Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-25-21, 04:01 PM   #1
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
"請正價購買以對遊戲作品的支持" Days Gone主編言論引發討論

Days Gone Director Says If You Love a Game, Buy It at Full Price
"...don’t complain if a game doesn’t get a sequel if it wasn’t supported at launch."
https://www.ign.com/articles/days-go...-at-full-price

sad but true
大部分玩家梗係想有咁平得平入手或二手轉售,真係觀點與角度問題
除左課金GAME
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-21, 10:15 PM   #2
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
雖然佢講既大家都明

但,依家連大廠都一堆games 會踩雷
仲要sony 依家加左價568起跳
好多廠都傾向成日出半製成品,後面先補一堆patch 完隔左兩三個月先正常
digital 版成日兩個月就已經有sales打7折(ea 仲試過10月出games xmas 已經半價)
又season pass, 出齊內容後full game 個特價仲平過一開頭買base game一截
而買左base game 既想補返個season pass 仲要用高價去補

唔講season pass,
前面幾樣都好令人想等人掃雷同bug fix 變完成品同時又特價埋個下先買

(自己有愛既game 都係day one 買digital, 不過依家真係保守左)

此篇文章於 04-25-21 10:21 PM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-21, 10:37 PM   #3
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
大ip既續作多數都忍唔到首發買左,新ip真係諗諗先 值崩速度過唔到自己個關
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-21, 11:15 PM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
以前都一出即買
因為只要唔係人氣大作遲左就好難搵

而家有DL版遲左都買倒分分鐘仲平
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 12:42 AM   #5
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
隻Game都未打爆,點知係有幾鐘意?
同電影一樣,要先比錢,後enjoy。
雖然有Demo,但唔等如最後感覺。

如果真係鐘意隻game,我會買兩隻!Or 買遊戲周邊!
例如PS1 隻Soul Edge,我係一隻用黎玩,一隻用黎收藏!

Street Fighter II,我係每個平台都買多次!
又玩多次!

舊 04-26-21, 08:07 AM   #6
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
無計

一來AAA作品就算加到$100美金隻,以依家的製作成本,恐怕都好難單靠單機立即回本,要事前marketing 完全 hype up 先做到 ,即係好似cyberpunk 咁

當然我拿得cyberpunk做例子,引申當然係近年developer 當係 推個beta 出街,隻野唔死再執,中過一兩次招又點敢一出即買

之後就好似樓上提過 digital 版 讓實體版唔值錢 ,買開碟版的也應該覺得呢個年代買碟無咩優勢,好似等佢安裝完個20-30 GB,然後 day 1 patch 又要download 20-30GB,;

Xbox個邊gamepass 咁落力day 1就新game都有得玩,作為subscriber, 都真係會影響日後買game 決定
由手機版發出
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 08:10 AM   #7
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
雖然現在也多買dlc遊戲,不過只要真是自己喜歡的作品還是會馬上買實體版支持,一來還是喜歡實體和不多支持game 鋪不行

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 09:00 AM   #8
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 420secured 查看文章
無買開碟版的也應該覺得呢個年代買碟無咩優勢,好似等佢安裝完個20-30 GB,然後 day 1 patch 又要download 20-30GB
由手機版發出
最重要係而家實碟版冇左說明書冇乜收藏意欲
而且年紀大左懶入碟
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 10:10 AM   #9
420secured

引用:
作者: 真!DC 查看文章
最重要係而家實碟版冇左說明書冇乜收藏意欲
而且年紀大左懶入碟
由手機版發出
咩都無影響收藏意欲 +1

我年紀大少打機時間,所以唔想出去買完Game,番屋企等佢Install完仲要等佢再Download Patch (黑起上來仲要主機Update ),浪費時間,Digital版 Pre Install即日玩
舊 04-26-21, 10:14 AM   #10
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
惡性循環黎
微軟一早想推實體game冇得俾你放2手
結果Sony 同老任都冇響應
2手同PSN 送game等令game跌價好快
加上樓上師兄們都有講廠商出未完成製品
令一般玩家即買嘅意欲冷卻

不過就算做到冇2手或從今只有dl版都好
雖然好game會有好報,癈game會越黎越少
但又會引伸左另外一個問題就係game廠出game會較保守
變相遊戲種類會越黎越少,可能不斷出續作

以上我都冇講dlc 問題
我好討厭dlc,不是價錢問題
而係當你一出即買game, 玩完之後可能要等幾月或半年先出dlc 時,又要重新適應隻game嘅系統,呢種感覺好唔爽
所以不論隻game好唔好玩,除非我等完整版先買
否則我好少玩dlc

時代轉變,現在聽歌睇戲都係串流時
打機都好難唔跟隨串流
每個月一個價錢就玩到咁多遊戲
大家又會唔會打爆一隻先玩另一隻呢?
慢慢變成速食文化
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 10:57 AM   #11
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
之前ptt的討論

8成都係串番個作者w

[新聞] 往日不在開發者:沒全額買就別抱怨沒續作
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1618791099.A.2B5.html
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 11:03 AM   #12
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
我唔只買1隻TIM 但咪又係冇續作/出隻屎出黎:0)

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 04-26-21 11:08 AM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 12:10 PM   #13
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
以前都一出即買
因為只要唔係人氣大作遲左就好難搵

而家有DL版遲左都買倒分分鐘仲平
由手機版發出
呢樣真
好似我玩完閃軌34(特價賣)時佢出半價創軌XD
搞到黎軌都唔知等唔等半年
又或者鍊金術士,過一陣又出DX版真係XD

係動畫也是一樣,都有人嘈過冇買BD就唔好評XD
音樂CD又係有人講過,依家得張紙冇晒其他嘢,點解唔買DL版

此篇文章於 04-26-21 12:12 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 12:20 PM   #14
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
個問題都好複雜,先唔講DLC/地雷問題
但成日為左執多轉DL特價,咁我一出正價買一定唔高興,早買早享受都係咁話,呢個絕對係game廠問題(出完幾個月季票都未出就特價)

不過覺得唔關二手事,而家咁多game online延續,唔係咁多二手
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 12:32 PM   #15
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
呢啲嘢都嘈咗好幾十年,以前鬧盜版都話合理啲
已經有比錢,買特價都鬧
要鬧嘅就鬧營運嘅SONY搞特價
而唔係鬧買特價嘅player
仲要推10/10上神枱完全愚弄班player
利申無玩Days Gone
但聽聞一出時好垃圾,啲喪屍憑空出現,點解啲人會想出續作?

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 01:36 PM   #16
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
自己想玩一定衝首發數位,但中伏就有苦自己知。
#相對論#將心比己#自由市埸
想人支持就整好玩d?

此篇文章於 04-26-21 01:38 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 02:36 PM   #17
420secured

其實係依家AAA成本極高,Publisher又要 Developer未Ready就趕住出,用家也Expect出唔夠半年開始Christmas Easter做下減價/等佢落Subscription Service,長遠其他Developer都會有相同情況
舊 04-26-21, 03:14 PM   #18
RPG之鬼

引用:
作者: 420secured 查看文章
其實係依家AAA成本極高,Publisher又要 Developer未Ready就趕住出,用家也Expect出唔夠半年開始Christmas Easter做下減價/等佢落Subscription Service,長遠其他Developer都會有相同情況
https://www.zhihu.com/question/23956341
睇留言

其實所謂AAA遊戲的定義好多連開發公司都有唔同睇法
nier automata呢?
among us呢?

如果套在AAA高成本就解唔到

對玩家嚟講佢地只係想玩到佢地認為好玩的遊戲(很抽象)
例如death stranding未出前好多人推,出咗變另一個樣

以days gone嚟講,佢係打好多喪屍,只要好呢個核心就得,但聽玩過就知實際唔係咁
咁係咪冇前車呢?唔係,dead rising 1又係好多喪屍而且好好玩

再拎cyberpunk 2077嚟講,無論宣傳或影片都好吸引,符合AAA要求,結果係點大家都知。

所以最終都係做隻好玩遊戲最緊要,玩家唔會理你出咗幾多心力錢同資源架

舊 04-26-21, 03:27 PM   #19
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
近呢10年既娛樂多左選擇, 遊戲需求同吸引力自然分薄左變到唔急玩就急住買
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 04:59 PM   #20
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
但你地D人都冇當玩家係人
拿個品牌出隻半成品當班支持者係水魚咁砌
再唔係就工業化流水式制作年年砌一鑊
況且就算比左錢,有冇續作係你地管數果班"精英"去決定
「下手機搵好多wo, D資源緊係扔哂去整手遊驚啦」

舊 04-26-21, 05:14 PM   #21
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
https://www.zhihu.com/question/23956341
睇留言

其實所謂AAA遊戲的定義好多連開發公司都有唔同睇法
nier automata呢?
among us呢?

如果套在AAA高成本就解唔到

對玩家嚟講佢地只係想玩到佢地認為好玩的遊戲(很抽象)
例如death stranding未出前好多人推,出咗變另一個樣

以days gone嚟講,佢係打好多喪屍,只要好呢個核心就得,但聽玩過就知實際唔係咁
咁係咪冇前車呢?唔係,dead rising 1又係好多喪屍而且好好玩

再拎cyberpunk 2077嚟講,無論宣傳或影片都好吸引,符合AAA要求,結果係點大家都知。

所以最終都係做隻好玩遊戲最緊要,玩家唔會理你出咗幾多心力錢同資源架
睇 project 規模

Nier Automata 一定唔係。敵人少,地圖又細,一周目中後期 upgrade 得太勁,成隻 game 已經係剪草,無腦既。

好明顯就唔志在好唔好玩,係睇劇情,感受個氣氛。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 07:31 PM   #22
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
哩個標題要講真係有排講

簡單一句就係……相向+惡性循環下,兩邊都有錯
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 08:44 PM   #23
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
又唔講早幾年太多伏作,搞到玩家唔敢掂
仲有課金系統搞到個個睇定啲先

近排玩mhr ,好明顯想拉長壽命拖長遊戲
Mhr 筋底厚就得啫,新作出成咁邊個敢掂
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-21, 09:36 PM   #24
RPG之鬼

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
睇 project 規模

Nier Automata 一定唔係。敵人少,地圖又細,一周目中後期 upgrade 得太勁,成隻 game 已經係剪草,無腦既。

好明顯就唔志在好唔好玩,係睇劇情,感受個氣氛。
由手機版發出
正確
NNNNNNN年前訪問phantom dust製作人時問過佢對全球化市場同AAA點睇
佢講咗一個重點係做出玩家喜歡的遊戲

舊 04-27-21, 10:25 AM   #25
420secured

引用:
作者: Sar8 查看文章
但你地D人都冇當玩家係人
拿個品牌出隻半成品當班支持者係水魚咁砌
再唔係就工業化流水式制作年年砌一鑊
況且就算比左錢,有冇續作係你地管數果班"精英"去決定
「下手機搵好多wo, D資源緊係扔哂去整手遊驚啦」

講起出半成品
也見到有個情況係
原本有心做既開發商比人買起左後 (好似兩個英文字果間)
老板/大股東指定要求加入特定內容 (e.g online, 分拆內容落dlc) / 開發工具,以及指定推出時間 (就年度財政)
呢一點開發者有時都控制唔到

標籤
Days Gone

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[音樂碟] No Doubt "Push and Shove" in stores 9.25 1st Single "Settle Down" on itunes N0T51B Neo Music UNIVERSE 0 07-18-12 10:28 AM
[廣告 - CW] [cwhk31-T14]Pokemon black white N主♂+幼馴染本 "Season Days" amamiyasaruko Cosplay同人MIX討論區 0 02-02-11 02:28 AM
"0x77c13dbd" 指令參考的 "0x786f5138" 記憶體不能為"written" jiffywong 手機資訊/電腦軟硬討論 4 08-28-06 09:29 AM
中左"slam dunk 10 days after" ge dvd? ajnakata 日本動漫畫討論版 1 09-24-05 12:48 AM
[GBA]"フシギバナ"と""リザー 神祕人1號 手提遊戲機討論版 12 01-31-04 11:22 PM

現在的時間是 01:41 AM

手機版 | APP版