Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-16-16, 09:03 AM   #351
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
脳内補完

劇中好似無講明點解三葉 打電話比 瀧 唔通

自己脳補可能係因為因為 瀧 當時無電話
佢要上高中後打工買比自己

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 10:21 AM   #352
Chitose1987
God of Gamer
好孩子不要問

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: ikari28 查看文章
脳内補完

劇中好似無講明點解三葉 打電話比 瀧 唔通

自己脳補可能係因為因為 瀧 當時無電話
佢要上高中後打工買比自己
.
因為瀧 2016 用緊 iphone 6, 2013 年未有,相信瀧果時讀初中時亦未有申請門號

課金毀一生,玩卡窮三代

不要失了你的錢了!你自己只覺得中了一張 SR,就『癩蝦蟆想喫起天鵝肉』來!
我聽見人說,就是中 SR 時,也不是你的運氣,還是 MOBAGE 看見你怒,不過意,捨與你的。如今癡心就想中起 SSR 來!這些中 SSR 的都是天上的『文曲星』!
==節錄《范進中舉》==
Chitose1987 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 05:36 PM   #353
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
時間軸
應該係男主角做MAIN? 但佢救完女主角之後, 咪將本來吾存在既人無啦啦復活?
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 06:16 PM   #354
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
作者: 斯羅 查看文章
時間軸
應該係男主角做MAIN? 但佢救完女主角之後, 咪將本來吾存在既人無啦啦復活?
要睇下佢用邊種世界觀
雲之彼端,約定的地方用平行世界理論,所以我偏向用平行世界解釋
即係瀧上山遇到三枼之後,其實已經去到第二個平行世界
第一個死咗500人個世界嘅瀧會被修正記憶

此篇文章於 11-16-16 06:31 PM 被 LTKS 編輯。
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 04:16 PM   #355
Ryokoryoko
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
以為會好感動,結果第三章開始悶到抽筋。完全get唔到點解D人話感動
劇透
死人復活,我只係可以接受殭屍。時空轉換,但未來改變過去呢種邏輯,就唔好以現實做背景啦。男女主角無性格可言,typical到仲平過後宮作品。成套嘢為左懶係命中注定而搞個鬼上身。浪漫?小圓仲浪漫啦,再唔係穿越時空的少女咯。呢套完全係懶浪漫

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 04:30 PM   #356
Ryokoryoko
師奶陳

PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
聽到一些不好的評語還延擔心,果然還是要親身看最重要

不是非新的橋段,但新海誠老師就是能很有趣很好看的

很久沒有看到這麼感覺良好的動畫電影

Ps: 我在海怡看,我看那場和之後一場也爆滿,看完後也延多人拍掌
Holy,睇到60分鐘後覺得悶。挨多30分鐘,睇左兩次錶後,我好想提早離場,實在頂唔順同條佬呻左句,好悶啊!最後10分鐘,簡直渡秒如年。一完,第一時間攞部電話出來收WoW既quest。我條佬居然覺得好睇,。俾我寧願睇多次奇異博士。

呢部嘢節奏奇差,秒速最後MV幫成套戲加分。呢套,唯一唔扣分就係中間互換果part MV。100分滿分,最多30分。

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 04:31 PM   #357
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
以為會好感動,結果第三章開始悶到抽筋。完全get唔到點解D人話感動
劇透
死人復活,我只係可以接受殭屍。時空轉換,但未來改變過去呢種邏輯,就唔好以現實做背景啦。男女主角無性格可言,typical到仲平過後宮作品。成套嘢為左懶係命中注定而搞個鬼上身。浪漫?小圓仲浪漫啦,再唔係穿越時空的少女咯。呢套完全係懶浪漫
你冇嘢呀?得你一個冇feel就賴其他人覺得感動=「有問題」?少嚟同我懶特別啦。

知你鍾意虛淵類嘅陰森嘢啦,目前係得你先可以咁陰森諗到去殭屍。痴線。
由手機版發出
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 04:51 PM   #358
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
今朝睇完,在下的確冇咩俾佢感動到,不過又未至於話悶。

舊 11-19-16, 06:30 PM   #359
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
我覺一套影片是否好看,是否感動,唔係淨係故事情節的問題。
如果係小說,的確人物個性同故事係最重要,但影片的話,我覺得演出手法同氣氛先係最重要。
這套作品的故事冇錯係好單純,冇什麼深度,但事實上好多觀都被其氣氛迷倒了。
如果係都要執著於故事是否有深度,情節是否合理,咁好多作品都唔使睇了。
過去改變未來,同未來改變過去,一樣都係不現實的。講到尾,要挑剔總會搵到位入。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 06:46 PM   #360
Game Master

引用:
Holy,睇到60分鐘後覺得悶。挨多30分鐘,睇左兩次錶後,我好想提早離場,實在頂唔順同條佬呻左句,好悶啊!最後10分鐘,簡直渡秒如年。一完,第一時間攞部電話出來收WoW既quest。我條佬居然覺得好睇,。俾我寧願睇多次奇異博士。

呢部嘢節奏奇差,秒速最後MV幫成套戲加分。呢套,唯一唔扣分就係中間互換果part MV。100分滿分,最多30分。
挑。你自己覺得唔好睇係你嘅事囉,只能說你嘅天線同在座大部份人完全唔同。

仲好意思,而家係我想你嘅品味囉,關節奏咩事?

舊 11-19-16, 07:04 PM   #361
Game Master

引用:
作者: 斯羅 查看文章
時間軸
常見嘅科幻梗

主角開始嘅「現在」稱為A。

當主角回到過去改寫歷史後,一個新嘅「現在」B會被創立。

1.有啲故仔設定係B係覆蓋喺A上面,就好似錄音帶錄緊音,當你係原有錄音上面再錄音嘅話,舊嘅錄音就會「被消滅」。

2.當然,亦有啲故仔係設定成B被創立時,A仍然係存在嘅,只係主角「行錯分叉路」去咗B。如果佢再返去,都仍然係可以去返A。

我哋所見嘅係屬於1,即瀧同三葉嘅行為係創造咗一個新嘅平行時空將舊嘅現實「刪除」咗。

喺新嘅時空入面,系守町嘅市民根本就冇死過,何來「復活」?

舊 11-19-16, 07:13 PM   #362
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
不要理上方某人,明釣魚的

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 07:13 PM   #363
Game Master

今日走咗去睇第二次(主要都係再次被三葉萌到),對故事設定有再深刻嘅理解。

記憶

好清楚聽到瀧同三葉係確認每次去返自己身體後,記憶會好快變模糊,都係要靠周邊嘅人嘅說話反應同自己留低嘅線索先確認自己唔係發夢。

所以就算有發現年份唔同,都嚟唔切通知對方,因為已經忘記咗具體嘅事。同埋佢哋上對方身體後嘅注意力唔係放喺年份度。

舊 11-19-16, 07:16 PM   #364
Game Master

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
不要理上方某人,明釣魚的
原來佢係職業釣魚專家嚟㗎?失敬失敬。

舊 11-19-16, 07:35 PM   #365
mkmonkey
Crazy Gamer

不過隨住睇得越黎越多次 (),我反而想問,因乜事男女主角會喜歡對方呢?

共同經歷又無,對方好既一面見唔到 (衰野倒是見唔少),連見面都無,無啦啦喜歡上一個人?兒戲 d 掛 ...

問題發言
不過如果你話男主角迷戀女主角美色我倒可以接受
咁女主角又無啦啦喜歡男主角 d 乜野呢?大 ... (消音)

此篇文章於 11-19-16 07:37 PM 被 mkmonkey 編輯。
mkmonkey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 07:41 PM   #366
Game Master

引用:
作者: mkmonkey 查看文章
不過隨住睇得越黎越多次 (),我反而想問,因乜事男女主角會喜歡對方呢?

共同經歷又無,對方好既一面見唔到 (衰野倒是見唔少),連見面都無,無啦啦喜歡上一個人?兒戲 d 掛 ...
不斷互換身體成幾個禮拜,點會冇呀?

如果好嘅一面見唔到

三葉點會咁好心幫瀧同奧寺前輩安排約會,仲要因為咁搞到自己喊咗?

不斷咁互換身體,久而久之就會當成係「自己人」,即包括對方嘅「缺點」都會包容埋,然後質變轉成量變,日久生情

連見面都無

每次掉轉完身體後照下鏡咪見到囉

舊 11-19-16, 08:23 PM   #367
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
不斷互換身體成幾個禮拜,點會冇呀?

如果好嘅一面見唔到

三葉點會咁好心幫瀧同奧寺前輩安排約會,仲要因為咁搞到自己喊咗?

不斷咁互換身體,久而久之就會當成係「自己人」,即包括對方嘅「缺點」都會包容埋,然後質變轉成量變,日久生情

連見面都無

每次掉轉完身體後照下鏡咪見到囉
別人的肉體加上自己的靈魂,咁樣都叫做共同經驗 ... 呢個真係唔多接受到。
至於幫人安排約會,點睇都係三葉自己覺得好玩多過真係想幫佢安排。

至於次數,一星期幾次,最多一個月,加埋頂晒籠咪得十幾廿次,有無咁快有感覺呀?仲要係照鏡先見到 ...

問題發言 2
點睇都係男主角迷戀女色。不過至少無o趙完(?)鬆 ...

此篇文章於 11-19-16 09:39 PM 被 mkmonkey 編輯。
mkmonkey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 08:24 PM   #368

註冊日期: Sep 2006
近來聽相關的歌都有種餘悸猶存的感覺
好想衝入戲院看第三次,但又怕看太多變麻木
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 08:46 PM   #369
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
我覺得就算想再睇,都不如等買BD。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 09:06 PM   #370
hitachi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: ~Sau~ 查看文章
我都覺得唔需要再出續作, 如果純粹高人氣而出續作 隨時弄巧反拙
但如果可以, 都想佢用漫畫/小說方式出個後日談/After (唔多鐘意靠同人 / 腦補, 直接官方再出個後日談/After 就完美 )
最好唔好啦
雖然我執著於要大團圓結局,但係攪到雲彼咁都幾SAD
hitachi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 09:14 PM   #371
年輕所犯下的錯誤
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2013
今日睇左 但我好似focus錯左個感動位w...............平日好似冇乜人睇......一到星期六日又一位難求......
對於我呢d住得遠又要番工既人黎講想睇第二次真係有d阻力.......
年輕所犯下的錯誤 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 10:48 PM   #372
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
今朝睇完,在下的確冇咩俾佢感動到,不過又未至於話悶。
我都是無咩感動到,
是有些位有同感......
例如轉換髮形改變心情等等...
haha3156 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-16, 11:18 PM   #373
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: 112914 查看文章
近來聽相關的歌都有種餘悸猶存的感覺
好想衝入戲院看第三次,但又怕看太多變麻木
你睇故仔當然會麻木,如果單純當入去聽歌同睇畫面應該無乜問題 ...
(不過,而家 d 飛咁貴 ... )

舊 11-20-16, 12:10 AM   #374
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
我覺得如其說是感動,不如說看完後會有一份輕鬆又愉快的感覺

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-16, 12:27 AM   #375
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
引用:
作者: mkmonkey 查看文章
別人的肉體加上自己的靈魂,咁樣都叫做共同經驗 ... 呢個真係唔多接受到。
至於幫人安排約會,點睇都係三葉自己覺得好玩多過真係想幫佢安排。

至於次數,一星期幾次,最多一個月,加埋頂晒籠咪得十幾廿次,有無咁快有感覺呀?仲要係照鏡先見到 ...

問題發言 2
點睇都係男主角迷戀女色。不過至少無o趙完(?)鬆 ...
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn...nA=1061&tnum=5

有d位小說多d描寫
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
你的名字, 新海誠

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 新海誠「星を追う子ども」美術画集 2012年6月15日発売決定! money 日本動漫畫討論版 149 06-13-12 11:58 PM

現在的時間是 07:23 AM

手機版 | APP版