Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-28-11, 05:44 PM   #526
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
延期悲劇要調整?

舊 09-28-11, 06:08 PM   #527
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
海外版沒八神庵dlc
11月22日未更改

舊 09-28-11, 07:20 PM   #528
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 無賴男 查看文章
又焗去12月?
唔好丫大佬
地獄黎架啦已經

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-11, 07:30 PM   #529
豪傑公子
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
SNKP夠薑擺12月肯定渣都冇得淨...

舊 09-28-11, 09:46 PM   #530
koreating
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
SNKP夠薑擺12月肯定渣都冇得淨...
我會買媽車加3ds囉
koreating 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-11, 10:06 PM   #531
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
.....點....點..點解呀!!!!!!

我10月冇GAME玩了

老實 真係唔好12月....死人架會

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-11, 11:17 PM   #532
dasw123
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
Nintendo Switch IDSW-3664-0133-1821
算把拉師兄!!都唔預你ONLINE有幾好,啦啦聲出左佢拉!!D FAN屎餓左好耐拉!
12月D人玩高達KA LA!!

ROUND 1 FIGHT!
dasw123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-11, 11:32 PM   #533
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
可惜…呢頭正想問吓邊度有得訂,果頭就話delay

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-11, 11:58 PM   #534
京9999

註冊日期: Aug 2007
PSN  IDiverson_chu
OFFICIAL SITE無改日期WO~~~仲係11-22-11 WO~~~
京9999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-11, 12:12 AM   #535
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: Reishin 查看文章
預約特典送八神下載咭同埋電話座,唔知香港有冇份

另外唔知點解而家睇返d中文對白譯得好怪…
有d都唔知佢譯到點(但睇落唔似係software譯)……
但我覺得幾有趣...特別係K'

好很煩呀<---這不是粗口吧-.-?

轟爆你呀 咁

引用:
作者: 京9999 查看文章
OFFICIAL SITE無改日期WO~~~仲係11-22-11 WO~~~
美版冇 但日版延左吧

Fate/GO ID 335,820,884

此篇文章於 09-29-11 12:14 AM 被 GN00508771 編輯。
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-11, 12:55 AM   #536
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
仲延期?
去到12月七國咁亂呢隻真係搵鬼買了...

舊 09-29-11, 01:00 AM   #537
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: GN00508771 查看文章

轟爆你呀 咁

美版冇 但日版延左吧
睇啊K'都似MK仔,爆粗唔出其
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-11, 03:26 PM   #538
無賴男
復仇勇者

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertagsteve ng714
引用:
作者: GN00508771 查看文章

轟爆你呀 咁

美版冇 但日版延左吧
我玩緊iphone版kof , 每次用k' 見到佢講 好很煩呀 轟爆你呀 就想笑

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
唔好丫大佬
地獄黎架啦已經
就算11月都好地獄

此篇文章於 09-30-11 03:29 PM 被 無賴男 編輯。
無賴男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-11, 03:39 PM   #539
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
呢隻中文化香港人搞的,點會台式(巴哈果邊D人睇KOF XIII中文堆都睇到一頭霧水)

舊 09-30-11, 03:52 PM   #540
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: D-Joe 查看文章
呢隻中文化香港人搞的,點會台式(巴哈果邊D人睇KOF XIII中文堆都睇到一頭霧水)
咁肯定佢地請咗唔識中文既翻譯…

舊 09-30-11, 03:53 PM   #541
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁肯定佢地請咗唔識中文既翻譯…
我睇似請左睇開港漫既人去翻譯
不過聽聞簡中既翻譯又同繁中唔同,到時可以試下

舊 09-30-11, 05:42 PM   #542
山崎02
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
港版都出左公告delay
http://www.snkplaymore.com.hk/hp_new...KOFXIII-TC.pdf
山崎02 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-11, 07:56 PM   #543
衰仔包

註冊日期: Jul 2006
3DS Friend Code4167 4468 6601
snk好似隻隻game都會delay,所以應該改改個名DELAYMORE~

此篇文章於 09-30-11 09:33 PM 被 衰仔包 編輯。
衰仔包 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-11, 08:01 PM   #544
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
比較有興趣知道究竟係因咩原因要Delay
無可能單純想將個期逼去12月 而家既SNk逼去年末商戰只會成為炮灰

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-11, 09:53 PM   #545
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
慌唔係搞唔掂D online mulitplay咩,98 02 XII都整到PAT屎咁

舊 10-01-11, 12:36 AM   #546
KONG529

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
反正你們都是要和全世界一起被轟殺口牙!
這豈不就是港漫式的表達嗎?
KONG529 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-11, 01:01 AM   #547
KONG529

引用:
我睇似請左睇開港漫既人去翻譯
不過聽聞簡中既翻譯又同繁中唔同,到時可以試下
好可能您受了之前的發佈文所影響才覺得?
我將日版宣傳片內TERRY同BILLY的戰鬥前的對答和中文版的圖片比較之後,
發覺是跟足日文無加多減少直譯(BILLY的怪叫聲「ゲッ!」的話, 個人來說用「桀!」都可以埋解,
因為如用「哼!」便相反有點表現不到BILLY本來是冇意思的怪叫聲.
簡中版建議不要期待, 大陸開發的98UM是好大陸式對答, 雖然復仇之路已好了一些...
但DELAYMORE都不敢多提簡中版, 我想是明知大陸是99.99%是玩D版,
所以有可能只是好適當地處埋便算?
但是之前的家用英文都成日比美國玩家投訢翻譯有問題(如不跟日版意思或刪掉原文)
還是最準確最原汁原味都是看日文版.

此篇文章於 10-01-11 01:50 AM 被 KONG529 編輯。
舊 10-01-11, 01:10 AM   #548
KONG529

引用:
作者: 無賴男 查看文章
我玩緊iphone版kof , 每次用k' 見到佢講 好很煩呀 轟爆你呀 就想笑

就算11月都好地獄
「轟爆你呀」好像只用在K'身上,
其他角色好像未見有用過...(我指街機版)
舊 10-01-11, 01:48 AM   #549
KONG529

引用:
老實說大家都知台灣的翻譯其實比起來更差
還記得之前PS3及XBOX360的中文遊戲比人投訴用了大量台式的語氣表達字及台式的名稱,
睇到港人一頭霧水.(例如: 切、耶、囉之類)
雖然現時有了些改進, 但誤譯及別字等情況還有待改進.

巴哈那邊有人說睇到一頭霧水, 個人來看
應是有D人應是因事前先看了某人將放在日本網站上的日文對話全復印至自己的網站,
但又冇跟攻略本比較過便照用及翻譯後所產生的反效果
(雖然說每個人內心都有一個KOF, 但是不是表現手法不同、
而是網站內誤譯及文法錯漏、原創原文沒有的內容已是別的層次問題.)
在先入為主及誤導下當然任誰都會一頭霧水吧?
我想在日文版中不全用標準語, 部份角色用大阪話本身已是玩野, 而中文化之際, 大阪話→廣東話更是向難度挑戰的玩野.

此篇文章於 10-01-11 01:59 AM 被 KONG529 編輯。
舊 10-01-11, 02:21 AM   #550
KONG529

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…點睇都係台灣人做翻譯,好難唔台式…
另外,請賜教一下何謂書面語,在下驟眼睇就覺得佢係書面語啦喎。
不如你示範一下用書面語出黎睇下。
我覺得是跟角色而以不同的手法來表現.(因不像是用翻譯器所做的)
最好笑便是巴哈D人說好似是港人譯台式是語法,
港人寫廣東話就得, 台式語法只是台灣人才懂

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
THE KING OF FIGHTERS XV KIM 街機遊戲討論版 6 03-18-24 08:07 AM
[PS4] The King of Fighters XIV RS 200 電視遊戲討論版 887 06-25-18 06:25 PM
[PSP] The King of Fighters オロチ編 neo 手提遊戲機討論版 84 05-25-11 12:32 PM
[討論] 想問下大家﹐邊集King of fighters最好玩呢﹖﹖ hidetoshi981 電視遊戲討論版 39 04-13-07 06:05 PM
THE KING OF FIGHTERS XI 已推出 兄澤命斗 街機遊戲討論版 388 11-03-05 01:09 AM

現在的時間是 02:40 PM

手機版 | APP版