Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-03-19, 08:42 AM   #126
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我都覺得死人唔會逆轉
反而會激勵左士氣,兩邊陣營都係

今日仲有所謂既中立
一係撐中唔敢認一係潔癖離地左膠
由手機版發出
重有好多為自己而活 馬場阿叔都話馬照跑舞照跳
你唔阻我我唔阻你
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-19, 09:19 AM   #127
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Fean 查看文章
我覺得有人死都唔會民意逆轉,因為已經有三個月時間俾大家心理準備會擦槍走火。同埋兩邊都已經慣咗剩係見到對自己一方有利嘅部分。

當然有啲中間派,但係已經係好小數。
喺呢百幾日裡面,大部分人都為是但一邊出咗力,冇實際出力都好,都invest咗好多心力同情緖。
當一件事有份參與嘅時候,其實好難抽身,因為個integrated identity已經大過moral code,
所以就算打死人都好,都可以揾到理由去justifiy個行為,特別係假想敵仲一直逍遙法外嘅話。

鬼佬支持一對球隊,如果隊裡面有一個成日犯規、diving、下三流犯眾憎嘅球員,佢地好鍾意話: Yes he's definitely a cunt but he's our cunt. 其實道理好接近

我覺得最有可能民意逆轉唔係打死人,而係出現衝入舖looting嘅情況,
抗爭者而家做嘅事係為咗爭取公權,而激進行為大家仲可以用被逼出嚟、別無他法等等去作解釋,令自己心安理得一啲。
但係looting係為個人利益、私利,到時一定觸及好多人底線,覺得事情真係失控。
而家矛頭開始指向一啲商舖,我諗只要上面傾掂數唔怕香港形象進一步損壞嘅話,臥底好快做野都唔奇。

其實今日已經有三單連環爆竊餐廳嘅案件,有一啲細嘅藍絲facebook page已經開始吹風,話係義士劫富濟貧。
好同意. 唔知有冇D咩可以預先做到, 減少俾人老屈的破壞力.

舊 10-04-19, 12:14 AM   #128
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: wing 查看文章
好同意. 唔知有冇D咩可以預先做到, 減少俾人老屈的破壞力.
好難文宣上其實都講明只搞黨鐵,福建360,美心集團,吉野家,頂盡加中銀
但25,警黑爆其他要入數,你要解釋到
有時好佩服犬隻同藍絲,可以盲撐到望住事實都話係假唔割
黃的要人fc俾證據

舊 10-04-19, 09:54 AM   #129
wing
格鬥低手

引用:
作者: 小草 查看文章
有時好佩服犬隻同藍絲,可以盲撐到望住事實都話係假唔割
或者咁講.... 毒媒要在冇道理冇事實下宣傳, 唯有瘋狂大話抹黑, 所以一D有common sense講邏輯講事實的人, 係唔會只因為文宣而變藍. 變到藍果D, 撇除利字當頭, 咪唔講邏輯理性囉.

講真, 如果你係講邏輯理性, 點會頂得順警謊前一句話 "未查", 後一句就盲撐開槍係 "合理合法"? 高官前一日話香港地位唔係美國恩賜, 過幾日就淆底寫信俾美國話人權法會損害香港金融中心地位? 呢D唔駛其他外證都知係大話連篇邏輯唔通喇.... 仲點可能會信服呢D廢人廢話?

舊 10-04-19, 11:12 AM   #130
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
【#間接證實福建黑幫的存在 #割蓆】#優品360 (HK: 2360) 發出聲明指集團與「#福建黑幫」及「#黑社會」無關。而主席 #林子峰 與一眾管理層只是 #普通生意人。

但翻查上市招股書 (p. 188),林子峰是 #香港福建社團聯會 永遠名譽主席。而香港福建社團聯會曾在 8 月舉行止暴制亂 #誓師大會。

事緣近期優品360 門市因福建幫橫行,四處打人且警黑合作而遭到示威者破壞,優品360 作為上市公司,發聲明割蓆也是可預期。

上市招股書:
https://www1.hkexnews.hk/listedco/li...81228008_c.pdf

誓師大會報導:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1564612

其他林子峰與香港福建社團聯會關係資料:
http://pdf.wenweipo.com/2018/10/07/a07-1007.pdf

#journesis #止暴制亂

======
IG: instagram.com/journesis
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-19, 10:34 AM   #131
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

剛剛先知原來媽唔知360係福建幫的
佢只睇蘋果,唔識上網
果然落街文宣真係好重要
如果唔知聯合國單野,唔會明點解搞美心
唔知360係福建幫
對他們來說只是破壞間普通店

舊 10-05-19, 03:30 PM   #132
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
Vans 公關災難

GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-19, 04:09 PM   #133
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: GreenTea 查看文章
Vans 公關災難

This one?
反送中參賽設計被下架 Vans :少數作品不符守則 需確保符尊重包容原則
https://thestandnews.com/politics/va...A%A4%E4%BB%A3/

舊 10-05-19, 05:32 PM   #134
ALEX CHOW
AUDI SPORT

PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: 小草 查看文章
你有沒有去過日本飲,差幾皮
有人話過香港McCafé 好過佢,自己得閒去比較下
沒有,THX

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-19, 08:54 PM   #135
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
唔知樓主會唔會考慮改下標題,集中所有關於抵制投共企業嘅討論喺呢度?

啲網絡小粉紅平時欺善怕惡,專恰啲港台政商界同埋演藝人物,稍有佢哋覺得「傷害人民感情」就會群起圍剿,逼對方就範。

而家上得山多終遇虎,連續幾日NBA同Blizzard向強國五毛跪低後,辣慶咗好多原本都唔係好關心美國本土以外政治嘅「美豬」美國佬,驚覺原來美國咁多企業個屎忽都幾乎比中共。結果成功令美國政壇左中右we connect晒。

早幾年嘅「福景魚拉突」趕人落飛機關公災難同呢個比真係小事一樁。

都係South Park作者腰骨硬淨,就連「道歉聲明」都要寸多兩句,貫徹唔畀面任何人嘅作風。

South Park連拉登同Scientology邪教都敢搞,佢會驚你強國?唔好玩啦。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-19, 09:23 PM   #136
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

美心裝修集團

引用:

https://thestandnews.com/politics/%E...E7j4na5Z1xv44Y

美心太子女伍淑清:香港中學生腦袋單純如白紙
任校監學校不歡迎罷課

中華基金中學創辦人兼校監、美心集團創辦人長女伍淑清上月出席聯合國人權理事會演說時, 發表支持政府及警方的言論,令美心集團旗下食肆近日成為示威者杯葛及破壞對象。 伍淑清早前接受《中新社》專訪,再指「香港的中學生腦袋很單純,是白紙」,又表示愛國教育是潛移默化,應該讓學生從小懂得自己是中國人。

伍淑清在《中新社》昨日( 8 日) 發表的專訪中指,香港中學生腦袋單純,很容易受到朋輩同學影響和被人利用。 她稱自己已經明確告訴考慮罷課的學生,「罷課對於學習沒有好處,如果真的要罷課,應該另選別的學校就讀。」

伍淑清認為,香港的教育出了問題,指學校應該從小培養學生認識自己的國家,讓他們懂得自己是在香港生活的中國人。她建議教育局新增「文化教育司」,重新招納經考核的人員,以彌補香港目前在教育領域的不足之處。

伍淑清又在訪問中鼓勵香港學生親赴內地,指「香港長大的孩子到內地走一走」,否則「腦袋沒有版圖,這個就有很大的局限性」。

伍淑清認為愛國教育是潛移默化的,香港需要做國民教育,但要使用香港的方法來做, 稱:「培養孩子懂得自己是一個中國人,已經等於培養他愛國;你不培養他是中國人,他就不懂中國,跟他再談愛國教育,是白費」。

對《逃犯條例》修訂引發的連串衝突,伍淑清感「痛心」,認為事件已經演變成一場「很大的政治風波」,背後折射香港深層次的矛盾,也有不同的政治勢力想利用事件打擊香港特區政府,以及利用香港打擊整個中國。
舊 10-10-19, 01:31 AM   #137
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
低能
回歸前既香港中學生駛唔駛去過英國先知英國好呀?
而認自己係香港人、覺得英治時期好係咪去過晒英國呀?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-19, 09:47 AM   #138
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
唔係自己人就=白紙
所以由幼稚園已經開始洗腦

舊 10-10-19, 10:54 AM   #139
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: Sar8 查看文章
唔係自己人就=白紙
所以由幼稚園已經開始洗腦
其實洗腦係無用,歷史話左你知
民不聊生先會有人反抗
不能否認之前中國係進步發展緊,人民生活好左點會反你,點會支持了解明白香港
但你試下佢支爆,我肯定上面反得仲勁過香港

舊 10-11-19, 07:33 PM   #140
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

早前美心創辦人長女伍淑清早前在南華早報登「割席聲明」,"I absolutely have no links with Maxim's personally because I don’t work at Maxim's" 。(我不在美心任職,絕對與美心沒有連繫)然而有股壇長毛之稱的股票評論人David Webb表示"Our research shows she owns 100 shares (0.33%) of HK Caterers Ltd, which owns 50% of Maxim's Caterers Ltd. The latest year's dividends of HKC were $13k per share, so she received HK$1.3m on her shares."。

事實上美心共三萬股中,伍淑清持有100股,集團2018去年派息三億九千萬元,伍淑清淨袋130萬元股息。

若有任何財金市場、初創、商業的新聞稿或廣告合作,歡迎電郵至:info@fortuneinsight.com
由手機版發出
舊 10-13-19, 11:39 AM   #141
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

伍淑清: 裝修不能停!!

引用:
伍淑清受訪 稱港商界不敢發聲可悲

【明報專訊】美心集團創辦人伍沾德長女伍淑清上月與香港各界婦女聯合協進會主席何超瓊赴聯合國演講,批評示威者破壞本港形象,不代表香港700多萬人,言論引起爭議,美心旗下食肆其後成為示威者衝擊的對象。伍淑清近日接受內地傳媒訪問時說,早就料到會受攻擊,形容發動網絡攻擊者為「恐怖分子」,令香港瀰漫白色恐怖,有商界人士因怕被打擊而不敢發聲,情况很可悲。

伍淑清接受《北京日報》訪問時稱,到聯合國發言是為了讓海外公眾了解香港的真實情况,而在發言前,因為她擔任辦學團體負責人的中華基金中學反對學生罷課,她和學校已受網絡攻擊,故一早預料到發言後會再受攻擊。

伍淑清說,自己非美心股東,也不是在美心工作,與美心集團沒有關係。她質疑:「藏在網絡後面的那群人別有用心,就是想從不同維度打擊香港企業,計劃給香港的管理造成白色恐怖。」她說,商界有不少人因為擔心被打擊,為了保護自己都不敢發聲,她認為情况很可悲,又稱若繼續有「恐怖分子」和網絡暴力影響香港,會嚇怕外資,覺得香港不安全而撤資。

伍淑清說,香港教育界應着力培養青少年樹立國民身分認同,又稱中華基金會中學每次帶學生到外國交流,都會帶學生到當地的中國領事館唱國歌。

(反修例風暴)
由手機版發出
舊 10-14-19, 12:31 PM   #142
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
伍淑清: 裝修不能停!!

由手機版發出
有人提過, 裝修其實係益左佢地, 因為有保險賠裝修費, 而且根據份保單, 裝修期間係有可能會按去年同一時期的生意額再有賠款...即係個賠款可能高過依家俾人杯葛的生意額.

長期罷買先係最安全同最有效制裁方法.

舊 10-14-19, 01:52 PM   #143
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
有人提過, 裝修其實係益左佢地, 因為有保險賠裝修費, 而且根據份保單, 裝修期間係有可能會按去年同一時期的生意額再有賠款...即係個賠款可能高過依家俾人杯葛的生意額.

其實有無可能是黑心集團自己內部權鬥?
係呢個時勢仲咁多無謂的言論,
慌死大家唔記得咁。

我見其他幾間都只係自己加強防衛就算,
加木板、鐵板係門窗位,縮短營業時間等…

舊 10-14-19, 02:08 PM   #144
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
其實有無可能是黑心集團自己內部權鬥?
係呢個時勢仲咁多無謂的言論,
慌死大家唔記得咁。

我見其他幾間都只係自己加強防衛就算,
加木板、鐵板係門窗位,縮短營業時間等…
都唔出奇,話唔定講下講下就以黨書記身分入主美心

舊 10-14-19, 10:14 PM   #145
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:

不是因暴動而產生的傷亡,保險冇得賠嗎?
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-19, 11:12 PM   #146
Heaven
Game Master

都無定義為暴動, 不過保險公司應該立不敗之地
舊 10-14-19, 11:21 PM   #147
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
入親都暴動罪
claim保時又原來唔系暴動, 呢啲囉直, 要藍屎腦先理解到
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-19, 06:14 AM   #148
Heaven
Game Master

依家講保險問題 唔洗下下衝出黎起鋼 醒目
由手機版發出
舊 10-15-19, 09:11 AM   #149
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
保險公司照計會諗盡方法唔賠架?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-19, 09:38 AM   #150
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
保險公司照計會諗盡方法唔賠架?
由手機版發出
賠完之後預左保費會加, 但如果真係咁易扭得甩, 仲有公司會買保險咩

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:06 PM

手機版 | APP版