Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 02-01-20, 05:35 PM   #1251
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
本人開條討論串,唔係版主,呢樣提吓啫,旨在為其他人著想,透呢啲無法止強制啲咩嘅,呢啲嘢都要老細你操埋心唔意思,若果有人唔守本人都無法㗎嘛,本人最多以後會留心唔犯咁解。

回檈上另一位老細,人流少唔係亂嚟嘅理由,各位執生。本人有乜行差踏錯麻煩有時間繼續指正。自己一條冷係咁噏,好悶㗎。

(回返正題)齋 Netflix 大把嘢未得閒睇晒,好似 Breaking Bad 咁,都好話 Better Call Saul。有時間再傾!

此篇文章於 02-01-20 05:41 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-20, 07:30 PM   #1252
肉羊哩咖
griffin611

睇咗《天空之城》,真係咩時代都啱睇,阿女睇到好緊張。有人話呢套雲景都係主題之一,(唔好意思)拍埋去無耐之前睇嘅《天気之子》,後者技術故然好好多,但係分鏡構圖手法,恕本人偏心先入為主,前者仍然好啲。仲唔覺意發現其他作品某啲「名物」嘅出處添~~~

舊 02-02-20, 11:08 PM   #1253
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
睇咗《天空之城》,真係咩時代都啱睇,阿女睇到好緊張。有人話呢套雲景都係主題之一,(唔好意思)拍埋去無耐之前睇嘅《天気之子》,後者技術故然好好多,但係分鏡構圖手法,恕本人偏心先入為主,前者仍然好啲。仲唔覺意發現其他作品某啲「名物」嘅出處添~~~
天空之城重要係無電腦, 座城崩壞全部都係一筆一劃咁畫出嚟
雖然而家用電腦可以做得更震憾, 不過拍埋今時今日睇都唔失禮
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-20, 10:20 AM   #1254
Eking

註冊日期: Feb 2006
幾套周星星戲都唔知點解冇啦啦有少量鏡頭CUT左......

舊 02-03-20, 12:24 PM   #1255
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
—————
Netflix 睇嚟好鍾意 Adam Sandler,會搵佢拍多 4 部片。
都係收視率高所致. 新聞話Adam Sandler嚮netflix上既戲加埋有20 billion 播放時數.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-20, 12:26 PM   #1256
ahleung
The One
Bannnned

引用:
初映十幾年後我嚮電視睇, 都俾佢D雲景驚呆左. 真係畫得好靚.

而家又隔左好多年無睇. 唔知再睇又如何.
舊 02-03-20, 02:12 PM   #1257
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
引用:
作者: ahleung 查看文章
初映十幾年後我嚮電視睇, 都俾佢D雲景驚呆左. 真係畫得好靚.

而家又隔左好多年無睇. 唔知再睇又如何.
尋日再睇返,畫面依然覺得好靚,兩個鐘完全無悶場

舊 02-03-20, 02:22 PM   #1258
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: aquarius 查看文章
對住班好辛苦咁做嘢嘅作畫,絕對要畀個禮佢哋!亦因為無電腦幫助,有啲特別效果要諗計做出嚟,呢套唔知,但係《風之谷》就好出名,到時再講。

個人嚟講,宮崎咁多套片以呢套整體嚟講係最高作品,之後嘅《崖上的波兒》同《千與千尋》都超越唔到。

再諗多啲,原來「嗰樣嘢」庵野起碼用咗兩次去致敬~

此篇文章於 02-03-20 02:24 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-20, 06:05 PM   #1259
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇咗5套入圍Oscar最佳動畫長片其中4套,
差Missing Link未睇。

How to Train Your Dragon同Toy Story都係睇開相關系列作先睇埋佢,
故事上其實都無乜驚喜,
特別係Toy Story 3個結局原本完結得好好。

Best Animated Feature Film
https://en.wikipedia.org/wiki/92nd_A...wards#Nominees
How to Train Your Dragon: The Hidden World
I Lost My Body
Klaus
Missing Link
Toy Story 4

==========

https://www.youtube.com/watch?v=VKe6mBQmqCs

https://www.youtube.com/watch?v=ZO8WEEemiyk

https://www.netflix.com/hk/title/81120982
這部交織著浪漫、懸疑、冒險情節,教人如癡如醉的動畫片,描述一名年輕男子墜入愛河,一隻斷手則在巴黎四處尋找主人

係Netflix睇咗法文配音的I Lost My Body(隻手探險,J'ai perdu mon corps),
見到隻手,第一時間諗起1991年果套電影The Addams Family的主要角色阿手~!!!
https://www.youtube.com/watch?v=G388UMkJIBE
如果今次用隻眼做主角,又會唔會變咗鬼太郎爸爸鬼眼俠呢?

成套戲好多位睇到好痛,
你知道佢斷咗,但係點斷到後期先交代,
可能佢都斷咗片…

睇睇下突然諗起周星馳你唔係外賣仔,
我真係外賣仔嚟o架!

============

克勞斯:聖誕節的秘密
https://www.netflix.com/hk/title/80183187
自私的郵差和離群索居的玩具工匠結下意想不到的友誼,為冰冷黑暗的小鎮帶來迫切需要的歡笑。

https://www.youtube.com/watch?v=qSq8qkDfkj4
傑斯伯是郵差學校表現最差的學生。他被派到北極圈一座冰天雪地的島上送信,但這裡的居民彼此不合,一向不相往來,更別說是通信了。正當傑斯伯準備放棄時,他與一位名叫艾娃的當地老師結為好友,並在一棟堆滿手工玩具的小木屋裡發現神秘的獨居木匠克勞斯。兩段不可思議的友誼將歡笑帶回斯米倫斯堡,形成一段新的佳話。從此以後,鄰居真誠相待,還會把襪子小心翼翼地掛在壁爐旁邊,神奇的傳說從此代代相傳。這部聖誕喜劇動畫由《神偷奶爸》共同創作人瑟吉歐·帕布羅執導。

https://www.youtube.com/watch?v=taE3PwurhYM

睇之前以為係普通應節聖誕片,
雖然個故事開頭有點幼稚同胡鬧,
但去到中段Klaus登場慢慢講返佢同島民的背景故事,
同埋鹿車+飛天雪橇等的由來先開始變得有趣。

想用玩具同教育改變文盲世仇的分歧?
都要對方識感恩先得,
你睇現實世界就知(灰咗…)

小紅帽外族女孩Márgu個造型,
真係有點似出前一丁個清仔~!

呢套戲用4K Dolby Vision觀賞效果出色~!

此篇文章於 02-03-20 06:19 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-20, 06:27 PM   #1260
IDGAF
The One

引用:
作者: Eking 查看文章
幾套周星星戲都唔知點解冇啦啦有少量鏡頭CUT左......
有乜例子?

周星馳d戲,我好多都係多年後睇TVB午間劇場重播先接觸,
相信已經係潔淨版…

引用:
都係收視率高所致. 新聞話Adam Sandler嚮netflix上既戲加埋有20 billion 播放時數.
有嘗試過睇Adam Sandler果幾套喜劇,
但真係唔識欣賞,可能同睇周星馳一樣都係集體回憶同名氣吧?

我覺得Seth Rogen、Jonah Hill、Michael Cera等果堆喜劇作品好笑d。

此篇文章於 02-04-20 11:48 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-03-20, 06:31 PM   #1261
IDGAF
The One

引用:
作者: aquarius 查看文章
真係喎,雲同崩壞真係CG級水平咁,
仲要係30幾年前的手繪作品,
唔知呢種工藝會唔會失傳呢?

重溫後諗,
究竟天空之城同風之谷個世界觀有無機會係相連的呢?

風之谷漫畫版提及果班冬眠都係有可滅世武器的高科技文明。

天空之城入面的人類歷史,應該會好個片頭無限loop。
風力>開礦>飛行石>飛船>飛行島>唔知係戰爭定污染未落>返落地面重新開始。

死與新生無限loop…

此篇文章於 02-03-20 06:38 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-03-20, 06:52 PM   #1262
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
有嘗試過睇Adam Sandler果套喜劇,
但真係唔識欣賞,可能同睇周星馳一樣都係集體回憶同名氣吧?

我覺得Seth Rogen、Jonah Hill、Michael Cera等果套喜劇作品好笑d。
我一路無睇過 Grown Ups, 早排見佢都有續集吖, 應該幾好笑, 開左第一集黎睇.
但結果我唔多識笑, 睇到一半quit 左.

50 first dates 又係, 睇到一半quit 左.

不過佢套Click我幾鐘意的. 幾感人.
舊 02-04-20, 12:27 AM   #1263
肉羊哩咖
griffin611

引用:
Click 以前電視都播過吓,幾好;比較近排套 Murder Mystery 都 okay。有評論指佢扮人細路(man baby)啱啲,佢有啲戲扮正常大人就唔係咁掂;斷估佢之後 Netflix 啲都係笑片,唔會好似 Uncut Gem 咁嚴肅掛~

舊 02-04-20, 12:53 AM   #1264
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
我一路無睇過 Grown Ups, 早排見佢都有續集吖, 應該幾好笑, 開左第一集黎睇.

50 first dates 又係, 睇到一半quit 左.

50 first dates好好睇喎,好感動
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-20, 10:27 AM   #1265
Eking

註冊日期: Feb 2006
50 first dates 係超好睇, 好睇又好笑
Grown Ups 當你有咁上下年紀, 朋友/ 自己有子女時, 你身同感受

Adam Sandler 後期都有轉過戲路, 另外有套講佢做藝人經理人, 唔算係好笑片, 不過幾好睇~

此篇文章於 02-04-20 10:37 AM 被 Eking 編輯。
Eking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-20, 11:24 AM   #1266
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
click真係睇到又喊又笑。
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-20, 11:58 AM   #1267
IDGAF
The One

引用:

可能我唔係彩,
一開始的起步點係Netflix首播時睇咗The Ridiculous 6同The Do-Over先,
都係睇睇下頂唔順停咗…

The Waterboy就hea睇咗,
覺得如果係1998年果時睇應該都oK的,
但笑位唔算密集同無乜印象深刻的場面咁。

其實連由佢配音果套動畫Hotel Transylvania系列都唔係特別好笑。

此篇文章於 02-04-20 12:00 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-04-20, 12:57 PM   #1268
IDGAF
The One

睇咗Disenchantment (崩壞夢王國) Part 2,
今季個故事一開始場玩「來回地獄又折返人間」(卡啦OK字幕~!)
都幾有趣,可惜短咗d,
計每集冒險旅程都係Rick and Morty玩得癲d~!

玩steampunk果集又係出一陣就完咗,
希望之後仲有機會出現啦。

國王老豆的戀愛對象都幾獨特,
兩棲類後母、熊女、主角母后(女巫?)。

呢套唔係The Simpsons,
但似乎都有少少預言劇魔力,
例如第5集Our Bodies, Our Elves,
一開場居然講精靈巷爆發疫情,
源頭係人類洗衫日…

呢套動畫有提供4K同5.1ch~!

https://www.youtube.com/watch?v=Q00bB9o7Eok

舊 02-06-20, 10:57 AM   #1269
IDGAF
The One

Castlevania Season 3 3月5日推出~!

但上季Dracula都死咗啦,
唔知今季內會唔會再復活呢?

另外,Altered Carbon (碳變)第2季2月27日上,
換果個身體(演員)開新一季?

原來The Dark Crystal: Age of Resistance出咗隻game,
叫The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics,
睇咗1982年的電影版,未睇2019年的Netflix版添。

Netflix's Castlevania Season 3 Release Date And New Poster Revealed

https://www.gamespot.com/articles/ne.../1100-6473365/

《碳變》第 2 季 | 前導預告 | Netflix
安東尼馬基 (Anthony Mackie) 飾演武·科瓦奇,《碳變》第 2 季將於 2 月 27 日隆重回歸。
https://www.youtube.com/watch?v=biPU4HOR8Zg

The Dark Crystal: Age of Resistance | Trailer | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=a3_owZfYVR8

The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics Review
https://www.youtube.com/watch?v=qBerh_LUSg8

此篇文章於 02-06-20 11:45 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-06-20, 12:05 PM   #1270
IDGAF
The One

睇咗GLOW Season 3,
今季少咗擂台戰,
反而前段多咗好多場床戰,
意外地有唔少波、點、J全露的場面,
包括舞台上,配合賭城主題?
到交換演出角色後先多返女人戲講返個人感受。

暫時最正都係第二季玩80年代電視節目果集,
連廣告部份都做埋~!
留晒伏線,如果無被腰斬的話,
下季應該玩Reboot,角色版權問題。

GLOW | Season 1: Recap [HD] | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=xC5HOOEXmqI

GLOW | Season 2 Recap | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=JOcmMn87Njs

Top 10 BEST GLOW Moments
https://www.youtube.com/watch?v=arYxat_1ecg

舊 02-06-20, 11:45 PM   #1271
半人馬-RigiL-
Game Master

睇左Marriage story,最尾同男主角一樣流眼淚。。。

同時終於睇左Titans season 2,好過第一季,但係整體好一般。。打鬥直情唔入流,可能我心裡用daredevil做對比,相反而言,daredevil咁就完左真係可惜。。。
由手機版發出
舊 02-06-20, 11:52 PM   #1272
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
警告!你有感情煩惱嘅話千祈唔好睇呢部戲!

《婚姻物語》Marriage Story (個名本人譯)講原本住嚮紐約生活嘅兩公婆: Adam Driver 同 Scarlett Johnannson,因為婚姻破裂,女嘅要返去洛城重回佢嘅演藝事業,而男嘅又唔願離開佢紐約個「舞台」,一個東一個西,為咗個仔歸邊邊去到要打官司嘅故仔 -- 一個極唔開心嘅故仔。

兩個主角,同埋搞到件事唔煩變到好複雜嘅律師,都極度好戲,尤其演女方嗰位律師嘅 Laura Dern (侏羅紀公園,TLJ),passive-aggressive,扮晒老死但其實一心撳你錢。導演兼編劇好識用鏡頭(尤其啲大頭鏡頭)同燈光角度,到營造出充滿情緒嘅情節,尤其兩位主角感情時好時壞,似離非離,啲內心戲見到導演同演員嘅功力。成部戲最強烈感情嘅,係尾段一場兩個因為好小事發展到吵大鑊,強烈到睇到一半要停機,行開五分鐘先繼續到 -- 女嘅含住淚鬧,個佬發洩完去到尾成個人崩潰晒。到最後借個仔(唔透係咩事 ),回應返第一幕,絕對係一鎚揼落觀眾個心度,好嘢,

唯一要吐糟:Adam Driver 你都係唔好再唱歌,唔該晒。

呢部片嚮呢兩個月嘅獎項時節嘅提名常客,跟住嘅日子都預佢陸續有嚟。睇返轉頭,唔好同本人講《愛爾蘭佬》喇,單係呢部片都比舊年部 Roma 好好多,唔止會歷久常新,講故仔個手法、導同演都超幾班。(呼)Netflix 可能以後會拍多啲呢啲成人向攞獎片,呢方面啲對家有排都追唔上。

(老實講,本人雖然無睇過,應該唔係好多人記得德斯汀荷夫曼呢套經典)
真係好睇,睇完既感覺就好似聽首李克勤既紙牌屋一樣。
由手機版發出
舊 02-07-20, 08:56 AM   #1273
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
岩岩睇 Messiah

原本只係 J Michelle Mornaghan (都中女了)

幾懸疑,唔通真神降臨?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-20, 01:45 AM   #1274
肉羊哩咖
griffin611

突然發現,另一套洋蔥電影《この世界の片隅に》上架!

舊 02-09-20, 01:50 AM   #1275
ahleung
The One
Bannnned

無聊發現, HK有套Love Live 電影.

另外, 蟲籠的卡伽斯特爾 上左架.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:08 PM

手機版 | APP版