Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 
電視遊戲討論版>一個記錄自己曾經喜歡的電子遊戲YouTube頻道
Terry Sham 04:23 AM 04-21-20
疫情持續,自己冇工開,阿仔冇學返,悶到發慌,同大家一樣自小喜歡電子遊戲,整咗個YouTube頻道自娛一下。

抱歉沒有詳盡的資料搜集,更沒有高超的打機技術,純粹想記錄低曾經令自己開心嘅往事。

大家有時間可以去睇睇:

http://www.youtube.com/c/ShinpuLabo
Terry Sham 10:36 PM 04-21-20
Donkey Kong是任天堂為紅白機推出的第一隻遊戲,Mario亦是在這個遊戲中誕生。

Eddie Lau 10:31 AM 04-22-20
謝謝分享,咬字清晰,影片製作精美,從早增加了我對早年任天堂遊戲的認識!
繼續努力,為大家帶來新資訊及角度!
(可以的話,試試適度以語氣、表情及動作表達對遊戲的熱愛)
Terry Sham 03:01 PM 04-22-20
感謝Eddie兄抽時間睇,你嘅意見好寶貴,我會多加留意。
唔慣對住鏡頭講嘢,短短幾句已經要練好耐。
每次都厚住臉皮咁拍,希望慢慢會有進步。
Terry Sham 03:46 AM 04-23-20
魔界村被公認為最難玩嘅橫捲軸動作遊戲,點解?

シェンムー 04:02 AM 04-23-20
廣東話, 重要講retro game一定支持,已訂閱,加油
半人馬-RigiL- 09:10 AM 04-23-20
正!已訂閱!!!
由手機版發出
Terry Sham 10:33 AM 04-23-20
感謝大家支持,會盡力諗多啲題材介紹俾大家。

早兩年有幸一睹Rockman配樂嘅作曲家松前真奈美小姐。

GreenTea 11:01 AM 04-23-20
拍得多睇得多就愈來愈好 我覺得可能出game畫面時同時出埋個人聲剪埋一齊會生動D
Terry Sham 02:48 PM 04-23-20
作者: GreenTea:
拍得多睇得多就愈來愈好 我覺得可能出game畫面時同時出埋個人聲剪埋一齊會生動D
初時擔心會影響遊戲配樂,等下次試下先,謝謝你的意見。
Terry Sham 02:50 PM 04-23-20
手指越嚟越唔靈活,頭腦四肢越嚟越唔協調,心臟負荷能力越嚟越低,仍然可以一命爆機嘅遊戲真係買少見少。

Terry Sham 11:23 AM 04-24-20
火之鳥鳳凰編我王之冒險嘅名氣雖不及同廠嘅惡魔城同魂斗羅,但遊戲節奏、畫面設計同配樂都做得非常好。

628 01:05 PM 04-24-20
subscribed ! keep up the good work !
Terry Sham 09:44 PM 04-24-20
作者: 628:
subscribed ! keep up the good work !
Thanks for your support!
Terry Sham 06:26 PM 04-26-20
我認識志村健,係源於一隻PC Engine遊戲。

Terry Sham 09:05 AM 04-29-20
玩魔界島很難找到海盗船,要很有耐性和運氣,當年找到一半便放棄,這次決定用最強密碼,有齊所有鎖匙和裝備去最後的Jack Knife島,無痛打敗最終頭目,直接看Ending算,當了結一個心願。

Terry Sham 06:56 PM 05-03-20
第一代Street Fighter嘅波動拳超難Chok,嗰時Chok到手指公甩晒皮起晒枕⋯⋯

Eddie Lau 11:53 PM 05-03-20
說得自然生動多了,繼續努力!

作者: Terry Sham:
第一代Street Fighter嘅波動拳超難Chok,嗰時Chok到手指公甩晒皮起晒枕⋯⋯

Terry Sham 01:27 PM 05-04-20
作者: Eddie Lau:
說得自然生動多了,繼續努力!
再次感謝Eddie Lau兄,起碼覺得拍攝流程順暢了,始終對住鏡頭講嘢好大壓力,完全無法自然發揮,要先寫好稿再背出嚟,所以出嚟效果好生硬⋯⋯
Terry Sham 06:35 PM 05-10-20
虛擬戀愛遊戲先驅,從此踏上成為毒男的不歸路。

Terry Sham 04:03 PM 05-14-20
Casio於80年代初順應液晶顯示手提遊戲機潮流,推出風靡一時的遊戲計數機MG-880,內含Digital Invader遊戲,最近廠商推出復刻版SL-880。

yuhon 09:31 AM 05-15-20
幾鐘意睇呢類懷舊野
早排睇過叫低分少年 CHANNEL 做得幾好
勾起番好多回憶
Terry Sham 11:08 PM 05-17-20
作者: yuhon:
幾鐘意睇呢類懷舊野
早排睇過叫低分少年 CHANNEL 做得幾好
勾起番好多回憶
我年紀大了,玩新Game覺得難上手,成日攞啲舊Game出嚟回味。
Terry Sham 11:09 PM 05-17-20
根據健力士世界紀錄,現時Super Mario Bros.嘅最快爆機紀錄係4分55.6秒,今日好奇測試下以自己現時嘅體能同反應,究竟要用幾多時間爆機。

Terry Sham 06:36 AM 05-25-20
Super Mario Collection是任天堂以16-bit技術重新製作4款曾經在紅白機上推出的Super Mario作品,大大提升繪圖和音樂品質,角色動作亦作了一些微調,為日後電子遊戲重製樹立榜樣。

1 2 3 4 

返回主題版面