Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-28-07, 12:28 PM   #1
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
New Shopping Mall - Delay No Mall

商場名似粗口 不讀Delay No Mall 強讀Delay No 貓
住好鱓營運 概念來自「Delay No More」 2007年12月18日
廣 告
移民天地網

【明報專訊】銅鑼灣怡和街一個取名「Delay No Mall」的潮流商場於上周四開幕,寫覑「Delay No Mall」的巨型彩色招牌掛在大廈外牆,令人聯想到一句罵人娘親的4字廣東粗話。原來,這個商場是由早前因售賣「拾肆K」產品而遭警方調查、一向以大膽出位見稱的家居用品公司「住好鱓」(G.O.D)負責營運。附近有學校的老師認為,商場的出位名字「唔係幾好」,而住好鱓亦已訓示職員,為免別人誤會,要將商場名字讀成「Delay No 『貓』」。

「住好鱓」市場部經理馬潔瑩表示,這個商場的概念和名字,早於兩年前已經開始構思,概念源自公司的其中一個受歡迎系列「Delay No More」。她指出3年前「Delay No More」推出初期,亦曾因讀音似廣東粗口而接過投訴,但已慢慢被人接受,近來沒有再收到任何投訴。她表示,商場名字與粗口沒有任何關係,只是「看每個人自己如何理解」。她解釋商場英文的「Mall」一字,已捨棄一般香港人常用的讀音(音「摩」),改以英式讀法(見另稿),是因為「不想讓人誤會」,全商場的職員都會將商場名字讀成「Delay No Mall(音「貓」)」。

附近中學老師:唔係幾好

在該商場附近一間中學任教的一名老師認為,以諧音似粗口的字句作為商場名字,或會令學生誤以為講粗口並沒有什麼大不了,故覺得商場改這個名「唔係幾好」。

淫褻物品審裁處審裁委員史泰祖認為,以粗口諧音作商場名字是可以接受的,但並不欣賞,「我不覺得這是有品味,不過會尊重社會有表達的自由,始終(評審)尺度闊好過窄,若公眾不接受,該商場便應考慮社會的意見」。

文化評論人梁文道亦認為,多個商業品牌或商店名,都會用一些文字的諧音,看到也不值得大驚小怪,「市面有個品牌叫FCUK啦!玩諧音只是一種噱頭」。他又覺得,青少年並不會因此而被「教壞」,「難道看到後,青少年會變得鍾意講粗口?會講多些嗎?那麼如果看到電影中有人拿槍,又會令人變得暴力?」

無違反淫審處影視處條例

另一名審裁委員張民炳則表示,商場命名為「Delay No Mall」,並沒牴觸任何法例,但這個商場位於鬧市,而且附近學校林立,商場名字或令青少年產生聯想,「青少年一定認識這些英文字,讀起來可能覺得得意,便會拿這些字作嬉戲,這或會令他們產生錯覺,認為這是社會文化」。

影視處表示,暫時沒有收到任何投訴,而該商場的名字並無違反條例。「Delay No Mall」前身為百利保商場,平日人流不多,裝修後被打造成為潮流時尚的商場,商舖預計明年2月初全面開業。

有沒有人去過

舊 12-28-07, 12:45 PM   #2
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
http://www.gaforum.org/showthread.ph...22#post6477322
HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-07, 08:04 PM   #3
sqling

註冊日期: Sep 2005
香港創意之死?
sqling 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-07, 08:42 PM   #4
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
貓同『母』個音都好似...

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-07, 09:00 PM   #5
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: Wtak 查看文章
貓同『母』個音都好似...
頭先都讀過一次
發覺仲似

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-07, 09:13 PM   #6
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
貓都一樣似粗口
又要驚又要用
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 01:39 AM   #7
Hikaru
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
好冇創意囉...
真係唔知點樣評價G.O.D.
一堆翻抄野懶係好笑懶有本土文化
毫無意義可言
創意同設計唔係咁架
Hikaru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 03:01 AM   #8
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: W!LL 查看文章
頭先都讀過一次
發覺仲似
完全似哂1 個大陸落黎的人講粗口一樣~ b

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 03:03 AM   #9
鎖鏈怪
Crazy Gamer

引用:
作者: 基路亞 查看文章
完全似哂1 個大陸落黎的人講粗口一樣~ b
唔通係特登講比內地同胞聽既 ?
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 04:18 AM   #10
lwl

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDlwlworld
XBox Live GamertagLWLWORLD

有創意
不過用粗口做idea 就有點低手la

舊 01-21-08, 12:23 PM   #11
soutv
Junior Member

註冊日期: Jan 2008
G.O.D. 等等呢d 玩創作,玩設計o既,好多時都係玩呢d 架啦,我唔覺得有乜大問題
呢下係訪問片段
http://www.so-u.tv/playVideo.php?id=458

睇完就明白唔止玩音咁簡單架啦,個名係有意思架
soutv 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-08, 02:02 PM   #12
Peter Yu
慾の求道者

註冊日期: May 2002
PSN  ID好叻喎嗝時能非牆巧
XBox Live GamertagPeter789
引用:
作者: soutv
G.O.D. 等等呢d 玩創作,玩設計o既,好多時都係玩呢d 架啦,我唔覺得有乜大問題
呢下係訪問片段
http://www.so-u.tv/playVideo.php?id=458

睇完就明白唔止玩音咁簡單架啦,個名係有意思架
仲以為有咩特別意思tim
結果又係字面上果個
係人都知啦

仲有個mall字唔係話要讀"貓"咩

╰ ╯

オレ様は20世紀の最後ゆうしゃだ!←しかもエロ
あずさをプロデュースできないアイマスは絶対に買いません
http://www28.cds.ne.jp/~cattail/maid.htm
武礼堂こやま基夫佐藤ショウジ堤抄子大暮維人山田秀樹ISUTOSHI萩原一至紺條夏生
琴義弓介飛龍乱前田千石尾崎未来艶々ゼロの者梅谷ケンヂ尾崎晶フエタキシ伊沢慎壱フクダーダ英丸はんざきじろうかるま龍郎
裏次郎西安
Peter Yu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-08, 03:07 PM   #13
Matamata
Ultimate Gamer

上兩個禮拜去nokia repair center時, 唔小心入左呢個mall
冇野睇, 得兩層, 2/f 裝修緊, 1/f個面積同一間IT差唔多, g/f係幾個散舖
入面賣既野, 全部都印係"Delay No More" (衫, 褲, under, 錶), + 一d city super文具部有得賣既精品
上兩層, delay no more有咩意思? 係唔係普選之後要改名
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-08, 03:15 PM   #14
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: ~鵬~ 查看文章
delay no more有咩意思? 係唔係普選之後要改名
真係唔知?...大聲讀幾次應該知道咩吧

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-08, 03:27 PM   #15
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: Hikaru 查看文章
好冇創意囉...
真係唔知點樣評價G.O.D.
一堆翻抄野懶係好笑懶有本土文化
毫無意義可言
創意同設計唔係咁架
好80's
什至係70's
比人玩到唔玩
十零年又有人用番
古老當時興
其實G.O.D.0既老闆可能係甘小文fans

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-08, 07:30 PM   #16
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
其實這個商場打算TARGET什麼類型的商舖和人流呢
我完全GET不到
就算名堂引起了公眾注意, 但敗絮其中, 一樣只會是一個死場
本身銅鑼灣已經有舊大丸那邊的名店場
又有銅鑼灣廣場這種中檔場
低檔次的就有蘋果商場在附近
如果本身無賣點名堂再響也沒用

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-08, 12:26 AM   #17
Matamata
Ultimate Gamer

引用:
作者: Jamie 查看文章
其實這個商場打算TARGET什麼類型的商舖和人流呢
我完全GET不到
就算名堂引起了公眾注意, 但敗絮其中, 一樣只會是一個死場
本身銅鑼灣已經有舊大丸那邊的名店場
又有銅鑼灣廣場這種中檔場
低檔次的就有蘋果商場在附近
如果本身無賣點名堂再響也沒用
基本上呢個唔係商場, 面積細, 三樓以上是寫字樓
二樓裝修中
一樓面積亦唔見大得去邊
地舖得四五間

人流... 入面冇幾多人, 星期日門口就好多, 因為一樓出口係bunbun迴旋天橋
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
G.O.D.會唔會又惹官非? MO ~清談館~ 45 12-30-07 02:06 AM

現在的時間是 09:10 PM

手機版 | APP版