Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-24-20, 02:07 PM   #126
[X-MEN]
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
買就一定會買,係擔心期望愈大會有落差
好視乎你鍾意2代啲乜,1代嘅故事,地圖,世界觀都好過2代,
1代對主角群嘅描寫比較平均,每個都有各自嘅故事,
音樂就1,2都高質,但1代嘅音樂會feel到同個地圖好夾,
戰鬥系統都幾大分別,我自己鍾意1多啲,
過場動畫兩代都好好睇(動畫入面嘅動作2會贏少少,兩集始終隔咗7年,技術相比1代肯定進步咗)
[X-MEN] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-20, 02:22 PM   #127
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
買就一定會買,係擔心期望愈大會有落差
其實因為xenoblade
D人對xenoblade 2先有咁大落差..

(當然xenoblade X都係水準之作、只係玩法唔同)
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-20, 07:27 PM   #128
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: [X-MEN] 查看文章
好視乎你鍾意2代啲乜,1代嘅故事,地圖,世界觀都好過2代,
1代對主角群嘅描寫比較平均,每個都有各自嘅故事,
音樂就1,2都高質,但1代嘅音樂會feel到同個地圖好夾,
戰鬥系統都幾大分別,我自己鍾意1多啲,
過場動畫兩代都好好睇(動畫入面嘅動作2會贏少少,兩集始終隔咗7年,技術相比1代肯定進步咗)
2代黃金國有番D料到
可惜黎得太遲
去你的薩爾達
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-20, 08:30 PM   #129
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
未玩過第一集,但早2日睇番Xenoblade 2都好燃睇到好激動,唔知第一集係唔係都係咁...
1完全冇可能會輸2
不過唔係話2做得唔好,只係1太高(但可能多多少少有回憶加成)

而且2個故仔整體睇返轉頭其實好多位唔多OK,只係音樂好過場燃加返唔少分
1比我個印象係故仔音樂過場都好惦

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-20, 08:57 PM   #130
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Kello820 查看文章
1完全冇可能會輸2
不過唔係話2做得唔好,只係1太高(但可能多多少少有回憶加成)

而且2個故仔整體睇返轉頭其實好多位唔多OK,只係音樂好過場燃加返唔少分
1比我個印象係故仔音樂過場都好惦
簡單一幕
雪地蛋叔對機兵爪,如果配埋是晚上,FF7R都要比下去
唔係比靚唔靚,而係比逼力、氣勢同熱血

舊 05-24-20, 09:59 PM   #131
[X-MEN]

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
簡單一幕
呢段係其中一段好正嘅過場,Dunban呢個角色真係設計得好好,有實力之餘又正氣,
成個角色嘅性格,對白都有種好型嘅感覺,加埋佢個對手嘅性格,更加突出互相之間差別
舊 05-24-20, 10:19 PM   #132
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
簡單一幕
蛋叔個聲線真係好特別,佢每次發言我都特別專心,對我黎講佢既燃力同氣勢超過晒其他所有角色
XB1過場就算拎黎同而家堆新GAME比都唔會輸,十幾年前直頭係贏晒

除左燃,XB1感人位都有好多好正,我自己印象最深就係ガド犧牲自己果幕,當年睇到隻眼流晒汗

舊 05-25-20, 10:25 AM   #133
Kello820
Crazy Gamer

雙機又贏了,玩住先

利申 : 已入eshop digital+日版珍藏版

舊 05-25-20, 11:15 AM   #134
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Kello820 查看文章
蛋叔個聲線真係好特別,佢每次發言我都特別專心,對我黎講佢既燃力同氣勢超過晒其他所有角色
XB1過場就算拎黎同而家堆新GAME比都唔會輸,十幾年前直頭係贏晒

除左燃,XB1感人位都有好多好正,我自己印象最深就係ガド犧牲自己果幕,當年睇到隻眼流晒汗
其實隻GAME由開始到完結每一個EVENT都燃到好以打最後大佬咁...絕無冷場
係我心目中XB1同XB2係完全唔同級數, 無得比 XB1 >>>>>>>>> XB2

BTW外國又偷跑晒

舊 05-25-20, 11:49 AM   #135
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
XB2 由玩法到故事都係廢

係夠咸濕 lor
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-20, 12:28 PM   #136
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: 零式 查看文章
其實隻GAME由開始到完結每一個EVENT都燃到好以打最後大佬咁...絕無冷場
係我心目中XB1同XB2係完全唔同級數, 無得比 XB1 >>>>>>>>> XB2

BTW外國又偷跑晒
未來視設定融入劇情,每次BOSS戰之後又出下回高潮位預告,直頭玩到停唔到

香港實冇咁早偷跑,玩住邪道先

舊 05-25-20, 12:35 PM   #137
零式
Banned

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

係夠咸濕 lor
YES...

玩法: 拖住隻BLADE係後面舞黎舞去, 仲要有條線LINK住, 尿袋咩... 點解唔直接一齊數之暴力?

故事: 混亂, D角色一時係人一時係BLADE, 你講晒啦...唔知佢想點

咸濕: XB1紙娃娃系統已經可以收XB2皮

舊 05-25-20, 12:42 PM   #138
[X-MEN]

引用:

係夠咸濕 lor
一定冇初代咁好但話2代廢又誇張咗,2嘅戰鬥玩法比1複雜,可以研究嘅嘢多好多(我自己鍾意1多啲),
故事就冇1咁緊湊,但因為整過場動畫嘅技術進步咗所以都會覺得好好睇

同埋考慮到當時超過一半人手調咗去整曠野之息,得40幾人+外判工作室整到呢個水準我覺得可以接受
舊 05-25-20, 12:49 PM   #139
Kello820
Crazy Gamer

2個戰鬥其實冇問題,不過有好多野收埋晒,要玩得夠深入既先會發覺,呢點唔夠友善
本篇教程部份又唔夠詳盡,仲要唔比查,亦都係2代戰鬥趕客主因之一

玩到最後都好多人以為2個戰鬥就係玩上球,但其實呢d都只係皮毛黎
識玩既後面都係dot damage每秒99萬傷害,上得球黎人地都一早打完

1代戰鬥當年玩冇問題,但而家玩返講真可能會覺得太少野玩
特別係深入玩過2代戰鬥系統既玩家應該會有幾強烈既感覺

===

1代實機畫面冇之前堆售前圖show得咁靚,蒙蒙地

此篇文章於 05-25-20 01:41 PM 被 Kello820 編輯。
舊 05-25-20, 01:15 PM   #140
sugoteam

註冊日期: Feb 2005
歐版偷跑,咁我訂咗歐洲限定版,唔知有冇得早收貨呢?

其實日森限定都訂咗,但可能要下個禮拜至收到了
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-20, 04:16 PM   #141
lkk214
Junior Member

註冊日期: Oct 2012
見到有偷跑,但係唔知邊間放貨
lkk214 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-20, 04:23 PM   #142
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:

係夠咸濕 lor
細聲D 講XB2壞話 會比人圍攻架

淨係個故事已經廢到 (ry

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 05-25-20 04:34 PM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-20, 04:34 PM   #143
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
自己就唔會去比較XB同XB2邊隻好
依家日系RPG產量已經唔多週期又長,只要唔好再有馬場事件咁改到不倫不類已經收貨
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-20, 04:36 PM   #144
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: 野良猫 查看文章
自己就唔會去比較XB同XB2邊隻好
依家日系RPG產量已經唔多週期又長,只要唔好再有馬場事件咁改到不倫不類已經收貨
買GAME代表收貨 但玩落各方面掂唔掂都要講下既.....

其實當年雖然唔小心都有同隻1比 但隻2真係唔係比隻1比下去咁簡單

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-20, 09:43 PM   #145
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Switch 真係好需要出部加強版

XenobladeDE dynamic resolution revealed:
Handheld = 378p/540p Docked= 540p/720p
https://www.resetera.com/threads/xen...p-720p.212535/

FPS CHECK: Xenoblade Chronicles Definitive Edition | Nintendo Switch | DOCKED & HANDHELD MODE
https://youtu.be/
引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-20, 11:53 PM   #146
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: neo2046 查看文章

XenobladeDE dynamic resolution revealed:
Handheld = 378p/540p Docked= 540p/720p
https://www.resetera.com/threads/xen...p-720p.212535/

FPS CHECK: Xenoblade Chronicles Definitive Edition | Nintendo Switch | DOCKED & HANDHELD MODE
XB1我係玩3DS版的, 有咁既畫面已經收貨有餘

舊 05-26-20, 12:20 AM   #147
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
依然都係會dynamic res. 降到540p
engine 問題?
嗰時xb2連啲scene 都有時會咁真係影響觀感
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-20, 12:44 AM   #148
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
細聲D 講XB2壞話 會比人圍攻架

淨係個故事已經廢到 (ry
樓上仲話黃金國救得返

我玩完都唔知“惡臭”起戰鬥時有乜影響
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-20, 01:10 AM   #149
黃昏之魔彈
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
引用:

係夠咸濕 lor
引用:
作者: 零式 查看文章
YES...

玩法: 拖住隻BLADE係後面舞黎舞去, 仲要有條線LINK住, 尿袋咩... 點解唔直接一齊數之暴力?

故事: 混亂, D角色一時係人一時係BLADE, 你講晒啦...唔知佢想點

咸濕: XB1紙娃娃系統已經可以收XB2皮
Well Said
故事同主角吾吸引,戰鬥又爭係等放技連大招(可能我吾識玩)
玩到一半玩吾落去......同埋點解要抽神劍......

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-20, 01:26 AM   #150
jeffyen83

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: neo2046 查看文章

下,即手提又好似xb2甘濛呀。。。。
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Tales of Vesperia Remaster/Definitive edition [PS4/X1/NS/PC] 已售 ゆり 電視遊戲討論版 124 01-17-19 09:27 PM
[多機種] [PS3, XB360] Dishonored (Definitive Edition for PS4, XB1) - (BAFTA 2012年最佳遊戲) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 195 08-26-15 01:17 PM
[多機種] [PS4 XB1]DmC Devil May Cry: Definitive Edition 2015年3月17日発売決定! steve 電視遊戲討論版 1109 03-23-15 06:40 PM
誠徵 PS4版 TOMB RAIDER Definitive Edition lauyan 買賣專區 0 12-19-14 10:23 AM
賣 PS4 Tomb Raider Definitive Edition / 艦娘型錄 zero0417hk 買賣專區 0 09-17-14 10:13 PM

現在的時間是 06:19 AM

手機版 | APP版