turdyk (Firefly, DollHouse, Transformers, Rogue One 等等)飾演,第一季今年一月開播,啱啱完晒全十話;劇情集科幻處境喜劇懸疑推理愛情溫情樣樣都有啲,除咗 Alan Turdyk,串星仲有 Nathan Fillion、Terry O'Quinn (Lost 等等)同 Linda Hamilton。

好:頭 9話笑料十足,尤其係 Alan Turdyk 嘅演出,主要玩「文化」差異,唔玩社會批判,同埋兩件出奇地生鬼嘅細路,故仔後期各條線走埋一齊,條尾收得幾靚。啲角式唔係完人但觀眾會同情兼認同。

唔係咁好:最後一話要收埋啲尾,啲笑料無鬼晒,有啲線,尤其係警長同其中一對黑白,同個故仔嗰格唔係咁夾,而佢哋條線(暫時)完得好朮突。而個女主角同男主角咁唔係幾令人信服

總結:好。

留咗尾,而下一季已批,期待。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:05 AM

手機版 | APP版