Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-23-08, 04:22 PM   #1
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
科技製造垃圾(updated)

有無發現現今科技產品製造好多垃圾

1) 充電池及變壓器 - 件件唔同電壓同唔同插頭,就算係用標準(USB)都買一跟一
(而家太多充電池及變壓器型號,最理想制定一套規格,啲廠可以申請增加,將產品、電池及變壓器分開出售) P.S. 祖國而家都開始推行手機變壓器統一

2) 電線 - 件件都有,220V Power Cord,AV線理得你有無用全部都跟,最離譜跟歐洲電線
(標準220V電腦產品用電源線應該以option形式出售,廠商應該自覺香港唔好跟多條歐洲電源線,好似買嘢送垃圾咁)

3) Manual,多餘Package - 通常變垃圾
(Manual指印刷Manual,應該用電子版Manual代替,如PDF)

4) 而家啲科技產品update得咁快,隨時兩三年後本體自己又係一件垃圾
(啲廠最好唔好出啲研究中期產品,多Bug產品etc..)

此篇文章於 03-24-08 01:16 AM 被 Designer 編輯。 原因: updated
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-08, 04:27 PM   #2
小特特
God of Gamer
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
>3) Manual,多餘Package - 通常變垃圾
你唔睇佢就緊係垃圾,需要佢時就寶物

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-08, 04:29 PM   #3
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
但電力裝置係好危險既野來的,所以係咁架喇!!!!!!

不過4就認同,有D真係佢改少少就當新,如「I瘋」,係就一來就8G喇,整個4G做乜姐?

舊 03-23-08, 04:30 PM   #4
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
過多幾年連人類本身都變成垃圾

舊 03-23-08, 04:32 PM   #5
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
而家好多都冇跟Manual了
Manual係隻CD入面
比個PDF你慢慢睇

舊 03-23-08, 04:46 PM   #6
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
部電腦出事開唔著的話點睇pdf Manual

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-08, 04:46 PM   #7
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
你贊成科技產品應該唔好Update嗎

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-08, 04:58 PM   #8
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
你贊成科技產品應該唔好Update嗎
我覺得以佢地嘅技術跟本唔使Update,不過專登做到有缺憾騙錢

舊 03-23-08, 07:18 PM   #9
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: EZ-8-HWC 查看文章
我覺得以佢地嘅技術跟本唔使Update,不過專登做到有缺憾騙錢
根本就係咁, 唔係點賺你錢
例如依家d電話, 影相靚果d model, 聽歌就麻麻, 再唔係就個mon唔夠靚...
跟住過多幾個月, 出一款各方面都好prefect o既, 但係冇3G

舊 03-23-08, 07:23 PM   #10
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

引用:
作者: EZ-8-HWC 查看文章
過多幾年連人類本身都變成垃圾
整埋機械人
人類遲早變垃圾

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-08, 07:26 PM   #11
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
>多餘Package
我都係咁話...

不過香港包裝業養活左唔少人...

舊 03-23-08, 07:33 PM   #12
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
不是科技製造垃圾,是經濟製造垃圾,人類製造垃圾....科技係無罪的

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-08, 07:47 PM   #13
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: Designer 查看文章
通常唔識用科技就因為使用者丟左入垃圾筒
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-08, 07:53 PM   #14
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
Manual都叫多餘?
唔好意思,無Manual我連個麻煩到爆既router都唔識裝>

舊 03-23-08, 11:04 PM   #15
小明
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2004
Manual係懶人先唔會睇既野
複雜到手機咁多function,簡單到雪櫃洗衣機得一張紙,點都會搵少少望一次,因為有o的野可能唔睇就真係唔知 (例如雪櫃唔平,睇完先知雪櫃有一隻腳可以較高低,唔駛搵野攝住個底)
小明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-08, 11:59 PM   #16
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: Designer 查看文章
有無發現現今科技產品製造好多垃圾

1) 變壓器 - 件件唔同電壓同唔同插頭,就算係用標準(USB)都買一跟一

2) 電線 - 件件都有,220V Power Cord,AV線理得你有無用全部都跟,最離譜跟歐洲電線

4) 而家啲科技產品update得咁快,隨時兩三年後本體自己又係一件垃圾
身為一個讀過ee o既人,係真係不能同意

1.)唔同電壓係因為每件野都需要唔同電壓,你唔會打算同我講,一部吸塵機同一部ps2佢地入面d零件所需要o既電壓係一樣?
插頭:越新o既product越細,自自然然個插頭都會變細(自己睇下nokia d電話就知)
唔跟usb俾你你又會話佢唔user friendly要你自己去配啦

2.)都係o個句,買ps3返黎我條av線都係冇用過,但係唔可能唔跟,因為冇可能要你另外再配多條
3.)manual...唔直接答你,同例子答你:好多人都唔知psp長推power制=熄機
4.)難道你現在還在用20年前那些可以較台不正出「沙沙~~~」聲的電視機嗎?

舊 03-24-08, 01:04 AM   #17
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
作者: 某F 查看文章
>多餘Package
我都係咁話...

不過香港包裝業養活左唔少人...
特別係名牌衫, 名牌袋
一出一入都已經包裝幾次
沒名字的?君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-08, 01:49 AM   #18
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
樓主講o既我不大苟同,
淨係火牛同線, 唔係樣樣電器o既電器o既電流輸出同插位都一樣,
有D甚至去鴨記都未必配到, 陣間配錯左點算?! 出事咪仲大鑊?!!

說明書更加唔可以話垃圾, 有D人係以為自己好醒,
買左件野返o黎自己識攪, 點知攪極都冇料到,
我真係要問佢地: 阿生/小姐, 你地有冇睇說明書o架??
所以我買D野返o黎, 依家D說明書我一定會 Keep 住

科技日新月異, 有D野係要 Update o既~

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:38 AM

手機版 | APP版