Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 02-02-19, 05:46 PM   #701
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇咗兩套2月新的Netflix電影,
(留意到2月Netflix新片換咗新的開場Logo)

誰先愛上他的

講同性戀對家庭的影響,小三 vs 小王的故事,
為什麼是小王,小三多了一根就是小王,長知識了~!

通常開頭輕鬆到有喜劇感覺的電影,
(大嬸你再唔走,我除衫! 大嬸你再唔走,我除褲! 大嬸,我唔食草的! )
去到結尾一定係好似催淚韓劇咁睇到你想哭…
呢套電影都一樣,甚麼絕症甩頭髮、偷偷見最後一面之類都有落齊。

https://www.youtube.com/watch?v=8wUqQVZn7_Y

======================

Velvet Buzzsaw(藝海疑魂)

睇完覺得是加了藝術元素的鬼片,
同時諷刺藝術商業化的情況?

有一刻懷疑過四眼女秘書Coco(Stranger Things做家姐Nancy果個),
是畫家隻貓變成人類形態報復踐踏藝術的人,
但結果又唔係,搞到好似日本鬼片貞子邊個睇過盒錄影帶都要死果種感覺咁…
同埋好似嘥咗男主角Jake Gyllenhaal的演技咁。

https://www.youtube.com/watch?v=v5wfsDEdPrU

================

另外,睇咗Taylor Swift reputation Stadium Tour,
之前經Apple Music睇過The 1989 World Tour,
今次reputation Stadium Tour最正係有4K Dolby Vision畫質,
之前同類演唱會就算係經iTunes購買的版本多數都只得HD畫質。
希望Netflix日後會更多4K演唱會睇。

上次Lady Gaga FIVE FOOT TWO只是記錄片類的作品…
Netflix有的演唱會類影片就只有Justin Timberlake and The Tennessee Kids,
同Taylor Swift reputation Stadium Tour比較值得睇,
希望日後會有Ariana Grande、Katy Perry、Miley Cyrus呢類歌手的演唱會睇啦~!

https://www.youtube.com/watch?v=2QbpYOxKEZA

此篇文章於 02-02-19 09:11 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-19, 06:03 PM   #702
IDGAF
The One

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
ST: D S2E03 呢話樣樣都講啲,但又無嘢係埋尾,整體上差咗。

係,連肥妹「被上身」單嘢感覺上無咁簡單,尤係隻嘢嗡嘅嘢,同佢個動機留晒白,仲有係為因為肥妹被上身先可以賽跑從後趕上?都幾耐人尋味;

米高同冼樸單嘢繼續餵啲謎畀你,但感情上本人睇得幾抽離吓;

最估唔到佢返去挖返 Klingon 壇嘢出嚟講,可能係比較好嘅一條線,但打鬥就認真唔掂,最矚目似乎暗示緊會再同連邦開戰,而楊姨姨點知 Klingon 出事,唔見米高做咗啲乜,點都好 Sector 31 似乎會有更多出場機會,斷估佢同大橋有關。

-----
台下:有報指 ST: D 已經玩完,無第三季,未公怖就聽住先;唓!罰叔都未被斬幾時輪到佢~
覺唔覺個肥妹好似唔係肥咗,直頭好似係懷孕咁個肚大咗好多~!
我開頭以為係劇情需要講佢有嘢寄生係身體添…

Star Trek: Discovery去到第二季,比較唔滿意的地方係,
雖然有提供到Dolby Vision,但畫面解象度只達HD未有提供4K,
唔知點解HD Dolby Vision的效果係4K電視上睇起嚟會有少少矇矇地的感覺,
仲衰過純HD畫質的影片咁…

舊 02-02-19, 07:31 PM   #703
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
看完泰坦了,果然是電視劇還是有所限制~

又是文戲比武戲多,打方面是不錯,但看到原作算是超人類的戰鷹和白鴿變成「普通」人還是有點不是味兒,星火也真是還不太接受她的造型。。。。。。

不過勝在是出場角色多但不算亂而且有主線,世界觀還是有提到正義聯盟,宇宙人超人類不像netfix 捍衛者系列那樣「收收埋埋」,只是boss原作是神級角色有點擔心影集會過份弱化

也是會期待第二季,畢竟會有喪鐘和他的兒女,還有同世界觀的末日巡邏隊也是有點期待

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-19, 01:00 AM   #704
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
龍皇子 S2 預告

有好多龍!唔該執返好啲主角以外嘅人物設定,同埋唔好再窒。

此篇文章於 02-03-19 01:05 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-19, 03:10 PM   #705
肉羊哩咖
griffin611

紐約好危險,快啲返火星

Russian Doll,玩 Ground hodge Day 同 All you need is kill:係咁死,係咁 time loop 個梗;開頭睇女主角過到頭一晚,以為掂喇,點知⋯⋯又要 load 返上一個 checkpoint 囉。(唔算透喇掛?)女主角又煙又酒又 take 嘢都無事(係同一晚連續落!),反而一落樓梯就死呢個梗真係⋯⋯後面仲玩埋 sudden death⋯⋯尤其當主角似乎去到關鍵位時候,有啲似強制 boot 機⋯⋯真係閻王要你三更死,女主角寫嘅第一隻 game 似乎有啲暗示;故仔後面每次 load game 個場景都會變(增加難度?!)到第三話尾同最終回個扭橋,將個故仔轉咗方向,感覺有啲似好地方(你有睇就明)。好可能有未知之力玩嘢(本人相信係同公園條友有關),但到最後都無解畫,連係咪 「爆」咗隻 game 都未知,可能留返下一季,而睇完都唔明點解叫 Russian Doll。

卅分鐘一話,節奏算緊湊,雖然無靚人靚衫靚景,除咗睇女主角「點死」(預有人會出好似 RE4 咁嘅 death compilation),亦撿視佢過去同人際關係,仲有睇佢點努力解謎嘅「冒險」。中上之作。

此篇文章於 02-05-19 03:30 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-05-19, 11:02 PM   #706
Rv250

註冊日期: Aug 2002
睇完medal of honor, 當然每個故事都係危機之中發揮英勇/表現人性, 但唔係個個都好結局,有啲死後追封etc
之前睇 13 hours The Secret Soldiers of Benghazi (已落架)個處境已經夠絕望,
2009年阿富汗有個同樣差嘅combat outpost keating
有兩間公司分別拍套戲, the outpost睇imdb應該今年上
Rv250 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-19, 12:01 PM   #707
IDGAF
The One

睇咗2月新劇Nightflyers(暗夜飛行者),
套劇最大賣點應該係改篇自George R. R. Martin的作品
(冰與火之歌=Game of Thrones個作者),
不過佢自己本人好似同HBO有合約所以無直接參與製作本劇。

套劇一開場有個男人拎住個斧頭追殺緊個女人的畫面真係好The Shining(閃靈),
睇落去套劇都好科幻驚慄片feel。

套劇入面人類已經有技術可以錄起記憶,拎返出嚟重播,又可以刪除記憶,
加埋有立體投影、心感者、靈魂數碼化、外星人、時間控制等元素之後,
其實睇到某d位都唔知見到的嘢係咪真實存在的…

最尾有解釋到點解主要角色入面有咁多過造型相似的黑人~!!!

https://www.youtube.com/watch?v=bOzpIretsiE

舊 02-08-19, 12:36 AM   #708
IDGAF
The One

引用:
Russian Doll,玩 Ground hodge Day 同 All you need is kill:係咁死,係咁 time loop 個梗;開頭睇女主角過到頭一晚,以為掂喇,點知⋯⋯又要 load 返上一個 checkpoint 囉。(唔算透喇掛?)女主角又煙又酒又 take 嘢都無事(係同一晚連續落!),反而一落樓梯就死呢個梗真係⋯⋯後面仲玩埋 sudden death⋯⋯尤其當主角似乎去到關鍵位時候,有啲似強制 boot 機⋯⋯真係閻王要你三更死,女主角寫嘅第一隻 game 似乎有啲暗示;故仔後面每次 load game 個場景都會變(增加難度?!)到第三話尾同最終回個扭橋,將個故仔轉咗方向,感覺有啲似好地方(你有睇就明)。好可能有未知之力玩嘢(本人相信係同公園條友有關),但到最後都無解畫,連係咪 「爆」咗隻 game 都未知,可能留返下一季,而睇完都唔明點解叫 Russian Doll。

卅分鐘一話,節奏算緊湊,雖然無靚人靚衫靚景,除咗睇女主角「點死」(預有人會出好似 RE4 咁嘅 death compilation),亦撿視佢過去同人際關係,仲有睇佢點努力解謎嘅「冒險」。中上之作。
睇咗Russian Doll(俄羅斯娃娃:派對迴旋),
套劇的劇情好似把日本動畫你的名字
及涼宮春日的憂鬱 漫無止境的八月的概念炒埋一齊上咁款~!!!
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BD...AD%97%E3%80%82

https://zh.moegirl.org/zh-hant/%E6%B...85%AB%E6%9C%88

兩位主角精神無崩潰都算係咁,
但唔係好睇得明,點解係佢兩位比命運的紅線連埋一齊無限復活?

類似的劇情Tom Cruise主演果套電影Edge of Tomorrow都有出現,
無記錯果套的無限復活能力好似係來自外星人
(如果主角輸血就會受"污染"喪失能力)
同埋通過無數次死亡後累積到的"經驗值"幫助到解決件事。

但呢套電視劇去到尾又好似同經驗值無關,
似解咗個心結同時幫到身邊人就算,
無打算解釋能力點嚟同點解結緣,
單純似係game入面有bugs加用自己方法fix bugs就完場…

同埋點解叫Russian Doll?
睇完覺得呢套劇係Netflix自家想拍一個The Good Place般的故事吧?

https://www.youtube.com/watch?v=c4Wte-Dxvcs

此篇文章於 02-08-19 12:46 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-09-19, 04:29 AM   #709
肉羊哩咖
griffin611

《十年》上咗架

舊 02-09-19, 07:34 AM   #710
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
睇左Russian Doll頭幾集. 本身都鐘意呢類同時間有關既科幻故事. 但所有演員既樣貎都實在........幾唔靚仔靚女. 尤其女主角, 加埋個爆炸頭, 頂唔順.......

同埋我睇到流浪漢果段. 女主角為報恩, 下一次輪迴去搵番個流浪漢防止佢凍死. 但再下一次輪迴就無再理佢. 咁有乜用? 你係要救佢就要次次輪迴都救.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-19, 02:00 PM   #711
IDGAF
The One

引用:
作者: ahleung 查看文章
睇左Russian Doll頭幾集. 本身都鐘意呢類同時間有關既科幻故事. 但所有演員既樣貎都實在........幾唔靚仔靚女. 尤其女主角, 加埋個爆炸頭, 頂唔順.......

同埋我睇到流浪漢果段. 女主角為報恩, 下一次輪迴去搵番個流浪漢防止佢凍死. 但再下一次輪迴就無再理佢. 咁有乜用? 你係要救佢就要次次輪迴都救.
套劇入面兩個主要女角,
都係Orange Is the New Black(勁爆女子監獄)的主要角色外型比較貼地係應該的,
唔係搵個靚女做吸毒、串嘴、臭脾氣呢類劇情時又會覺得怪怪的…
(題外話,靚囝靚囡劇可以睇The Crown、Arrowverse的DC英雄電視劇系列…)

關於輪迴果度我都想問,
究竟貓、「馬」係咪一個check point嚟?
即係做咗一次自動save了,重玩時唔駛再重做,
因為佢套劇用tv game嚟做比喻/假設佢哋身處個loop點運作。

同時劇情上又用個爛橙嚟解釋可能大家感受時間流逝的速度都不一樣,
到最尾的巡遊先同步返。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BA...81%B5%E8%8A%82
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AF...B8%B8%E8%AE%B0

個巡遊似主題似係亡靈節,
根據我睇Pixar動畫Coco(?!)講如果死者無在世的人記得同拜祭的話,亡靈就會灰飛煙滅…
唔知本劇係咪都想表達呢件事?
(另外,男主角打果隻game好似係Shadow of the Tomb Raider嚟,入面好似都有同亡靈節相關的情節,不過我買咗未玩唔敢肯定 )

不過,我覺得如果當係愛情片咁睇就簡單好多(因為套劇2月14日前推出),
男女主角係命中注定的一對,互相守護幫助對方渡過難關。

舊 02-09-19, 02:11 PM   #712
IDGAF
The One

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
看完泰坦了,果然是電視劇還是有所限制~

又是文戲比武戲多,打方面是不錯,但看到原作算是超人類的戰鷹和白鴿變成「普通」人還是有點不是味兒,星火也真是還不太接受她的造型。。。。。。

不過勝在是出場角色多但不算亂而且有主線,世界觀還是有提到正義聯盟,宇宙人超人類不像netfix 捍衛者系列那樣「收收埋埋」,只是boss原作是神級角色有點擔心影集會過份弱化

也是會期待第二季,畢竟會有喪鐘和他的兒女,還有同世界觀的末日巡邏隊也是有點期待
DOOM PATROL出咗預告2月15日上,
唔知香港Netflix會唔會有同隔幾耐先會有呢?
上次TITANS好似遲過外國成4個月先上…

睇預告片套劇好似搞笑向唔知實際係點,
上次TITANS咁黑暗血腥風格,好難想像係同一個DC UNIVERSE的產物。

又DC UNIVERSE,又Arrowverse真係睇到好亂…
(暫時只追Arrow及Arrowverse crossover集數)

https://www.youtube.com/watch?v=6wtGnnLfTqA

舊 02-09-19, 04:30 PM   #713
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
又DC UNIVERSE,又Arrowverse真係睇到好亂…
(暫時只追Arrow及Arrowverse crossover集數)
應該分開處理,好似 Arrowverse 咁,全部另一堆宇宙,你見佢個超人都唔同喇!(Black Lightning 都係?)同其他 DC 會唔會有 crossover 就唔知。

—————

ST: D S2E04:主題係「死」,所以 Spock 繼續無得出場!!! 但你知道主事件要靠,就死得嘅某角式一手搞掂嘅時候,就估到個便當無咁易派就無乜緊張感,雖然留晒伏線;反而肥妹條線,啲情節幾老梗下,同埋確定隻嘢係奸嘅之外,個結尾扭得幾好。

—————

引用:
作者: ahleung 查看文章
就咁,我諗唔同 All You Need is Kill 咁,呢度每次 load 機個場境都有啲唔同(睇厨房開頭嘅對白同落樓梯就知),再加上主角仲摸緊個「遊戲」點玩,佢發現做一樣嘢無效果嗰陣(跳唔出個 loop),佢下次就唔再試,試過第二樣,去到後尾就算佢以為做啱都會突然死亡嘅;亦可能係個劇本甩咗,因為有時又見到個流浪漢生勾勾咁,仲同隻貓有啲關係,可能好似漏氣咁次次做咗嘢而無講。

講起,就諗到部戲同呢個難度幾變態 game 有幾分似:

此篇文章於 02-09-19 04:50 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-15-19, 04:11 AM   #714
肉羊哩咖
griffin611

David Flincher 玩動畫?! LOVE DEATH + ROBOTS, 三月上

舊 02-15-19, 11:43 PM   #715
IDGAF
The One

引用:

ST: D S2E04:主題係「死」,所以 Spock 繼續無得出場!!! 但你知道主事件要靠,就死得嘅某角式一手搞掂嘅時候,就估到個便當無咁易派就無乜緊張感,雖然留晒伏線;反而肥妹條線,啲情節幾老梗下,同埋確定隻嘢係奸嘅之外,個結尾扭得幾好。
Star Trek: Discovery

S02E04 An Obol for Charon

隻真菌同Tilly合體果幕仲諗住會變成Venom(毒魔)果種形態添~!

S02E05 Saints of Imperfection

以為Spock登場之際…"瓊姐"乜又係你呀~!

某角全裸復活,睇嚟呢套劇真係愛最大,
有愛無人會真係死去…

舊 02-17-19, 07:26 PM   #716
肉羊哩咖
griffin611

因為愛不回家搞到世界未日

既然 Interstellar 話愛可以突破物理限制,好多人都話冇問題,又有咩好講啫?!(鞋)
—————
《雨傘學院》漫畫改篇,講一班阿媽都係無性懷孕情況下,出同一日出世嘅細路,其中七個,個個各有異能,收集埋同一間學校入面,被訓練成為超英——之後嘅故事;故仔就係因為個「老豆」兼學院院長瓜咗,各「兄弟姐妹」再集合開始。

唔講太多劇情,你諗住 X-Men Days of the Future Past (咁啱又有 Ellen Page 做主角)撈埋《愛回家》再加啲 MIB 同 The Incredibles 咁就差唔多,都幾大路,無乜新嘢,除咗四哥最後玩「合體技」之外 — 掛?主線有三條:七妹 Ellen Page 一條、其他兄弟一條、時間殺手又一條。

Ellen Page 可能因為角式設定嘅關係,木到成塊板咁;班兄弟中以四哥最搶鏡,造型夠多之餘,時趣怪時情緒化又唔會太誇張,而做五哥呢條老積死「細路」加埋佢個「老伴」都做得好好;中間穿插兩件時間殺手,初時好型好有威脅感,中後又變成搞笑角式,講大公司前線最底層辛酸,幾好玩,尤其有一集唔覺意 High 鬼咗勁好笑。無睇原著漫畫,睇過網上啲資料,TV 版角式造型比較真實系,唔會太誇張,個「白色小提琴」同漫畫造型係兩回事。

好多謎前傳都交待得幾清楚,不過好多時跳嚟跳去,一個唔留神會甩咗就會一頭霧水;另一個大問題係節奏,有時好緊張嘅,又轉咗去講第二樣無乜關係嘅嘢,最弊係大難臨頭都仲係私人恩怨行先;仲有幾兄弟好多時幾求其唔小心,「蝙蝠俠」二佬行走江湖咁多年,居然可以嚮兇案現場留底指紋等等,仲由頭到尾當七妹無到,演員以佢最太牌點可能會無嘢吖~ 三家姐係人都認得佢,居然可以玩潛入?!仲有未「被收講」嘅細路究竟會點?

本人好有理由相信二佬個 FF 入面,係同佢「阿媽」

好嘅特技唔錯,好過泰埋斯好多,其中人形黑猩猩做得好像真,動作場面幾有限,尤其可能係「最強」嘅六哥,打得唔多,但係都好睇。而講到明係玩時間穿越,無乜嘢個後果係無得救嘅。

成部劇共十話,叫做中上,好過 The Defenders 好多,可以代替 Netflix MCU;最後留咗個大尾,期待第二季。

此篇文章於 02-17-19 08:02 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-18-19, 10:46 PM   #717
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
有冇人睇左
Black Earth Rising?
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-19, 11:54 PM   #718
肉羊哩咖
griffin611

龍王子第二季—今次唔再係隻蛋

動畫執返好無窒,細緻度再提升,未必去到電影級數,但以同期電視水準嚟講,叫做相當突出;尤其打火龍嗰度條龍畫得好正,但人嘅動作仲係有時有啲生硬唔自然。

今話有返上季做底,個世界豐富咗,人物關係更仔細,好似法師對仔女同主角,因為立場關係,亦敵亦友關係寫得好,故事個 tone 延續至上季尾,無咗啲粗糙感,男主角摸索自己嘅能力,同細佬嘅成長,舖排都好好;某角黑化預咗,不過個心路歷程都慢慢展現。缺點係女主角除咗打,大部份時間都無乜發揮,變咗半個路人;另一個係上季都無乜表現嘅姑媽,佢條支線更無頭無尾。

今季總共有9話,故事中段發力,一方面將上季留落嚟有部份事件埋尾,二則講返上季某件事事嘅詳細內容,嗰場大戰非常非常之悲壯磅薄有氣勢!

每條線— 魔法師、佢對仔女、男主角同細佬都留咗尾,期待下一季!

舊 02-19-19, 11:38 AM   #719
肉羊哩咖
griffin611

要嚟嘅終須嚟—罰叔同JJ都摺埋。後者 S3 都仲未上~

此篇文章於 02-19-19 11:40 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-21-19, 12:34 AM   #720
肉羊哩咖
griffin611

The Highway Man 電影,懷舊警匪片,有 Kevin Costner 等,三月廿九上

舊 02-23-19, 01:20 PM   #721
肉羊哩咖
griffin611

落實買咗《流浪地球》播映版權~
https://variety.com/2019/film/news/n...th-1203144647/

舊 02-23-19, 02:32 PM   #722
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
落實買咗《流浪地球》播映版權~
https://variety.com/2019/film/news/n...th-1203144647/
郭帆《流浪地球》下周四香港上映
http://www.hkfilmblog.com/archives/65230
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-19, 05:27 PM   #723
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 王小虎 查看文章
郭帆《流浪地球》下周四香港上映
http://www.hkfilmblog.com/archives/65230
係咩玩法吖?!

舊 02-23-19, 06:56 PM   #724
IDGAF
The One

引用:
係咩玩法吖?!
我估Netflix想入到中國市場,
所以呢類電影一定要有~!

https://help.netflix.com/zh-tw/node/14164

Netflix 尚無法在中國提供服務,但我們將持續發掘各種提供服務的可能性。因美國政府針對美國企業的限制,Netflix 無法在克里米亞、北韓或敘利亞提供服務。

舊 02-23-19, 07:06 PM   #725
IDGAF
The One

睇晒Vikings Season 5 Part 1,
上季狠心殺咗幾個主要角色之後,
去到新一季由攻佔海外國家變成維京人自己內戰的局面,
多咗血腥戰爭場面,少咗床戰畫面...

唔知Netflix幾時先上Part 2呢?

一路睇都有個疑問,
點解係戲中已經係祖母級的女角一直都唔會老咁款,
估唔到佢玩一夜日髮咁癲!

https://www.youtube.com/watch?v=s28cBkmoVIk

此篇文章於 02-23-19 10:16 PM 被 IDGAF 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:58 PM

手機版 | APP版