Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-09-22, 06:04 PM   #101
(=v=)b
God of Gamer
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
睇眉毛已經可以肯定係同一人啦
話唔係同一人~ 唔係講緊蘇萊塔係艾莉複製人咩~?

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-22, 06:04 PM   #102
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
面具人竟然唔係大反派XD

都係睇地球人+魔女以下犯上對付自視過高既宇宙人
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-22, 06:06 PM   #103
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
篇小說就咁放左官網,十幾年間風靈AI視點既女主水星生活片段
主要係風靈AI獨白句子用字都比較簡單
網上有人譯左中文可以搵下
謝謝,已讀,係咪就嚟玩理《高智能方程式》~ 後半開大片嘅機會大增。用前半培養感情,後半就玩「反枱」!

唔知點解,面具人嗰場好鬼死有人類補完委員會陣除,而面具人攻心計幾叻,拋出舊骨出嚟你班高層就亂。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-22, 06:07 PM   #104
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
篇小說就咁放左官網,十幾年間風靈AI視點既女主水星生活片段
主要係風靈AI獨白句子用字都比較簡單
網上有人譯左中文可以搵下
由手機版發出
巴哈有人翻譯左
OP既歌詞就係基於呢篇小說寫出黎(yoasobi 既特色)

舊 10-09-22, 06:09 PM   #105
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 葉老頭 查看文章
面具人竟然唔係大反派XD

都係睇地球人+魔女以下犯上對付自視過高既宇宙人
我反而覺得係last boss既機會幾大,呢套野似會強調唔好受父母擺佈

舊 10-09-22, 07:46 PM   #106
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
小弟自認唔係好熟高達,除咗Wing同Seed之外就無乜點追。自Seed D結局暴走炒車後,小弟更加對高達作品退避三舍。

等咗成7年終於有新高達,居然仲要係百合?

名副其實嘅「ダンダム百合婚」

啱啱先做完LycoReco,啱晒身為百合難民嘅小弟口味。既然係咁就浮返上嚟湊下熱鬧(呢度近年開始變得好冷靜)

不過編劇係大河內就難免有少少隱憂

今鋪面具人由媽媽親自演出。除非又玩複製人梗,如果唔係根本就係能登媽媽OK?

公主老竇:「你嘅女嘅機體就係高達,我話係就係。」連藉口都費事俾,不愧為本作魔王。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-22, 07:54 PM   #107
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
“反抗大人擺布”應該係作品主題之一
再加上主角善良個性後面應該會覺得老媽太超過反抗老媽既復仇計劃
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-22, 08:40 PM   #108
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
OP畫面有點淡味,明明首歌咁激昂...

用了整集講背景各人的背景立場,有點悶,等下週吧...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-22, 08:45 PM   #109
肉羊哩咖
griffin611

好似無講到阿媽仲嚮唔嚮度去咗邊。

舊 10-09-22, 09:34 PM   #110
Rv250

註冊日期: Aug 2002
netflix都上咗...
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-22, 09:49 PM   #111
IDGAF
The One

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
得台譯??
我見GundamInfo同Ani-One中文官方動畫頻道(非Ani-One Asia)
都有得自己揀中文(香港)字幕,
Ani-One版本最明顯係第一話20:44佢會譯做高達。

https://youtube.com/playlist?list=PL...rS0to_ojc672HG

https://youtube.com/playlist?list=PL...mKdba2IeM3-6sm

舊 10-09-22, 09:57 PM   #112
IDGAF
The One

引用:
作者: J+1 查看文章
領先.指少女革命?
由手機版發出
引用:
作者: Heaven 查看文章
根本係 機動戦士ガンダム 少女革命
今次就新娘白肉 王子就黑肉
引用:
除左少女革命還有一點銀河美少年感覺
主角新入生揸強爆機體決鬥打爆學生幹部
由手機版發出
無睇過少女革命添…不過略睇youtube版的第一話已經覺得水星的魔女係向佢致敬。

「薔薇の花嫁」 | 少女革命ウテナ | 第1話公開 【期間限定】
https://youtu.be/bYIeiV6LDs0

舊 10-09-22, 10:43 PM   #113
IDGAF
The One

機動戰士鋼彈 水星的魔女 - 第2話 『被詛咒的MS』

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章

都唔係吖,
暫時整體個感覺都幾好,
唔係無腦懶熱血咁款先。

個集團感覺好似Alien異形電影系列,
果間邪惡企業Weyland-Yutani Corporation咁款~!

08:44 乜地球人條命咁賤…

之前睇美劇The Expanse就提到係地球重力環境下成長的人類,
體格會比一般火星、小行星、殖民星,
呢類低重力環境生活的平民好添,物資亦夠充裕同富強,
反而係Gundam世界觀就垃圾級咁,
想知"公主"偷渡去地球做乜,純粹脫離父權操縱?

機動戰士鋼彈 水星的魔女 - 第2話 『被詛咒的MS』
https://youtu.be/GRSbJFWP7pc

這是眾多企業擴展到宇宙並構築了巨大經濟圈的時代。
有一名少女自邊境地區・水星轉學至規模最大MS產業「貝納里特集團」旗下所經營的「阿斯提卡西亞高等專門學園」。
她名為蘇萊塔・墨丘利。
這名內心純真的少女隨著胸口閃爍的鮮紅光芒逐步邁向新世界。

舊 10-10-22, 01:32 PM   #114
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
水島真是喜歡女同女影片

今話ms打很少,一巴掌都要cut片

舊 10-10-22, 03:31 PM   #115
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章

不過Op拖手手睇得我好興奮b
由手機版發出
舊 10-12-22, 07:24 PM   #116
肉羊哩咖
griffin611

百唔百合,本人無乜所謂。

不過有外國評論提咗,再睇多今話一次,都好在意一樣嘢 -- 紅髮都個角式完全無性格,亦無動機 (agenda),除咗開頭嗰一下,之後「阿媽」同白毛叫佢做乜就做乜,任人推嚟推去。呢樣有人拗好似 IBO 嘅三明,佢開始又好似係咁,但之後先講原來三明一早認同咗奧加嘅理想,拍住上。當然三明型好多~~~

呢度會唔會之後會講多啲?

舊 10-12-22, 07:53 PM   #117
真!DC
Banned User
奉行我道

主角只係想普通番學識下同學仔,唔知阿媽計畫
見義勇為之後先捲入麻煩
就鄉下人出大城市然後各種衝突既故事模式
由手機版發出
舊 10-12-22, 08:41 PM   #118
肉羊哩咖
griffin611

可以咁睇嘅,如果白毛都係同樣重要嘅嘅,推動劇情靠佢,打就搵紅毛~~~ 唔知噉係好定唔好,睇落去睇點~

舊 10-12-22, 09:22 PM   #119
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
係前傳已被人抹殺
亞媽應該係有劇本先幫魔女入學
如果唔係點會咁明目張膽"風靈=/=GUNDAM"
不過可能冇諗到魔女咁快出事XD
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-22, 10:42 PM   #120
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
不過Op拖手手睇得我好興奮b
由手機版發出
想吸新客算成功咗第一步?

反而MV似模型廣告多過正式OP

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 10-12-22 10:45 PM 被 Tano 編輯。
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-22, 01:51 PM   #121
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
仲未出聲,未知公乸。。。

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-22, 05:36 PM   #122
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: Tano 查看文章
想吸新客算成功咗第一步?

反而MV似模型廣告多過正式OP
的確見好多第一次睇gundam既留言
不過留唔留得住人睇製作組造化了
由手機版發出

此篇文章於 10-13-22 06:23 PM 被 真!DC 編輯。
舊 10-13-22, 06:19 PM   #123
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 葉老頭 查看文章
係前傳已被人抹殺
亞媽應該係有劇本先幫魔女入學
如果唔係點會咁明目張膽"風靈=/=GUNDAM"
不過可能冇諗到魔女咁快出事XD
佢嘅主張係風靈係有ai輔助而唔係靠身上嘅刻印去操控牛油炮
因為刻印會危害駕駛員所以前傳先武力禁用

所以當風靈一出牛油炮就全部人認定佢係gundam
第一話用牛油炮時冇鏡頭影駕駛倉,應該係刻意避開一啲情報
例如紅毛已經唔需要顯現刻印出嚟已經可以完全操控風靈
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-22, 06:51 PM   #124
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
的確見好多第一次睇gundam既留言
不過留唔留得住人睇製作組造化了
由手機版發出
最起碼親眼見HG見有女性買

二創反而幾吸引

主角決定係浣熊定狸貓未?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 10-13-22 06:59 PM 被 Tano 編輯。
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-22, 04:18 PM   #125
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>

明是引女觀眾來看

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
機動戦士ガンダム 戦場の絆Ⅱ 安安 街機遊戲討論版 41 02-22-24 12:00 PM
[PSV] 機動戦士ガンダム エクストリームバーサスフォース 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 817 06-13-16 02:14 PM
[PSV] 機動戦士ガンダム バトルフォートレス l 停止運營 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 61 02-27-16 01:35 AM
[動畫] 「機動戦士ガンダム」Blu-ray BOX、8月28日発売決定! money 日本動漫畫討論版 31 03-14-14 03:34 PM
機動戦士ガンダム UC [已售] 武藤遊戲 電視遊戲討論版 352 07-16-12 10:35 PM

現在的時間是 08:34 AM

手機版 | APP版