Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-23-16, 11:06 AM   #276
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
神秘場都過左幾日,唔見有人講下感想既?唔係落差太大連講都唔想講嘛 ?!

舊 10-23-16, 01:18 PM   #277
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
引用:
作者: Kewellma 查看文章
可能先到先得送完即止呢八隻字太嚇人...掛 orz
其實套戲多左院線上亦有排上,如果只係想睇真係完全唔需要咁神心提早排,上映後一定長有長睇

我凌晨3點半倒路過望到有個人拎住本日文學習書睇所以先咁估(在場大約有十多人...有男有女都係2個,3個咁一group)
其實真係有呢個可能性,賣神秘場飛果日一個鐘唔洗賣晒兩日既場次,賣晒之後重有一條轉左幾個彎嘅蛇餅嘅人係買唔到飛。當日重要係cut左online買飛,如果唔係連去戲院排隊果班都買唔到(據說cut唔到用app買飛,唔知之後點)

引用:
作者: mkmonkey 查看文章
神秘場都過左幾日,唔見有人講下感想既?唔係落差太大連講都唔想講嘛 ?!
誠哥一向背景滿分
人設方面有田中將賀,人物風格同線條上比以前嘅作品更易比大眾接受
音樂配合得相當好(今次有op同ed lol),係劇情上插入時間點好好(聽講今次有d scene係畫面就番音樂)
劇情上面兩個鐘左右既時間完全無浪費,起承轉合都做得相當好,笑位喊位都有。由一開始輕鬆,轉到緊湊過得相當smooth,唔會有廁所位

比較可惜既係講故事風格無之前咁有散文feel,但一樣有過往文學風格(不過呢樣野兩睇,有人鐘意亦有人唔鐘意。我自己就兩隻都受落)

ps 唔想spoil左個樂趣,不過有easter egg!
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-16, 04:45 PM   #278
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
我都一早睇左低清480p流出版,正常你睇完都唔會講,因為一透左就對其他人唔公平(尤其是今次故事個梗)
正因為到宜家都未有人透,彰顯左gaf版友幾咁高質

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-16, 12:11 AM   #279
Crazy Gamer

正場飛已開賣
mcl暫時得STAR CINEMA (將軍澳站)同MCL 海怡戲院 (鴨脷洲)
舊 10-24-16, 12:52 AM   #280
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
剛剛試,皇室戲院 、 新都城、德福都有,大把位。

舊 10-24-16, 04:02 AM   #281
Kewellma
Game Master

MCL JP都開賣了,擺1院播380個位一場毫無壓力
btw聽朝先落去排,要買靚位睇應該問題不大,餘下特典因素未解決

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-16, 10:08 AM   #282
izumo

PSN  IDizumo000
引用:
作者: Head Shooter 查看文章
誠哥一向背景滿分
人設方面有田中將賀,人物風格同線條上比以前嘅作品更易比大眾接受
音樂配合得相當好(今次有op同ed lol),係劇情上插入時間點好好(聽講今次有d scene係畫面就番音樂)
劇情上面兩個鐘左右既時間完全無浪費,起承轉合都做得相當好,笑位喊位都有。由一開始輕鬆,轉到緊湊過得相當smooth,唔會有廁所位

比較可惜既係講故事風格無之前咁有散文feel,但一樣有過往文學風格(不過呢樣野兩睇,有人鐘意亦有人唔鐘意。我自己就兩隻都受落)

ps 唔想spoil左個樂趣,不過有easter egg!
穿左橋就樂趣大減
唯一寄語準備入場ge朋友 留意部IPHONE
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-16, 10:22 AM   #283
Crazy Gamer

引用:
作者: izumo 查看文章
穿左橋就樂趣大減
唯一寄語準備入場ge朋友 留意部IPHONE
其實我覺得連trailer都唔睇先可以享受到最大樂趣
舊 10-24-16, 02:46 PM   #284
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
好似加左場,買左又一城7:50那場。之前好似無呢場時間7:30表示好趕 9點幾果場太夜

舊 10-26-16, 01:42 PM   #285
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
https://www.facebook.com/Cdwarehouse...type=3&theater

#新海誠 監督作品 #你的名字 簽名會
CD Warehouse X #Neofilms 新映影片 X
#Deltamac HK Ltd

日期 : 2016 年 11 月 9 日 (星期三 )
時間 : 晚上 7 時 至 8 時 30 分
地點 : CD Warehouse 太子始創中心店

由即日起 至 11月 3 曰 ,凡於全線 CD Warehouse 預購以下 四款 新海誠監督作品精裝 珍藏版 Blu-ray, 即派發當日簽名証 及
你的名字 Poster 乙 張
數量有限,送完即止
詳情請與各店鋪查詢 !

四款預購 Blu-ray
雲之彼端,約定的地方 (2004)
秒速 5 厘米 (2007)
追逐繁星的孩子 全新版 (2011)
言葉之庭 全新版 (2013)
每套附送彩色電影特刊 日粤雙語 中文字幕
限量精美 DIGIPACK 包裝

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 01:45 PM   #286
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
全高清的話有興趣入番隻秒速

舊 10-26-16, 01:58 PM   #287
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
真係好討厭嗰啲喺影評入面放劇透嘅影評人,唔小心寫咗入去嗰啲更加唔可以原諒。

今日喺FB見到有朋友post《華爾街日報》都開始講呢套嘢。

於是覺得:嘩,通常都係宮崎駿級數嘅作品先會吸引埋呢啲主流西方媒體報道

Click入去睇,即刻中伏,我懷疑副標題其中一句根本就係劇透嚟嘅。

套戲當然未睇,但感覺上就係劇透

懷疑劇透字眼
副標題用「時空穿梭愛情故事」嚟形容電影。

但之前所有宣傳海報trailer等都係以「兩位主角調換身體」為賣點,完全都冇提及「時空穿梭」呢個字眼。

如果屬實,真係搞到興致大減。即刻入FB留言度小爆嗰位不負責任嘅作者。

(就算如果呢個字眼真係劇透,煩請睇過套戲嘅朋友唔好講俾我知住,直到電影喺香港上畫為止)

此篇文章於 10-26-16 02:01 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 07:17 PM   #288
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
引用:
作者: Reishin 查看文章
#新海誠 監督作品 #你的名字 簽名會
CD Warehouse X #Neofilms 新映影片 X
#Deltamac HK Ltd

日期 : 2016 年 11 月 9 日 (星期三 )
時間 : 晚上 7 時 至 8 時 30 分
地點 : CD Warehouse 太子始創中心店
屋企又冇BR....今次放棄
但收工會兜過去八下
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 10:33 PM   #289
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
Remaster 過,有中文配音 ... 再入多隻秒速黎傳教用先 ...

舊 10-26-16, 10:49 PM   #290
izumo

引用:
作者: 葉老頭 查看文章
屋企又冇BR....今次放棄
但收工會兜過去八下
PS3 仍然係一部一流BR PLAYER
舊 10-27-16, 06:56 PM   #291
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
スパークル [original ver.] -Your name. Music Video edition- 予告編 from new album「人間開花」初回盤DVD
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-16, 12:34 PM   #292
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: supermanlady 查看文章
スパークル [original ver.] -Your name. Music Video edition- 予告編 from new album「人間開花」初回盤DVD
條片未睇既千萬唔好手痕睇
入面係谷阿莫級數既劇透
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-16, 01:35 AM   #293
Crazy Gamer

睇完優先場已經好想再睇多次
而家睇埋條mv更加想去睇,好難止到癮(banghead
舊 10-31-16, 10:35 PM   #294
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
前幾日睇完,作畫係靚既,但故事真係一般囉,誠哥捉到條路但唔識發揮,身邊日本朋友都覺物足りない,係良作但攞宮老同佢比真係見笑…
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 01:50 AM   #295
ComeLOLoh

同導演握了手。
好睇!
開正我至愛既element。
有d類似一套我幾鐘意既韓國電影既橋段…雖然玩法不同。

此篇文章於 11-11-16 01:52 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 02:05 AM   #296
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
冇諗到都握到手XD
其實有幾幕令我回憶返"雲之"同"秒速"
真係如新海さん所講集大成~而且係好果方面ヽ(;▽;)ノ

畫面真係依然超正~
而且竟然會有op,令我意外
而且所有歌曲d詞真係match晒成個故事
十級滿足~~~

見面會好可惜係上映前.....
未睇真係諗唔到有咩可以問XD
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 09:22 AM   #297
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
真係好討厭嗰啲喺影評入面放劇透嘅影評人,唔小心寫咗入去嗰啲更加唔可以原諒。

今日喺FB見到有朋友post《華爾街日報》都開始講呢套嘢。

於是覺得:嘩,通常都係宮崎駿級數嘅作品先會吸引埋呢啲主流西方媒體報道

Click入去睇,即刻中伏,我懷疑副標題其中一句根本就係劇透嚟嘅。

套戲當然未睇,但感覺上就係劇透

懷疑劇透字眼
副標題用「時空穿梭愛情故事」嚟形容電影。

但之前所有宣傳海報trailer等都係以「兩位主角調換身體」為賣點,完全都冇提及「時空穿梭」呢個字眼。

如果屬實,真係搞到興致大減。即刻入FB留言度小爆嗰位不負責任嘅作者。

(就算如果呢個字眼真係劇透,煩請睇過套戲嘅朋友唔好講俾我知住,直到電影喺香港上畫為止)
懷疑劇透字眼解釋
其實睇左套戲的話,就會知係無講錯
三葉同瀧係交換左身體,但同時會去左對方的時空
根據電影兩人係有三年之差
三葉開始交換時間係流星墜下前,而瀧開始交換的時間係流星墜下之後
而據描述,當初交換身體係未知有呢個三年之差,另外當時的三葉同瀧係話對方都係同年級的學生
故根返推論,其實三葉應該比瀧仲要大多三歲
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 10:29 AM   #298
izumo

引用:
作者: sunhikari 查看文章
懷疑劇透字眼解釋
其實睇左套戲的話,就會知係無講錯
三葉同瀧係交換左身體,但同時會去左對方的時空
根據電影兩人係有三年之差
三葉開始交換時間係流星墜下前,而瀧開始交換的時間係流星墜下之後
而據描述,當初交換身體係未知有呢個三年之差,另外當時的三葉同瀧係話對方都係同年級的學生
故根返推論,其實三葉應該比瀧仲要大多三歲
劇透
or 靈魂留左係原地 只係時空發生變化

果3年時間 可以留意iphone型號唔同

舊 11-11-16, 12:34 PM   #299
ComeLOLoh

(已看)
我覺得而家個d所謂劇唔劇透已經無所謂。
因為套戲好早就話你知兩個人係發生緊咩事。
反而之後引發既事先係重點,而之後發生既事我唔覺有報導有劇透到。
不過影評就無乜點睇晒。怕既都係睇左套戲先追番會安心d。

此篇文章於 11-11-16 12:36 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 01:14 PM   #300
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: izumo 查看文章
劇透
or 靈魂留左係原地 只係時空發生變化

果3年時間 可以留意iphone型號唔同

劇透
嚴格黎講係靈魂穿越時空交換身體
反倒身體留在原有的時空

其實佢有題示:編繩、代表半身的口爵酒,再加埋一葉嫲嫲的題示,其實都講明係靈魂的相遇了

sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
你的名字, 新海誠

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 新海誠「星を追う子ども」美術画集 2012年6月15日発売決定! money 日本動漫畫討論版 149 06-13-12 11:58 PM

現在的時間是 02:23 PM

手機版 | APP版