Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-31-18, 01:32 PM   #3351
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
計往績手提版卡比起碼有一二百萬銷量所以NS版有唔意外,
神劍前兩隻生不逢時(Wii晚期同WiiU滑鐵盧)唔過百萬,
隻2依家嘅銷量差唔多等於1+X嘅和而且仲有得升,
算係超額完成㗎喇~
神劍本身有興趣試,但初期評價比預期差,最後無入到。
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-18, 02:07 PM   #3352
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
事實上日本市場都真係縮緊,你睇P5响日本同外國...一樣啦。
應該係課金game累事....
日本自己玩死自己...

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
由手機版發出
其實唔關事....
神劍本身個系統係好複雜...今集仲複雜左...
所以有d玩慣傳統atb式會覺得好麻煩...
玩唔掂就話佢評價差...但佢地可能連玩都不懂玩...

而且個故事沒預期咁差....
最煩係抽神劍個下低b...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-18, 02:10 PM   #3353
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
由手機版發出
神劍2本身都幾多爭議,
你睇啲評價都好兩極化,
如果真係覺得唔啱玩,
可以等Monolith Soft下一隻作品再諗諗。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-18, 02:25 PM   #3354
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
應該係課金game累事....
日本自己玩死自己...
課金當然係一個重要因素,
另一方面,我覺得遊玩時間下降都係原因。
依家一般人(非機迷)响屋企打機嘅時候越嚟越少,
接合唔到JRPG龐大故事需要嘅時間,
Switch嘅出現令JRPG可以on the go玩,
令一般人可以有更多時間玩JRPG,
隨著NS銷量增加,其上推出嘅JRPG銷量有望提升。
(利申:只係以on the go呢個概念去推論,
唔係話PS4/XB1/Steam唔係JRPG嘅好平台。
舊 10-31-18, 02:55 PM   #3355
charcsc2000
J神哥

引用:
神劍2本身都幾多爭議,
你睇啲評價都好兩極化,
如果真係覺得唔啱玩,
可以等Monolith Soft下一隻作品再諗諗。
係兩極化得好緊要...但好多都不主觀...
仲好記得"平x遊戲工作室"個review...根本就係自己不懂玩....
我初初都係睇佢, 本來不想買...好彩沒跟佢地...

而加好多人覺得jrpg只有兩種玩法....一種係arpg, 一種係atb...
神劍呢種類似mmorpg係一個另類....但真心其實好多人玩都未玩就負評...
舊 10-31-18, 03:50 PM   #3356
1pi
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2013
引用:
仲好記得"平x遊戲工作室"個review...根本就係自己不懂玩....

而加好多人覺得jrpg只有兩種玩法....一種係arpg, 一種係atb...
神劍呢種類似mmorpg係一個另類....但真心其實好多人玩都未玩就負評...
X民遊戲XX室 靠唔住。
平均10條片,得3條片 評得中肯、有用。
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-18, 04:12 PM   #3357
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:

「平x」嘅 YouTube review已經被大家海量腐皮收左,所以自作孽不..
講返神劍2嘅爭議我自己歸類有3:

1. 畫面禎數唔掂,為趕工救林克而唔夠人同時間去優化遊戲,
令初期畫質禎數下降(手提mode係重災區),
呢樣嘢老任要負大部份責任,其實今年春季甚至夏季先出會唔會重好啲呢?

2. 戰鬥系統繁雜地圖欠指示,初期上手困難而且欠缺訓練同指示。呢樣又係趕工累事。
如果初期有示範同訓練大家都唔會咁火大啦。(RDR2教騎馬都有成粒鐘啦)

3. 故事欠高潮,同1有好大落差。事實上1係系列首作全新故事,玩家冇任何前作包袱。
所以當中段以後故事急轉彎大家估佢唔到就會對故事有加成。而1亦成為不少人心中神作。
去到2嘅故事結構,因為有前作珠玉在前所以唔可能複製1嘅橋段,
而為左吸引傳統RPG迷而選擇王道故事形式大團圓結局,呢樣就造成口碑落差。
黃金國DLC出左之後大家對2嘅故事有多啲體諒,所以如果2唔係趕工連埋DLC出會唔會好啲?

寫左咁耐,似乎呢次都係老任罪大惡極,
應該罰佢地出多啲錢俾多啲時間令Monolith Soft整隻完美嘅3俾大家。
舊 10-31-18, 04:45 PM   #3358
charcsc2000
J神哥

引用:
「平x」嘅 YouTube review已經被大家海量腐皮收左,所以自作孽不..

呢樣嘢老任要負大部份責任,其實今年春季甚至夏季先出會唔會重好啲呢?
tv mode ok啦, 不差...
但手提mode真係差...好彩都仲睇到d人個樣...
玩慣3ds唔會覺得ns有問題....
3ds隻神劍變左馬賽克都係咁玩...

2. 戰鬥系統繁雜地圖欠指示,初期上手困難而且欠缺訓練同指示。呢樣又係趕工累事。
如果初期有示範同訓練大家都唔會咁火大啦。(RDR2教騎馬都有成粒鐘啦)
教學真係出事...唔知邊個神人唸出來...
明明1代都有tips選願...去到2代竟然沒左...
但dlc又比返人....明顯人趕工問題...

仲有個map提示...低能到沒野講....
不過1代個map都唔係好得去邊....

其實我好like2代個戰鬥系統...真係會玩到上癮..
可惜太強不平衡就真既...

3. 故事欠高潮,同1有好大落差。事實上1係系列首作全新故事,玩家冇任何前作包袱。
所以當中段以後故事急轉彎大家估佢唔到就會對故事有加成。而1亦成為不少人心中神作。
去到2嘅故事結構,因為有前作珠玉在前所以唔可能複製1嘅橋段,
而為左吸引傳統RPG迷而選擇王道故事形式大團圓結局,呢樣就造成口碑落差。
黃金國DLC出左之後大家對2嘅故事有多啲體諒,所以如果2唔係趕工連埋DLC出會唔會好啲?

應該罰佢地出多啲錢俾多啲時間令Monolith Soft整隻完美嘅3俾大家。

故事我覺得ok...因為神劍係個世界觀吸引我...
講真zelda個故事咪一樣老套...
都係個open world和世界觀先救返佢...

希望佢盡快remake第1集和x集啦....
但第1集已經移植去3ds...未必有機再係ns玩到...
舊 10-31-18, 05:50 PM   #3359
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:

斬件Season Pass應該一早定左

正傳推出時間係應該退後少少
畢竟上年Launch Title都夠頂住聖誕商戰
反而今年開初氣勢唔夠,剩得卡比差緊啲
不過另一角度睇,唔搶上年聖誕又好似無機會一股作氣衝過百五萬
今年夏秋遇著對家賣劇情同系統Game就更唔理想
由手機版發出

此篇文章於 10-31-18 06:00 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-18, 08:11 PM   #3360
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: leungky1 查看文章
斬件Season Pass應該一早定左

正傳推出時間係應該退後少少
畢竟上年Launch Title都夠頂住聖誕商戰
反而今年開初氣勢唔夠,剩得卡比差緊啲
不過另一角度睇,唔搶上年聖誕又好似無機會一股作氣衝過百五萬
今年夏秋遇著對家賣劇情同系統Game就更唔理想
由手機版發出
Octopath Traveller都係夏季開售瞬間過百萬,
對Switch用家嚟講獨家JRPG呢個賣點大過旺季買氣。
舊 10-31-18, 08:39 PM   #3361
iu fu pig
塵埃...

無玩過前作,淨係X2都夠合格有突啦
手提mode係咪drop得好勁?
我由3DS呢埋手提機轉過黎,有咁嘅畫汁仲想點
而且,玩落去唔想停就係好game啦

卡比我無玩,因為上次機械卡比太伏,所以skip呢集
黎緊有pokemon同大亂鬥,銷量唔係問題啦

再過埋呢水呢,第三方應該係時候發力喇掛
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-18, 12:33 AM   #3362
leungky1

引用:
Octopath Traveller都係夏季開售瞬間過百萬,
對Switch用家嚟講獨家JRPG呢個賣點大過旺季買氣。
OP個仿古風格係夠獨特先跑出
X2要比較嘅,齋面嗰層實係同現世代RPG比
由手機版發出
舊 11-01-18, 10:27 AM   #3363
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
無玩過前作,淨係X2都夠合格有突啦
手提mode係咪drop得好勁?
我由3DS呢埋手提機轉過黎,有咁嘅畫汁仲想點
而且,玩落去唔想停就係好game啦

卡比我無玩,因為上次機械卡比太伏,所以skip呢集
黎緊有pokemon同大亂鬥,銷量唔係問題啦

再過埋呢水呢,第三方應該係時候發力喇掛
手提mode不是好差...有d似psp/psv年代咁...
個戰鬥系統係正...所以我都唔mind呢樣野...
玩過3ds xb1就唔會覺得xb2畫面差...3ds xb1一拉遠係完全變左馬賽克....都唔知做緊乜...
所以一入戰鬥要拉返近....

卡比唔差嫁...只係佢家價太貴...如果賣到奇諾比個價錢會好好多...
二手市場都反應左只可賣到呢個價...

大亂鬥真心好期待....希望不要太多amiibo解lock就好...
舊 11-01-18, 11:39 AM   #3364
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: leungky1 查看文章
OP個仿古風格係夠獨特先跑出
X2要比較嘅,齋面嗰層實係同現世代RPG比
由手機版發出
Octopath Traveler嘅超任點陣加HD3D係視覺效果表達,
大家會買除左畫面仲係因為龐大又引人入勝嘅故事,感人詳盡嘅角色刻劃,
出色悅耳嘅音樂同配音,富有戰略性同挑戰性嘅戰鬥系統...
呢啲就係JRPG一直以來吸引人嘅地方,
以此同神劍2一齊比較都係合理。
舊 11-01-18, 11:54 AM   #3365
iu fu pig
塵埃...

OP吸引喺因為餓咗JRPG好耐,雖然上年有DQ11
而且咁上下質素嘅JRPG都越來越少

不過XB2同OP其實喺兩樣嘢黎?
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-18, 12:02 PM   #3366
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:

由手機版發出
兩隻都係充滿JRPG元素嘅Switch獨佔RPG,
都係可以俾Switch機主鍾意玩JRPG嘅上乘選擇,
當然兩隻game事實上係兩樣啦!
舊 11-01-18, 03:42 PM   #3367
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:

由手機版發出
一來餓咗好耐
二來隻game完成度又高
所以先有咁好成績

Xb2完成度唔夠
好多嘢都未夠襯切,係二奶國嗰時先做番好,而且畫質再有提升少少
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-18, 05:13 PM   #3368
leungky1

今晚英文因為Diablo Rate左Mature Content
所以會有兩個直播室
Mature版
[YOUTUBE]yDdKBML0GGI[ /YOUTUBE]
Normal版
[YOUTUBE]kAbu0LaQxmc[ /YOUTUBE]
由手機版發出

此篇文章於 11-04-18 11:09 AM 被 neo2046 編輯。
舊 11-03-18, 10:21 AM   #3369
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
switch新手想問下
如果用非官方既迷你dock, 係咪更新後就無法用?
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-18, 10:53 AM   #3370
leungky1

引用:
作者: padage 查看文章
switch新手想問下
風險較高
之前5.0就係資料傳輸改左野容唔到部分Dock變磚
所以難保其他會唔會響依家6.0打後嘅更新受影響
由手機版發出
舊 11-03-18, 11:53 AM   #3371
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
http://www.nintendo.com.hk/software/...dex.html#eshop

Nintendo Switch遊戲軟體『任天堂明星大亂鬥 特別版』下載版現正接受預訂!

任天堂明星大亂鬥 特別版

發售日期: 2018.12.7
現正接受預訂!
早期購入特典:吞食花

任天堂明星大亂鬥 特別版 + 鬥士證組合

發售日期: 2018.12.7
現正接受預訂!
早期購入特典:吞食花

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-18, 12:26 PM   #3372
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: padage 查看文章
switch新手想問下
一係自己拆塊電路板出嚟再淘個外殻自己整
至少更新到依家都未出事
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-18, 10:41 PM   #3373
leungky1

Rumour: Youtube App is Coming to Nintendo Switch on 8th November 2018
由手機版發出
舊 11-04-18, 09:57 AM   #3374
MultiPASS
Crazy Gamer

好耐冇見過日本嗰邊NS會品薄,pokemon同大亂鬥嘅加成定促銷技倆?
舊 11-04-18, 11:09 AM   #3375
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Live 東京大会 DAY1 ダイジェスト
https://youtu.be/fnpSHdy0_eg
引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Nintendo Switch 討論, Switch 遊戲, 任天堂 Switch

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Switch ID 收集區 八仙果 攻略及心得交流區 15 02-08-23 03:17 AM
[NS] Warframe Nintendo Switch jyeung1 電視遊戲討論版 4 07-10-18 10:56 AM
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol 1 neo2046 電視遊戲討論版 8621 07-02-17 10:49 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 06:53 PM

手機版 | APP版