Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-09-14, 04:01 AM   #1
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
以前街機到家用機淺談

以前街機遊戲接觸過不小 如怒I 怒II 雙截龍I 雙截龍II 與朋友在街機玩過不小
當年街機遊戲雖然不及現在街機畫面及機能 但遊戲趣味性真係現在很難再找到
當然以前無音樂GAME呢類遊戲 但如俄羅斯方塊或鑽石方塊都有輕快音樂及跟著玩家節奏而改變
在當時常玩的有泡泡龍 食左D黃糖果會快速噴泡 藍糖可以遠射泡泡呢隻GAME同朋友一玩又是大半天
吞食天地, 快打旋風 又係不可多得多人遊戲 現在呢類街機遊戲已經很小去機鋪接觸了(原因無朋友一齊玩) 之後 多玩如街霸 街霸II 及後 龍虎之拳 餓狼傳說 及KOF 等等
家用機
中四時因為朋友介紹去了酒店打工 兼職多了點錢用 便在生日送了一部任天堂紅白機作禮物
果段時間買了很多紅白帶 朋友更送出綠MON比我用黎打機用(幾月後換了部電視玩紅白機)
當然畫面同聲音都沒有現在的好 但已經同朋友在家中玩已經十分愉快
當時玩的都是街機轉到紅白機遊戲 如頂龜 1942 怒 還有瑪利奧星矢I 星矢II 變形金剛 等等
2年後 出左世嘉五代 畫面及聲音都比紅白機略有進步 超音鼠 及一些街機 超人怪獸大戰都必玩
再過一年後 超任面世 玩過亦很多遊戲 如亂馬2份1 裝甲機兵 快打旋風II 龍珠超武鬥傳 等等
到了1995年入手第一代$ONY遊戲機 PS1 當時已經接近街機遊戲畫面及聲效 當時開始用家中音響接到遊戲機 效果已經可以接受
之後世嘉出DC遊戲機 又是支持下買回家中享用
PS2及PS3都是之後支持下所買下 但PS3遊戲內容都與之前PS1, PS2有所不及 有點可惜

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-14, 05:08 AM   #2
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
因為,畫面改進左,所以基乎所有類型既遊戲都無晒,或者講係唔需要咁既表示方式。

如RPG,因為當時做唔到即時打,所以就要另一個畫面表示打,而打既畫面又做唔到即時打,所以就要指令式,指令式再發展,半即時指令…

而而家唔只即時打喇,成個景都幾大都得喇,所以直頭無左RPG這類野,統一變左「故事類」…

咁有好有唔好既,2D就變番2D,就唔好咁多又2.5D又3D扮2D又盛。

而3D,我覺得最好玩「風格化」,即卡通風,水默風,可惜好少,同成本有關…

所以一切同成本有關,隻隻都差唔多,越做越悶咁囉…

對我來講,最好玩既時代係 PS SS果代,機能勁左,但又唔係太勁,仲要諗點「表達」,好精彩既表達係「Nights into Dreams」(又講世嘉,又講SS),真係好鍾意,仲要如果勁在機能係做唔到,即是,係要果隻粗粗地畫面先靚…

舊 11-09-14, 07:54 AM   #3
smallegg
Insane Gamer
CD-ROM

註冊日期: Sep 2004
雖然都部份認同係科技進步,機能上升令現今遊戲的表現手法變得大同小異

但我覺得更主要的原因係有好多不同的表現方式都已經被嘗試過(或者已經有好多人體驗過)
而技術又未進步到可以更進一步帶比用家全新的體驗所導致的結果

成本都係個重要因素
成本高,自然產品就相對需要有更高的價格(或銷量)
而價格受限(客人的接受能力有限)的情況下自然需要提高的就會係銷量
銷量要更高就等於要有更多的人接受你件產品

一件大眾普遍都會接受的產品...好自然就會變成一件"普通"的產品
smallegg 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-14, 01:41 PM   #4
遊戲怪
高達DX

如果3D GAME普及左 但又要保傽開發費 而另到遊戲有所不前 我覺得有點可惜
但為歐美市場而制作太多槍GAME 我覺得有點悶
如果好似當年GAME壇百花齊放 先係現有遊戲機機能必做
而家大多GAME都好似 無雙 (應該係類似無雙GAME太多啦 如QD FF...等等 )
3D其實都可以有好多不同玩法 單一行行打打 去另一個版圖再打或射 真係會好快玩厭

在電影中尋找故事...
舊 11-10-14, 11:09 AM   #5
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
我都係細個打ikari, city-connection, pac-man 之類, 同樓主同一代人. 我覺得唔係以前果D好D, 而係你玩耐左, 乜都見過玩過, 自然冇左新鮮感. 依家唔係冇車槍球以外的game, 而係好多變左小眾或arcade, 要搵先有. 例如你去xboxlive arcade, 會找到好多車槍球以外的好game, 如clash of heroes, mtg, limbo, the walking dead, brothers: the tale of 2 sons, castle crashers, braid, child of light, etc

此篇文章於 11-13-14 02:57 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-14, 11:20 AM   #6
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
睇title仲以為想講魂斗羅/PS版SNK game/街機Big core-->FC small core呢D街機家用完全兩回事既野

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-14, 01:05 PM   #7
遊戲怪
高達DX

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
睇title仲以為想講魂斗羅/PS版SNK game/街機Big core-->FC small core呢D街機家用完全兩回事既野
其實各位大可以講下自己對GAME或遊戲機既睇法 因為太多遊戲啦 而且有好多GAME已經唔記得左

在電影中尋找故事...
舊 11-10-14, 05:04 PM   #8
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
果個時代太細個(幼稚園), 機鋪好少機會入去。
不過家人有買街機底板及NEOGEO, 所以都玩過唔少名作。
SF2, 龍虎, World Heroes, 餓狼等等數之不盡。

SFC第一隻玩的是STAR FOX, 第一次見到3D GAME, 個衝擊感係好大。

當初有GG之後先入手GB, GG畫面靚又流暢, 動作GAME的樂趣係贏九條街,
GB係等PKMON/機戰那類先至有吸引力。

不過可能細個時要求少, 一款遊戲可以投入的時間比較多。
工作後時間少左, 會玩的都比較有限。

但係如果追求新玩法及遊戲性, 即係只可以向indie game埋手,
始終時代唔同, 平台都多樣化左, 只著眼傳統家用機又要買實體版, 自然係限制左自己的選擇。

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-14, 05:13 PM   #9
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
不如話而家d game 統一左

一定要3D行頭

導致好多遊戲風格都被迫困住 永遠要 3D大地圖 有個人物走來走去

DRAGON'S CROWN 呢一類 橫向game 市場變相容納唔到 (幸好品牌保住 呢隻賣得)

但相對其他廠商 好難再試呢一類game (新topic 即使內容夠遊玩性高 但好大機會因畫面唔夠華麗 又未有名氣 而唔賣得)
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-14, 05:26 PM   #10
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
不如話而家d game 統一左

一定要3D行頭

導致好多遊戲風格都被迫困住 永遠要 3D大地圖 有個人物走來走去

DRAGON'S CROWN 呢一類 橫向game 市場變相容納唔到 (幸好品牌保住 呢隻賣得)

但相對其他廠商 好難再試呢一類game (新topic 即使內容夠遊玩性高 但好大機會因畫面唔夠華麗 又未有名氣 而唔賣得)

其實有大量呢類GAME, 不過在XBLA/PSN/STEAM上面(ry

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-14, 07:33 PM   #11
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
時代嘅巨輪係會不停轉動嘅,就以video為例,依家出到4K解像,啲人見到VCD都話垃圾架啦

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-14, 12:36 AM   #12
遊戲怪
高達DX

PS3 PS4差唔多每隻遊戲都係3D版圖 一路行一路打 仲要隻隻差唔多
咁樣出遊戲 唔好話GAME壇搵唔到錢 就連玩家都會玩悶

在電影中尋找故事...
舊 11-12-14, 12:46 AM   #13
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
X 隻隻差唔多
O 你專玩挑差唔多果D黎玩

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-14, 03:02 AM   #14
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
隻隻都3D就唔好?
隻隻8bit pixel就非常好痛哭流涕高呼萬萬歲神作神作?

舊 11-12-14, 10:45 PM   #15
遊戲怪
高達DX

其實遊戲機 好玩Game 當年 任天堂紅白機 玩過如ff2 ff3 之後超任ff6 到ps ff7 8 9再到ff10 都玩得好開心
mgs 就祗玩 紅白機 第1代 到 超任 ps1 ps2 ps3 其它機種就無接觸過 手提都係玩psp
龍珠超舞鬥傳 超任 隻隻都有玩 ps1都玩過兩個版本 ps2最好玩第一代 有故事情節又有片睇
超人 超任果隻都好好玩 ps2 超人吉田動作真係一流 之後果d為出而出 但有好多超人用都玩得開心同朋友玩又可以一日消磨
其實單單咁數 都多game過現世代ps3 ps4 game 遊戲廠搵唔到錢 就祗可出d 人地玩關果類game
呢個係本人覺得可惜 同遺撼既原因

在電影中尋找故事...
舊 11-13-14, 02:11 AM   #16
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

你答左我問題先啦,目前其實都係game就大把,你點解唔玩先
係你唔玩game定無game先,你講清講楚囉唔該

彈丸論破系列隻隻都好睇好玩
極限脫出ADV又好睇到我到最近先又重玩一次
Fate又有出家用版仲要係咁加片同CG
逆轉裁判又除左4之外隻隻都神作級
連轉珠都有3DS版仲要幾好玩
機戰每集都保持水準,仲要直到近期都仲有出
格game又成堆多到玩唔晒仲要其實隻隻都幾好玩,UNI、AH3HM、P4U、角川格game、KOF13、甚至係最近既電擊
世界樹系列又一直都有出
Persona又一直有出仲要次次都神作
真女神轉生4雖然唔夠之前好但都係有係度
動作game 白金廠一直都出緊高質
From Soft又係咁出D好粉腸但好鬼正既動作game仲要好鬼夠份量
Sega人中之龍集集都Keep到水準
Xenoblade又人程神作中既神作仲要新IP黎
MH4G我話唔話話唔玩結果都係玩到停唔到手呀

我真係唔知係我生活係異世界,定你生活係異世界啦,我淨係見到好多game我玩都玩唔切呀,舉例都舉唔晒呀,因為已經有D係我好鬼想玩但真係無時間玩唔買
再問一次,究竟係有game你唔玩,定無game可玩,你自己答

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 11-13-14 02:15 AM 被 鈴蘭 編輯。
舊 11-13-14, 02:48 AM   #17
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
2D行大地圖就神作,3D行大地圖就悶
刺客,Dark Soul, MH, 無雙,都係差唔多
FIFA同SF4一樣
都係行行下,跑跑下,射下波咁囉

DeviantArt
PIXIV
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-14, 02:51 AM   #18
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: ZOMA 查看文章
FIFA同SF4一樣

我記得當年,試玩過360既藍龍…

個景好大,跑好耐都未跑到,所以好悶…

舊 11-13-14, 02:52 AM   #19
遊戲怪
高達DX

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章

格game又成堆多到玩唔晒仲要其實隻隻都幾好玩,UNI、AH3HM、P4U、角川格game、KOF13、甚至係最近既電擊
世界樹系列又一直都有出
From Soft又係咁出D好粉腸但好鬼正既動作game仲要好鬼夠份量

我真係唔知係我生活係異世界,定你生活係異世界啦,我淨係見到好多game我玩都玩唔切呀,舉例都舉唔晒呀,因為已經有D係我好鬼想玩但真係無時間玩唔買
再問一次,究竟係有game你唔玩,定無game可玩,你自己答
d game唔啱口味 無game好玩

在電影中尋找故事...
舊 11-13-14, 09:58 AM   #20
tenkafubu
Insane Gamer
天下布武

註冊日期: Feb 2008
PSN  IDterrycch
XBox Live GamertagBlack Lotus SR
引用:
作者: ZOMA 查看文章
FIFA同SF4一樣

2D既惡魔城同3D既惡魔城
我都係覺得2D岩佢多D
tenkafubu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-14, 11:21 AM   #21
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:

世界樹系列又一直都有出

你講果堆好多都龜晒係掌機 有幾隻家用機都好耐冇新作

tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-14, 11:32 AM   #22
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: tung999 查看文章
你講果堆好多都龜晒係掌機 有幾隻家用機都好耐冇新作
因為我而家少係屋企 係街既時間多

ペルソナ5

隨時更新
舊 11-13-14, 11:37 AM   #23
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
講act反而係想玩返dark seal, thunder zone果類

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-14, 11:42 AM   #24
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:

世界樹系列又一直都有出

認真 雖然你UP左好多GAME出黎 但結論都係冇GAME出

呢兩年黎好似正正經經玩過覺得哂既RPG 得隻閃軌
呢兩年我未玩過戰棋(利申 機戰我覺我作為一隻玩既GAME黎講係垃圾)
頹野都好啦 隻火紋覺醒完都已冇左下文

其實日系GAME界都死得7788呢個真係事實

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-14, 11:43 AM   #25
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
依幾年無RPG玩到到連有 超廁元 已經叫好好
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具