Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-08-13, 07:38 PM   #3801
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
PSV唔係用MICRO SD CARD....

舊 08-08-13, 08:12 PM   #3802
wooman
Junior Member

註冊日期: Mar 2003
oh...我以為係micro sd...
wooman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-13, 11:27 PM   #3803
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: wooman 查看文章
oh...我以為係micro sd...
我都想係,可以慳番買 card 錢。
但如果係,就唔係 SONY。(玄)

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-13, 09:17 PM   #3804
dannyu

註冊日期: Dec 2002
A)小弟剛入手3G PSV. 查了很多POST. "找不到SIM" 是否真的選飛行模式才沒有? 或求其插張SIM CARD就可以無?

B) 同埋點暫時LOCK SCREEN一陣? PSP撥掣便攪店. PSV是否要按番POWER掣?

感謝!
dannyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 12:30 AM   #3805
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: dannyu 查看文章
A)小弟剛入手3G PSV. 查了很多POST. "找不到SIM" 是否真的選飛行模式才沒有? 或求其插張SIM CARD就可以無?

B) 同埋點暫時LOCK SCREEN一陣? PSP撥掣便攪店. PSV是否要按番POWER掣?

感謝!
A) 一定要插張SIM,之後再去設定度熄左佢先會唔見,但係你下次BOOT機之後又會出返黎,唔知係咪BUG黎

B) 按PS鈕或POWER都得
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 12:35 AM   #3806
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
你唔用3G 就直接去飛行模式咪重好,又省電d 唔會幫你search, wifi 藍牙咪一樣照用,我都係咁。
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 02:18 AM   #3807
assy
Game Master

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDweh2cat
唉,更新完又有bug
一直待機叉住電,個mon有時會自動著...
有時一個鐘兩三次都幾煩
次次更新都有伏,唔怪得呢兩日朋友們成日online又offline

舊 08-10-13, 04:37 AM   #3808
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: assy 查看文章
唉,更新完又有bug
有時一個鐘兩三次都幾煩
次次更新都有伏,唔怪得呢兩日朋友們成日online又offline
好慘喎
咁玩住隔離台機先囉!!!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 10:10 AM   #3809
teealpha

3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
唉,更新完又有bug
有時一個鐘兩三次都幾煩
PSV UPDATE成日都係咁啦,上次UPDATE完會炒閃亂SAVE搞到我唔敢再開GAME
本來今次更新諗住睇定D有冇雷先,不過結果自己都係忍唔住UPDATE左…

因為有得簡單推個SAVE上去PSN+度,推左個SAVE上去先,有乜問題時DL返落黎
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 11:08 AM   #3810
dannyu

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: now_loading 查看文章
你唔用3G 就直接去飛行模式咪重好,又省電d 唔會幫你search, wifi 藍牙咪一樣照用,我都係咁。
YES.唯有用飛機公仔.好過佢個字.

另外請問有否立即 mute 聲音!?
以為psp長按便可.而家好煩呢.

thx!
dannyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 11:59 AM   #3811
dark_ming_
Crazy Gamer

引用:
作者: dannyu 查看文章
YES.唯有用飛機公仔.好過佢個字.

另外請問有否立即 mute 聲音!?
以為psp長按便可.而家好煩呢.

thx!
同時按着調教大細聲的按鈕一段時間就可。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 06:36 PM   #3812
HeHa
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDontJALot
套裝抵買定街鋪散買抵d
HeHa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 07:12 PM   #3813
kan9019
Senior Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: HeHa 查看文章
套裝抵買定街鋪散買抵d
藍店套裝最抵
之前做promotion
1600有有埋8gb card 個套裝
而家要1700
kan9019 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 09:37 PM   #3814
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
8GB CARD要黎都無用啦,一買買32G好過

舊 08-10-13, 10:01 PM   #3815
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: Rance 查看文章
我都有啲後悔買左16G。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-13, 11:53 PM   #3816
kan9019
Senior Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: Rance 查看文章
我暫時夠用
只係裝game
又唔下載psn game既
其實8gb係夠用
kan9019 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-13, 05:18 AM   #3817
assy
Game Master

引用:
作者: teealpha 查看文章
PSV UPDATE成日都係咁啦,上次UPDATE完會炒閃亂SAVE搞到我唔敢再開GAME
本來今次更新諗住睇定D有冇雷先,不過結果自己都係忍唔住UPDATE左…

因為有得簡單推個SAVE上去PSN+度,推左個SAVE上去先,有乜問題時DL返落黎
就因為中過一次伏,期待佢新patch對上修復,點知又有另一個伏...
最驚係有人試過up到一半死機從此再起不能...

---
起初16GB, 上幾個月轉左32GB
裝完plus堆game, 就會發現唔夠用

舊 08-11-13, 11:30 PM   #3818
黃昏之魔彈
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
張卡好貴呢...成三份一部機

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-13, 07:59 AM   #3819
initial

3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
就因為中過一次伏,期待佢新patch對上修復,點知又有另一個伏...
最驚係有人試過up到一半死機從此再起不能...

---
起初16GB, 上幾個月轉左32GB
裝完plus堆game, 就會發現唔夠用
係Plus dl 既game 可唔可以過去PC backup?

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-13, 05:32 PM   #3820
assy
Game Master

引用:
作者: initial 查看文章
係Plus dl 既game 可唔可以過去PC backup?
只要部機有的,按backup會成個backup晒
亦可以選backup單個save (dl版好似save+game一同backup)

不過過左plus時限,在PC過返落機一樣玩唔到
所以最好係backup save, 下次再用plus時上psn dl過

舊 08-12-13, 10:43 PM   #3821
安安

註冊日期: Jan 2002
PlayStation®Network
維修開始時間: 2013年8月13 日(星期二)下午15 時
維修結束時間: 2013年8月13 日(星期二)下午18 時
http://asia.playstation.com/hk/cht/newsdetail?id=641
http://www.jp.playstation.com/psn/state2.html
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-13, 07:43 AM   #3822
initial

3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
只要部機有的,按backup會成個backup晒
亦可以選backup單個save (dl版好似save+game一同backup)

不過過左plus時限,在PC過返落機一樣玩唔到
所以最好係backup save, 下次再用plus時上psn dl過
唔該哂

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-13, 10:52 AM   #3823
Sam=R
Insane Gamer
???

PSV新手想問下大大,
game save是跟account、save card定game card的?

即是我初期開始用JP A/C, 如果後來轉用HK A/C, 咁我之前玩落的game save會不會無晒呢??

Sam=R 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-13, 11:03 AM   #3824
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Sam=R 查看文章
PSV新手想問下大大,
game save是跟account、save card定game card的?

即是我初期開始用JP A/C, 如果後來轉用HK A/C, 咁我之前玩落的game save會不會無曬呢??
save 的擁有權是看帳戶
save 的位置是放在save卡 (小部分直接在遊戲卡)

所以你把save卡拔去別人主機一樣用不到

>即是我初期開始用JP A/C, 如果後來轉用HK A/C, 咁我之前玩落的game save會不會無曬呢??
所有野都無哂
包括你所有購買的dlc /psn 上的所有東西

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-13, 11:21 AM   #3825
Sam=R
Insane Gamer
???

引用:
作者: pet3 查看文章
save 的擁有權是看帳戶
save 的位置是放在save卡 (小部分直接在遊戲卡)

所以你把save卡拔去別人主機一樣用不到

>即是我初期開始用JP A/C, 如果後來轉用HK A/C, 咁我之前玩落的game save會不會無曬呢??
所有野都無哂
包括你所有購買的dlc /psn 上的所有東西
我有兩個A/C (一個HK, 一個JP), 咁是否最好用兩張save card?

Sam=R 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Ps vita 曰版大約几時度會反貨呀?16/12前 可否反貨?? Allen TAKAMINA 手提遊戲機討論版 16 12-01-11 10:02 AM
[PSV] DJMAX Technika FOR PS Vita 月之民 ̄▽ ̄ 手提遊戲機討論版 10 09-11-11 11:31 PM

現在的時間是 07:07 AM

手機版 | APP版