Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-23-18, 04:22 AM   #51
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
21號(五)已睇左IMAX 3D版,
重點:套戲既3D效果唔突出,係後製3D呢,
但佢既IMAX版超大銀幕真係值回票價,
係2個半鐘內文戲同動作戲分佈得好好,
加上導演係“拍恐怖驚嚇片”成名溫子仁,
戲內當然唔少得驚嚇情節啦!

內有劇透!
但其中好多似曾相識劇情,例如:
1.自拍、水行俠解紅色電繩,個反派黑人自己DIY水底裝備,令我諗起IRON MAN1同2,
2.女角今集染紅個頭髮,令我諗起電影版黑寡婦初登場都係染紅髮,
(不過有同事話個新造型似BATMAN裡個毒藤女多D,我反而鐘意JL初登場個金髮造型)
3.水行俠個阿媽(女王大人)隔左好多年原來未死重救番出呢段,令我諗起蟻俠2,
不過成套戲又唔算抄Marvel抄得太過份!

PS:最後係遲下既阿凡達2有對手啦!(之前聽聞話:第2集個主題係水世界)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 12-23-18 04:39 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-18, 12:12 PM   #52
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
買左飛, 明天第一次睇IMAX!
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-18, 12:32 PM   #53
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
尋晚睇完,好正....一定正過WW,所有野分配得好好

同埋小魚仙公主真係好靚

舊 12-23-18, 12:40 PM   #54
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: mrk 查看文章

內有劇透!
1.自拍、水行俠解紅色電繩,個反派黑人自己DIY水底裝備,令我諗起IRON MAN1同2,
2.女角今集染紅個頭髮,令我諗起電影版黑寡婦初登場都係染紅髮,
(不過有同事話個新造型似BATMAN裡個毒藤女多D,我反而鐘意JL初登場個金髮造型)
3.水行俠個阿媽(女王大人)隔左好多年原來未死重救番出呢段,令我諗起蟻俠2,

PS:最後係遲下既阿凡達2有對手啦!(之前聽聞話:第2集個主題係水世界)
個ED 字幕直頭抄巧添

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-18, 02:31 PM   #55
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
睇完,以英雄片嚟講已經算係水準之上,有動作有畫面有故事
不過比起JL.....
得個笑字,Steppenwolf你算老幾?人地Atlantis啲科技同軍隊都足夠打爆你囉

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-18, 08:11 PM   #56
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
睇完

1) 冇冷場
2) 搞GAP位加得好過JL
3) 亞瑟背景交代得簡單+清楚,可以理解到JL時的態度
4) 最後一場有啲求期,不過想成亞瑟王拎咗石中神劍的情況就可以理解

我唔知楚大家鐘意既查導係點,但好明顯由鋼鐵超人到大戰蝙蝠人到JL佢都做得太有個性而唔討好。看返WW同AM其實係可以做到有水準出黎,只要唔好玩太多個性野就唔係問題,期待FLASH有乜表現。希望真‧驚奇隊長又可以帶出新氣氛。

此篇文章於 12-23-18 08:15 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-18, 11:06 AM   #57
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
Zack 係 artistic 類型而 James 就超 commercial, 其實講深呀 Nolan 的戲更深亦有強烈個性但都受歡迎,只可說化學作用未必能夠予計到

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-18, 12:24 PM   #58
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
個ED 字幕直頭抄巧添
的確係似poison ivy多d.

舊 12-25-18, 09:51 AM   #59
半人馬-RigiL-
Game Master

尋晚睇完IMAX, 只有一個感想。。
真係好正XDDDDD
近10年最佳英雄片!
由手機版發出
舊 12-27-18, 09:43 PM   #60
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
聽朝睇
請問有冇片尾彩蛋?
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-18, 11:15 PM   #61
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
作者: BRA武藏 查看文章
聽朝睇
請問有冇片尾彩蛋?
有,但唔好咁大期望XDDD
由手機版發出
舊 12-28-18, 02:42 PM   #62
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
合格高少少 DCEU由懸崖邊拉番上黎
ps Spider-Verse驚喜大d

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-19, 12:04 PM   #63
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: mrk 查看文章

內有劇透!

....

咁果d劇情M記又冇專利ge 都係好普通COMMERCIAL 片常有

成條主線都係類似黑豹 而黑豹咪即係獅子王 不過好睇過黑豹
飛個圓型閘門 ... WHAT? CA...?
一開始唔救黑人老竇個伏筆又係熟口熟面

動作片部份做得好 幾個一鏡到尾都有想達到的效果

係 就係咁 唔DARK 唔DC 就會有好評同票房
唔洗一堆大牌演員 換左個廚師就得

但如果溫子仁唔拍落去...
DC 又會多左一棟好低ge 不可能超越之壁
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-19, 12:00 PM   #64
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
厲害了個票房仲多過本土...
《水行俠》可能將成為自 2012 年以來最賣座的 DC 電影
https://home.gamer.com.tw/creationDetail.php?sn=4248140
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-19, 02:49 PM   #65
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: J+1 查看文章
厲害了個票房仲多過本土...
《水行俠》可能將成為自 2012 年以來最賣座的 DC 電影
https://home.gamer.com.tw/creationDetail.php?sn=4248140
由手機版發出
現時票房已經去到9億4 USD, 已經係DCU最賣座電影~

舊 01-08-19, 07:49 PM   #66
RPG之鬼

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
現時票房已經去到9億4 USD, 已經係DCU最賣座電影~
講真 對家的英雄戲有深度嗎?睇過X人,隊長,鐵人都係覺得好普通
呢邊係得蝙蝠仔果三集比較有意思
所以呢啲戲要打就快靚正
深度闊度呢啲留翻去漫畫好過

舊 01-08-19, 09:31 PM   #67
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
睇黎James應該會成為另一位能夠擁有兩套票房超過$1billion嘅作品嘅導演
forbes報導

不過Oscar竟然唔比呢套VFX入圍,真係幾明顯有奇怪因素,由 ILM 主力做啲咁高level CG 都冇得入圍真係冇話可說,而入圍作品中又有明顯水準更低之作,James鬧鬼噢姑媽f***ing disgrace係好合理

舊 01-08-19, 09:57 PM   #68
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
睇黎James應該會成為另一位能夠擁有兩套票房超過$1billion嘅作品嘅導演
forbes報導

不過Oscar竟然唔比呢套VFX入圍,真係幾明顯有奇怪因素,由 ILM 主力做啲咁高level CG 都冇得入圍真係冇話可說,而入圍作品中又有明顯水準更低之作,James鬧鬼噢姑媽f***ing disgrace係好合理
有睇到套戲既IMAX係心裡已經俾左個冠軍佢XDDD
由手機版發出
舊 01-08-19, 11:44 PM   #69
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
講真 對家的英雄戲有深度嗎?睇過X人,隊長,鐵人都係覺得好普通
呢邊係得蝙蝠仔果三集比較有意思
所以呢啲戲要打就快靚正
深度闊度呢啲留翻去漫畫好過
其實唔係有無深度既, 只係個人喜好啫, 睇BATMAN就知.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-19, 01:08 AM   #70
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
360度打闘係開場nicole kidman嗰段有新鮮感
之後重覆果幾次就悶
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-19, 03:41 PM   #71
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
終於睇左,好好睇,好精彩!
又唔會公式便當d人。
片尾首歌好好聽。

舊 03-16-19, 03:55 PM   #72
C.Ryo
Game Master

美版4K已經入手,原裝IMAX全屏比例完整收錄,計聲效畫汁同內容呢隻應該可以做UHD一級示範碟好一段時間

舊 07-05-19, 07:32 AM   #73
IDGAF
The One

Aquaman(水行俠) 4K Dolby Vision Dolby Atmos版,
今日iTunes單日快閃特價$48~!

買咗先慢慢睇~!

舊 07-05-19, 01:35 PM   #74
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
$48 快閃價是否包埋feature 內容? 謝謝

舊 07-05-19, 05:13 PM   #75
IDGAF
The One

引用:
作者: 1515 查看文章
$48 快閃價是否包埋feature 內容? 謝謝
咪同平時正價買一樣,
主片可以下載離線觀看,
其他iTunes Extras收錄的內容就要連線串流睇。

標籤
Aquaman, DCEU, I don't talk to fish

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Flash (2018) david 電影版 109 06-26-23 06:21 PM
吹水專區 2018《evo 2013: 元係廚角》 ヨコ男 吹水專區 1000 07-22-13 12:48 AM
決定時刻~ 2018&2022 世界杯主辦 Montella 體育版 57 12-11-10 02:20 PM

現在的時間是 11:03 PM

手機版 | APP版