Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-31-02, 10:05 AM   #1
Blur
The One
⊃貧⊂

註冊日期: Feb 2002
PSN  IDelfblur513
XBox Live GamertagPAD 191276502
請問如何將DAT檔轉檔.....

1:轉做Divx avi檔?
2:轉做mpg檔?

多謝解答

呀呀呀!顯身手強敵被我都打垮,HA!
冷的風,問誰怕?將冬天趕回家,HA!
趁青春望著前路去,一起衝衝衝,衝吧。
Blur 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-02, 10:14 AM   #2
Yakumo Fujii
Moderator
珍惜眼前人

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDYakumoFujii
Re: 請問如何將DAT檔轉檔.....

引用:
Originally posted by 藍仔 :
1:轉做Divx avi檔?
2:轉做mpg檔?

多謝解答
1.用Tmpgenc / VirtualDub
2.VCDGAER
Yakumo Fujii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-02, 10:24 AM   #3
Blur
The One
⊃貧⊂

XBox Live GamertagPAD 191276502
Re: Re: 請問如何將DAT檔轉檔.....

引用:
Originally posted by Yakumo Fujii :

1.用Tmpgenc / VirtualDub
2.VCDGAER
第2有冇打錯?

舊 12-31-02, 10:30 AM   #4
Moderator
珍惜眼前人

Re: Re: Re: 請問如何將DAT檔轉檔.....

引用:

第2有冇打錯?
係打錯左!!
VCDGEAR 至真!!
你打算將VCD 轉做DivX !?
舊 12-31-02, 10:35 AM   #5
Blur
The One
⊃貧⊂

Re: Re: Re: Re: 請問如何將DAT檔轉檔.....

引用:
Originally posted by Yakumo Fujii :

係打錯左!!
VCDGEAR 至真!!
你打算將VCD 轉做DivX !?
DAT好徙MB

舊 12-31-02, 10:45 AM   #6
Moderator
珍惜眼前人

Re: Re: Re: Re: Re: 請問如何將DAT檔轉檔.....

引用:

DAT好徙MB
VCD 轉DivX 都唔慳得好多!!
畫質本身已經唔係好!!
Bitrate 低又走樣!!
Bitrate 高隨時大過原本DAT
舊 12-31-02, 11:28 AM   #7
倉田先生Fans
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2002
如果係 VCD,就不如轉 RM 啦...
如果你話係 DVD,轉 DivX / XviD 就真係好正~
倉田先生Fans 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-02, 03:18 PM   #8
達比
God of Gamer

vcd->mpeg->rm

http://ocfamily.uhome.net/Hare&S/Change%20to%20Rm.html
達比 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-02, 03:37 PM   #9
Blur
The One
⊃貧⊂

引用:
Originally posted by 倉田先生Fans :
如果係 VCD,就不如轉 RM 啦...
如果你話係 DVD,轉 DivX / XviD 就真係好正~
RM畫質太低

舊 12-31-02, 06:49 PM   #10
倉田先生Fans

唉也,有得 set bitrate 架 ma~~~
舊 12-31-02, 06:57 PM   #11
倉田先生Fans

引用:
Originally posted by 達比 :
vcd->mpeg->rm
其實用 VCD o既 DAT 檔直接轉 RM 都得架喇~因為 DAT 本身已經係 MPEG~
我以前都係咁轉~
舊 12-31-02, 07:44 PM   #12
Blur
The One
⊃貧⊂

引用:
Originally posted by 倉田先生Fans :
唉也,有得 set bitrate 架 ma~~~
最多都係512K
好渣

舊 12-31-02, 07:55 PM   #13
倉田先生Fans

梗係唔係啦...:@_@":
o係 "Options -> Target Audience Settings" 咪有得 set 囉...
轉 VCD,Audio 同 Video 加埋 750Kbps 左右品質就唔錯架喇~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:02 PM

手機版 | APP版