Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 02-29-08, 08:47 PM   #51
kain_plus
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
EP05

好lost....
神人Desmond係未來人??
lost 係平行時間?

US TV Series Fan: X-Files, Six Feet Under, CSI, Las Vegas, Monk, Nip Tuck, Hustle, Prison Break, Lost, Numb3rs, House, Supernatural, Heroes, Dexter, Vanished, Cold Case, Dresden Files, Cane, Big Bang Theory
kain_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-29-08, 09:01 PM   #52
JJLAM
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: kain_plus 查看文章
EP05

好lost....
神人Desmond係未來人??
lost 係平行時間?

變量
每一個人都有機會出呢種意外架...你冇睇最尾個shot?

A pessimist thinks things can't be worse
An optimist knows they can
JJLAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 02:07 AM   #53
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
The Constant
點解Minkowski同Daniel會有Desmond嘅情況都係未知(Desmond用fail-safe key時受強力electromagnetic power影響,咁Minkowski同Daniel又點解會有變化?)

幫Sayid, Desmond開門嘅人係咪就係Ben嘅間謀?咁有人推論Miles係間諜即係唔成立?(佢仲食緊Locke個菠蘿 )

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 04:57 AM   #54
遊戲人間
Ultimate Gamer
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
好複習,迷失於1996的Desmond因為重新連繫了constant而跟現實世界(2004)接軌?

anyways,今集都算解釋左之前desmond的短暫予知能力.....Eloise?

btw,penny爸爸在拍賣會投得的「黑船」航海日誌應該都係同the island有關,佢又知道island幾多野呢?

解一點謎同時帶來更多的謎,果然是一貫lost吊人引的作風喔....

P.S 還以為今集會繼續講Oceanic 6...

此篇文章於 03-01-08 05:19 PM 被 遊戲人間 編輯。
遊戲人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 10:34 AM   #55
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: 遊戲人間 查看文章
好複習,迷失於1996的Desmond因為重新連繫了constant而跟現實世界(2004)接軌?

anyways,今集都算解釋左之前desmond的短暫予知能力.....Eloise?

btw,penny爸爸在拍賣會投得的「黑船」航海日誌應該都係同the island有關,佢又知道island幾多野呢?還有Charlie....

解一點謎同時帶來更多的謎,果然是一貫lost吊人引的作風喔....

P.S 還以為今集會繼續講Oceanic 6...
不過以前Desmond除咗回到過去,仲會見到將來
呢集只係解釋佢點回到過去,預知能力點來仲未講到(如果話未來嘅佢返到去島上的話,又唔覺佢出現過呢類"病徵")
另外Penny老爸嘅Widmore集團旗下有個Maxwell Group
就係Season 4前個Find 815遊戲入面嘅幕後黑手......

今集真係好掂
而且Desmond一直係最愛角色之一
佢同Penny嘅感情線一向幾好睇

此篇文章於 03-01-08 10:40 AM 被 Metal Gear NT 編輯。
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 05:17 PM   #56
阿高
完美女神林志玲

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
今集真係好掂
而且Desmond一直係最愛角色之一
佢同Penny嘅感情線一向幾好睇
有d感動,呢集一路睇驚desmond會死
今season開頭呢幾集真係過癮到我鐵定會追lost追到佢收皮為止

此篇文章於 03-01-08 05:24 PM 被 阿高 編輯。
阿高 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 06:11 PM   #57
遊戲人間
"oui"

引用:
不過以前Desmond除咗回到過去,仲會見到將來
呢集只係解釋佢點回到過去,預知能力點來仲未講到(如果話未來嘅佢返到去島上的話,又唔覺佢出現過呢類"病徵")
[個人推測]
Hmm...我覺得Desmond之前係意識短暫去左未來,所以間歇睇到一d未來片段.
(好似Eloise知道左1小時後先知道既迷宮走法一樣.)
(沒記錯的話,Desmond「予知」的未來情境都有他自己在場吧..?所以他說出來的「予言」只是未來的他會看到的實況.)
[/個人推測]

至於他突然的「病態」,也許跟出島時遇到的風暴有關吧?

btw,同樣經歷時空錯亂似乎也有不同的病態?Desmond的狀況是連意識也倒退到1996年,但通訊員的記憶郤非常清淅

舊 03-01-08, 06:20 PM   #58
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: 阿高 查看文章
今season開頭呢幾集真係過癮到我鐵定會追lost追到佢收皮為止
Charlie都用咗成季去鋪路佢點死
所以先咁壯烈感動
如果一集就整死Desmond我真係唔放過班編劇

舊 03-02-08, 01:51 AM   #59
Sgodkyo
God of Gamer
the one

註冊日期: Jan 2003
好lost的一集
desmond仲未回復記憶 ?
lost o既時間線究竟係單向定平行 ?
(dan又話mind會不停漂流而只會停係一個時間
但又話兩個時間都要有同等變量)
最尾唔多明 ?
即係話dan係未來已經出左事 ?

引用:
同感/

舊 03-03-08, 03:21 AM   #60
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
引用:
睇今集個感覺有d唔同,好似為Desmond做既外傳咁
同埋最後打到比Penny真係好感動同鬆左一口氣

引用:
作者: 遊戲人間 查看文章
[個人推測]
Hmm...我覺得Desmond之前係意識短暫去左未來,所以間歇睇到一d未來片段.
(好似Eloise知道左1小時後先知道既迷宮走法一樣.)
(沒記錯的話,Desmond「予知」的未來情境都有他自己在場吧..?所以他說出來的「予言」只是未來的他會看到的實況.)
[/個人推測]

至於他突然的「病態」,也許跟出島時遇到的風暴有關吧?

btw,同樣經歷時空錯亂似乎也有不同的病態?Desmond的狀況是連意識也倒退到1996年,但通訊員的記憶郤非常清淅
之前講個島既時間有d野搞到比正常慢,所以Desmond一離開個島就引發"病態"?

唔知點解,我覺得呢件事同Claire同Aaron一個走到一個走唔到(?)有d關係

有人話Ben既內鬼係....
Michael

Dexter
My Favorite Drama

此篇文章於 03-03-08 03:33 AM 被 FOKKIT 編輯。
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 04:18 AM   #61
遊戲人間
"oui"

買左360版Lost:Via Domus,花左一晚爆機.

刻意營造電視劇氣氛,分7個Episode,每節開段有Previously on Lost.

不過畫面,操控性,自由度,遊戲性全部都唔掂,loading頻密,出場人物仲少得可憐.....劇情大約係Season1 - Season 2中段.

不過作為Lost fans,有得去勻beach,cave,the hatch(Swan Station),經過Dark Territorie往Black Rock等等「景點」,仲可以親手輸入「the numbers」,俾Black Smoke追,已經值回票價.(否則以呢隻game o既質素在下應該頂唔到3分鐘)

以下post一下game入面有出場的人物,未決定買game否的版友可以看後再作決定.
The Losties

Jack
Kate
Hurley
Locke
Sawyer
Sayid
Jin
Sun
Michael
Desmond
Claire
Charlie

Walt,Boone,Shannon,Ana Lucia等等Season1,2重要角色都冇出場....好多角色如Claire,Michael,Desmond只係出場1,2次...

The Others

Ben
Juliet
Tom
One eye Russian

P.S 仲以為玩完隻game會明白多少謎團....
依家反而多左個「謎」要嚮TV Series找答案,果然係「Lost」...

此篇文章於 03-03-08 04:38 PM 被 遊戲人間 編輯。
遊戲人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-08, 12:38 PM   #62
Moderator
核搭載二足步行戰車

今集嘅一個"迷"
Desmond去Oxford搵1996年嘅Daniel時嘅背景建築

就係上季修道院神父同神秘女性Ms Hawking合照(?!)背景

我唔相信係巧合......
究竟點解會咁呢
Desmond條線越來越迷

另外編劇今個禮拜喺podcast話過
雖然似乎有time travel
不過Lost世界入面就算改變過去都唔會影響其他時間線發生嘅事
如果可以改變未來,大家睇咗嘅三年就冇意義

舊 03-04-08, 02:51 PM   #63
遊戲人間
"oui"

引用:
另外編劇今個禮拜喺podcast話過
雖然似乎有time travel
不過Lost世界入面就算改變過去都唔會影響其他時間線發生嘅事
如果可以改變未來,大家睇咗嘅三年就冇意義
Time Travel改變過去...
外國forum好多人爆左Lost:Via Domus都講緊呢樣野.

隻game既出版時間真係非常fit,太早出真係一頭霧水.

以下簡介一下game內容
Lost:Via Domus

遊戲主角Elliot為新聞記者,未撞機前嚮Sydney追訪緊大企業Hanso總裁Savo既犯罪醜聞,其間為左避過Savo個bodyguard潛入佢同人作秘密交易既酒店,以另一個記者--Lisa(主角前女友)作餌,最後搞到Lisa死左,自己俾Savo追殺.
墜機後主角失憶,被Savo個bodyguard追殺,找尋記憶間不斷見到Lisa提示佢下一步點做.
-中略(Season 1 - Season 2故事)-
末段主角被帶到the others據點同Ben作交易,引Jack去Black Rose換一艘船出島.
Kate跟縱主角同Jack去左Black Rose,俾the others捉左.
主角唔想悲劇重演,最後臨崖勒馬引爆炸藥救翻Jack & Kate,但自己就炸傷.
結局:
Jack & Kate返beach揾人幫手,Juliet救醒主角並引領主角去攞船同指示出島方向.
主角坐船出島,望向天空時居然見到Oceanic 815嚮空中解體,鏡頭一轉,主角嚮the island醒翻,Oceanic 815剛墜毀,主角身邊多左Lisa,兩人同時變成Oceanic 815遇難者.

如果遊戲結局真係回應返Season 4,主角就好可能出島時通過Time Travel去左另一個唔同既過去.(Lisa未死)/改變左出賣Lisa件事.
因為臨尾段Time Travel,若果隻game個故事係官方內容就變左好有討論價值.

舊 03-07-08, 11:41 PM   #64
Moderator
核搭載二足步行戰車

精彩過幾個禮拜(上集仲要咁正)
EP6真係遜色好多
除咗確認Penny老爸"可能"係幕後big boss之外
都冇乜特別
Ben一直都係神人咁嘅款
今集就講到為個女人搞咁多小動作......

p.s. Goodwin點死㗎?太耐冇乜印象

舊 03-08-08, 12:45 AM   #65
遊戲人間
"oui"

引用:
精彩過幾個禮拜(上集仲要咁正)
EP6真係遜色好多
除咗確認Penny老爸"可能"係幕後big boss之外
都冇乜特別
Ben一直都係神人咁嘅款
今集就講到為個女人搞咁多小動作......

p.s. Goodwin點死㗎?太耐冇乜印象
冇記錯係俾Ana Lucia殺.
好似係上山頂用對講機時唔小心自揭身份.

舊 03-08-08, 12:58 AM   #66
阿高
完美女神林志玲

註冊日期: Jun 2002
當透下氣啦今集
咁jack算做放棄kate為左鬥氣同ben爭juliet
阿高 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-08, 01:10 AM   #67
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
當透下氣啦今集
咁jack算做放棄kate為左鬥氣同ben爭juliet
我覺得上個SEASON早段JACK少看了KATE和SAWYER的肉博就已經放棄了 XD

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-08, 01:52 AM   #68
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
今集個flash back 對劇情發展毫無關係...

舊 03-08-08, 02:20 AM   #69
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: 神京 查看文章
今集個flash back 對劇情發展毫無關係...
起碼知道上季做乜有集無啦啦Juliet同Goodwin上完床
Locke睇完個file連Ben都放埋......
點解...由我好鍾意嘅神人角色變成次次壞大事嘅人

舊 03-08-08, 02:46 AM   #70
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
起碼知道上季做乜有集無啦啦Juliet同Goodwin上完床
LOCKE一直都太大私心啦, 為了自己一對腳什麼都會做
上集C4炸潛艇開始我已經認定他是奸角 ^^

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-08, 02:49 AM   #71
kain_plus
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
今集毫無進展
照咁睇, Ben o既線人應該係Michael啦!

widmore同Hanso Foundation有咩關係?

US TV Series Fan: X-Files, Six Feet Under, CSI, Las Vegas, Monk, Nip Tuck, Hustle, Prison Break, Lost, Numb3rs, House, Supernatural, Heroes, Dexter, Vanished, Cold Case, Dresden Files, Cane, Big Bang Theory
kain_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-08, 03:44 AM   #72
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Jamie 查看文章
LOCKE一直都太大私心啦, 為了自己一對腳什麼都會做
上集C4炸潛艇開始我已經認定他是奸角 ^^
Locke EQ太低,比人激下就變神人...神經個神

睇EP7 Promo好似Oceanic Six會登場(雖然好多人已經知 )
同埋今集Juliet講孕婦D野同下集Sun有d關係咁

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-08, 07:48 AM   #73
遊戲人間
"oui"

Ben實在太神.
Locke一再被操控在股掌之中...
遲下會唔會話Juliet冇殺Faraday二人,同Jack喺一齊先係佢要既結果...?

舊 03-14-08, 04:33 PM   #74
Moderator
核搭載二足步行戰車

EP07
仲以為佢地話break前呢集個twist係Michael再出場
點知係Jin死咗
外國forum好多人都好感動...另外好多人都覺得Jin其實未死
不過我覺得除非Jin真係死,或者留喺島上而Sun又唔知情
如果唔係Sun唔會喊到咁款
墓碑上個2004/9/22日期係因為全世界都當815當日撞機死淨8個(後來6個)

今集真係正好多
不過之後就要休息四個禮拜

此篇文章於 03-14-08 04:51 PM 被 Metal Gear NT 編輯。
舊 03-14-08, 08:37 PM   #75
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
:cwm26:

Kevin Johnson = Michael ??
真係比JIN 段 FLASHBACK FAKE晒
HURLEY 又出左院 ?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
ビートマニアIIDX 討論區 11th style - 15 DJ TROOPERS 稼動中 | 16 EMPRESS ロケテスト予定 Marco 街機心得交流討論區 971 06-27-08 01:07 AM
[美劇] Lost season 3 jlai Neo Entertainment TREND 25 01-27-08 03:48 PM
ビートマニアIIDX 討論區 10th style - 14 金寺稼動中 | 15 軍寺 12月19日稼動予定 | customize 請看 #3 Marco 街機心得交流討論區 997 12-10-07 02:32 AM
ビートマニアIIDX 討論區 9th style - 14 金寺稼動中 | 15 軍寺 12月稼動予定 | customize 請看 #3 Marco 街機心得交流討論區 1012 10-01-07 05:22 AM
ビートマニアIIDX 討論區 8th style - 14 金寺稼動中 | 13 DistorteD 發售中 | 15 軍寺 12月稼動予定 Marco 街機心得交流討論區 1007 09-14-07 12:52 PM

現在的時間是 12:04 AM

手機版 | APP版