Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-13-05, 10:25 PM   #1
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
Real Time 與 CG 成本.....

想問下而家做一段同CG 相同質素GE Real time 畫面成本追得上CG 未?
以前就話差距大姐,而家CG技術咁成熟,但Real time果D就越黎越複雜.........
我吾知當中開發所涉及ge野,所以想聽下D專業人士GE見解........

此篇文章於 09-13-05 11:51 PM 被 sgouki 編輯。
sgouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-05, 10:27 PM   #2
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
你要乜quality先?
火柴人實追得上

舊 09-13-05, 11:17 PM   #3
sgouki
gakky奸爸dee

我問成本呀............
更係計相同quality GE畫面啦............

舊 09-13-05, 11:59 PM   #4
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: sgouki
我問成本呀............
更係計相同quality GE畫面啦............
比D例子啦

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-05, 11:59 PM   #5
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
唔知 , 不過
FF 大電影成本100億日圓
莎木一集成本70億日圓
可以參考下

為離開的摰友送上祝福 . Rest In Peace . 珍.惜.眼.前.人.

LOST~~~~~~ Let Go and Moving on~
Sgodkyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-05, 12:21 AM   #6
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: DevilElvis
比D例子啦
我都係求知者,點比例子呀,等D pro D ge人回答啦........

舊 09-14-05, 01:01 AM   #7
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
我想講下自己一般意見,絕對唔pro
以現在來講其實real time冇可能同cg一樣.
唔好計real time出來有冇狗牙,real time根本做唔到一個同cg(以ff7ac為例)一樣咁浩大畫面.
好似係一個仔細城市裡,主要人物衫,頭髮會被風吹感覺(和其他細微部份同動作),同時有其他同樣係high polygon幾百人同時移動,再加上其他efftect等等.....real time邊到做到.
就算你real time run到,如果你想講成本,你要real time做到cg咁,你咪一樣要相同成本,只不過不用再用多錢去做movie.
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-05, 01:26 AM   #8
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
>我都係求知者,點比例子呀,等D pro D ge人回答啦........

你連想要同d咩野質素cg比都講唔到
叫人點答你

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-05, 02:00 AM   #9
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
基本上是做到的
因為d片點都要render出黎
至於要real唔real time個定義好難講
如果要real到好似toy story那類
大約用30、40分鐘一格(以10年前的來說)
ps.以一部p3 800來說,一套toy story要render九十幾年

另外唔好似為ps3、xbox 360的圖像機能好強
因為若與一部專玩cg的機相比
簡直是天與地(不是說笑)
不過普通人可以用幾千蚊買到部專玩cg的機嗎?
一張display都成萬銀啊

至於成本方面是好難計
因為一套cg或real time的製作上是相約
如有原畫、3d、貼圖等工作人員
又要講規模又要計埋製件時間
不過如果要認真去睇
咁應該會係real time價一d
因為在製作3d時要加入programing
這方面的錢也不少野

舊 09-14-05, 02:12 AM   #10
ai.
RELEASED

引用:
作者: RPG之鬼
因為在製作3d時要加入programing
這方面的錢也不少野
[OFF]我想請教一下d programming係cg到有咩用?
因為我用3dsmax都見到好似可以入code,但係我有兩本書(一中一英)都冇提過. [/OFF]
舊 09-14-05, 04:48 AM   #11
samson
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
絕對有可能real time成本 > CG成本
samson 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-05, 08:02 AM   #12
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
FFVII AC這樣來?

Mac萬歲

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-05, 10:01 AM   #13
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
如果係相同質素畫面, 應該係real time貴少少, 因為要加入program

有玩過3d cg都知, 繪圖工具如3d studio max, maya, etc. 都可以直接output cg動畫, 比起real time簡單得多, 不過現實中根本冇可能做到cg質素o既real time, 個hardware一定極貴, 以我地屋企d電腦去render一張cg, 可能要幾個鐘, 甚至幾日

舊 09-14-05, 03:09 PM   #14
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: 廢人
>我都係求知者,點比例子呀,等D pro D ge人回答啦........

你連想要同d咩野質素cg比都講唔到
叫人點答你
好似PS3 果段所謂FF7 REAL TIME 咁啦,咁佢應該做REAL TIME 定CG GE成平貴D呢?.....

舊 09-14-05, 09:02 PM   #15
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

CG 整好一段,
整第二段時要由頭尼過執...

real time ....如果你整到好仔細的話,
相同人物角色可以set 一set 個 program ,又或者用過另一個 motion capture 就即刻
有另一段出到咁滯...

睇下要求係點嫁姐....
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-05, 09:57 PM   #16
RPG之鬼

引用:
好似PS3 果段所謂FF7 REAL TIME 咁啦,咁佢應該做REAL TIME 定CG GE成平貴D呢?.....
先要記著real time 3d有很多種做法

由於現在ps3的ff7 real time片是會場播,所以會有很多細節係我地睇唔到
如果想睇到d細微野
一定要用高解像度播放器再加其他工具才可以
就好似ff套電影咁
即使是很多有新型器材的戲院
也未必可以播得出那些細節
詳細資料可以睇下n年前的cg world或當時的數碼cg雜誌

另外有一句話是三分建模七分貼圖
所有只要貼圖畫得好的話
是可以騙到不少人
相反如果係做cg電影
很多時真係會用唔睇的貼圖去做成一張貼圖
比如說人類皮膚
會做出幾層皮表、肉、血管等出來,接著再用光去射穿佢地
咁樣出來的半透明效果就會好真實
ff電影就是用咁樣既方式去做
如果佢係用貼圖的話
就可以省得多錢

至於program方面
可以是用來控制畫面輸出
因為做3d real time的需要在短時間內完成幾百個步驟
要控制得好速度是十分困難
另外maya等的program是用來控制系統的計算方式
就以maya的煙花為例
一般來說是會爆出cone
但如果改一改程式就可以轉成爆sphere
還有以ff x為例
程式員以maya的語言來寫了一些plugin
咁樣令到maya可以做到很多原本maya做不到的事情
例如開場時的水球比賽
就是使用了專為遊戲而製作的plugin

還有
如果係一個專做3dcg的
也應該會懂一些他使用的3d軟件的程式語言
以前教我的阿sir也會很多

舊 09-14-05, 09:59 PM   #17
RPG之鬼

引用:
作者: msz006
CG 整好一段,
整第二段時要由頭尼過執...

real time ....如果你整到好仔細的話,
相同人物角色可以set 一set 個 program ,又或者用過另一個 motion capture 就即刻
有另一段出到咁滯...

睇下要求係點嫁姐....
其實cg也可以做到相同的野

另外一題
很多人以為用motion cap會出到好野
但只要做過既人都知道
當得到資料後
要做好多後期功夫先至可以用到d資料
所以究竟係咪用左mot cap就好呢
就很難講了

舊 09-14-05, 11:58 PM   #18
sgouki
gakky奸爸dee

Oic,thx 閣下ge解釋..........

舊 09-15-05, 12:51 AM   #19
Cloud Strife

註冊日期: Jul 2004
引用:
想問下而家做一段同CG 相同質素GE Real time 畫面成本追得上CG 未?
以前就話差距大姐,而家CG技術咁成熟,但Real time果D就越黎越複雜.........
我吾知當中開發所涉及ge野,所以想聽下D專業人士GE見解........
唔...CG...即係Computer Graphic, 其實係包括左平時所睇既CG片和Real Time既CG
首先你要知道兩樣野其本上係一樣既
CG Movie其實係用一D專業電腦來pre-render圖像再轉成影像檔, 所以播片時唔需要高要求既電腦又可以睇到美麗既CG Movie, 不過影像係固定既, 點播都一樣...
Real Time CG其實同CG Movie差不多, 只不過係用電腦即時render圖像播放, 所要求既電腦比較高, 而且因為real time既關係唔可以同CG Movie一樣咁Detail, 包括Motion, Texture等等, 為此要cut down D quality去配合機能
所以兩種質素一樣既話(當然包括所有Motion, Graphic質素), 成本根本一樣, 反而Real Time CG既成本可能因為背後call佢既Program反而成本上會高D, 不過咁樣Real Time CG會比起CG Movie多左Control, 咁樣對比又唔成立
Cloud Strife 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-05, 12:58 AM   #20

引用:
作者: RPG之鬼
其實cg也可以做到相同的野

另外一題
很多人以為用motion cap會出到好野
但只要做過既人都知道
當得到資料後
要做好多後期功夫先至可以用到d資料
所以究竟係咪用左mot cap就好呢
就很難講了
唔...就要睇下係唔係直接使用Motion Capture既資料, 例如有D Montion Capture時係用CG裏既Motion做Capture, 咁就可以比較直接地用個D資料...
不過有D Motion Capture係Capture某些Motion既物理反應既話就真係複雜得多...
不過Motion Capture絕對可以解決一些未可以公式化既動作或用高成本來公式化既動作, 例如行路, 因為要處理物理學, 人體工學, 生物學等等知識
舊 09-15-05, 01:04 AM   #21

引用:
作者: AiStudio
[OFF]我想請教一下d programming係cg到有咩用?
因為我用3dsmax都見到好似可以入code,但係我有兩本書(一中一英)都冇提過. [/OFF]
最基本既咪就係一些物理動作, 例如一樣野由高空跌下用Program就做到 (只要有物理公式就得)
不過現在呢D簡單既已經有人幫你做好 (plugin), 甚至再複雜D都得
舊 09-15-05, 10:43 PM   #22
RPG之鬼

引用:
作者: Cloud Strife
最基本既咪就係一些物理動作, 例如一樣野由高空跌下用Program就做到 (只要有物理公式就得)
不過現在呢D簡單既已經有人幫你做好 (plugin), 甚至再複雜D都得
但由於買PLUGIN要錢之餘
在商業上用這些PLUGIN又有很多麻煩事情(如版權費等)
所以這些PLUGIN主要用在製作PRE RENDER方面
遊戲機的REAL TIME通常都係遊戲公司自己做番

舊 09-15-05, 10:49 PM   #23
ai.
RELEASED

謝謝兩位~完全明白了~
舊 09-16-05, 01:06 AM   #24
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: AiStudio
謝謝兩位~完全明白了~
除左programming, 最重要仲係果部/果組機的performance.

講到real time rendering, 即係要在限時內做完一份工作 (eg, 每秒24格); 而pre-rendered, 即係可以俾大把時間你慢慢做, 一個鐘頭整2格都得.

如果兩段片的質素一樣, 必定係real time rendering 貴. 要寫program只係其一; 部機/cluster要好勁, 就算要租都要唔少錢, 所以成本要好貴.

如果d video要好靚, 就算pre-rendered 都要好勁的機, 好似dreamswork 整史力加2時其實都要向hp租一d server連成cluster來做rendering. 如果要搵機/cluster來real time gen呢d片, 就算有錢都唔知可唔可以搵到咁勁的hardware.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-05, 01:40 AM   #25
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code1564 6017 4097
哇,又幾多maya人喎

【子夜】 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS3]Final Fantasy VII Real Time Demo 石光 電視遊戲討論版 132 10-23-05 02:48 AM
截止8月15日已落實的轉會 Ricky-S 體育版 0 08-17-04 11:36 PM
便 利 豪 俾 你~送 你 《 WE 8 》 5 隻 elac 電視遊戲討論版 1 08-11-04 01:57 PM
轉載: 一 個 國 家 的 輝 煌 成 就 , 竟 然 是 另 一 方 辛 酸 的 血 靈格斯 學術文化綜合研討區 10 05-24-04 12:45 PM
車 廂 激 吻   蘇 永 康 搞 掂 有 線 之 花 岸邊露伴 Neo Entertainment TREND 47 02-14-04 05:30 AM

現在的時間是 01:40 AM

手機版 | APP版