Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-10-16, 02:26 PM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Unhappy [扑野]雙程證傑出女性生活節儉, 日做夜做愛工作

引用:

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...61009/55753263

地產霸權壟斷經濟,樓價長期高企,年輕人置業難。今屆十大傑出青年得獎者之一、新鴻基資產管理高級董事黃仰芳卻指買樓要靠自己。她持雙程證來港,年僅27歲便上車,2年內已「供斷層樓」,04年時以300萬在將軍澳購入一個900呎的單位,現時更有樓有舖,擁有過千萬資產。她說買樓之道最重要是信念和付出,自言生活沒什麼娛樂;找工作亦不講夢想只向錢看;不會想儲多少錢,反而要規定自己只花多少錢。她又指時下年青人缺乏機會去體驗別人的艱苦,「唔知自己有幾幸福」,故缺少動力上游。

黃仰芳稱,在大學時期擔任傳銷工作時月入已達3萬元,「點解我part time唔做補習,就係因為我睇到人地做傳銷買到樓」,除了年初一之外每日都工作,每晚上班6小時。她說買樓的信念要超越身邊一切,自己生活沒有娛樂,「10年間我睇唔夠5套戲同演唱會」。她會從報紙剪下自己心儀的示範單位照片,貼在筆記簿封面,「要提醒自己點解要咁辛苦咁努力」。

黃仰芳坦言是以賺錢至上的心態選擇工作,「想買樓嘅人,你要搵一份工作,可以用最短時間同做咗十年二十年嘢嘅人平排」,所以從沒考慮過做公務員。畢業後經人介紹加入金融行業,她自翊一年內由初初月入萬多元躍升至10萬元,在試用期間已成為公司最高業績的員工,「成個sales floor(銷售部門)有百幾人,第3個月我已經係全公司最productive嗰個」。她直言與同事之間關係一般,從來不會跟同事「去hea去吹水,我冇時間同佢哋social(社交)」。她強調自己比其他人努力,「我有條formula,一個人可能要做20年先儲夠錢買樓,咁你要計一計,人哋20年嘅effort(努力),你可唔可以用5年時間,每日要比人付出多4倍」。
點睇都似 39 , 報細數 ?

回帶:

引用:

黃仰芳投資理想人生

身為潮州人的新鴻基尊尚資本管理高級董事黃仰芳(Fonia),從小便培養出慳錢習慣,並立志搵錢改善家人生活,但Fonia表示,要「錢」途無限,開拓收入來源才是不二法門。

事實上,Fonia揚言只會留數千元現金傍身,並用盡95%的資產去投資。「我會將財產劃分三等份,分別投資在物業、股票及基金。」她說,這個方法不但可以減低風險,亦毋須經常睇實個市,容易控制。

不過,Fonia的投資路卻非一帆風順。大學時她曾聽從朋友推介,以一萬元買入一隻股票,結果,事隔多年股價依然只跌無升,現時僅值幾百元。她提醒投資者「唔識真係唔好買」。

唔做公關投身證券界

「投資最忌盲從,慶幸當年出師第一仗下場慘敗。否則因為好彩而贏錢,總有一次會輸得更慘。」

出身基層的Fonia,自小盼搵錢改善家人生活。「中四時班主任問我將來想做咩,我話要做生意搵錢。」因此,○三年Fonia放棄傳訊公關工作,踏足證券界,除可以把握工作之便學習投資,亦因為這行業只要肯搏肯捱,花紅一定少不了,算是多勞多得。

入行初初五年,Fonia過着朝九晚十一,連朋友也無法見的忙碌生活。直至一次遇到一位炒股好叻的人,讓她明白金錢不代表一切,如何運用賺回來的金錢去平衡生活,才算是理想人生。

「當時認識一位炒股好叻嘅客人,大學三年級已經退學,實行專注炒股,雖然喺股票市場上贏咗唔少,但三十幾歲人仲好似唔太識同人相處,我開始明白平衡生活比搵錢更重要。」

現時,Fonia已經晉升為新鴻基尊尚資本管理高級董事,為客人建立投資組合,而個人事業亦見成就,加上投資得宜,Fonia常常忙裏偷閒,到處旅遊玩樂。

豪花六十萬周遊列國

除了玩球類活動減壓,Fonia最愛周遊列國,一年至少要去六次旅行,足迹踏遍歐亞。去年,Fonia更豪花六十萬元,三個月內漫遊南美洲、法國、北海道及泰國等地方。「印象最深刻係參加巴西嘉年華,everywhere、 everytime都好似開緊派對咁,令我大開眼界!」能夠如此大手筆享樂,Fonia的生活,豈不羨煞所有打工仔?

自我增值 結識真正朋友

所謂「出外靠朋友」,向來熱衷於社交活動的黃仰芳(Fonia)就話,朋友唔使多,最緊要啱!

怕醜女變少年領袖

原來,Fonia中四之前乃怕醜女一名,後來因為參與少年警訊,漸漸培養領袖風格,不但見多咗大場面,亦有幸與城中猛人共餐,因而收集了不少名片。

客源向來是證券行工作相當重要的一環,Fonia本以為自己已經很用心建立人際網絡,其行家兼恩師卻提醒她,朋友貴精不貴多。

「當時佢哋叫我做『Name Card Collector』,雖然見過好多政商名人,但得我識佢哋,佢哋唔會記得我。」

自此Fonia明白要先自我增值、培養個人情操,才交到真正「啱用」的朋友。

黃仰芳小檔案

現職:新鴻基尊尚資本管理高級董事

學歷:理工大學市場學學士、清華大學法學學士

履歷:Strategic Development Group公關及市場經理、美國培基證券投資顧問、瑞士尊貴理財資深副總裁

興趣:旅遊、球類運動

http://the-sun.on.cc/cnt/finance/201...00436_092.html
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-16, 03:03 PM   #2
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
咁鬼似啲層壓式推銷廣告

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-16, 04:49 PM   #3
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
她持雙程證來港,
雙程證都可以係香港長期定居?死回支那吧。

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-16, 05:09 PM   #4
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
8號波在一起
29歲供斷樓女傑青 同首席評判肥胡8號風球下慶生

今屆「十大傑出青年選舉」,獲獎人數再創新低,只有5人得獎,連續2屆選不足10人。不過亦引起城中熱話。今屆得獎者之一的黃仰芳,「買樓上車formula」一出,旋即俾網民插爆。

打風後數天,黃仰芳開生日派對,胡定旭亦是坐上客之一。

胡定旭在接受傳媒訪問時,指今屆得獎五人均「非常傑出」,他當然最清楚。本刊發現29歲已供斷樓的黃仰芳,與首次擔任傑青首席評判的胡定旭早已相識,並在8月2日的8號風球下,於一間日式餐廳中,切蛋糕慶祝生日。Facebook帖文中更親暱稱呼首席評判為肥胡,明顯為Friend底。帖文並指,「風雨不改的生日飯,太感動了。多謝功夫一家和肥胡在這8號風球的晚上與我慶祝生日。」

今屆得獎者之一、新鴻基資產管理高級董事黃仰芳早前獲獎時話,上樓有條formula,「一個人可能要做20年先儲夠錢買樓,咁你要計一計,人哋20年嘅effort(努力),你可唔可以用5年時間,每日要比人付出多4倍」。她抱住賺錢至上的心態揀工做,終於年僅27歲便上車,2年內已「供斷層樓」,現時更有樓有舖,擁有過千萬資產。
舊 10-10-16, 05:41 PM   #5
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
其實呢...佢搵到錢係佢本事... 但同傑青有咩關係?搵到錢買到樓就係傑青?

重話一開始係做傳銷

照佢講法,佢唔係唔同人so,而係不屑同無利用價值既人so咁解

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-16, 06:16 PM   #6
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
而家係唔係做雞唔做得(咇)先
職業無分淫賤啊 (?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-16, 06:24 PM   #7
年輕所犯下的錯誤
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2013
雞都有愛國架啫.........
年輕所犯下的錯誤 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-16, 07:51 PM   #8
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
傑青,其實米又係小圈子遊戲

表揚在工作上具卓越成就及對社會有貢獻的青年;
鼓勵青年人積極參與社會服務,從而使他們為改善社會,擔當更重要的責任;及
激勵青年人在個人事業及社會服務方面更積極進取
由手機版發出
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-16, 09:57 PM   #9
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
傑出既愛國雞

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-16, 11:10 PM   #10
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
http://hkm.appledaily.com/detail.php...issue=20161010

出爐傑青黃仰芳拋出「上樓方程式」,並稱自己在2004年買入300萬單位,在兩年內「供斷」,成為全城熱話。記者翻查紀錄,發現黃其實是在2003年買入價值231萬元的將軍澳單位;據了解,黃是一筆過支付了樓價的一半,再在餘下兩年清還約115萬的餘款;黃仰芳暫時未有回應。

黃仰芳日前表示自己27歲已經上車,2004年斥300萬元在將軍澳買入1個900呎單位,並在兩年內「供斷」。記者翻查土地註冊處紀錄,發現黃仰芳在2003年11月置業,買入將軍澳中心2期的一手單位,建築面積899呎,買入價231萬元,而非300萬元;單位持有至今,現估值819萬元。

《蘋果》早前報道誤指黃仰芳的單位並無按揭紀錄,翻查資料,黃其實在2003年11月向星展銀行承造按揭,並在2006年7月償清,歷時2年8個月。據了解,黃仰芳購入單位時,支付的首筆款項佔樓價的一半,後來家人憂慮加息,着她將佣金收入用來交付樓價尾數,最終在兩年多後付清樓價。記者致電黃仰芳查詢,但她一接電話後就立即掛線,未有回應。

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-16, 11:27 PM   #11
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
唔知點解好多人都當左佢29歲
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/2016...00822_001.html

現年40歲的黃仰芳

舊 10-10-16, 11:46 PM   #12
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: Rance 查看文章
唔知點解好多人都當左佢29歲
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/2016...00822_001.html

現年40歲的黃仰芳
29歲時斷供層樓

乜報導要用偏見睇係容易D小六程度閱讀理解都錯既

舊 10-11-16, 12:08 AM   #13
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
生得逄時畀你發到死人財呢D傑唔傑青我呢D人間渣滓唔識評論呀

不過EVEN你係小學生都好都應該有足夠智慧睇下呢個人又幾精神分裂有幾虛偽O既...

引用:
http://the-sun.on.cc/cnt/finance/201...00436_092.html
黃仰芳投資理想人生

...
除了玩球類活動減壓,Fonia最愛周遊列國,一年至少要去六次旅行,足迹踏遍歐亞。去年,Fonia更豪花六十萬元,三個月內漫遊南美洲、法國、北海道及泰國等地方。「印象最深刻係參加巴西嘉年華,everywhere、 everytime都好似開緊派對咁,令我大開眼界!」能夠如此大手筆享樂,Fonia的生活,豈不羨煞所有打工仔?
...

舊 10-11-16, 12:19 AM   #14
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
>>黃仰芳稱,在大學時期擔任傳銷工作時月入已達3萬元,「點解我part time唔做補習,就係因為我睇到人地做傳銷買到樓」

好符合香港傑青既核心價值

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 12:32 AM   #15
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: GreenTea 查看文章
傑青,其實米又係小圈子遊戲

表揚在工作上具卓越成就及對社會有貢獻的青年;
鼓勵青年人積極參與社會服務,從而使他們為改善社會,擔當更重要的責任;及
激勵青年人在個人事業及社會服務方面更積極進取
由手機版發出
有朋友係呢堆會(乜乜物物青年商會)既高層,成日都 post d 宴會相,清一色係保險金融業,又成日 MDRT 我要奮鬥向上咁。

好似有人發現業內人出 fb post 係有格式既。

引用:
作者: 年輕所犯下的錯誤 查看文章
雞都有愛國架啫.........
雖則佢身體力行實踐緊中國模式,不過未有做任何愛國行為前我唔會入帝國數住。
由手機版發出

此篇文章於 10-11-16 12:51 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-11-16, 01:01 AM   #16
psidef

註冊日期: Apr 2007
又要提, 689以前話點都唔會送子女出國讀書, 我仲可以理解為時代唔同, 環境唔同, 於是諗法變咗.

但呢條女......我睇完兩篇嘢就覺得個龍門黐得好實, 搬唔郁.

舊 10-11-16, 01:45 AM   #17
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
我比較想知佢幾時死返大陸

舊 10-11-16, 02:57 AM   #18
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
其實呢...佢搵到錢係佢本事... 但同傑青有咩關係?搵到錢買到樓就係傑青?

重話一開始係做傳銷

照佢講法,佢唔係唔同人so,而係不屑同無利用價值既人so咁解
重點,肥胡,雖則呢啲嘢係內定,都唔駛咁早一上場就明益啲世侄女㗎

引用:
胡定旭在接受傳媒訪問時,指今屆得獎五人均「非常傑出」,他當然最清楚。本刊發現29歲已供斷樓的黃仰芳,與首次擔任傑青首席評判的胡定旭早已相識,並在8月2日的8號風球下,於一間日式餐廳中,切蛋糕慶祝生日。Facebook帖文中更親暱稱呼首席評判為肥胡,明顯為Friend底。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 10-11-16 07:04 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 03:44 AM   #19
gsw
らんらんる

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code2981 6141 9325
PSN  IDGODSCORPIONJP
一拍埋另外4個到,除左" 傑 " 出"身體" or kfc外,真係唔知有邊忽"傑" .

2009年11月17日2:01AM
2010年9月30日14:04PM
2012年2月29日10:55PM
gsw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 07:27 AM   #20
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
老實說講我聽完足本訪問
我覺得似報紙佬想做佢多啲
佢自己都話中心思想係"贏在起跑線丶讀書考第唔一定會成功"
佢又無叫全世界跟佢咁做,又無嘲笑人
佢喜歡咁生活係佢自己嘅事,佢"成功"咪恭喜佢囉
有問題嘅係選傑青嗰班人同傳媒

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 08:45 AM   #21
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
>>黃仰芳稱,在大學時期擔任傳銷工作時月入已達3萬元,「點解我part time唔做補習,就係因為我睇到人地做傳銷買到樓」

好符合香港傑青既核心價值
有傳起底佢當時做倫敦金
由手機版發出
舊 10-11-16, 09:39 AM   #22
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: N0T51B 查看文章
老實說講我聽完足本訪問
問題而家選傑青喎,靠炒都可以拎到會唔會那個了點? 隨時中環嗰邊成幢ifc做嘅都有資格
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 10:27 AM   #23
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: N0T51B 查看文章
老實說講我聽完足本訪問
剩係話自己做「傳銷起家」已經夠,
佢搵果幾皮野果陣累死左幾多個下線?

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 10:34 AM   #24
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
揾食啫,犯法呀

希望香港和傳銷大省廣西加強合作,
建設傳銷一帶一路,
幫助青年致富置業!

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-16, 12:41 PM   #25
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:56 AM