Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 39 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 
收藏品討論版>模型製作交流區 Vol.5 ~~
HAKAIDER 10:02 PM 04-03-23
基本上完成了....................只欠上色塗裝和裝燈 / 風喉

負壓功能似乎也有正常發揮.................

連製做負壓的擾流板也能吸起...................

HAKAIDER 04:18 PM 04-09-23
新負壓箱完成........................

風喉 / 電線 / 擾流板 也可以完全收納在内......................

收納後體積50cm X 30cm X 27cm...................

anyone 10:13 PM 04-16-23

得閒到油埋阿寶

ComeLOLoh 10:31 PM 04-16-23
作者: HAKAIDER:
新負壓箱完成........................

風喉 / 電線 / 擾流板 也可以完全收納在内......................

收納後體積50cm X 30cm X 27cm...................
正喎,我洗手間開抽氣扇噴喳
HAKAIDER 09:51 PM 04-24-23
作者: ComeLOLoh:
正喎,我洗手間開抽氣扇噴喳
成本好低.............全部淘寶貨

亞加力膠板開料5mm 厚一件RMR 10, 可以同你開埋裝抽氣扉個窿

最緊要計好呎吋, 有圖樣更好用小畫家畫就可以

全個盒基本只係用10 件膠板料, 我做多個門邊所以用多兩件料

抽氣扉 RMB 34 / 鋁管風喉 RMB 10 / 喉箍 RMB 3 / 充電LED燈 RMB 22

以上成本不用RMB 200

另加門鉸12 隻, 同黐亞加力膠板用的 "哥羅芳"一支, 固定門邊用的小型磁石

亞加力膠板最好買不透光純黑色, 可以省下一堆噴油錢
anyone 09:34 AM 04-27-23
就係個頭分件精細到塊面罩都獨立
可以油到對眼 就算睇唔到甚至d螢光綠uv燈射埋去電話都影唔到效果
對翼丫盾丫就前後合埋自己搵方法遮啦

anyone 08:30 PM 05-07-23
改成百合丘制服

HAKAIDER 10:18 PM 05-09-23
應真的說.................

就算四之影的747J 沒有那賽車拉花水貼

只上基本色也非常的美......................

拖了近半年也是時候加速了..................

但琺瑯油手油填坑真的很累人....................

亍 ◣ 06:49 AM 05-10-23
[人生總要一次]
會唔會發展到唔會再見雙星產品

廢‧人一個 02:28 AM 05-26-23
有冇做開建模嘅大佬可以話我知,
點解獸屋金剛條腰果兩忽肉要砍開左前左後右前右後total 4件,而唔係左一件右一件...orz
Terry仔 09:46 PM 06-01-23
Mr hobby ps270 0.2 噴筆,如果拎嚟噴金屬色
係咪好易塞?
用緊喵匠 手提充電氣泵,佢寫有25psi
駁個汽水樽當氣缸(緩衝)用,普通色就試過,未試過上金屬色
anyone 10:49 PM 06-01-23
我用madworks 0.2噴金屬都無乜塞
HAKAIDER 10:50 AM 06-02-23
作者: Terry仔:
Mr hobby ps270 0.2 噴筆,如果拎嚟噴金屬色
係咪好易塞?
用緊喵匠 手提充電氣泵,佢寫有25psi
駁個汽水樽當氣缸(緩衝)用,普通色就試過,未試過上金屬色
重點係金屬色内的顏色粉沫粗幼度, 珍珠油 / 偏光油也同樣

留意日本改裝車廠的偏光油上色例

片中39 秒的偏光粉沫是很粗粒的

HAKAIDER 10:59 AM 06-02-23
作者: 廢‧人一個:
有冇做開建模嘅大佬可以話我知,
點解獸屋金剛條腰果兩忽肉要砍開左前左後右前右後total 4件,而唔係左一件右一件...orz
因為B9 / B27 的分模方向, 已經限制了腰兩側肉色件的安裝方向
anyone 04:00 PM 06-02-23
金屬色用mr color,匠域都無點塞
不過av d金屬色就真係塞到hihi
HAKAIDER 10:12 PM 06-02-23
差支長槍就完成了.................

如果我唔執着玩那張已劣化的水貼的話................

噴射器背包的分模公差好大...............

anyone 09:50 PM 06-12-23
唔試下拎修復劑睇下救到幾多水貼?
Terry仔 11:52 AM 06-13-23
用嚟裝底灰(灰,黑 &粉紅色)嘅膠樽都有變形
但係其他顔色(硝基)漆嘅膠樽又無事
全部油都係用同一個thinner, 所以應該唔關thinner事

有冇C hing有相同情況?
anyone 01:08 PM 06-13-23
我得裝洗筆水果支係咁
裝灰果d仲未見過有事
HAKAIDER 07:30 PM 06-13-23
買左.................

但隻四之影有21X 張水貼...............

要逐張全部用修復劑加厚的話真係會死人

而且手臂張水貼已經爛左

其實樽水貼修復劑可唔可以噴..............

如果可以成幅水貼噴一層會方便好多 a
HAKAIDER 07:51 PM 06-13-23
作者: Terry仔:
用嚟裝底灰(灰,黑 &粉紅色)嘅膠樽都有變形
但係其他顔色(硝基)漆嘅膠樽又無事
全部油都係用同一個thinner, 所以應該唔關thinner事

有冇C hing有相同情況?
重點係本身樽底灰個thinner 係有分別

我係用醫療用品PP 膠樽裝油, 有不同容量選擇

而且樽口夠寛夠薄倒油好好倒, 比那些PET 擠咀樽好用好多..........

https://item.taobao.com/item.htm?spm...u=t2dmg8j26111

anyone 09:40 PM 06-13-23
作者: HAKAIDER:
買左.................

但隻四之影有21X 張水貼...............

要逐張全部用修復劑加厚的話真係會死人

而且手臂張水貼已經爛左

其實樽水貼修復劑可唔可以噴..............

如果可以成幅水貼噴一層會方便好多 a
咁又無試過
樽野個黏度又唔似可以直接噴
開稀左會唔會無用都唔知
夠力硬噴理論上應該得(?)
HAKAIDER 08:44 PM 06-14-23
寄到了~~~

HAKAIDER 08:55 PM 06-19-23
只用了兩個月的負壓抽風箱成効超有感.............

其實也只是噴了半隻747J.............

HAKAIDER 09:49 PM 06-21-23
黑色除眼罩部件外全部琺瑯油手油逃課

影相用了一條帶黄的Led 枱燈.............

背部的〇C主機蓋原來没有鋏位, 只是選擇式自行放開合位置..............

膊頭可動没想像中的好, 噴射器背包除開閉外不可上下移動所以很卡膊頭

那張已劣化的水貼..................就放棄好了

第一 ... 39 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 

返回主題版面