Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 11-30-04, 09:13 PM   #376
驚寂
Game Master

註冊日期: Jul 2004
咁點解band房會用大amp?
通常都冇1千呎...
定係真係大d再加埋其他amp同埋鼓先要勁d w數?
驚寂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-04, 09:18 PM   #377
小雨
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 驚寂
咁點解band房會用大amp?
通常都冇1千呎...
定係真係大d再加埋其他amp同埋鼓先要勁d w數?
因為 watts 數大既 amp D 聲會靚同實 D ...
始終叫得 band 房都唔會用 D 雞野俾人玩掛...
(雖然好多樂器都係雞野... )
但係 AMP 呢類既野通常會用番 D 中上級野...
如果唔係晌自己屋企 jam 仲好...

舊 11-30-04, 09:29 PM   #378
驚寂
Game Master

多謝解答
另問,effect一類,有咁多隻,點分?我指正方形果d?
長方形大舊d果d係咪玩多d effect?
舊 11-30-04, 09:47 PM   #379
小雨

引用:
多謝解答
另問,effect一類,有咁多隻,點分?我指正方形果d?
長方形大舊d果d係咪玩多d effect?
唔一定係正方形...
effect 就真係到上手先至玩比較好...
因為係睇番自己玩既歌用咩 effect 先至去買個岩用既...
如果係常用 effect 既話 amp 通常都有...
入門既話唔洗咁急唸住買 effector..

舊 12-06-04, 10:36 PM   #380
Txlyo
Insane Gamer
LegoRob設計師

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: Dark_Terry
有冇學bass 好介紹
有,pm我

Txlyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-04, 09:11 PM   #381
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
有無沙田友教結他 ?
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-04, 11:04 PM   #382
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
有冇人可以教下我
係工聯會已經學左3個月結他
但係對掃CHORD都唔係好得,可以點搞?
仲有,唔知係唔係手指短既關係,
好多時按CHORD都幾辛苦同用力,有冇辦法
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-04, 11:18 PM   #383
Milkshake
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2003
Hello

I am a trumpet player, around 8 to 9 years, now playing in marching band
Any question about basswind and woodwind can try to ask me

此篇文章於 12-18-04 11:22 PM 被 Milkshake 編輯。
Milkshake 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-04, 12:07 AM   #384
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: GateHacker
有冇人可以教下我
雖然我只係學左兩年,無資格教人............不過都想講下.........
其實練習真係最重要,我最初都覺得bar chord好難,但只要每日抽d時間練.........一個week就ko左佢(我手指都係短,以前都以為無可能襯駬ar chord)
或者你試下唔好咁快轉太多chord住,臟nd chord先,然後試下四拍先轉一個chord慢慢練,跟住熟左就兩拍轉一次chord,當然係要玩熟C, Am, Dm, G7呢d比較易gei chord先la
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-04, 12:13 AM   #385
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 小雨
唔一定係正方形...
effect 就真係到上手先至玩比較好...
因為係睇番自己玩既歌用咩 effect 先至去買個岩用既...
如果係常用 effect 既話 amp 通常都有...
入門既話唔洗咁急唸住買 effector..
買個multi算la...
不過都係建議玩到一定程度先買effect....
如果唔係你會覺得買番黎唔知做乜咁

舊 12-19-04, 12:40 AM   #386
小雨

引用:
作者: GateHacker
有冇人可以教下我
岩岩開始一定會遇到你所講既難題...
所以亦都係最多人晌呢個階段放棄...
但往往基礎係最重要...所以俾多少少時間練多 D ...
剩計掃的話....要熟練真係無番一年半載不可...
初上手最好都係練/記 chord ...
不斷練一個和弦...練熟左再開始第二個...
不斷重覆練....

此篇文章於 12-19-04 01:46 AM 被 小雨 編輯。
小雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-04, 12:28 AM   #387
其卵
Game Master

註冊日期: May 2002
我參加學校音樂比賽
彈Eric Johnson - Cliffs of dover拎左冠軍
係聖誕party上台表演..遲d upload段片比大家睇

其卵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-05, 10:29 PM   #388
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
隻手指彈琴用唔到力...同埋反應唔夠快..
大家初學有無試過呢d情況

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-05, 12:54 AM   #389
usayarE

Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: 小J
隻手指彈琴用唔到力...同埋反應唔夠快..
大家初學有無試過呢d情況
正常, 只要手勢正確就ok
再加上你遲學所以手指無咁靈活係正常既
練多d 就自然會熟, 唔駛驚
同埋初學唔需要克意去追求快, 快而浮都係唔會受人稱頌的
所以還是乖乖的跟老師的指示去練習

再問...有冇人知道邊到學長笛又平又正....
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-05, 09:19 PM   #390
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
開頭真係幾悶..

唔知玩落去會唔會有唔同呢P.P

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-05, 08:29 PM   #391
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
我彈第6弦右手手掌會mute唔到第1弦
點好
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-05, 11:45 PM   #392
snowman
┌───────┐
Ben 10

註冊日期: Jun 2002
新手報到
報o左學木結他, 學o左一堂
第一堂阿sir就教我彈 drmfslt
跟住即教我彈 533 433 1234555
跟住就叫我彈 我的驕傲其中一段

極速...

舊 02-17-05, 10:14 PM   #393
驚寂
Game Master

引用:
作者: snowman
新手報到
報o左學木結他, 學o左一堂
第一堂阿sir就教我彈 drmfslt
跟住即教我彈 533 433 1234555
跟住就叫我彈 我的驕傲其中一段

極速...
琴行學?
舊 02-18-05, 08:07 PM   #394
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
點樣mute,有冇人可以教教我?
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-05, 08:11 PM   #395
snowman
┌───────┐
Ben 10

引用:
琴行學?
係, 第2堂學彈chord

舊 02-19-05, 06:29 PM   #396
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:
係, 第2堂學彈chord
你係咪學民謠結他?
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-05, 01:44 AM   #397
snowman
┌───────┐
Ben 10

引用:
作者: 松本秀人
你係咪學民謠結他?
學木, 但d歌又唔係民謠喎, 唔知算唔算

舊 02-28-05, 08:09 PM   #398
驚寂
Game Master

引用:
學木, 但d歌又唔係民謠喎, 唔知算唔算
係咪教pop歌?
我果陣學民謠佢教pop歌,又教d舊既英文歌咁
舊 02-28-05, 08:53 PM   #399
macross7ra
Ultimate Gamer
FireBomber!

註冊日期: Aug 2002
HK FireBomer 作品
http://www.frwonline.com/hkfire/Konozora(byBIGkidsPartyVer).mp3
空下君 改編版

正過原版好多

舊 03-12-05, 12:29 PM   #400
usayarE

Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
再問, 有冇人知邊到學長笛又平又好...
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:35 AM

手機版 | APP版