Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 09-04-05, 08:31 PM   #176
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
好耐冇影公仔, 來一點大人背德的趣味 (笑)

Rice

此篇文章於 01-17-07 09:51 PM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-05, 09:32 PM   #177
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: riceking
好耐冇影公仔, 來一點大人背德的趣味 (笑)

Rice
我要X衫Mode~
有同學都訂o左呢隻不過未到~
見到米王你張相仲話想斬人~

此篇文章於 09-04-05 09:38 PM 被 ビスケット 編輯。
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-05, 09:57 PM   #178
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: 奸詐餅
我要X衫Mode~
有同學都訂o左呢隻不過未到~
見到米王你張相仲話想斬人~
我呢隻係CM68會場版, 不過今日先拆來玩電筒
不是Melon訂的版本耶 ~

X衫Mode....你想我俾人Ban嗎

斬我? 有根性同我過日本捱下排CM大手先講啦

Rice

舊 09-04-05, 10:36 PM   #179
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
我呢隻係CM68會場版, 不過今日先拆來玩電筒
不是Melon訂的版本耶 ~

X衫Mode....你想我俾人Ban嗎

斬我? 有根性同我過日本捱下排CM大手先講啦

Rice
同學仔係Bid回來的~
都係CM68會場版~
雖然メロン味佢都有性興......
CM大手 <------排幾耐了?

過幾日買幾塊布做背景開返個燈箱玩下先~

此篇文章於 09-04-05 10:43 PM 被 ビスケット 編輯。
舊 09-04-05, 10:59 PM   #180
riceking
一人前のダメ人間

4:30起身, 5:50到會場, 10:00開場, 11:15到手 (下雨天)

2000yen ~

Rice

舊 09-04-05, 11:07 PM   #181
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
4:30起身, 5:50到會場, 10:00開場, 11:15到手 (下雨天)

2000yen ~

Rice
這....才有去了CM回來的感覺嘛~
舊 09-04-05, 11:52 PM   #182
riceking
一人前のダメ人間

再來午餐妹妹 /

Rice

此篇文章於 01-17-07 09:51 PM 被 riceking 編輯。
舊 09-09-05, 12:25 AM   #183
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
Good, soft lighting~~
Tighter framing is also good~~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-05, 01:22 AM   #184
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
懶人~一物二用

舊 09-17-05, 02:03 AM   #185
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

有空要做個 小凛 shrine 和 大劍 shrine ~~

其實 Good Smile 的 小凛蛋 質素沒有想像中好, 拍起來超難... Toys Works 的 小凛蛋 手工是一般啦, 神態卻十分傳神, 非常好拍!

此篇文章於 12-20-05 10:12 PM 被 KKH 編輯。
舊 09-20-05, 11:04 PM   #186
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

終於找到了長谷部彩~~

舊 09-21-05, 03:56 PM   #187
BeBop
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2003
睇曬都係覺得KKH大的全黑底相最有味道, 其實點影到後面全黑?
BeBop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-05, 12:37 AM   #188
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

其實只不過是黑色卡紙加上沒有燈光直接照射而已.
舊 09-23-05, 11:43 PM   #189
KTN
~♡

勞作堂時間~終於有多一個2號箱
剛剛完成~~還沒有一試~
今次用回philips膽~同樣20w..比之前那個光很多呢

舊 09-25-05, 11:38 AM   #190
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

恭喜~ 恭喜~ 2 號的燈膽座 (那一塊圓形的膠片) 跟 1 號一樣的嗎? 之前看 1 號的燈膽座手工十分好耶!
舊 09-25-05, 11:01 PM   #191
KTN
~♡

2號的座的設計完全和1無分別
2塊膠片同1個塊完全一樣~(整1時已經整定2個塊)
只不過是個PHILIPS膽夠光~才會見到2號的頂有滲光@@a
1號個個之前隨便用隻甚麼能之寶...不過經常使用上會覺得比較暗...
隻P光較白...而那隻L光較較柔些和黃些@@a

KKH樓上那幾隻...好像玩得很開心呢....
差點令我敗了回來 (幸而當天友人強拉我走XDD).

舊 09-26-05, 07:58 PM   #192
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

那位是益友還是損友還真難說...

你說的 P 和 L 是什麼? 燈膽類別? 我試過 Philips 的 cool 版和 warm 版, 基本上一樣需要 custom WB 顏色才會準...
舊 09-27-05, 12:00 AM   #193
KTN
~♡

友人在我眼內~亦正亦邪的說

P是2號箱用的PHILIPS膽
L是1號箱用的那隻LIGHTPRO膽
今次用個隻P係COOL~
不懂怎設定CWB...每次影只懂用AWB...
其實怎樣為之準不準WB?CWB怎設定法?

舊 09-27-05, 10:52 PM   #194
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Er? CWB 喎. 指定燈光下拍一張白紙, 跟著在相機上 set CWB 囉.

那, 有沒有雙燈箱新作?
舊 10-18-05, 09:03 PM   #195
riceking
一人前のダメ人間

又來了, 今日早一點回家起壇作法 ~

在有限時間內影小櫻花有一點難度....

Canon EOS-300D, EF 70-200mm f/4L

Rice

此篇文章於 01-17-07 09:52 PM 被 riceking 編輯。
舊 10-25-05, 11:20 PM   #196
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

舊 11-13-05, 01:59 PM   #197
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Hood 上的 reflection 是故意加上去的... 看起來好像沒那麼沉悶...
舊 11-13-05, 10:09 PM   #198
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

又來攪亂
...未有燈箱....將就下先

用紙巾遮一遮台燈o既直射.....後面就加塊鏡反射番少少

一個光源原來真係唔多夠...用鏡反射都唔得...下次再來

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-05, 09:29 PM   #199
dvdlap
Junior Member

註冊日期: Nov 2005
受到各位既感染,小弟亦加入大家既行列,話做就做。
今日只做了一個燈箱+一塊板,但係發覺真係唔夠光。
所以聽日我會再整多個。
唔知係咪相機(T3)問題,我點都影唔出各位前輩影既效果=_=''。
請各位卑d意見小弟啦!!thx!!!
唉...我會努力d ga啦!!

舊 11-15-05, 09:57 PM   #200
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

好啊! 歡迎你加入窮人行列!!

不防試試把燈箱和反光板儘量放近一點主體, 希望光線會均衡一點. 而且窮人燈箱發光面不大, 用淺色背景也值得遷就一下角度, 好把背景照亮照平均一點.

另外也不防注意一下曝光, 第二張真白的白色頗過火. 第一張真白和兩張螞蟻也輕微爆光了.

上面加了一塊反光板/紙

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
魔幻迷宮&爐邊故事 IDGAF Neo Entertainment TREND 22 08-18-04 12:55 AM

現在的時間是 06:06 PM

手機版 | APP版