Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-22-12, 02:46 PM   #151
ammms
God of Gamer
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
我覺得如果認真砌的話
你應該O係 sideboard 放掃場牌
因為平時未必用得著

平價推介 Rolling Temblor
連 Geist of Saint Traft 都攪掂埋
ammms 目前離線  
舊 10-22-12, 03:29 PM   #152
HM

引用:
作者: Cancer 查看文章
我應該1~2點到sogo
之後就可以去lc la
1點旭屋見/
HM 目前離線  
舊 10-22-12, 09:02 PM   #153
ammms
渣根懦夫

騎士要唔要 Assassin token
可換 uc 或者廢 rare
或者 Innistrad 黑色 deathtouch 狼 token

此篇文章於 10-22-12 11:13 PM 被 ammms 編輯。
ammms 目前離線  
舊 10-23-12, 03:44 PM   #154
PaladinX
Junior Member

註冊日期: Jun 2012
引用:
作者: ammms 查看文章
我覺得如果認真砌的話
你應該O係 sideboard 放掃場牌
因為平時未必用得著

平價推介 Rolling Temblor
連 Geist of Saint Traft 都攪掂埋
Electrikery (Overload)
Rolling Temblor
Street Spasm (Overload)
Blasphemous Act
Mizzium Mortars (Overload)
Bonfire of the Damned
PaladinX 目前離線  
舊 10-23-12, 03:45 PM   #155
PaladinX

引用:
騎士要唔要 Assassin token
可換 uc 或者廢 rare
或者 Innistrad 黑色 deathtouch 狼 token
i have 8 黑色 deathtouch 狼 token

I need a few assassin, u may want to see my book 1st ....
舊 10-23-12, 04:10 PM   #156
PaladinX

Some of the cards for the upcoming Commander's Arsenal

and Chaos Warp (Pic later)
舊 10-23-12, 10:28 PM   #157
ammms
渣根懦夫

引用:
作者: PaladinX 查看文章
i have 8 黑色 deathtouch 狼 token

I need a few assassin, u may want to see my book 1st ....
下次同你 trade 啦
我手頭上有 3 隻 Assassin token

如果有 Seance

我想換兩張
慳番過上環的車費

此篇文章於 10-23-12 11:00 PM 被 ammms 編輯。
ammms 目前離線  
舊 10-24-12, 12:22 AM   #158
HM

岩岩諗到副紅黑STANDARD,未收卡,想確定左先收,小弟無咩STANDARD經驗,連SIDEBOARD都唔識執,求賜教
其實係想砌大黑控,不過唔夠卡所以配紅色...

Ravenous Rats x 4 (丟手牌)
Desecration Demon x 2 (4分壓場大獸)
Rakdos, Lord of Riots x 2 (4分壓場大獸)
Griselbrand x 1 (壓場大獸,因為太大分只有一隻)
------------------------
9 Creatures

Rakdos Keyrune x 2 (加速,調色,而且可以擋)
2 Aritfect

Duress x 4 (丟手牌)
Tragic Slip x 3 (殺獸,可能無咁好,不過無有效低費殺)
Sign in Blood x 3 (抽牌,食黑重所以唔係問題)
Dreadbore x 4 (兩分殺獸,殺PW只係おまけ,可惜係巫術)
Mizzium Mortars x 4 (當佢兩分殺獸用,可以殺好多野,必要時用黎清場)
Slaughter Games x 3 (場上解決唔到既野就叫定先,基本都知要叫咩)
Rakdos's Return x 2 (大絕,諗緊要唔要落夠三支)
23 Spells

Liliana of the Veil x 2 (可重複利用既棄牌+殺獸,我覺得無想像中有用啦,或許用心之衰更好?...)
2 Planewalkers

Blood Crypt x 4
Dragonskull Summit x 4
Mountain x 6
Swamp x 10
Lands x 24 (重心放在黑色,但實際點要調整)

Mutilate x 3 (食黑重所以應該唔會無用,其實係用黎對付綠白天使,可行性唔清楚啦)
Pillar of Flame x 3 (殺殭屍)
Rakdos Charm x 2 (用黎清對面墳,相信無咩神器可以炸...)
Sever the Bloodline x 2 (針墳用)
Pithing Needle x 2 (其實可以正DECK,不過未諗到換走咩好,屠殺遊戲?)
Ultimate Price x 3 (見有威脅既單色獸就落)
Sideboard x 15

此篇文章於 10-24-12 12:28 AM 被 HM 編輯。
HM 目前離線  
舊 10-24-12, 01:31 AM   #159
nomancow
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2011
To 平山深雪:
紅黑control現在還未全面,如欠缺有效掃場
你要有心理準備,副deck會燒$過UW
但效果就冇咁理想,咁有效率

講番deck list, 你落rakdos lord, 但冇落燒牌,點出?
Desecration Demon 我都有考慮,但4分位放Olivia強好多
最後就係對aggro問題,面對zomble同rdw這兩種deck,你只有捱打
或者你有咩策略?
nomancow 目前離線  
舊 10-24-12, 02:16 AM   #160
Kitlo
Insane Gamer
傑佬

註冊日期: Mar 2009
有冇諗過咁砌?:

Creatures: 12
Vampire Nighthawk *4
Olivia Voldaren *3
Desecration Demon *3
Thundermaw Hellkite *2

Artifacts: 3
Rakdos Keyrune *3

Spells: 17
Pillar of Flame *4
Rakdo's Return *2
Dreadbore *3
Mutilate *3
Underworld Connections *2
Ultimate Price *1
Searing Spear *2

Planeswalker: 5
Liliana of the Veil *3
Liliana of the Dark Realms *2

Land: 23
Blood Crypt *4
Dragonskull Summit *4
Ghost Quarter *2
Swamp *9
Mountain 4
Kitlo 目前離線  
舊 10-24-12, 04:42 AM   #161
狂氣が唯一の友達さ

註冊日期: Jul 2011
PSN  IDm123654
重印忠臣睇嚟老威好等錢駛.
今年 Arsenal,下年 modern master
BUT Arsenal係EBAY炒到400美.中國代理只拎到100套.唔知香港代理又拎到幾多.
不過肯定就是盒Arsenal實炒到天價

TO.nomancow
我真係打算玩Jace 4.0 加BG pw.玩得呢個顏色會用埋多美代,賈路2.0同兩隻Liliana
我只不過差UG地同RTR 果兩個 PW同Liliana就砌到.
到時應該係4Jace 4.0 4BG pw 4多美代 3賈路2.0 3 Liliana2.0 2Liliana3.0

TO.平山深雪
要講嘅問題己經比nomancow講哂.不過都講下.
用Ravenous Rats 不如用Vampire Nighthawk拖台.無燒無打手用Rakdos, Lord of Riots只會係一張死牌.24地無RAMP加持出Griselbrand好似有D難. Rakdos Keyrune 可以入4,有3/1先攻.連血牛都搞到.反正你都有Dreadbore點解要用Tragic Slip ??不如換ISD果張瞬間SAC怪,至少可以搞到聖沙弗先.Rakdos's Return入3,Rakdos's Return最惡嘅地方係5分位.當你準時成功用到5分(即X是3)結算到Rakdos's Return.對手如果唔係玩控制OR 瑟雷尼亞係應該會無手牌
SIDEBROAD
Mutilate 入正你副DECK少生物.又有Rakdos Keyrune 助陣.真係諗唔到有唔入正DECK理由.
Ultimate Price 可以唔入.你D殺牌太多.改心之衰都好過佢.

TO.Kitlo
其 實我覺得Thundermaw Hellkite可以換BLOODLINK KEEPER.一來大部份生物都係Vampire.可以加快BLOODLINK KEEPER反面而加強爆發力.亦可以穩定生產TOKEN做打手同砲灰.甚至張Desecration Demon 換成4/1 敏捷Vampire.打Vampire DECK???

順手問下星期六去邊到打DECK LC果日GAMEDAY.去CITY定其他???

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか

此篇文章於 10-24-12 04:46 AM 被 26378669 編輯。
26378669 目前離線  
舊 10-24-12, 08:05 AM   #162
ammms
渣根懦夫

深雪
Rakdos 我都有兩張
但仲未諗到點砌
因為我副紅黑版 RDW 已經快到唔駛用佢做 winning condition
但如果砌一堆大獸
Rakdos 唔上手又係死路一條
而家出面有唔少 deck 用 Griselbrand
不過多數係 reanimator
可能混綠 mill 自己再 unburial rites
好少會 hardcast
ammms 目前離線  
舊 10-24-12, 11:36 AM   #163
Kitlo
傑佬

註冊日期: Mar 2009
引用:
作者: 26378669 查看文章
重印忠臣睇嚟老威好等錢駛.
今年 Arsenal,下年 modern master
BUT Arsenal係EBAY炒到400美.中國代理只拎到100套.唔知香港代理又拎到幾多.
不過肯定就是盒Arsenal實炒到天價

TO.nomancow
我真係打算玩Jace 4.0 加BG pw.玩得呢個顏色會用埋多美代,賈路2.0同兩隻Liliana
我只不過差UG地同RTR 果兩個 PW同Liliana就砌到.
到時應該係4Jace 4.0 4BG pw 4多美代 3賈路2.0 3 Liliana2.0 2Liliana3.0

TO.平山深雪
要講嘅問題己經比nomancow講哂.不過都講下.
用Ravenous Rats 不如用Vampire Nighthawk拖台.無燒無打手用Rakdos, Lord of Riots只會係一張死牌.24地無RAMP加持出Griselbrand好似有D難. Rakdos Keyrune 可以入4,有3/1先攻.連血牛都搞到.反正你都有Dreadbore點解要用Tragic Slip ??不如換ISD果張瞬間SAC怪,至少可以搞到聖沙弗先.Rakdos's Return入3,Rakdos's Return最惡嘅地方係5分位.當你準時成功用到5分(即X是3)結算到Rakdos's Return.對手如果唔係玩控制OR 瑟雷尼亞係應該會無手牌
SIDEBROAD
Mutilate 入正你副DECK少生物.又有Rakdos Keyrune 助陣.真係諗唔到有唔入正DECK理由.
Ultimate Price 可以唔入.你D殺牌太多.改心之衰都好過佢.

TO.Kitlo
其 實我覺得Thundermaw Hellkite可以換BLOODLINK KEEPER.一來大部份生物都係Vampire.可以加快BLOODLINK KEEPER反面而加強爆發力.亦可以穩定生產TOKEN做打手同砲灰.甚至張Desecration Demon 換成4/1 敏捷Vampire.打Vampire DECK???

順手問下星期六去邊到打DECK LC果日GAMEDAY.去CITY定其他???
4/1 隻 vampire 我有諗過
但如果要活用隻野我要確保台面隨時有怪獸 sac wwww
用隻 Demon 係為左迫例如 GW Ramp / Jund 之類怪獸 deck 減少怪獸數量 w

Thundermaw Hellkite >
這東西實戰後在現環境完全是強到爆炸 w
Geist? 4/4 Angel ? tap 低俾我打吧 w
怪獸不會飛?哭哭喔 w
如果要換,可能會是 Demon > Bloodline keeper
但 keep hellkite
Kitlo 目前離線  
舊 10-24-12, 01:00 PM   #164
ammms
渣根懦夫

Token 兄 pm 左你
Thank you!
ammms 目前離線  
舊 10-24-12, 01:27 PM   #165
孫伯符

註冊日期: Jul 2011
>Thundermaw Hellkite
綠白charm正愁沒好對象耶
終極代價亦不介意送它一程。

何況天使token會自動離場,那用玩家親自動手?

說回那副紅黑,其實大家都說了不少,我再補充一下。
生物方面:
老鼠太被動,那一度又是不痛不癢的,再者四張一分丟牌已經足夠。
三張大生物:現今環境我會很擔心它們的生存問題,連綠白都可以解到的時候,對上其他顏色我就真的很不安了。

至於數字推薦的Nighthawk和bloodkeeper我覺得很不錯,費用相宜、效果好。最起碼,它們能為你爭取到控場所需的時間。

咒語方面:
火焰柱我覺得不妨可以正deck,能夠將生物移除實在是太重要了。
至於殺牌方面可以加入些低費的清場,這樣對上小生物為主的快攻deck會較有效率,地動隆響自帶返照,可以試一試。
另外心之衰都可以正deck,要知道,對面突然一發史芬斯的啟示對你副deck來說是很痛的。

PW:
重覆利用便是重點。

SB:
金針不用正DECK,除非你很有信心。
Rakdos Charm不知道怎樣用?別告訴我你忘了鎮巫球啊...
孫伯符 目前離線  
舊 10-24-12, 01:36 PM   #166
拉迪-史加羅

註冊日期: Dec 2006
玩緊呢副 黑 discard rat~~

Drainpipe Vermin x 4
Ravenous Rats x 4
Pack Rat x 4
Blood Artist x 4
Corpse Traders x 2
Desecration Demon x 2

Shrieking Affliction x 4
Duress x 3
Mind Rot x 3
Mutilate x 2
Murder x 2
Slaughter Games x 2
Underworld Connections x 1

3 Ghost Quarter
4 Mountain
16 Swamp

舊 10-24-12, 03:36 PM   #167
PaladinX

引用:
深雪
Rakdos 我都有兩張
但仲未諗到點砌
因為我副紅黑版 RDW 已經快到唔駛用佢做 winning condition
但如果砌一堆大獸
Rakdos 唔上手又係死路一條
而家出面有唔少 deck 用 Griselbrand
不過多數係 reanimator
可能混綠 mill 自己再 unburial rites
好少會 hardcast
4色reanimator 多數會用Angel of Serenity, Armada Wurm

一的比較Game breaking的咭

Griselband 多數用來draw咭
舊 10-24-12, 03:39 PM   #168
HM

考慮緊賣晒12副EDH DECK去...
有緊要野想齊特典
HM 目前離線  
舊 10-24-12, 03:41 PM   #169
PaladinX

引用:
作者: 拉迪-史加羅 查看文章
玩緊呢副 黑 discard rat~~

Drainpipe Vermin x 4
Ravenous Rats x 4
Pack Rat x 4
Blood Artist x 4
Corpse Traders x 2
Desecration Demon x 2

....
老鼠好勁

但到了Mid-Late game 唔夠氣

可加入Demonlord of Ashmouth, Skirsdag High Priest

用老鼠sac 再俾Demonlord, 再生隻5/5 Demon ....
舊 10-24-12, 05:11 PM   #170
Gary_Token
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
我係旅法師營地見到Commander's Arsenal個全卡表

.....我都想入一合了orz

舊 10-24-12, 05:15 PM   #171
HM

引用:
作者: Gary_Token 查看文章
我係旅法師營地見到Commander's Arsenal個全卡表

.....我都想入一合了orz
晒氣啦,無可能買到,幾早訂都無用
個出貨量少得太誇張
一副想賺錢又驚整霖卡價個死樣
HM 目前離線  
舊 10-24-12, 05:48 PM   #172
Gary_Token
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
晒氣啦,無可能買到,幾早訂都無用
個出貨量少得太誇張
一副想賺錢又驚整霖卡價個死樣
我講下姐
我只係想要卷軸架同余韻而已

你叫我200美買既話根本冇可能

此篇文章於 10-24-12 08:28 PM 被 Gary_Token 編輯。
Gary_Token 目前離線  
舊 10-25-12, 12:15 AM   #173
nomancow

Desecration Demon 同Olivia 分別在於主動同被動
Olivia可殺獸,control 同bump大
但Demon就由別人決定
如果對方多細獸就唔介意sac—隻tap低你,然後全攻
如果對方有大獸就會同你鬥攻trade off 幾度命,
然後等加命or殺獸
但紅黑就冇加命...

當然,Demon本身唔差,只係比較下輸少少
所以我覺得可以兩隻都放
我都考慮梗放一隻Demon

Slaughter game 我prefer sb用,而且最多兩隻
尤其你冇經驗好難知道人地放咩牌
改放燒牌更實際

Pillar of flame 必mainboard
Turn 1,2 殺mana獸或undying

此篇文章於 10-25-12 12:26 AM 被 nomancow 編輯。
舊 10-25-12, 12:29 AM   #174
HM

其實係一路想避開olivia,價錢問題...orz

不過決定左要收咩卡了,因為係度講交易會犯版規,所以我只post list,有卡多pm我

want list

Vampire Nighthawk x 1
Olivia Voldaren x 3
Rakdos Keyrune x 3
Dreadbore x 4
Mizzium Mortars x 4
Rakdos's Return x 2
Liliana of the Veil x 2
Blood Crypt x 4
Dragonskull Summit x 4
Underworld Connections x 1
Rolling Temblor x 2
HM 目前離線  
舊 10-25-12, 09:22 AM   #175
nomancow

如果係價錢問題,會否考慮2 bloodline keeper 配4 vampire nighthawk?
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn6 簡.. 收藏品討論版 1000 09-21-12 11:29 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 - Magic 2012 7月15日正式發售 簡.. 收藏品討論版 1011 07-17-11 08:18 AM

現在的時間是 07:42 PM

手機版 | APP版