Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 10-21-09, 09:11 AM   #26
LIGHTTHELIGHT
Ultimate Gamer
火狐控

註冊日期: Jul 2004
老老實實諗下第時做咩好過la
社會上面分分鐘degree grad.仲底人工過asso/hi-dip
LIGHTTHELIGHT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-09, 09:15 AM   #27
Corex
God of Gamer
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
semA既c++唔算難吖aaa

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-09, 05:31 PM   #28
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
引用:
作者: Corex 查看文章
semA既c++唔算難吖aaa
佢轉一轉我就會唔識做
呢科最後拎D+
本來今個SEM 可以RETAKE.....成功左可以提返SEM 1 個GPA,但係我真係冇興趣同能力
當然,如果RETAKE炒地左SEM 3個GPA 會拖低,所以我都係唔好試了...

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-09, 10:22 PM   #29
cloud

今日上完堂PSY做左個TEST
我係神經質度拎得比較高分
之後MISS 話你唔似D 咁緊張焦慮既人WOR

舊 10-21-09, 10:36 PM   #30
GP01Fb
Crazy Gamer
點會咁架!?

註冊日期: Jul 2002
唔緊要既, 我都係文科底入CS, 咩lang都唔識
GPA仲拎過1.6

最後未又係grad到搵到份工, 唔使咁灰既
GP01Fb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-09, 10:52 PM   #31
Y.Bird
Ultimate Gamer
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
好現實同你講,
現在各下情況可能苦海中翻的小浪來。

[可能mode]

可能二三十年後,
要照顧年老生病父母、
要照顧仔女、
又係屋企經濟支柱要打兩份工、
又同老婆吵架了,
那時回想現在的你,
這些壓力不算什麼。

[/可能mode]

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-09, 10:56 PM   #32
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: cloud 查看文章
讀緊ASSO 最後一年,好大壓力,真係唔知點算好......
-SKIP-
無時間研究你件事,我又唔想同你比較壓力,不過放開D睇就可以~你要加油~
遲少少有時間就同你講講

舊 10-21-09, 11:33 PM   #33
cloud

我好想改變自己既思維模式....但真係做唔到

舊 10-22-09, 10:12 AM   #34
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
我好想改變自己既思維模式....但真係做唔到
你改變唔到就無人幫到你架喎 @@
樓主, 比心機啦~~
最緊要係唔好自己迫死自己
前面大把路要行啊

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-09, 02:34 PM   #35
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
要記住人比人、比死人,你睇你朋友好,唔代表佢真係咁好

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-09, 03:17 PM   #36
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
GPA真係得最初搵工果陣有用, 高D咪多D機會interview囉, 低D就少D咁. 之後做野咁多年都無人問過我GPA係幾多

而且人地都係著重你咩學校咩學系多D.......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-09, 04:15 PM   #37
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: ahleung 查看文章
GPA真係得最初搵工果陣有用, 高D咪多D機會interview囉, 低D就少D咁. 之後做野咁多年都無人問過我GPA係幾多

而且人地都係著重你咩學校咩學系多D.......
搵工嘛...基本上有份畢業證書就唔會問你拎transcript架啦 @@"
又點會知你係幾多gpa, 除非你自己寫低
不過樓主講過升u問題嘛...... 咁又唔同既

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 10-22-09, 04:24 PM   #38
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: irismong 查看文章
搵工嘛...基本上有份畢業證書就唔會問你拎transcript架啦 @@"
又點會知你係幾多gpa, 除非你自己寫低
會睇你證書咩hon嘛, 其實咪即係睇緊你GPA囉

不過我唔理咁多的, 我GPA麻麻地, 都會寄埋份transcript過去, 起碼佢可以睇到我讀過咩course.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-09, 05:06 PM   #39
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: ahleung 查看文章
會睇你證書咩hon嘛, 其實咪即係睇緊你GPA囉

不過我唔理咁多的, 我GPA麻麻地, 都會寄埋份transcript過去, 起碼佢可以睇到我讀過咩course.
都唔一定架...
睇下你邊間u, 咩科, 同埋邊一年架姐 @@"
例如cu, 你讀日文咁, 有機會gpa = 3都係 2:2
但係同樣地, hku, 你讀文科, eg. translate, gpa = 3, 已經係2:1

所以無得講架喎 @@ 同埋年年都會有少少差異 (少少咁啦)

仲有拎second就已經無咩分別, 多數都係睇你讀邊間u
睇下係唔係1st, 又係唔係3rd

唔係? 咁ok啦, 無咩分別架喇... lol

舊 10-22-09, 09:05 PM   #40
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: irismong 查看文章
你改變唔到就無人幫到你架喎 @@
樓主, 比心機啦~~
最緊要係唔好自己迫死自己
前面大把路要行啊
自己改變唔到自己係好正常事,要改變到必須要有外力幫助,即係朋友先得

舊 10-22-09, 09:16 PM   #41
yKS
Banned
PIMP

註冊日期: Feb 2002
PSN  IDAngelus01
XBox Live GamertagAngeluz01
引用:
讀緊ASSO 最後一年,好大壓力,真係唔知點算好......
成件事既元頭一定係SEM1,果陣入錯科,文科底去左讀IT,比晒心機讀都係唔識C++同科數....
最後呢個SEM 拎2.3....個頭開得真係好差
比呢個GPA 玩死左我
正常人拎呢個分比你都應該退學吧...但我申請左SFAA, 迫住要讀埋落去. 我都DOWN 左好耐...諗住AL 08年REPEAT失敗係ASSO 會有個好開始....點知後都係比自己玩死...讀乜鬼IT呢...自己根本冇能力讀得好....果陣我真係好天真,諗住各大學CS收得LOW就入左去讀......呢三個月真係好辛苦....

之後SEM 2當然轉科,我轉反去文科.其實自己都唔鍾意讀...不過冇計.最後拎返過3.3, 但都係算差...
到左今個SEM3, 開始感到好大壓力....最慘都係尋日果科MID TERM炒左..仲未接受到...影響真係好大...100 分入面可能得廿分

我而家目標已經唔高...諗住CGPA 拎3 分就算......但計埋我諗今個SEM 真係去唔到3.4.....
而家做咩都專注唔到......讀唔入腦.....冇晒動力...返到學校又要同人比較....
我真係好想由SEM 1 由頭黎過....我最後悔係用左科拎C 既數去CREDIT TRANSFER 返一科文科數.....比我讀我真係有信心A到....我又浪費左一個機會

雖然真係唔好再諗D 改變唔到既野,但我真係改唔到....救命...
其實我呢個情況係咪等多一年......用埋SEM 4 既成績報?
大家快D鬧醒我~!
你個題目都話左走唔出呢個困境

咁講厘都係無謂 因為結果都係一樣
yKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-09, 10:00 PM   #42
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
小小風浪都頂唔到
第時做野點算

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-09, 01:33 AM   #43
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
成件事既元頭一定係SEM1,果陣入錯科,文科底去左讀IT,比晒心機讀都係唔識C++同科數....
最後呢個SEM 拎2.3....個頭開得真係好差
比呢個GPA 玩死左我
正常人拎呢個分比你都應該退學吧...但我申請左SFAA, 迫住要讀埋落去. 我都DOWN 左好耐...諗住AL 08年REPEAT失敗係ASSO 會有個好開始....點知後都係比自己玩死...讀乜鬼IT呢...自己根本冇能力讀得好....果陣我真係好天真,諗住各大學CS收得LOW就入左去讀......呢三個月真係好辛苦....

之後SEM 2當然轉科,我轉反去文科.其實自己都唔鍾意讀...不過冇計.最後拎返過3.3, 但都係算差...
到左今個SEM3, 開始感到好大壓力....最慘都係尋日果科MID TERM炒左..仲未接受到...影響真係好大...100 分入面可能得廿分

我而家目標已經唔高...諗住CGPA 拎3 分就算......但計埋我諗今個SEM 真係去唔到3.4.....
而家做咩都專注唔到......讀唔入腦.....冇晒動力...返到學校又要同人比較....
我真係好想由SEM 1 由頭黎過....我最後悔係用左科拎C 既數去CREDIT TRANSFER 返一科文科數.....比我讀我真係有信心A到....我又浪費左一個機會

雖然真係唔好再諗D 改變唔到既野,但我真係改唔到....救命...
其實我呢個情況係咪等多一年......用埋SEM 4 既成績報?
大家快D鬧醒我~!
吃得苦中苦,方為人上人,
要成為眾人之上,呢d其實好皮毛...
到你出到社會,果d先係地獄,...
不過你都唔好迫到自己太緊,你仲細,仲年青,讀一年唔得咪讀多年,
最緊要有家人支持你...
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-09, 01:44 AM   #44
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
識多D唔同O既野
識多D課本以外O既野
寫CV就可以寫多幾樣野

舊 10-23-09, 03:57 PM   #45
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
吃得苦中苦,方為人上人,
要成為眾人之上,呢d其實好皮毛...
到你出到社會,果d先係地獄,...
不過你都唔好迫到自己太緊,你仲細,仲年青,讀一年唔得咪讀多年,
最緊要有家人支持你...
無錯...
讀書唔成未必係死路一條

不過...我認為苦既野最好一世都唔好遇到最好

舊 10-23-09, 04:11 PM   #46
irismong
Goo ◕ ω ◕

其實最緊要係屋企人都仲有能力可以support你
同埋會support你...
如果有屋企人backup你, 前面唔會係絕路
唔好好似之前果個高中生, 迫自己走上絕路呢

舊 10-23-09, 10:40 PM   #47
cloud

我阿媽不嬲叫我出去做野
但我唔想出到社會先黎後悔......
始終我由07年追呢個大學夢追到而家.....
SEM 1如果係3.3就好了

舊 10-23-09, 10:55 PM   #48
koeta
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2003
引用:
我阿媽不嬲叫我出去做野
但我唔想出到社會先黎後悔......
始終我由07年追呢個大學夢追到而家.....
SEM 1如果係3.3就好了
如果你真係好想讀o既話, 出o黎做o野之後都可以讀degree
好多人都係出o黎做o野先part-time讀番degree
當然, part time 讀真係幾辛苦

"忘記背後, 努力面前"
有好多事都唔可以強求
放鬆D喇
koeta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-09, 11:13 PM   #49
cloud

引用:
作者: koeta 查看文章
如果你真係好想讀o既話, 出o黎做o野之後都可以讀degree
好多人都係出o黎做o野先part-time讀番degree
當然, part time 讀真係幾辛苦

"忘記背後, 努力面前"
有好多事都唔可以強求
放鬆D喇
其實最大問題都係金錢.....
因為我唔讀書要還LOAN
所以由ASSO 升U 要一氣呵成.....讀完U 先出黎會好D....起碼多人一樣野先...
一做錯一個DECISION MAKING 既影響真係好大
其實自己又唔係冇努力...只不過真係咁岩唔岩讀...
一個學期既2.3 教人點追呢...

舊 10-23-09, 11:27 PM   #50
某F
我的歌聲裡

引用:
其實最大問題都係金錢.....
因為我唔讀書要還LOAN
所以由ASSO 升U 要一氣呵成.....讀完U 先出黎會好D....起碼多人一樣野先...
一做錯一個DECISION MAKING 既影響真係好大
其實自己又唔係冇努力...只不過真係咁岩唔岩讀...
一個學期既2.3 教人點追呢...
唔得就出黎做野先啦...
無能力都無辦法

而家煩黎都無用
不如諗下後路好過啦

論壇跳轉

現在的時間是 11:43 AM

手機版 | APP版