Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-08-22, 07:19 PM   #26
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
應該就唔會,佢地應該習慣咗中國人熱愛幸災樂禍既習性。
但至少對中國人印象會再差d,香港人都會受波及.....
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-22, 07:22 PM   #27
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: flpchoho 查看文章
但至少對中國人印象會再差d,香港人都會受波及.....
呢個有冇呢單野都一樣會,個支配國既國民民度每況愈下。
仲有命出去先算啦…

舊 07-08-22, 11:24 PM   #28
donaldfung
Game Master

註冊日期: Dec 2004
咁大支土炮行埋去, 都冇人理....
donaldfung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-22, 11:41 PM   #29
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇日本ANN新聞,犯人隔住一個車位/約一條日本小細街既距離,一直望住個,前面d車係咁經過。
大部份保安似係望向前面...
應該無乜人估到有個癲佬係道。
而且臨時改行程,更加會以為無乜機會中招。

此篇文章於 07-08-22 11:47 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-22, 11:46 PM   #30
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
好似佢背後無乜保安。而個犯又唔似著長杉可以收埋支鎗。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-22, 01:13 AM   #31
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
真係救唔番, R.I.P. ...

有報導話今次個刺客之所以可以行到安倍咁近距離都冇人阻到佢,
就係因為呢件事, 不過大佬, 你拎住咁大把槍,
就算喺美國正常嘅都應該知驚呱!?

https://www.nownews.com/news/5863886...paign=20220709

安倍晉三遇襲!日網大膽推測嫌犯能近距離全因「這件事」

日本前首相安倍晉三今(8)日上午台灣時間10點半左右,在奈良市區進行街頭演講時,突然遭到一名約40歲左右的男子持槍從背後大約3公尺處開槍,嫌犯立即遭到逮捕,而安倍晉三則當場倒臥在地失去意識,緊急送醫後仍搶救不治,享壽67歲,震驚全日本民眾。不過就有網友懷疑,為何兇嫌可以如此接近前首相這樣重要政治人物?猜測很可能與「這件事」有關!

日本一名網友整理了原因,推測很可能與2019年一件事有關,當時安倍晉三在札幌市演說,在演講途中遭到一對男女頻頻嗆聲,兩人隨即被北海道警方拖走,事後這對男女則表示因為遭到警方驅離、精神壓力相當痛苦,因此向北海道政府索賠,而這起事件也遭到當時的左派批評「這是侵害民眾表達的自由」。

這件事一直到今年3月,一審宣判出爐,札幌地方法院以「2人言論自由受到侵犯,警察侵犯人權」為由,判定當局須賠償被害人約88萬日圓(約19萬元台幣),而被告目前也提出上訴,全案將繼續二審。

因為這件事的關係,也讓日本警方不敢在政治人物演說期間,驅離試圖接近的民眾,因此許多網友認為此次嫌犯能這麼近距離對安倍晉三開槍,與這件事大有相關,有網友紛紛表示:「這下全都說得通了!」、「真的很危險」、「為安倍祈禱」、「這種奇怪的判斷應該要承擔責任」、「地區法院的所有官員都應被點名並追究責任」。(編輯:陳珮瑜)

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-22, 12:41 PM   #32
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

到底是真是假, 都係當睇過下算...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/...m_source=dable
槍手稱安倍與某宗教團體有關 母狂捐錢致家變

前日本海上自衞隊隊員山上徹也刺殺前首相安倍晉三後,被警方拘捕,供認對某個宗教團體懷恨在心,其母曾對該團體捐獻大量金錢,並認為安倍與該團體關係密切。山上提及相關團體幹部的名字,稱亦想殺害該人,但對方當時不在現場。

日媒報道指,41歲的山上徹也與母親和妹妹,居於奈良市平松的住所。他向警方供稱,其母沉迷於特定團體,並大灑金錢,導致家庭破裂,又指安倍亦曾承認與該團體有關係。大阪府有人力資源公司透露,山上前年秋季起在關西地區的製造業公司工作,今年4月以勞累等理由請辭,並於翌月離職。

警方搜查山上的住所後,發現多支自製槍械及疑似炸彈,由處理爆炸品的車輛將之運走。山上徹也表示,數月前已策劃刺殺安倍,稱決定用槍行兇前,原打算自製炸彈殺人,但經過實驗後發現這樣沒法置諸死地,故開始自製槍械。

舊 07-10-22, 12:50 PM   #33
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003

馬後砲系列
雖然我咁樣講,不過我都好同意佢講的。
從槍擊後要call救護車這一點來睇,反映根本冇諗過會有事發生。

有另一條片
睇護衛反應,似係冇諗過會係槍擊
00:07開第一槍,護衛係唔知發生咩事的反應。
00:10開第二槍,護衛才識得衝埋去保護。

此篇文章於 07-10-22 01:11 PM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-22, 01:13 PM   #34
野良猫
肥倫

引用:
作者: 十一月 查看文章

馬後砲系列
從槍擊後要call救護車這一點來睇,反映根本冇諗過會發生槍擊。

有另一條片
其實頭POST條片睇到
安倍背後有放人响度(45度位置)
睇到條友被槍聲嚇到縮左一縮再望去後面發生咩事
完全唔似受過訓練嘅人

陰謀論
係咪買通咗
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-22, 01:16 PM   #35
十一月
Game Master

引用:
作者: Super Bus 查看文章
到底是真是假, 都係當睇過下算...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/...m_source=dable
槍手稱安倍與某宗教團體有關 母狂捐錢致家變

昨日唔記得在邊個網睇過有日文留言話,新聞唔公開所指的宗教團體的名稱,可能有內情。
舊 07-10-22, 01:29 PM   #36
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:

馬後砲系列
從槍擊後要call救護車這一點來睇,反映根本冇諗過會有事發生。

有另一條片
日本實在太和平啦, 和平到啲人根本係唔會諗到類似事件喺日本都有機會會發生,
就連我咁大個人都從來未喺新聞聽過日本有政要被行刺呢家野,
結果個刺客就係咁話咁易就走到咁近安倍兼兩槍隊冧佢

地震最多嘅日本對天災火警嘅危機意識相對地高嘅日本人,
反而對保護政要安全就喺呢件事中反映出佢地竟然亳無危機感...

此篇文章於 07-10-22 01:33 PM 被 Super Bus 編輯。
舊 07-10-22, 01:54 PM   #37
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
昨日唔記得在邊個網睇過有日文留言話,新聞唔公開所指的宗教團體的名稱,可能有內情。
唸起地球教第一時間都係向陰謀論看,尤其英日同時間出事

舊 07-10-22, 02:14 PM   #38
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
d 保鏢講到資歴幾勁到實際又係另一回事
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-22, 02:24 PM   #39
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: Heaven 查看文章
d 保鏢講到資歴幾勁到實際又係另一回事
由手機版發出
資歷其實好矛盾
幫老版擋過幾多口鎗,哩d經驗實際好多
不過又死得快d
即係有料嘅多數真得快d
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-22, 02:20 PM   #40
十一月
Game Master

兇手所講的宗教團體原來係指這個
世界平和統一家庭連合 ,簡稱統一教

以下是據稱曾經在統一教相關的活動中播放過的影片。
注意upload日期是7月2日,首先可以肯定唔係事後造假(係唔係事前造假就唔知)

花生

佢話安倍曾經對他們的友好團體發送message(應該就係指上面那段ビデオメッセージ)。但安倍並沒有登記成為會員,亦沒有擔任顧問。
疑問
如果係毫無關係的話,為什麼會有發送message這種舉動?

此篇文章於 07-11-22 10:46 PM 被 十一月 編輯。
舊 07-15-22, 01:14 PM   #41
十一月
Game Master

https://news.livedoor.com/article/detail/22506690/
兇手母親向教會捐款總額約一億yen。

唔怪得想殺人了
但係惜搞錯咗殺的對象。
舊 07-15-22, 01:36 PM   #42
真!DC
Banned User
奉行我道

垃圾老母
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-22, 02:47 PM   #43
神人ではない!新人だ

引用:
https://news.livedoor.com/article/detail/22506690/
兇手母親向教會捐款總額約一億yen。

唔怪得想殺人了
但係惜搞錯咗殺的對象。
照佢口供,其實於佢自己而言一路冇搞錯到,之前想去韓國殺教主。
去唔到韓國就殺安倍既主因,唔係因為真心覺得安倍有關係,只係因為只要用呢個原因殺安倍,全國就會注目統一教。
而實際亦的確向緊呢方向行…

當然,呢D奇突教會真係認真規管,不過嘛…
…之前聽過個故事話個妹妹喺老母葬禮見到靚仔,為咗再見到佢所以就將姐姐…

此篇文章於 07-15-22 02:51 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-22, 02:49 PM   #44
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

其實安倍真係枉死, 而且就算比山上成功殺左個教主咁又點!?
乾脆同個老母脫離母子關係咪算囉...

舊 07-15-22, 03:06 PM   #45
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Super Bus 查看文章
其實安倍真係枉死, 而且就算比山上成功殺左個教主咁又點!?
乾脆同個老母脫離母子關係咪算囉...
大概佢本身都生無可戀,只想一心同個教會(不幸既元兇)攬炒。

舊 07-16-22, 10:40 PM   #46
十一月
Game Master

https://news.yahoo.co.jp/articles/c3...8e6/images/001
越爆越多嘢
與舊統一教會有關係的國會議員達112人。當中執政自民黨佔了大多數。
然後包含安倍在內,曾經擔任黨幹部或政府高官的有34人。
舊 07-17-22, 05:21 PM   #47
flpchoho

山上徹也據報犯案前曾在信中表明有意殺死安倍晉三

日本警方繼續調查前首相安倍晉三遇刺身亡的案件,當地傳媒報道,疑犯山上徹也犯案前,曾去信一名公開批評「統一教」的人士,表明有意殺死安倍。

「讀賣新聞」報道,山上徹也本月初在岡山市,寄信給一名住在日本本州西部的男子,該名男子經營一個批判「統一教」的網站。山上徹也在信中表示,自己是該網站的讀者,又描述自己對母親所信奉「統一教」的強烈怨恨,認為安倍晉三是贊同「統一教」的人士之中,最有影響力人物之一,又表示安倍並非原來目標。

據報警方已得悉山上徹也寄信一事,初步估計山上殺害安倍,可能是想引起更多人批判「統一教」。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

就咁來睇,佢想達到的目的好似已經達到
舊 07-17-22, 11:53 PM   #48
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
個標題其實係咪應該更新~ 算喇~

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-22, 06:18 PM   #49
flpchoho

日警方指疑犯曾寄出將殺死安倍晉三信件

日本警方繼續調查前首相安倍晉三刺殺案,傳媒報道,疑犯山上徹也可能向一名自由身記者,寄過一封將會槍擊安倍的信。

報道指,疑犯從2019年秋季起在社交平台表達對「世界和平統一家庭聯合會」的憎恨。

信上有岡山市一間郵局7月的郵戳,警方相信信件在事發當日寄出。信上沒有寫上寄信人,但信中有山上署名的文章,內容與社交平台一樣,又寫上安倍不是原本的敵人。信上還寫道,準備槍械花費不少時間,安倍的死帶來的政治意義和結果。

調查人員又表示,山上供稱至少20年前就開始憎恨這個團體,又指引入團體的人是前首相岸信介,所以就殺了其外孫安倍晉三。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0
舊 07-18-22, 07:34 PM   #50
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…之前聽過個故事話個妹妹喺老母葬禮見到靚仔,為咗再見到佢所以就將姐姐…
我都記得, 好恐怖

論壇跳轉

現在的時間是 11:20 AM

手機版 | APP版