Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-16-15, 03:12 PM   #651
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
怕斬件因為debug 同QA 本來就係最浪費時間果part,加地圖,人物其實一早造起.

用UE 就是為左縮短debug 同QA 時間

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 11:38 AM   #652
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
http://vgleaks.com/final-fantasy-30t...rsary-roadmap/

真係17年出到貨? 會吾會好短? SE你XV都攪成咁.....

舊 12-07-16, 10:17 PM   #653
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
記得有人話過FFVII full remake之時就係square enix臨危之時..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 11:05 PM   #654
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: sgouki 查看文章
http://vgleaks.com/final-fantasy-30t...rsary-roadmap/

真係17年出到貨? 會吾會好短? SE你XV都攪成咁.....
將FF7分成三集既話,我信2017年有機會見到第一集既

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 10:07 AM   #655
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: sgouki 查看文章

劇本人物設定都已經有曬,最多都係細汁唔大改,都應該無問題ge~~(我講係分3part,17年出第一part)
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 10:58 AM   #656
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
可以睇O下最近SQ點推隻HITMAN就知FF7RE佢想點做
斬件 , always online , 迫你重玩十次O既挑戰...
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 12:48 PM   #657
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
將FF7分成三集既話,我信2017年有機會見到第一集既
斬3件少左D喎,
係都斬成4件啦!(出最後1EP時,咪可以再推出個超豪華珍藏版學番當年PS1隻FFVII咁4隻碟囉!)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 02:17 PM   #658
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
ep1結局可以打到去女主角死個part已經要還神....

舊 12-09-16, 02:25 PM   #659
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: 神名レオ 查看文章
EP1 = disc 1
EP2 = disc 2
EP3 = disc 3

會唔會咁?

不過我真係好想知大地圖個part 佢會點整。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 03:06 PM   #660
aquarius
Game Master

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章

會唔會咁?

你重認為square識整有大地圖嘅RPG?
唔係過關式一本道已經偷笑..
舊 12-09-16, 03:52 PM   #661
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: aquarius 查看文章
可能無大地圖,用menu 黎揀地方然後用CG 過場其實都OK 既
只係無左大地圖升level 個part

其實0式都OK 丫一樣係大地圖唔同town 咁樣。
我又唔覺得佢做唔到
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 04:58 PM   #662
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
引用:
可能無大地圖,用menu 黎揀地方然後用CG 過場其實都OK 既

我又唔覺得佢做唔到
0式都仲係舊世代,宜家就難講了
好似之前都有講過未必做大地圖
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 06:43 PM   #663
aquarius
Game Master

引用:

我又唔覺得佢做唔到
FF正傳自9以後都沒有大地圖了(我也接受了)
我覺得無大地圖無開放世界都唔緊要
好似11, 12, 14有個大區域代表大地圖嘅感覺都已經不錯了
舊 12-09-16, 07:58 PM   #664
daihamlop
Ultimate Gamer
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
引用:
FF正傳自9以後都沒有大地圖了(我也接受了)
我覺得無大地圖無開放世界都唔緊要
好似11, 12, 14有個大區域代表大地圖嘅感覺都已經不錯了
11,12,14點解唔係大地圖?
你嘅理解係要分區域過區要loading所以唔叫大地圖?
定你係指一出咗城會見到主角變咗Q版公仔而個城同個人一樣大先叫有世界地圖??

我理解嘅係由城去迷宮又或者地方移動方式係選擇名字/座標etc
而移動過程並唔需要玩家操控,或者移動係點對點
咁先叫無大地圖喎

講咁多把鬼咩, 整個PSN Portable ID見人先講, 用PS3睇BD無Trophy, 阿毛
自己啱玩嘅games就二千都買, 唔啱嘅兩舊都唔俾
daihamlop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 08:36 PM   #665
aquarius
Game Master

引用:
作者: daihamlop 查看文章
11,12,14點解唔係大地圖?
你嘅理解係要分區域過區要loading所以唔叫大地圖?
定你係指一出咗城會見到主角變咗Q版公仔而個城同個人一樣大先叫有世界地圖??

我理解嘅係由城去迷宮又或者地方移動方式係選擇名字/座標etc
而移動過程並唔需要玩家操控,或者移動係點對點
咁先叫無大地圖喎
我諗我係舊世代人以紅白機DQ FF為標準
RPG理應會有大版面嘅世界地圖, 有城堡村落地下迷宫塔咁
當然世界地圖入城入村入迷宮做到無鏠就最perfect
出世界地圖唔一定要變Q版公仔
好似DQ8咁就係我心目中最理想型嘅RPG進化效果

FF11, 12, 14嗰種係過版式地圖(純個人見解)
機能限制下由城去另一個村落或城堡
要喺所謂世界地圖版面同一個區域分咗經過幾個需要loading嘅area
俾我嘅感覺就唔似行緊世界地圖
而只係喺一個叫做世界地圖嘅迷宮(或區域)行緊..

有時真係想開番個專講RPG嘅topic交流吓心得
依家會總括RPG或日本制JRPG
其實以前會更細分ARPG, SRPG, 3DRPG, TRPG etc..
舊 12-09-16, 09:10 PM   #666
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
其實好難分
open如skyrim,出城入屋都係要load

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 09:37 PM   #667
aquarius
Game Master

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
其實好難分
open如skyrim,出城入屋都係要load
日系嚟講XenobladeX算唔算最open world示範之作?
除咗入自室要loading之外成個星球任行
不過就失去咗故事性
舊 12-09-16, 10:07 PM   #668
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 神名レオ 查看文章
邊去到賣花妹死咁遠,諗太多啦
最正路應該就係呢度完EP2

EP1:神羅都市脫出->金飛碟-> ニブルヘイム完
EP2: ニブルヘイム->火箭村->五台島->古代種神殿->クックックッ黒マテリア->古代種之都
EP3:冰山->大空洞->廢人化->復活->大團圓

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 12-09-16, 10:07 PM   #669
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
FF零式就已經有啦
其實可唔可以真係玩過近年既game先插

ペルソナ5

隨時更新
舊 12-09-16, 10:08 PM   #670
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
劇本人物設定都已經有曬,最多都係細汁唔大改,都應該無問題ge~~(我講係分3part,17年出第一part)
其實野村講過想神羅都市發大佢玩
所以我估分分鐘有機會神羅都市脫出完就完左EP1

ペルソナ5

隨時更新
舊 12-09-16, 10:11 PM   #671
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: mrk 查看文章
斬3件少左D喎,
係都斬成4件啦!(出最後1EP時,咪可以再推出個超豪華珍藏版學番當年PS1隻FFVII咁4隻碟囉!)
斬4係你好難搵位中間斷 當然前提係佢地唔加野照舊流程走
作為第一隻碟既完結點,我諗一係就脫出神羅都市完,一係就坐船過海果一度打第一隻Jenova果度完

之後既完結點其實就一定係古代種之都或者大空洞二擇,呢兩個地點太接近,只可以二擇其一黎完
考慮到爆機之後用番save玩之類既野,係古代種之都完係最理想既狀態

ペルソナ5

隨時更新
舊 12-09-16, 10:12 PM   #672
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:

會唔會咁?

你實際將FF7個行程表列出黎就會發現Disc2其實係相對黎講短D

ペルソナ5

隨時更新
舊 12-10-16, 02:20 AM   #673
aquarius
Game Master

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
FF零式就已經有啦
其實可唔可以真係玩過近年既game先插
零式不算FF正傳吧..
我比較執著
舊 12-11-16, 10:19 AM   #674
ps4boy
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2016
上年買零式玩到第二版放左、為左FF15 demo!

舊 12-11-16, 12:37 PM   #675
ComeLOLoh

PSN  IDChun-li
記住XIII為主。
零式、XIII V.S.(FFXV) 為配襯,都係水晶世界。
咁會好過d。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy VII remake? Ho1982 電視遊戲討論版 1 04-15-07 11:29 PM
[SFC]Final Fantasy VII neo2046 電視遊戲討論版 1 03-10-06 01:15 AM
final fantasy VII一問 燃燒君 PC電腦遊戲討論版 6 06-08-05 01:23 AM
[手機]Before Crisis - Final Fantasy VII neo2046 手提遊戲機討論版 27 09-24-04 12:42 AM
[NDS]Final Fantasy VII DS 發表 neo2046 手提遊戲機討論版 21 05-23-04 06:54 AM

現在的時間是 06:39 PM

手機版 | APP版